HeSetan uusi puheenjohtaja on pakolaistaustainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 14
Hassen Hnini (kuva: HeSeta)

Hassen Hnini, 33, on HeSetan syyskokouksen 30. marraskuuta valitsema yhdistyksen uusi puheenjohtaja. Tunisiasta kotoisin oleva Hnini on toiminut vuodesta 2003 useissa hlbti-järjestöissä Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa.

Hnini on Tunisian ensimmäisen sateenkaarijärjestön, Damjin, perustajajäsen ja hän toimi järjestön puheenjohtajana neljä vuotta. Hän on myös yksi Pohjois-Afrikan ensimmäisen sateenkaarijärjestöjen yhteistyöverkoston, Khomsan, perustajista.

Tunisian vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan ovat entisestään koventuneet ja viharikokset ovat yleisiä. Aktivisminsa vuoksi Hnini joutui lopulta lähtemään maasta.

- Järjestömme päätavoite oli poistaa homoseksuaalisuus rikoslaista Tunisiassa. Työ on vaikeaa, sillä myös järjestön toiminta voidaan tulkita lainvastaistaiseksi.

Hnini saapui Suomeen vuonna 2013. Syksystä 2015 lähtien hän on vetänyt HeSetan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille suunnattua TOGETHER-vertaistoimintaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tulevaa vuotta Hassen Hnini kertoo odottavansa innolla.

- Hallituksesta löytyy todella monipuolista osaamista, ja ihmiset ovat innostuneita ja motivoituneita!

Puheenjohtajakautensa aikana Hnini haluaa kiinnittää huomiota erityisesti HeSetan profiilin selkeyttämiseen, järjestön näkyvyyden parantamiseen ja viestinnän kehittämiseen. Hänen tavoitteenaan on myös lisätä vaikuttamistyötä lhbtiq-turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Hnini odottaa myös työskentelyä Helsinki Priden parissa.

- Uskon, että yhteisön omaa toimijuutta tulee tukea ja vahvistaa. Haluaisin nähdä Helsinki Priden palaavan entistä vahvemmin juurilleen ihmisoikeustapahtumana.

HeSetasta kerrotaan ranneliike.netille, että hallituksen keskinäinen kommunikointikieli on englanti ja myös uuden puheenjohtajan vetämät kokoukset pidetään englanniksi. Sen sijaan pöytäkirjat ja muut kokousmateriaalit, kuten toimintasuunnitelma- ja kertomus, laaditaan edelleen suomeksi. Myös vuosikokoukset pidetään suomeksi, puheenjohtaja saattaa korkeintaan avata kokouksen englanniksi. HeSetan mukaan sääntömääräisissä vuosikokouksissa meillä on tyypillisesti ollut ulkopuolinen puheenjohtaja vetämässä kokousta.

HeSeta ry on vuonna 1990 perustettu Uudellamaalla toimiva ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö. Yhdistys edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja hyvinvointia monipuolisella sosiaali- ja nuorisotyöllä, koulutus- ja konstultointipalveluilla sekä vaikuttamistyöllä. HeSeta järjestää myös vuosittaisen Helsinki Priden.

heseta.fi

14 kommenttia

Erikoinen valinta. Oletan, että tässä päämotiivina on auttaa ko.henkilöä saamaan vakituinen oleskelulupa tms. (muuten en käsitä)

Kommenttia muokattu: 17.12.2016 klo 01:16
Hieno valinta, kokemusta näyttää olevan Tunisiasta, kuin myös myös omakohtaista kokemusta miten lhbtiq-turvapaikanhakijoiden asioita pitäisi edistää. Avioliittohömpötyksen (niin tärkeä kun se onkin tasa-arvon nimessä) jälkeen olisi syytä keskittyä muihin ajankohtaisiin kysymyksiin., kuten translakiin-oikeuksiin ja maahanmuuttajataustaisten seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen asemaan.