ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

HIV-tukikeskus juhlii 25-vuotista taivaltaan

vaeltaja2006 • 25.10.2011 17:53 • 1 kommentti. NÄKÖKULMAT
Huomenna on HIV-tukikeskuksen 25-vuotisjuhla. Setassa toiminnnan käynnistämistä valmisteltiin pitkään. Toimitilat saatiin Katajanokalta Linnankatu 2:sta, vaikka paikallinen asukasyhdistys olikin aluksi vastakarvaan. Yhteinen palaveri vähensi asukkaiden ennakkoluuloja. Kokouksen päätteeksi katajanokkalaiset kevensivät tunnelmaa sanomalla, että Linnankadun raitiovaunupysäkistä varmaan tulee kansan suussa ”AIDS-pysäkki”. Tukikeskuksen tiloihin mentiin aika huomaamattomasti takaovesta. Tarjolla oli testauksia, neuvontaa ja HIV-positiivisten palvelutoimintaa. Tukikeskus koulutti vapaaehtoisiaan kuukausikoulutuksilla. Vapaaehtoistyöntekijät saivat aina viime hetken lääketieteellistä asiantuntijatietoa.

Vapaaehtoiset istuivat iltaisin puhelimen ääressä. Puhelin soi tiuhaan, ja monesti puhelut olivat pitkiä ja vaikeita. Eniten oli niitä soittajia, jotka pelkäsivät aidsia mutta joilla ei ollut edes teoreettista mahdollisuutta saada aids-tartuntaa. Jatkuvasti kyseltiin, voiko HIVin saada ovenkahvoista, hyttysistä, juomalaseista, jne. Puhelimeen vastaavan oli oltava empaattinen ja kuunteleva. Vakuuttelut eivät auttaneet. Sama soittaja saattoi soittaa päivää tai paria päivää myöhemmin uudelleen. Samat huolet, samat pelot. Uudelleen ja uudelleen kartoitettiin, oliko ollut konkreettista tartuntauhkaa. Soittajien puheista paljastui valtava ahdistus.

Omasta mielestäni vapaaehtoiset tekivät tätä neuvontatyötä huolellisesti ja vastuullisesti. Itsekin olin siellä mukana vuosien ajan. Moni vapaaehtoinen toimi myös HIV-positiivisen tukihenkilönä; kävi auttamassa kotona, käytiin kävelyillä, vierailtiin sairaalassa, puhuttiin elämästä. Nyt vapaaehtoistyön osuus on kuitenkin vähentynyt lähes minimiin. Tukikeskuksessa korostetaan, että asiantuntijat vastaavat puhelimeen. Tukikeskus on institutionalisoitunut ja vakiintunut niin, että palkattu henkilökunta hoitaa homman. Onkohan meidät alkuaikojen vapaaehtoiset lopullisesti unohdettu? Se on kuitenkin ollut osa AIDS-tukikeskuksen historiaa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Niin se aika rientää. Minäkin olin mukana Aids-tukikeskuksen alkuvuosien toiminnassa ja sen kolmen ensimmäisen työntekijän joukossa. Istuin myös tiiviisti puhelimeen vastaamassa näille pelkääjille. Tässä omakohtainen raporttini:

www.finnqueer.net
  Olli Stålström • 25.10.2011 23:49
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy