ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Hiv suomalaisessa homoyhteisössä

01.12.2014 00:02 • 5 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Hiv on ollut osa Suomen homoyhteisöä jo yli 30 vuotta. Ajan kulumisen ja lääkityksen kehittymisen myötä hivistä on tullut arkipäiväinen asia homoyhteisössä. Hiv-tartunnan saanut voi halutessaan kertoa avoimesti tartunnastaan, sekä vertais- että muuta tukea on aina saatavilla yhteisön sisällä. Seksikumppanina hiv-tartunnan saanut lääkityksellä oleva mies on erittäin haluttu – koska silloinhan pelkoa tartunnasta ei oikeastaan ole. Julkisuudessa eri-ikäiset ja erilaisista taustoista olevat homo- ja bimiehet ovat antaneet lukuisia haastatteluja, joissa he kertovat elämästään hivin kanssa. Homomiehet käyvät erityisen aktiivisesti hiv-testissä. Onko tilanne tällainen vuonna 2014?

Näinhän sen pitäisi olla vuonna 2014! Totuus on kuitenkin ikävä kyllä toisenlainen. Suomalaiset miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, käyvät Länsi-Euroopan maista vähiten hiv-testissä, vain harvat hiv-positiiviset homomiehet uskaltavat kertoa avoimesti tartunnastaan ja etenkin seksitilanteissa moni kokee suoranaista syrjintää ja joutuu oikomaan väärää tietoa liittyen hiviin.

Täysin näin masentava tilanne ei kaikkien osalta kuitenkaan onneksi ole. Osa homoyhteisön miehistä tukee hiv-tartunnan saaneita ja muutamia rohkeita hiv-tartunnan saaneita on nähty julkisuudessakin. Hiv ei kuitenkaan ole arkipäiväistynyt homoyhteisössä, eikä asiallisesta suhtautumisesta hiviin ja hiv-tartunnan saaneisiin ole tullut Suomen homoyhteisössä vallitsevaa trendiä.

Miksi hivistä on niin vaikea puhua ja miksi hiv-tartunnan saaneita syrjitään homoyhteisössä? Yksi keskeinen syy on, että yhteiskunnassamme homoseksuaalisuutta pidetään monesti vähempiarvoisena kuin heteroseksuaalisuutta. Kun homoseksuaalisuus nähdään negatiivisena asiana, ei siihen haluta liittää enää toista negatiivisesti leimattua asiaa - näin muodostuu kieltämisen ja vaikenemisen kulttuuri sekä homoyhteisöön että laajemminkin yhteiskuntaan. Syitä voidaan hakea myös suomalaisesta asenneilmapiiristä ja lainsäädännöstä koskien homoseksuaalisuutta, näissähän Suomessa on tunnetusti tultu jälkijunassa moniin länsimaihin verrattuna. Myös hiviin liittyvien oikeudenkäyntien määrä tuomioistuimissa ja niiden saama suhteeton kielteinen julkisuus ovat omiaan lisäämään stigmaa. Oman mausteensa soppaan tuovat myös suomalaisten vähäpuheisuus, homoyhteisön pieni koko ja kohdennettuun hiv-työhön käytetyt riittämättömät resurssit.

Mitkä seikat sitten parantaisivat tilannetta? Tasavertaiset oikeudet tukevat vähemmistöön kuuluvien omanarvontuntoa, mikä johtaa asioista huolehtimiseen ja kiinnostukseen omasta terveydestä sekä yhteisön hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Nuorille tulisi tarjota tietoa hivistä, sen tartuntatavoista miesten välisessä seksissä ja etenkin siitä, miten tartunnan riskiä voidaan tehokkaasti pienentää. Oikeuskäytännöt ovat toivottavasti pikkuhiljaa muuttumassa, mutta paljon on vielä tehtävää. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, tarvitaan myös kohdennettuja seksuaaliterveyteen liittyviä palveluita sekä kohdennettuja kampanjoita, jotka tuovat hivin näkyväksi homoyhteisössä.

Positiiviset ry ja Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti –työ aloittavat yhteiskampanjan vuonna 2015, jolla pyritään parantamaan hiv-positiivisten homomiesten asemaa homoyhteisössä.


Kirjoittajat: Teppo Heikkinen ja Jenny Tigerstedt, Miesten kesken turvallisesti –työ, Hiv-tukikeskus


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Otsikko pitäisi varmastikin olla "... homo- ja biseksuaali -yhteisössä".
  human • 01.12.2014 07:54
Minusta pitäisi ottaa esille sekin asia kuinka vähän nimenomaan homomiehet saavat tukea omalle arkielämälleen ja kuinka kuormittavaa homofobia on kaikkine lieveilmiöineen arjessa. TÄMÄ sivuutetaan koko ajan ja yhteiskunta pelaa kokonaan hetero-oletuksilla, koska homoille ei anneta minkäänlaista tukea, ei rahallista eikä muutakaan. Se tuo esille miten homomiehiä kohdellaan edelleen monin tavoin ali-ihmisinä. Minusta homot tulisi nostaa esille erityisryhmänä, jolle kanavoidaan RAHAA, laitetaan se vaikka asuntoihin tms. joka tukee elämistä ja työssäkäymistä tai työn hakemista. Työnhaussa homomiehet kilpailevat heterojen kanssa- ja usein nimenomaan heterot saavat edut itselleen, koska heillä on tämä ydinperhe ässäkortti heittää pöytään: mulla on vaimo ja lapset; mä olen isukki. Tämä tällainen ei tule koskaan toimimaan ja seurauksena on edlleen mm. hiv-epidemian jatkuminen. Moni haluaa unohtaa vapaa-ajalla arjessa kohtaamansa stressin, koska aivot ovat kuormittuneet siitä.
  Kolmoisritti • 16.12.2014 01:04
Ymmärrän sinänsä mitä Kolmoisriitti ajaa takaa, mutta minusta se, että me saisimme jotain erityiskohtelua ja rahallista tukea homoutemme takia lähettäisi vääränlaista viestiä ulospäin. Homous nähtäisiin vielä entistäkin herkemmin elämää haittaavana heikkoutena ja "vammana", koska sitä pitää kompensoida tuolla tavoin, vaikka todellisuus ei voisi olla tästä kauempana. Rahallinen tuki ei ratkaise alkuunkaan itse ongelmaa, vaan pelkästään kiertää sitä.

Varsinainen ongelma ovat ne ympäristön asenteet. Ne pitäisi nimenomaan saada muuttumaan siten, että homoja ei nähdä minkäänlaisena erityiskohtelua vaativana erityisryhmänä, vaan samanlaisina ihmisinä kuin muutkin. Tähän suuntaan ollaan nähdäkseni pikkuhiljaa menossakin, mikä on hyvä asia.

Itse olen kai ollut onnekas, kun homouteni ei ole omassa elämässäni onnistumiseen millään lailla vaikuttanut, eikä siitä ole tarvinnut tehdä mitään numeroa missään. Työelämässä osaamistani ja työpanostani on arvostettu siinä missä kollegoittenikin.
  Pesuvati • 17.12.2014 12:52
Oikeassa kolmoisriitti on että köyhyys syrjäyttää yhteiskunnasta mutta ei se ole vain homojen ongelmana vaan ihan kaikkien pienituloisten, eli pitäisi kaikilla nostaa perusturvan tasoa niin ei olisi syrjäytymisen syy ettei ole tarpeeksi rahaa pitää yllä sosiaalisia kontakteja ja pitää henkisestä ja fyysisestä terveydestä muutenkin huolta.

Ja vaikkei homous ole vamma kuten ei ihon värikään saa vähemmistö vihaa niskaansa joka aiheuttaa mielenterveysongelmia, päihteiden liikakäyttöä ja jopa itsemurhia. Jos seksuaalivähemmistöön kuuluvalla moninkertainen riski itsemurhaan sekä kohonnut riski edellä mainitsimiini ongelmiin on se syy yhteiskunnan homofobia eikä syrjäytetyn homous.

Periaatteessa voisin ymmärtää seksuaalivähemmistöön kuuluvuuden kohonneen pienituloisuuden riskin tietyllä tapaa järkeväksi kompensoida. Tosin haittaa on vaikeaa todeta monessa tapauksessa jos ei ole mitään diagnoosia tai itsetuhoisuutta. Voisi tosin olla parempi että takuueläkettä nostetaan reilusti kaikille koska harvemmin työkyvyttömyys kenelläkään on oma syy ollut vaan isoin syy on yhteiskunnan myös heteroiden kohdalla.

Kommenttia muokattu: 17.12.2014 klo 16:21
  puppeliassi • 17.12.2014 16:20
Minä uskon taas siihen, että korvamerkitty rahallinen avustus auttaa ja on todellinen merkitys. Saavathan yksinhuoltajatkin rahaa ja etuja, kuten lapsilisät tms. Se mikä on olleellista olisi, että saataisiin ikää kohotettua ja kuolleisuutta vähennettyä. Siihen tarvitaan nimenomaan rahaa tai apua arkielämän juttuihin kuten asunnottomuus.
  Kolmoisritti • 18.12.2014 20:09
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy