ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit

Helsinki Pride 2012

Helsinki Pride 2012 Helsingissä 25.6. - 1.7.2012.

» helsinkipride.fi
» Helsinki Pride 2012 -media-arkisto

Helsinki Pride on julkistanut teemansa

vaeltaja2006 • 24.02.2012 18:57 UUTISET: PRIDE
Helsinki Pride on tänään julkistanut tämän kesän teeman. Se on TILA. Onko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä samat jokaiselle kansalaiselle kuuluvat oikeudet olla ja liikkua kuin muilla? Jokaiselle kuuluva oikeus olla oma itsensä ei aina toteudu. Vähemmistöihin kohdistuu vihapuhetta ja vähättelyä. Edelleen HLBTI-ihmiset joutuvat harkitsemaan, onko viisasta esiintyä täysin omana itsenään. Ainakin Pride-viikolla Helsinkiä tehdään värikkääksi ja avoimemmaksi queer-tilaksi.


Puhelinhaastattelussa pride-koordinaattori Laura Tulehmo kertoo lisää ensi kesän pridestä, sen valmistelusta ja toteutuksesta. Pride-kulkue lähtee entiseen tapaan Senaatintorilta, mutta se päättyy Hakasalmen puistoon Finlandiatalon lähelle. Priden ohjelmaa julkaistaan vähitellen kevään aikana, ja vapaaehtoisia etsitään lisää toukokuussa.

Kesto 5 minuuttia

» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman ohjelma on julkistettu

smo • 17.05.2012 09:50 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Keskiviikkona 16.5. Ravintola DTM:ssä järjestettiin Pride-etkot. Tilaisuudessa julkistettiin tulevan kesän Helsinki Pride -ohjelma. Samalla julkistettiin tieto, että kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on Helsinki Pride 2012 -tapahtuman suojelija.

- Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtuman teemana on tila. Ihmisten rooli oman tilansa, oman ympäristönsä muokkaajana on kasvanut ja tulee kasvamaan tulevan vuosikymmenen aikana. Helsingistä on jo nyt tullut avoimempi ja hauskempi kaupunki. Tähän kaupunkiin ja tähän maahan pitää mahtua erilaisia ääniä, erilaisia ihmisiä. Yhteiskunta kuuluu kaikille, Arhinmäki toteaa.

Koko pride-viikon ajan, eli 25.6. - 1.7.2012 on Lasipalatsin (Mannerheimintie 22-24) näyttelytilassa avoinna Pride-info, joka toimii pride-kansan kohtauspaikkana. Sieltä löytyvät tapahtumavinkit ja sieltä voi ostaa pääsylippuja tapahtumiin sekä pride-tuotteita. Pride-info on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-19 ja sunnuntaina klo 12-14. Lauantaina Pride-info on puistojuhlassa.

Pride-viikkoon kuuluu erilaisia tapaamisia, näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, bileitä, teatteriesityksiä, elokuvia ja monenlaista muutakin ohjelmaa. Viikon huipennus on perinteinen pride-kulkue, joka järjestetään tänä vuonna lauantaina 30.6.2012. Lähtöpaikkana toimii Senaatintori, josta kulkue lähtee liikkeelle klo 13.00 ja etenee kaupungin läpi Hakasalmen puistoon, jossa järjestetään puistojuhla.

Helsinki Gay Radio Kimmoliisan Pride-lähetykset kuullaan taajuudelta 100,3 MHz seuraavasti: tiistaina 26.6. klo 16-21, torstaina 28.6. klo 16-21, lauantaina 30.6. klo 11-21.

Koko pride-viikon ajan on mahdollista käydä hörppäsemässä kupponen kuumaa ja maistelemassa sateenkaarileivoksia pride-kahvilassa Vanhalla ylioppilastalolla, Vanhan Kuppilassa. Kuppila on muutenkin yksi pride-viikon kiintopisteissä. Siellä järjestetään monia tilaisuuksia. Vanhan Kuppilassa on koko viikon ajan avoinna Saara Mäntylän Beyond the Drama -valokuvanäyttely. Toinen näyttely on avoinna tiistaista eteenpäin Ruoholahdenranta 3a:ssa Forum Boxissa, otsikolla Art Is So Gay.

Poimintoja pride-viikon ohjelmista

Pride-viikon avajaiset järjestetään jo vakiintuneeseen tapaan maanantai-iltapäivänä kolmen jälkeen 25.6. Kolmen sepän patsaalla. Jos ennakkolippu on hankittu, voi illalla hypätä Mikonkadun pysäkiltä Priden perinteiselle ratikkakierrokselle Priscilla pride-ratikalla Opikselijavinokkaiden järjestämälle kiertoajelulle. Maanantaina on ohjelmassa myös kahden sateenkaarihistoriaa käsittelevän kirjan julkistustilaisuus: Valdemar Melanko: Puistohomot - Raportti Helsingin homokulttuurista 1960-luvulla ja Harri Kalha: Tom of Finland - Taidetta seksin vuoksi. Maanantaina järjestetään pride-viikon avajaisklubi ja nuorten hengailuilta.

Tiistaina esittäytyvät Sateenkaariperheet ja järjestetään napakymppiä mukaileva "Homokymppi". Elokuvia katsotaan Andorrassa, Vaimoni on karannut -teatterinäytelmää Valtimonteatteissa ja Laulavat kahvinkeittäjät -showta Café Cavalierissa.

Keskiviikkona esitellään vapaaehtoisen meripelastuksen nuorisotoimintaa Eteläsatamassa ja nuorille on oma koko iltapäivän kestävä tapahtuma nuorten toimintakeskus Hapessa, Sörnäisissä. Ateneumissa tutustutaan taiteenseen queer-näkökulmasta. Illalla keskustellaan pride-viikon "tila"-teemasta, järjestetään isätapaaminen, transnuorten tapaaminen ja LHBTIQ-ihmisten läheisten vertaistapaaminen. Erilaisista suhdevalinnoista käydään myös keskustelua. Keskiviikon ohjelmaan kuuluvat myös Ravintola Kaisaniemessä järjestettävät perinteiset lavatanssit. Sään salliessa Kalasataman konttiaukiolla Homotekno Open Air -tapahtumassa esitellään elektronista musiikkia. Illalla DTM:ssä valitaan Mr. Gay Finland.

Torstaina on HIV-pikatestausta, nuortentapahtuma ja keskustelutilaisuus yhdenvertaisesta vanhuudesta. Sateenkaariperheet järjestävät puhetilaisuuden lasten hankkimisesta sateenkaariperheissä ja siitä, mistä kaikesta on hyvä olla perillä. Myös Venäjän ja Etelä-Afrikan vähemmistöjen tilanne on suurennuslasin alla. Karhut tapaavat torstaina saunan merkeissä Kalliossa. Iltaan mahtuu myös stand-up-komiikkaa, musiikkia ja runoutta, euroviisuklubi ja L-World -naistenbileet.

Perjantaina 7B-ratikkalinjalla kiertää kulttuuriratikka, Rikun kirjastossa julkistetaan Harald Birger Olausenin Egyptin prinssi ja muita homonovelleja ja Kallion kirjastossa järjestetään kirjapaneeli. Sukupuolivähemmistöt ja karhuhomot järjestävät piknikkinsä ja illalla on Kallion kirkossa sateenkaarimessu. Perjantaina on myös päihteetön Utopia-klubi nuorille. Kaivolla bilettävät naiset ja DTM:ssä vaahdon seassa miehet. Vanhalla taas bilettävät kaikki, Summerheat-klubilla.

Lauantaina aamu alkaa perhepiknikillä Kaisaniemen puistossa. Pride-kulkue starttaa Senaatintorilta iltapäivällä ja sen jälkeen Hakasalmen puistossa käynnistyy puistojuhla pride-toreineen. Helsinki Priden pääjuhla on Vanhalla. DTM:ssä tapahtuu otsikolla Parade Day Carnival ja Mann´s Streetilla tanssivat karhut.

Sunnuntaina bileet alkavat jo citykukon laulun aikaan, sillä DTM järjestää aamubileet viidestä eteenpäin. Vanhalla on iltapäivällä Showbrunssi ja urheiluseura HOT järjestää pelipäivän Väinö Tannerin kentällä, Sörnäisissä. Luvassa on hauskoja ulkolajeja. Sinebrychoffin taidemuseossa perehdytään taiteen queer-ulottuvuuteen ja Kallion karhupuistossa nähdään jo kolmatta kertaa karhuja korkkareissa, otsikolla Drag Bear Race 3. Illalla katsotaan vielä elokuvia pride-kinon merkeissä ja pride-viikko päättyy päättäjäisbileisiin DTM:ssä.

Tarkemmin pride-viikon ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.helsinkipride.fi

Teemana "tila"

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman teemana on "tila", jolla viitataan moninaisuuden kunnioittamisen periaatteisiin.

- Kun kuljemme luonnossa, on meillä mukanamme yhteisesti säädetyt jokamiehenoikeudet. Kun haluamme kertoa mielipiteemme, voimme tehdä sen sananvapauden nojalla. Arvostamme ehkä omaa ja toisen tilaa puistonpenkillä ja bussissa, mutta annammeko yhtä itsestään selvästi muille vapauden olla sellaisia kuin ovat, omanlaisiaan ja itsensä määrittelemiä? Monet lait ja asetukset pyrkivät suojaamaan yksilön oikeuksia. Jokaiselle kuuluva oikeus olla oma itsensä ei tästä huolimatta aina toteudu, kerrotaan www.helsinkipride.fi -nettisivustolla.

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman järjestää Helsingin seudun Seta ry (HeSeta).


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Priden sunnuntai

vaeltaja2006 • 01.06.2012 08:48 UUTISET: PRIDE
Pride-viikon viimeinen liikunnallisempi päivä


» Jutun oma sivu

Mahtava lukupaketti: Helsinki Pride 2012 -lehti

JuhaniV • 19.06.2012 19:50 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Helsinki Pride 2012 lehti on julkistettu verkossa.

Lehti on 76-sivuinen ja sisällöltään erittäin monipuolinen. Kirjoittajajoukko on suuri ja edustava, ministeri Paavo Arhinmäestä aina kirjailija Anja Snellmaniin asti.

Pride-viikon 27.6.-01.07.2012 koko ohjelma löytyy lehden lopusta kolmella kielellä.

Ehdottoman suositeltava luettava kaikille.


» Jutun oma sivu

Helsinki Pride näkyy kaupungin keskustassa

vaeltaja2006 • 25.06.2012 14:43 • 4 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Vanha ylioppilastalo on jo koristautunut pride-viikkoon. Avajaiset klo 15:n jälkeen on siirretty Vanhan kahvillaan, sisätiloihin sateen vuoksi. Avajaisissa on nyt lyhyt muoto. Juhlallisuudet kesstävät vain puoli tuntia, mutta painoarvoa tulee ministeri Arhinmäestä, joka toimii Priden suojelijana ja on avaamassa viikkoa. Paavo Arhinmäki oli jo tänä aamuna Ylen aikaisessa haastateltavana.Priden infopiste on Laispalatsissa Sokos-tavarataloa vastapäätä. Klo 14 aikaan siellä oli jo paljon kävijöitä. Seinällä on suuri taulu, johon kukin kävijä voi nuppineulalla ja paperilapulla merkitä jonkin mieluisan tilan tai paikan Helsingissä.


Pride näkyy ja kuuluu myös mediassa, vaikka keskiviikkona alkavat yleisurheilun EM-kisat verottavatkin näkyvyyttä. Tänään klo 15-16 on Ylen Radio Puheessa keskustelua pridestä. Huomenna tiistaina ollaan Radio Rockissa klo 8.30.

Raitiovaunuissa ei enää nähdä sateenkaarilippuja. Mainospaikat menevät yksityisen firman kautta ja maksaisivat paljon. Mutta Vanhalla Pride näkyy. Vanha on priden yhteistyökumppani.

Priden infopisteessä Lasipalatsissa voi kertoa muille lempipaikkansa Helsingissä.
Muutama mielipaikka on jo merkitty karttaa nuppineulalla ja paperilapulla
Vanha ylioppilastalo on niin keskellä Helsinkiä kuin voi olla.
Kun me maalta tulijat junalla saavumme Helsinkiin, meitä tervehtii vain Marimekon mainos ja EM-kisat. Tänä vuonna asemalla ei ole mitään erityistä prideen liittyvää. Mutta me maalaiset kävimme valitsemassa pride-kukan. Se on tällainen mustikkametsien ja kuivien kangasmetsien peruskukka. Herkkä ja kaunis. Metsämaitikka.
Teksti tarkempana

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012 käyntiin

smo • 25.06.2012 17:34 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Vanha ylioppilastalo somistettuna priden kunniaksi sateenkaaren väreihin
Helsinki Pride 2012 -viikko käynnistettiin tänään virallisesti. Sateisen sään vuoksi perinteiseen paikkaan Kolmen sepän patsaalle aiottu avajaistilaisuus järjestettiin sisätiloissa, Vanhalla ylioppilastalolla.

Avajaisohjelma alkoi kello 15.15.

Avajaisissa puhuivat Helsingin kaupunginjohtaja ylipormestari Jussi Pajunen ja pride-tapahtuman suojelijaksi lupautunut kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Myös HeSeta puheenjohtaja lausui tervehdyksensä. Lauluyhtye Sulottaret esiintyi tilaisuuden alussa ja lopussa.

Pride-viikon 25.6. - 1.7.2012 teema on "Tila". Tapahtumaviikon järjestää Helsingin seudun SETA ry, eli HeSeta.

Kaupunginjohtaja Pajunen julisti pride-rauhan ja lupasi, että lauantain pride-kulkueen aikana Helsingin kaupungintalon lippusaloissa liehuvat sateenkaariliput.

(Kuva: Mikko Kivinen)
Arhinmäki otti esiin hallitusneuvotteluissa laadittavaksi päätetyn kansallinen ihmisoikeus-toimintaohjelma, jonka avulla pyritään seuraamaan johdonmukaisesti perus- ja ihmisoikeustilannetta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat ihmisoikeusia siinä missä muidenkin ihmisten oikeudet.

- Ei kuitenkaan toimintaohjelmalla maailmaa muuteta. Se muutetaan teoilla. Se muutetaan uudenlaisella ajattelulla. Kysymys on elämän monimuotoisuude, moninaisuuden kunnioittamisesta, tasa-arvon ymmärtämisestä, tasa-arvon edistämisestä, sanoi Arhinmäki.

Arhinmäki nosti esiin myös urheilun piirissä elävän homofobian.

- Vaikenemisen aika pitää olla ohi myös syrjinnän saralla. Pitää voimakkaasti tuoda se, että syrjintä ei ole mielipidekysymys. Sitä ei pidä ohittaa huumorilla. Syrjivää käytöstä ei voi perustella vakaumuksella tai mielipiteenvapaudella. Oikeuksiin ja vapauksiin kuuluu aina vastuu. Vastuu siitä, että jokaisella on oikeus harrastaa ja elää vapaasti. Olla juuri sellainen kuin haluaa olla, muistutti Arhinmäki.

(Kuva: Mikko Kivinen)
Helsinki Pride 2012 avajaispuheet Helsinki Pride 2012 -viikko käynnistettiin tänään virallisesti. Sateisen sään vuoksi perinteiseen paikkaan Kolmen sepän patsaalle aiottu avajaistilaisuus järjestettiin sisätiloissa, Vanhalla ylioppilastalolla. Avajaisissa puhuivat Helsingin kaupunginjohtaja ylipormestari Jussi Pajunen ja pride-tapahtuman suojelijaksi lupautunut kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: Puistohomot - kirja 1960-luvun lopun homokulttuurista

vaeltaja2006 • 25.06.2012 22:43 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Puistohomot.kirjan ulkoasuun on panostettu. Reikä etukannessa on kuin kurkistusaukko menneeseen. Ulkoasu on Timo Nummisen.
Juuri sopivasti Priden alkuun ilmestyi Valdemar Melangon kirja puistohomoista. Tapaamispaikkoja 1960-luvulla oli niukasti ja yleensä vain suurissa kaupungeissa.

1980-luvun lopulla Seta järjesti keskustelutilaisuuksia eri aiheista. Kerran aiheena olivat puistoissa seuraa etsivät miehet. Olin mukana tilaisuudessa ja kuuntelin, kuinka koko miesten puistokulttuuri lytättiin maan rakoon. Kun ryhdyin puolustamaan puistoja ja sieltä seuraa etsiviä, kaikki kääntyivät yhtenä miehenä/naisena minua vastaan. Ei auttanut, vaikka yritin selittää, että sieltä minäkin olen elämänkumppanini löytänyt. Yleinen närkästys oli laadultaan moraalista.Tänään Puistohomot -kirjan julkistustilaisuudessa asiasta puhuttiin suoraan. Valdemar Melanko haastatteli 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa paria kymmentää puistoissa liikkuvaa. Puistoissahan kävi siihen aikaan hyvin monenlaisia ihmisiä, ja hämärässä puistossa säilytti helpommin tuntemattomuutensa. Oli lääkäreitä, arkkitehteja, mediaväkeä, bussikuskeja, jne. jne. Puistoissa liikkui koko yhteiskunta pienoiskoossa. 1960-luvulla kaikki eivät tienneet puistojen olemassaolosta, mutta 70-luvulla tieto alkoi levitä paremmin.

Kirjan julkistustilaisuudessa Valdemar Melanko kertoili tästä homojen puistokulttuurista monelta kannalta. Ikäviä olivat esim. jengit, jotka kävivät hakkaamassa homoja. Ja sitten oli niitä "sivullisia", jotka "äkkäsivät", mistä on kysymys ja tekivät valituskirjeitä lehtiin.

Nyt 2000-luvulla tulee mieleen monia nostalgisia ajatuksia, kun ajaa pyörällä paikkojen ohi. Missä mahtaa olla se setä, joka olisi halunnut antaa vähän koivunvitsaa pepulle. Tai se, jota katsottiin karsaasti helluntaiherätyksen toiminnassa. Tai se, joka kertoi ortodoksisesta uskostaan ja vei kiirastorstaina kotiinsa teelle. Satoja elämäntarinoita. Melangon kirjassa on niistä muutamia.

Seuraavana on nauhoituksena Valdemar Melangon ja Oras Tynkkysen puheenvuorot. Haastatelijana on Rauno Endén Suomalaisen kirjallisuuden seurasta (SKS). SKS on kirjan kustantaja.

Oras Tynkkynen ja Valdemar Melanko
Julkistustilaisuuden alkupuoli, n. 15 min
jatkuu... n. 15 min
Joskus suunnistajat olivat asettaneet rastinsa juuri sen kiven viereen, joka tarjosi kivasti tuulensuojaa odottajalle.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Priden tiistai: Pridessä tänään kulttuuripitoinen päivä

vaeltaja2006 • 26.06.2012 13:34 PRIDE • KOTIMAA
Helsinki Priden toinen päivä on kulttuuripitoinen. Tapahtumia on eri puolilla keskustaa. Priden toiminnanjohtaja Ulla Kärkkäinen kertoo tunnelmista järjestäjien näkökulmasta. Kartasta näkee tapahtumat yhdellä silmäyksellä (sijainnit "suunnilleen")

Priden toiminnanjohtaja Ulla Kärkkäinen kuvaa tunnelmat ja tiistain ohjelmatarjonnan.

» Jutun oma sivu

Vuoden tärkein puhe: kulttuuriministeri Arhinmäki taidenäyttelyn avajaisissa

vaeltaja2006 • 26.06.2012 22:43 • 2 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Priden suojelija kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on ottanut uudenlaisen, aktiivisen suojelija-roolin. Maanantaina hän tuomitsi urheilun homofobian. Tiistaina hän antoi tukensa ´Art Is So Gay - Taide On Niin Homoa´ -taidenäyttelyn tekijöille. Arhinmäen avauspuhe oli vuoden tärkein puhe.

Arhinmäki kertoi, että Priden suojelijana hän on saanut törkytekstiviestejä ja sähköpostiviestejä moninkertaisen määrän. Arhinmäki kuitenkin torjuu törkyviestit: pilkalle ja halveksunnalle ei pidä antaa tilaa. Nyt ei enää ole se aika. jolloin vetäydytään piiloon kellareihin. Euroopassa on maita, joissa asenneilmasto on kielteinen, mmm. naapurissa, Pietarissa. Siellä on otettu harppauksia taaksepäin ja homoseksuaalisuuden "propagointi" on kielletty. Arhinmäki sanoo, että jos homoseksuaalisuuden propagointi on sitä, että ihminen saa toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan vapaana ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluuloista ja rajoituksista, niin hän itse on valmis propagoimaan tällaisen yhteiskunnan puolesta.

Nyt avattu taidenäyttely osoittaa Arhinmäen mukaan, että ollaan matkalla kohti parempaa maailmaa. Suomi ja Helsinki on kasvanut paikaksi, jossa ministeri voi avata näyttelyä tunneutssa galleriassa. Taidetta tarvitaan ennakkoluulojen purkamiseen, tunteiden ja elämän käsittelemiseen, asioiden näkemiseen uusista näkökulmista.

Kulttuuriministerin mukaan on hieman absurdia, että nykytaide, demokratia ja homoseksuaalisuus herättävät edelleen voimakkaita ennakkoluuloja. Nykytaiteesta ja homoseksuaalisuudesta tulee jatkuvasti valtavat määrät palautetta. Jos puolustaa erilaisuutta, sähköposti alkaa laulaa. Kulttuurielämän pitää käsitellä näitä ilmiöitä ja haastaa ja herättää keskustelua ja saada aikaan tunteenpurkauksia. Meidän kaikkien tehtävä on kääntää yhteiskunnallista keskustelua rakentavammaksi ja ennakkoluulottomammmaksi.

Se oli vuoden tärkein puhe. Arhinmäellä on tarkka silmä näkemään kulttuurin ilmiöitä, ja hän uskaltaa ilmaista mielipiteensä suoraan, kaunistelematta. Arhinmäen puhe on kokonaisuudessaan ´Art Is So Gay - Taide On Niin Homoa´ -uutisessamme. Kuuntele tästä

ranneliike.net

Lauantaina Arhinmäki on mukana Helsinki Priden kulkueessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: ´Art Is So Gay - Taide On Niin Homoa´

JuhaniV • 26.06.2012 22:45 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Taideteos nimeltä Liveart Harrie. 15 kg sokeria ja väriainetta. Saija Kassinen ja Meri Linna
Art Is So Gay -taidenäyttely avattiin Forum Box -galleriassa. Näyttelyn avasi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

Tiistaina 26.6.2012 avattiin neljänkymmenen eturivin taiteilijan teosten näyttely. "Tuorein" työ valmistui näyttelyn avajaisten viime minuuteilla. Tämä teos oli jättikokoinen vaaleanpunainen aito hattara huvipuistojen tyyliin. Näyttelyvieraat saattoivat maistella tuota teosta.

Niina Topppila kertoi tämän Art Is So Gay -näyttelyn olevan laajin koskaan Forum Box -gallerian historiassa. Näyttelyä olivat kokoamassa hänen lisäkseen Arto Korhonen, Juha-Heikki Tihinen ja Emmi Kattelus. He ovat yhdessä koonneet ja kuratoineen tämän näyttelyn.

Juha-Heikki Tihinen puhui 1700-luvun keksinnöstä vapaasta taiteesta. Modernit käsitykset seksuaalisuudesta ja modernit käsitykset seksuaalisuudesta syntyivät noihin samoihin aikoihin.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki lainasi puheessaan kirjailija Veronica Pimenoffia, joka on todennut että yhteisö, jossa voi selvitä vain [piilossa] kellarissa, ei ole hyvä kenellekään. Sellaista Arhinmäki ei toivo kenellekään Suomessa, eikä muuallakaan maailmassa. Hän totesi kuitenkin vaikkapa Venäjällä, Pietarissa mennyn asenteissa taaksepäin. Uusi asetus kieltää siellä epämääräisesti homoseksuaalisuuden propagoinnin nuorisolle.

Arhinmäki on sitä mieltä, että Suomessa voidaan tänä päivänä olla ylpeästi esillä sellaisina ihmisinä kuin kukin meistä on. Tämä taidenäyttely on yksi osoitus tuosta avoimuudesta.

Taidegalleria Forum Boxin toiminnanjohtaja Niina Toppila kertoi näyttelyn kokoamisesta ja rakentamisessa mukana olleista.
Toiminnanjohtaja Niina Toppilan alkupuheenvuoro.
Juha-Heikki Tihinen
Juha-Heikki Tihinen puhui taiteesta yleensä
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki avasi virallisesti taidenäyttelyn. (11:08)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kiertokävely johdatti vanhoille tapahtumapaikoille

vaeltaja2006 • 27.06.2012 09:55 HLBTI-HISTORIAA
N. 50 ihmistä lähti mukaan, kun tutkija Kati Mustola esitteli Helsingin keskustan paikkoja, joissa homot ovat viihtyneet menneinä vuosikymeninä. Liikkelle lähdetiin Kiasmalta. Siinä vieressä oli "saalistavan kissa kuja", joka 1970-luvun alkupuolelle saakka oli suosittu ulkokohtauspaikka. Lähiravintoloista oli lyhyt matka.

Homojen suosimia ravintoloita oli sodan jälkeen enemmän kuin moni arvaakaan. Ennen Vanhan Kellaria suosittu oli uuden ylioppilastalon 3. kerroksessa sijainnut kulttuuriravintola Hansa, jossa viihtyi nuori kulttuuriväki, mm. runoilija Saarikoski. Kun Vanha avattiin, homot päättivät yksissä tuumin vallata sen. Sisäänkäynti oli huomaamaton eikä ollut ikkunoita ulospäin. Silloinkin siis vallattiin tiloja.

Vanhan kirkon puisto oli ensimmäisen homo/lesbomielenosoituksen paikka. Vanhojen kuvien avulla löytyy edelleen kaksihaarainen puu, jonka vierellä neljäkymmentä homoa ja lesboa oli kyltteineen. Mielenosoituksen syy oli seurakunnan päätös erottaa nuoriso-ohjaaja Seppo Kivistö. Hän oli antanut lehtihaastattelun nimettömänä, mutta lehden päätoimittaja juorusi Kivistön henkilöllisyyden kirkkoherralle. Myöhemmin uusi homoliike piti mielenosoituksia myös eduskunnan portailla tai viereisessä puistossa.

Tom of Finlandin öisiin retkiin perehdyttiin Tähtitorninmäellä. Siellä liikkui sodan aikana saksalaisia sotilaita ja sodan päätyttyä venäläisiä valvontakomission mukana olleita sotilaita. Puistossa oli paljon pensaita ja puiston reunalla puinen mukavuuslaitos. Roomalaiskatolisen kirkon kohdalla pysähdyttiin sen verran, että muisteltiin Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen muusikkopuolta. Hän lauloi kirkon kuorossa, vaikkei ollutkaan katolinen. Tarvittiin miesääniä ja hän asui lähellä Tehtaankadulla.Cygneuksen galleria Kaivopuistossa

Viimeinen kohde antoi välähdyksen yksityishenkilöstä, Fredrik Cygnaeuksesta (1807-1881). Tietoa hänen vilkkaasta yksityiselämästään löytyi Magnus Hirschfeldin, saksalaisen homoliikkeen keskeisen henkilön kirjasta. Jääkäriliikkeen perustajiin kuulunut varatuomari Fritz Wetterhoff kävi Berliinissä ja hän kertoi Hirschfeldille Helsingin homoelämästä. Siitä tekstistä on tunnistettu professori ja taiteen kerääjä Fredrik Cygneus. Hänen kotibileensä olivat ikimuistettavia. Nykyään hänen kotitalonsa Kaivopuistossa on taidemuseona (Cygneuksen galleria). Seuraavassa Kati Mustola kertoo Cygneuksesta, Wetterhofista ja Hirschfeldistä. Koko kävelyretki saadaan ääninä ja kuvina ranneliikkeeseen joulun aikaan.


» Jutun oma sivu

Priden keskiviikko

vaeltaja2006 • 27.06.2012 10:00 PRIDE • KOTIMAA
Keskiviikkona on keskusteluja. Priden pääpaneeli on klo 17.30 Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa. Aiheena on Priden teema eli "Tila". Klo 19 alkaa uuden yllioppilastalon Aurora-salissa keskustelu erilaisista parisuhteiden muodoista.

Keskiviikkona on monia tapahtumia nuorille. Klo 15 alkaa vapaaehtoisen meripelastustoiminan esittely Kauppatorin vieressä Viron altaalla. Klo 15-21 on nuorten tapahtuma toimintakeskus Hapessa Sörnäisten rantatie 31.Klo 18-20 on transnuorten tapaaminen Setan toimistolla Mannerheimintie 170A.

Keskiviikkona on musiikkia ja tanssia. Klo 17-19 Kkonsertti: REBECCA CLAMP
Kulmakahvio, Agrigolankatu 13, Klo 18-01 on homotekno open air Kalasataman konttiaukiolla. Klo 19 alkavat lavatanssit Ravintola Kaisaniemessä. Klo 20 esiintyy The Sampo (ks. youtube) Bar Cavalierissa Malminrinne 2-4. 21.00 PITKÄ KUUMA KESÄ-KLUBI: PRIDE-SPESIAALI Vanhan cafe

Keskiviikkona on tapaamisia. Klo 18 alkaa isätapaaminen Sateenkaariperheiden tilassa Yrjönkatu 29A. Klo 18 on LHGBTI-läheisten tapaaminen Hesetan tiloissa Kaapelitehtaalla Tallberginkatu 1A 4.krs.

Keskiviikon show: Klo 21-04 Mr. Gay Finland -kilpailu DTM:ssä Mannerheimintie 5B.

Keskiviikkona on taidetta. Klo 15 ja 16 Ateneumissa esittely Ateneum goes queer. Ainakin klo 16 on loppuunbuukattu. Koko päivän: Forum Boxissa jatkuu taidenäyttely Art is so gay. Ruoholahdenranta 3A., Klo 19.00 TEATTERI: VAIMONI ON KARANNUT Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22

Pride mediassa: Huomenna klo 10 YLE Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa puhutaan Helsinki Pridestä


» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012: Sateenkaariperheet ry:n uusien toimitilojen esittely

JuhaniV • 27.06.2012 12:37 UUTISET: PRIDE

Sateenkaariperheiden taiteilijoiden työhuone
Sateenkaariperheet ry esittelivät tiistaina uudet toimitilansa Helsingin Kampissa avoimien ovien tilaisuudessa.

Paikalle tulijaa tervehti iloinen sekamelska ja lasten äänet. Lapsia ja heidän äitejään oli suorastaan lukematon määrä. Aktiviteetteja oli moneen makuun. Pizzaakin oli tarjolla pahimpaan nälkään.

Sijainti on suorastaan hieno, Yrjönkadulla, aivan Amos Andersonin taidegallerian kupeessa. Tiloja jaetaan time sharing -periaatteella parin muun järjestön kanssa. Kullekin tulevat kustannukset saadaan sillä tavoin pidettyä kohtuullisina.

Sateenkaariperheiden toiminta on laajentunut jatkuvasti. Tällaiselle tilalle on runsaasti käyttöä.

Sateenkaarinalle. Taiteilija Anu.
Siirtokuvatatuoinnit ovat lasten erityisessä suosiossa.
Siirtokuvatatuointeja esiteltiin mieluusti.

» Jutun oma sivu

Priden torstai

vaeltaja2006 • 28.06.2012 07:41 PRIDE
Radiossa:
Klo 10 Radio Suomen ajantasa-lähetyksessä

Terveys:
Klo 14-18 HIV-PIKATESTAUS Hiv-tukikeskus, Unioninkatu 45 K

Keskustelut:
Klo 16.30 - 18.30 KESKUSTELU: ONKO HLB-YHTEISÖISSÄ TILAA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖILLE JA TOISINPÄIN? MILLAISELLE AJATTELULLE SUKUPUOLESTA TRANSPROSESSISSA ON TILAA? Töölön kirjasto, Topeliuksenkatu 6, Mika Waltari -sali, 4. krs
Klo 17-20 KESKUSTELUTILAISUUS: YHDENVERTAINEN VANHUUS Rikhardinkadun kirjasto
Klo 18.00 MITEN LAPSIA TEHDÄÄN? Sateenkaariperheet, Yrjönkatu 29 A
Klo 18-21 RUSSIA AND SOUTHERN AFRICA? Amnestyn keskustelutilaisuus, Vanhan Kuppila, Mannerheimintie 3b
Klo 19.00 KESKUSTELUTILAISUUS: ROHKEA VAI PELOKAS VAIKO KARSKI? Malkus, Kallion seurakunnan seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28

Kulttuuri ja musiikki
Klo 18-20 KULTTUURIN TOIVOMUSLÄHDE Nykytaiteen museo Kiasma, Seminaari-tila,
Klo 19.00 TEATTERI: VAIMONI ON KARANNUT Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22
Klo 19.00 STAND UP: HOMOJEN HOMMAA Botta, Museokatu 10, 3. krs.
Klo 20.00 MUSIIKIN JA RUNOUDEN ILTA Café Cavalier, Malminrinne 2-4
Klo 11-17 ART IS SO GAY Forum Box, Ruoholahdenranta 3a

Klubit
Klo 21-04 EUROVIISUKLUBI Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3b
Klo 21-04 L-WORLD dtm, Mannerheimintie 6b

Nuorten ohjelma
Klo 17-23 TORSTAIN NUORTEN TAPAHTUMA Nuorten toimintakeskus Happi, Sörnäisten rantatie 31

Tapaamisia
Klo 18.00 KARHUSAUNA MIEHILLE Kotiharjun sauna, Harjutorinkatu 1 Jälkilöylyt Nalle Pubissa, Kaarlenkatu 3-5
Klo 19-21 KAHVI-ILTA TRANSTUKIPISTEELLÄ Setan toimisto, Mannerheimintie 170 A, 5. krs.


» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012: Teknobileet paljaan taivaan alla

Camille • 28.06.2012 15:12 TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA

Kalasataman konttiaukiolla
Kalasatamassa biletettiin pride-viikon keskiviikkoiltana 27.6. teknon tahdissa piknik-hengessä, paljaan taivaan alla. Ilmaistapahtuma Homotekno Open Air II kokosi rosoiselle konttiaukiolle kymmeniä ihmisiä bilettämään underground-musiikin tahtiin, strobojen välkkeeseen. Luontokin muisti mukanaolijoita parilla sadekuurolla.

Homotekno on vapaaehtoisvoimin toteutettava homoille suunnattu teknoklubi Helsingissä. Bileissä soivan musiikin luvataan olevan valtavirran ulkopuolelta, pehmeästä deep housesta energiseen teknoon. Paikalle ei myöskään tulla järjestäjien mukaan näyttäytymään, vaan tanssimaan, hikoilemaan ja uppoutumaan musiikkiin.

Meno jatkui pikkutunneille asti.

Kuva: Mikko Kivinen
Kuva: Mikko Kivinen
Kuva: Mikko Kivinen
Kuva: Mikko Kivinen
Kuva: Mikko Kivinen

» Jutun oma sivu

Priden perjantai

vaeltaja2006 • 28.06.2012 16:13 PRIDE • KOTIMAA
Ratikka-ajelua
Klo 12-16 KULTTUURIRATIKKA Linjalla 5 liikennöivä kulttuuriratikka tarjoilee annoksen Pridea. Ohjelmassa lyhytelokuvia ja klo 15 Teatteri Tuulettimen tilallisia kohtaamisia.

Radiossa
Klo 18 Radio Helsingissä puhutaan pridestä

Terveys
Klo 14-18 HIV-PIKATESTAUS Hiv-tukikeskus, Unioninkatu 45 K

Kulttuuri
Klo 15-16 NÄKYMÄTÖN KIRJASTO
lhbt-kirjallisuuteen keskittyvän bookcrossing-verkoston avoin tapahtuma. Kallion kirjasto, Viides linja 11
Klo 16.00 KIRJAILIJAPANEELI: TILAA OLLA OMA ITSENSÄ Kallion kirjasto, Viides linja 11
Klo 18-19.30 FÖRFATTARSAMTAL I LUCKAN Kristofer Folkhammar (SV), Emma Juslin (FI) och Leonora Christine Skov (DK). HBTQ-litteratur, HBTQ-litteraturens plats, förutsättningar, möjligheter och svårigheter i Norden. Luckan, Simonsgatan 8
Klo 19.00 TEATTERI: VAIMONI ON KARANNUT Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22
Klo 21.00 KAUPUNGIN PARAS KABAREE: LINNEA VON KATTENDAM Forum Box, Ruoholahdenranta 3a

Tapaamisia
Klo 17.00 TRANSPIKNIK Tokoinranta
Klo 17.00 NALLET KALLIOLLA -PIKNIK Kokoontuminen Linnanmäen kallioilla eteläisen sisäänkäynnin länsipuolella
Klo 17-20 KOULULAISTEN ILTAMAT Sateenkaariperheiden koululaisten toiminnallinen perjantai-ilta, Yrjönkatu 29 A (Forumin kortteli)

Messu
Klo 18.00 SATEENKAARIMESSU Kallion Kirkko, Itäinen Papinkatu 2

Klubit, bileet
Klo 18-23.30 UTOPIA-KLUBI Esteetön, päihteetön ja ikärajaton queer-klubi. Toimintakeskus Happi, Sörnäisten rantatie 31
Klo 21-04 HELSINKI PRIDEN NAISTENBILEET Ravintola Kaivohuone, Iso Puistotie 1
Klo 21-04 HELSINKI PRIDEN MIESTENBILEET dtm, Mannerheimintie 6b
Klo 21-04 SUMMERHEAT-KLUBI Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3b
Klo 22-04 STROKE KLUBI Vain miehille. Hercules, Lönnrotinkatu 4
--ohjelmaa vielä tarkistetaan--


» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012: Monisuhteiset toivovat suvaitsevaisuutta

jnsto • 29.06.2012 01:09 • 10 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Monisuhteisuusliikkeen tunnus.
Monisuhteisen elämän kannattajat eivät halua olla tasa-arvoisen avioliiton vastustajien käsikassaroina, mutta Helsinki Priden ohjelmaan kuuluneen keskustelun puheenvuoroissa oli katkeruutta siitä, että polyt on ”yritetty vaientaa”, jotta avioliittolaki saadaan hoidetuksi.

Helsinki Priden debattien sarjaan kuului myös teema monisuhteisuudesta. Keskiviikkona ahtautui Uuden ylioppilastalon Aurora-kabinetin vetokykyyn nähden ylisuuri joukko seuraamaan keskustelua erilaisista suhdevalinnoista ja niiden arjesta. Tilaisuuden järjestivät Polyamoria-monisuhteisuus ry ja Opiskelijavinokkaat OVI ry.

Ranneliike kysyi keskustelussa, miten paikallaolijat näkivät tavoitteensa suhteessa HLBT-kentän ulkoisen viestinnän parisuhdepainotteisuuteen. Kysyimme, onko polypiireissä mietitty aseistusta sitä vastaan, että joutuvat tahtomattaan ehkä "päiviräsästen" käsikassaroiksi. Avioliittolain tasa-arvoistamisen vastustajathan ovat viitanneet siihen, että uudistus johtaisi lopulta myös lukumääräneutraalin avioliiton vaatimiseen.

Yksi panelisteista sanoi, ettei kysymykseen suhtautumisesta ajankohtaiseen avioliittolakiasiaan ole polypiireissa "oikein hyvää vastausta". – Joidenkin mielestä on saatava tasa-arvoinen avioliittolaki. .. ensin.. (.. tässä kohden yleisö puhkesi nauruun…) - ja sitten on siirryttävä miettimään sitä muuta.

– Ja kyllä tätä voi käyttää lyömäaseena, panelisti jatkoi. - Tuntuisi hirveän loogiselta, että ihmiset itse saisivat päättää, millaisiin sopimuksiin he sitoutuvat. Ja niihin kuuluu tämä lukumääräkin. - Mutta tuskin tämä on minkään puolueen agendassa lähivuosikymmeninä, joten Päivi Räsäselle voi sanoa, että älä huoli.

Toinen panelisti oli voimakassanaisempi. Hän totesi "mielistelyn tiellä oltavan koko ajan ihan hirveässä suossa", koska "emme lakkaa olemasta". - Olisi kovaa vallankäyttöä sanoa, että hei älkää tuoko nyt tuota teidän agendaanne ja yritetään nyt markkinoida, että olemme "ihan tavallisia perheitä". -Mutta kaikki ei ole, ja se ei mene koskaan jakeluun…- Olemme vähemmistön vähemmistö, kommentoitiin yleisöstä.

Kolmas panelisti ei pitänyt "homojen lyömistä poly-ihmisillä" suurempana ongelmana. Hän uskoi avioliittolain vastustajien nykyisten kommenttien jäävän omaan arvoonsa. - Sinänsä on tärkeää että jossain vaiheessa tuodaan tätä lukumäärää esille.

Yksi panelisteista tervehti hyvänä siitä, että polyamoria vedetään avioliittokeskusteluun. -Avioliittoon liittyy kaikenlaista mystiikkaa, jota ei tarvita, hän sanoi. - Jos polyamoria otetaan mukaan keskusteluun, todetaan ehkä ihmisten välillä tarvittavan sopimuksia. Eli voidaan sopia, että tämä ihminen on lähin omaiseni, tämä ihminen perii taloni..

Illan selkäsanaisin puheenvuoro tuli yleisön joukosta. - En ole nähnyt polypiireissä vastustusta sukupuolineutraalille avioliitolle, hän sanoi. - Mutta sen sijaan meille tullaan sanomaan, että olkaas polyt turpa kiinni nyt mediassa, että saadaan tämä sukupuolineutraali avioliitto läpi… -Koen sen loukaavana, sanoi puhuja.

Ranneliike viittaasi myös pitkään verkostoitumisen ja monisuhteisuuden perinteeseen homo- ja lesbopiireissä, etenkin aikoina ennen nykyistä lainsäädäntöä. Kysyimme, eikö verkostoitunut ja moneen rinnakkaissuhteeseen päätynyt homo tai lesbo ole oikeastaan poly? Tätä aihetta ei kommentoitu.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Pridepaneeli: Anteeksi, mutta onko meille tilaa?

vaeltaja2006 • 29.06.2012 08:22 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE
Tässä lapsen piirustuksessa on merkitty kivat paikat Turku ja Vehmaa. Maailma on yhtaikaa iso ja pieni. Kiitos pienelle piirtäjälle, että saamme julkaista kuvanMaanantaina käynnistyi nettikeskustelu juhannustansseista. We Love Helsinki -kollektiivin juhannustansseissa oli ollut naispareja ja DJ oli komentanut miehiä aktiivisemmin hakemaan naisia tanssiin. Netissä keskusteltiin siitä, onko nais- ja miespareilla lainkaan oikeutta tanssahdella parketilla. Jotkut ovat sitä mieltä, että homot ja lesbot pysykööt omissa juhlissaan eikä pidä tulla sotkemaan heteroiden juhlia. Moni lesbo ja homo onkin lopettanut heterobaareissa käynnit, kun ei jaksa olla keskellä hetero-oletusta tai torjumista. Homo ei jaksa kuunnella heterojuttuja ja lesbo joutuu koko ajan torjumaan seuraa etsivät miehet.

Priden pääpaneelissa pohdittiin "tilaa". Se on tämän vuoden priden teema. Onko meille tilaa kaikkialla, vai onko pakko vetäytyä vain omiin bileisiin? Paneelissa oli erilaisia ihmisiä. Oli roteva, kovaääninen kulttuurin alalla toimiva mies, vammainen, pienikokoinen nainen, joka liikkuu vain pyörätuolilla ja oli queer, joka esim ulkonäkönsä ja pukeutumisensa vuoksi voi aiheuttaa ärtymystä. Hän tuntee transihmisten ja queerien ongelmia. Transihmisten ongelmat voivat olla hyvin konkreettisia. Esim. mitä vessaa saa käyttää, kun käy ulkona. Ongelma voi johtaa jopa eristäytymiseen niin, ettei hän enää lähde mielellään kodin ulkopuollelle. Vammaisen ongelmat liittyvät useimmiten esteettömyyteen: miten pyörätuolilla pääsee eri tiloihin. Mutta esim. baareissa ongelmana voi olla, että vammainen pyörätuolissa istuu paljon alempana, eikä häntä huomata tasavertaisena. Jos on iso koko ja kova ääni, väkivaltaa ei juuri tarvitse pelätä. Mutta monia muita kalvaa ajatus siitä, että fyysinen tai verbaalinen väkivalta voi uhata, jos ulkopuoliset huomaavat homouden, lesbouden tai trans-piirteet.

Monet homot ja lesbot pyrkivät elämään omassa turvallisessa maailmassaan, eräänlaisessa kuplassa, joka on ystävien ympäröimä. Yksi panelisti kertoi, että välillä on tuntunut yllättävältä, kun on lukenut netin vihamielisiä kirjoituksia. Kun elää omassa pienessä turvallisessa lähipiirissä, ei ole voinut kuvitellakaan, että on sellaisia vihamielisiä ihmisiä.

Yksi panelisti pohti näkymättömyyttä. Hän muistaa, miten nuorina lesboina oltiin näkyvämpiä ja tuntui siltä että kaikki lesbot olivat silmiinpistävästi lesbon näköisiä. Heitä oli helppo bongata. Oli mukava olo, kun sai liikkua lesbotiloissa. Nyt keski-ikäisenä lesbona hän voi käyttää turvallisesti kaikkia tiloja vapaasti. Kun ei näytä erityisen lesbolta, ei häiritä eikä uhkailla. Mutta samalla muuttuu näkymättömäksi. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä näkymättömämmiksi myös muut lesbot muuttuvat. Vanhempana silmä ei riitä havaitsemaan iäkkäämpiä lesboja. Pariskunnat voi tunnistaa, mutta ei muita. Olo tulee yksinäiseksi.


Entä raha tai vähävaraisuus? Ne, joilla on varaa, voivat valita asuinpaikkansa vapaasti. On kiva asua keskellä gay-kaupunginosaa. Ne, joilla ei ole varaa, joutuvat tyytymään siihen paikkaan, johon raha riittää. New York on ollut hyvä konkreettinen esimerkki. 1980-luvulla Greenwich Village oli homo/lesbokeskus. Siellä oli esim. kirjakauppa, jonka alakerrassa oli joka päivä erilaisia yleisötapahtumia. Joka päivä voi elää täyspäiväisenä homona tai lesbona. Nyt kirjakauppaa ei enää ole. Alueen vuorkat ovat nousseet pilviin ja alueelle on muuttanut uusi varakas heterokeskiluokka, ja suuri osa homoista ja lesboista on joutunut karkotetuksi muualle, aluksi Chelsea'íin. Samanlaista ilmiötä näkee Euroopassakin. Muutenkin gaybaarissa säännöllisesti käyvällä pitää olla hyvät tulot. Vähävaraiselle se on liian kallista, eikä ilmaisia kohtaamispaikkoja juuri ole. Gaybaarien ja klubien asiakaskunta on keskiluokkaistunut. Queer-"piireissä" on yritetty muistaa, että tarvitaan myös ilmaisia kokoontumistiloja. Normihomoille taitavat kuitenkin queerit olla kummajaisia, joten kovia ennakkoluuloja on myös HLBTI-piirien sisällä. Niin, ja mihin baariin olen tervetullut vanhana? Priden queer-tapahtumissa erityisesti mainitaan: nuorille ja vanhoille.


Mielipaikat kartalla

Priden infopisteessä on iso kartta, johon kävijät ovat voineet lipuilla merkitä mielipaikkansa pääkaupunkiseudulla. Helsingin alue on jo aika täynnä lippuja. Espoo on tyhjempi. Millaisia mielipaikkoja? Tutkimme merkintojä tänään aamupäivällä.

Kuuntele mielipaikkoja, kesto 5 min 45 sek
Keskusta on täynnä mielipaikkoja

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: Poliitiikan veteraanit korostavat taitavan lobbauksen merkitystä

jnsto • 29.06.2012 11:37 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Priden 2012 ohjelmaan kuuluneessa poliittisen vaikuttamisen historiakeskustelussa suomalaisen tasa-arvon edistämisen etulinjassa olleet Jorma Hentilä ja Outi Ojala kertasivat saavutuksia ja takaiskuja. Parituntisessa keskustelussa palattiin historiallisiin tilanteisiin 60-luvulta alkaen.

Aika muuttaa osan anekdooteiksi tai lähinnä tutkijoita kiinnostaviksi. Mutta 90-luvun tasa-arvohistoriasta löytyy esimerkiksi tieto siitä, että pääministeri Lipponen allekirjoitti aloitteen rekisteröidyistä parisuhteista, kun kokoomus oli Lipponen-1:n hallitusneuvotteluissa torjunut hankkeen ottamisen hallitusohjelmaan.

Keskustelun ehkä tärkein viesti nykyiseen tilanteeseen oli vaikuttamis- eli lobbaustoiminnan merkitys. Hentilä kertoi, että ennen vuoden 2001 ratkaisevia äänestyksiä otettiin selvää kaikkien kansanedustajien asenteista, vaikutusmahdollisuuksista tarpeen vaatiessa ja myös henkilöistä, joilla olisi edellytyksiä toimia kyseisen kansanedustajan suunnalla. - Niinpä jo ennen ratkaisevaa äänestystä oli selvää, että laki menee läpi, kertoi Hentilä.

Outi Ojalalle tilanne oli ollut uran jännittävin äänestys. - Kun kuitenkin sieltä oli 15 poissa.. - Poissaolot tietenkin voivat vaikuttaa suuntaan tai toiseen. - Kun eduskunnassa yleisö ei saa ilmaista iloaan, emme me kansanedustajatkaan siihen ryhtyneet. - Mutta kunhan oli päästy käytäville, otettiin ilo irti, muisteli Ojala.

Ensimmäinen aloitteen parisuhdelaista oli pannut vireille Ojala jo 1993. Tuolloin oli mukana myös adoptio. Hanke raukesi vaaleihin aloitteen juututtua lakivaliokuntaan.
Lipposen ensimmäistä hallitusta edeltäneissä ohjelmaneuvotteluissa kokoomus sitten vastusti lain antamista parisuhteista. Näin ollen asiaa ryhdittiin ajamaan aloitteella. Ojala muistutti, että myös pääministeri Lipponen oli allekirjoittajien joukossa. (Tämä ei voinut olla palauttamatta yleisön mieliin nykyisen pääministerin pidättäytymistä allekirjoittamisesta hallitusneuvotteluihin viitaten.)

RIKOLLISUUS KUMOTTIIN, KEHOTUSKIELTO TILALLE

Homoseksuaalisuuden poistaminen rikoslaista 70-luvun alussa sujui varsin laajan yksimielisyyden vallitessa (147 jaa, 18 ei, 33 poissa). Jo 60-luvun alussa oli joukko kokoomuksen juristikansanedustajia esittänyt, että homoseksuaalisuuden rangaistavuuden sijasta aihepiiri siirrettäisiin sairaanhoidon puolella, koska kyse oli "terveyden häiriöstä".

Yleisöä huvittivat lainaukset 60- ja 70-lukujen puheenvuoroista ja selvityksistä. Kokoomuksen Timo Mäki oli todennut rangaistavuuden poistuessa, että luovuttava on, kun "olemme saaneet tartunnan länsimaista". Kristillisen liiton Raino Westerholm oli maalaillut lainmuutoksen jälkeen homojen määrän nousevan jopa kolmasosaan väestöstä. Kirkon perheasiain neuvottelukunnan 60-luvun lausunnossa arvioitiin altistumisriskiä eri ryhmille, silloiseen psykiatriaankin nojaten.

Rikoslain muutos sai kylkeensä kehotuskiellon. Kehotuskielto oli tullut vaivihkaa mukaan lakivaliokunnassa. Lääkäri ja kansanedustaja Asser Stenbäck (krist) oli ajanut asiaa. Hentilä kertoi, että kiellon vastustamisessa eduskuntakäsittelyssä kunnostautui mm kansanedustaja Helvi Niskanen (SKDL). Ponnella yritettiin saada hallitus seuramaan haittavaikuksia esimerkiksi kaunokirjallisuudelle. Ponsi ei mennyt läpi.

Hentilä kuvasi tunnelmia, kun juuri lailliseksi todettua toimintaa toisaalla laissa kuvattiinkin taas haureudeksi, johon ei saanut kehottaa.

Suomessa voimassa ollut kehotuskielto ei koskaan noussut esimerkiksi nyky-Venäjän vastaavan lainsäädännön tapaan poliisin painopistealueiksi. Virkavalta oli haluton toimimaan lain rikkojia vastaan. Turussa lopulta kuulusteluihin saakka itsensä järjestäneet yllyttäjät eivät saaneet syytteitä, kun olivat poliisin mukaan "toimineet ajattelemattomuuttaan".


"HYVÄ ETTÄ KOKOOMUKSESSA ON NYT NÄITÄ KELLOKKAITA"


Keskustelijat suhtautuivat tulevaisuuteen ainakin varovaisen optimistisesti. Ojala totesi monien eri vaiheissa epäilleen ja epäröineen lähinnä "äänestäjien pelossa", vaikka oikeastaan eivät itse olleet niin jyrkkiä. Ojala piti merkittävänä sitä, että aihe on saanut kasvot. Ojala oli myös iloinen siitä, että kokoomuksessa on nyt "näitä kellokkaita" tasa-arvoa edistämässä. Ojala kertoi yllättyneensä Helsingin kaupungin johdon viime vuosien myötämielisyydestä ja arveli homoystävällisen Helsingin taustalla puhuvan yksinkertaisesti myös matkailutuottojen arvostus. - Pitkä on matka Ilaskivestä Pajuseen, totesi Hentilä.

Suomalaisen poliittisen korrektiuden ei kuitenkaan uskottu muuttuvan niin paljon, että homofobiasta tulisi hyväksyttävää, vaikka esimerkiksi maahanmuuttokeskustelussa raja on siirtynyt.


Yleisön kysymyksissä sivuttiin myös uskonnollisen ahdasmielisyyden näkyvyyttä ja keskustelu siirtyi eri uskonnollisten ryhmien vaikutusvaltaan. Mitä tapahtuisi, jos Suomessa nousisi valtaan vaikkapa lestadiolainen pääministeri? Ojala sanoi, että tilanne riippuisi paljon siitä, mikä on muu poliittinen ympäristö silloin.

Hentilä huomautti, että äskettäin keskustan johtoon valittu Sipilä teki pahan virheen yrittäessään kiistää lestadiolaisuuttaan. Hänen olisi pitänyt kiistää olevansa vanhalestadiolainen, vaan Rauhansanan väkeä, Hentilä sanoi. Yleisöstä sanottiin, että vanhalestadiolaisissakin on monenlaista väkeä.

Hentilä piti ilmeisesti tarpeellisen uskontokenttää kuulijoille selventävän puheenvuoron. Hän korosti valtakirkkojen olleen usein kehitystä vastaan, mutta olleen asiallisia. Voimakkaasti esimerkiksi parisuhdelakia vastustaneet olivat pääasiassa uudemmista herätysliikkeistä sekä helluntaiseurakunnista. Tietenkin myös valtakirkoissa on tapahtunut kehitystä. Hentilä mainitsi muutoksen Helsingissä Huovisesta Askolaan.

Yleisöstä kysyttiin nykyisistä mahdollisuuksista kansalaistottelemattomuuteen. Hentilä sanoi, että valmiuksia varmaan olisi, mutta sopivaa lakia rikottavaksi on vaikeampaa löytää. Ojala nosti esille pappien mahdollisuuden noin vain vihkiä - vastoin nykyisen lain puitteita. - Kyllä sellaisia pappeja löytyy, kunhan olisi vihittäviä, huomautettiin yleisöstä. (Rohkea kansainvälinen esimerkki pappien tottelemattomuudesta liittyy kanadansuomalaiseen pastori Lionel Ketolaan, joka lopulta erotettiin ja hänen seurakuntansakin pantiin Kanadan luterilaisen kirkon (ELCIC) saartoon 2008-2009.)

Keskustelun järjesti Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto yhteistyössä KSL Opintokeskuksen kanssa. Puheenjohtajana oli Minna Minkkinen.


» Jutun oma sivu

Iskulauseita sateenkaarimarssilla 1980-luvulla

vaeltaja2006 • 29.06.2012 21:20 HLBTI-HISTORIAA
1980-luvulla oltiin äänekkäämpiä pride-kulkueessa kuin nykyään (silloin se oli vapautuspäivien kulkue). Iskulauseet suunniteltiiin etukäteen, ja aina löytyi taitavia iskulauseiden muotoilijoita. Tässä lyhyessä haastattelussa muistellaan 1980-lukua. Silloin oli mukana paljon sisäistä paloa.

Iskulauseita suunniteltiin edellisinä iltoina. Toiset tekivät plakaateja, toiset iskulauseita. Kuuntele kesto 6 min

» Jutun oma sivu

Priden lauantai

vaeltaja2006 • 30.06.2012 08:10 • 4 kommenttia. PRIDE • KOTIMAA
10-12 PERHEPIKNIK Järj. Sateenkaariperheet ry
Kaisaniemen puisto.

Klo 12-14 PRIDE-KULKUEEN JUONNETTU KATSOMO Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3

Klo 13 PRIDE-KULKUE Kokoontuminen klo 12 Senaatintorilla

Klo 14 PUISTOJUHLA Hakasalmen puisto,

Klo 15.00 TEATTERI: VAIMONI ON KARANNUT Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22

Klo 17-23 NAISTEN SHERRYKAHVITANSSIT JA KARAOKE Botta, Museokatu 10, 2 krs.

Klo 18.00 KIRJANJULKISTUS Kumman rakas (toim. Taru Luojola ja Tarja Sipiläinen). Novelliantologia Panimoravintola Bruuveri, Fredrikinkatu 63ab

Klo 21.00
KAUPUNGIN PARAS KABAREE: LINNEA VON KATTENDAM Forum Box, Ruoholahdenranta 3a

Klo 21-04 HELSINKI PRIDEN PÄÄJUHLA Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3b

Klo 21-04 PARADE DAY CARNIVAL dtm, Mannerheimintie 6b

Klo 21-04
BEAR DANCE BASH 2 Ravintola Mann's Street, Mannerheimintie 12

Klo 21-04 GAY PRIDE DISCOTHÈQUE DOM Helsinki Discotheque, Fredrikinkatu 42

Sunnuntaiaamuna:
Klo 05.00
AAMUBILEET Yöttömien öiden juhlijoille.
dtm, Mannerheimintie 6b


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: Homomiehelle isyys on tänään todellinen mahdollisuus

JuhaniV • 30.06.2012 09:30 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Krister Karttunen
Sateenkaariperheiden isät tapasivat pride-viikolla keskiviikkona. Kymmenisen isää tai isäksi aikovaa kokoontui keskustelemaan homoisyydestä.

Aiemmin monella homomiehellä oli kuvitelma ettei heistä voi koskaan tulla isää lapselle. Viime vuosikymmenten aikana tilanne on muuttunut merkittävästi. Lesbonaiset ovat olleet etujoukossa osoittamassa, että homovanhemmuus on täysin mahdollista. Voidaan jopa puhua viimeisen vuosikymmenen aikaisesta todellisesta vauvabuumista. Miehet ovat alkaneet seurata naisia. Useat homomiehet ovat kokeneet samanlaista vauvakuumetta kuin heteromiehetkin.

Homomiehet ovat tulleet isiksi monella eri tavalla. Se on voinut tapahtua miehen aikaisemman heteroavioliiton kautta, sijaissynnyttäjan avulla ja on myös voitu kokea isyyttä sosiaalisena vanhempana.

Krister Karttunen kertoi kokeneensa homoisyyden hienona ja merkittävänä kokemuksena. Hän kannustaa homomiehiä harkitsemaan isäksi tulemista tavalla taikka toisella.

Kristerin alustuksen jälkeisessä pitkään jatkuneessa keskustelussa miehet kertoivat hyvin erilaisista vanhemmuuksistaan ja isyyksistään. Puhuttiin myös niistä vaikeuksista, joita vaikkapa yhteiskunnan asenteet voivat aiheuttaa isyydelle. Kuten heteroparinmuodostuksessakin, jo olemassa olevat lapset voivat vaikeuttaa uutta parinmuodostusta. Uusi kumppaniehdokas ei läheskään aina ole valmis oikopäätä suhteeseen miehen kanssa, jolla on valmiiksi omaa perhettä.

Oheisessa audioklipissä Krister Karttunen kokoaa homoisyyden tämän hetken tilanteen.

YLE:n toimittaja oli mukana tilaisuudessa. Hän on tehnyt uutisen, joka löytyy alla olevan linkin takaa.

Krister Karttunen avasi Sateenkaariperheiden isätapaamisen. Hän kertoi omasta isyydestään, isäksi tulemisen mahdollisuuksista tänä päivänä ja lainsäädännön kehittymisestä.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kuvagalleria: Helsinki Pride 2012 -kulkue ja puistojuhla

Toimitus • 30.06.2012 10:48 • 3 kommenttia. KUVAGALLERIAT • KOTIMAA
Helsinki Pride -tapahtuman huipennus on perinteinen keskustan läpi etenevän värikkäs pride-kulkue ja puistojuhla pride-infotoreineen. Lauantain kuvagalleria päivittyy päivän mittaan.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kirjailijapaneeli: Onko homokirjalle tai homokirjailijalle tilaa

vaeltaja2006 • 30.06.2012 11:32 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI
Perjantain pride-keskustelutilaisuudessa Kallion kirjastossa oli mukana kaksi kirjailijaa ja kaksi asiantuntijaa: kirjailija Sami Hilvo (esikoisteos Viinakortti), kirjailija Anja Snellman (mm. Sonja O. ja Arabian Lauri), teologi Ilse Paakkinen (tutkinut mm. ihmisoikeuksien aatehistoriaa) ja kulttuuripersoona Markku Arokanto ("renessanssihenkilö" mukana mm. showbisneksessä).

Keskustelua käytiin siitä, onko homokirjalle tilaa. Jos kirjan merkittävänä henkilönä on homo, lesbo tai transihminen, kirjailijalta helposti tivataan: onko se omasta elämästä. Heterokirjailijan tekemä homokuvaus helposti ohitetaan vaikenemalla tai vaaditaan selvitystä siitä ,miksi hän valitsi homohenkilöitä kirjaansa. Kysellään oikeutta tehdä sellaista, kun ei itse kuitenkaan ole sellaista elämää kokenut. Jotkut kirjailijat ovat leimautuneet homokirjailijoiksi. Osa taiteilijoista ja kirjailijoista välttää tätä aihetta, koska eivät halua leimautua. Kyseessä ovat kuitenkin ihmisoikeudet, ja niitä pitää käsitellä monenlaisten ihmisten näkökulmasta - myös homojen.


70-luvulla ei ollut tilaa olla oma itsensä, 80-luku alkoi olla jo parempi. Oli tietyt paikkat. Silloin oli joitakin vapaamielisiä pesäkkeitä. Onko nyt joitakin konservatismin pesäkkeitä? Mm. kirkossa on vanhakantaisisuuden pesäkkeitä ja ainakin pienemmissä teattereissa vältellään homoaiheita. Yliopiston kirjaallisuudenopetuksessa vielä 1980-luvulla vaiettiin kirjailijoiden homoseksuaalisuudesta. Se aiheutti sen, että monet opiskelijat eivät lainkaan ymmärtäneet homokirjailijoiden käyttämiä metaforeja, kun asiasta ei puhuttu. Asia pitäisi avata, jotta esim. Eeva-Liisa Manneria ja Helvi Juvosta täysin ymmärtäisi.

Ensimmäinen osa
Toinen osa
kolmas osa
neljäs osa

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: Lauantain kulkue ja puistojuhla ennätyssuuri

smo • 30.06.2012 14:56 • päivitetty: 30.06.2012 21:20 • 6 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Lauantaina 30.6. Helsinki Pride -tapahtuma huipentui perinteiseen keskustan läpi etenevään värikkääseen pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan pride-infotoreineen Hakasalmen puistossa. Ennätyksellisen suuri kulkue sai vastaansa myös kananmunia heitelleen kaksikon.

Väkeä vaelsi puolestapäivästä lähtien Helsingin Senaatintorille. Tosin moni ollut paistattelemassa päivää tuomiokirkon portailla jo aamupäivästä alkaen. Kulkueajoneuvoja valmistettiin matkaa varten ja äänentoistoa testattiin. Ilmapalloja jaettiin - ja monet tapasivat tuttuja.

Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II:n patsaan silmien alle kokoontunut kulkueväki lähti liikkeelle Helsingin Senaatintorilta kello 13 aikaan. Se eteni pitkin Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä kohti puistojuhlapaikkaa. Kulkue oli ennätyksellisen suuri: 8 000 ihmistä tänä vuonna poliisin mukaan. Myös kulkuereitin varrella oli katselijoita enemmän kuin aiempina vuosina.

Kulkueväen kylteissä huomiota oli kohdistettu niiden maiden tilanteeseen, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat elää ahdingossa ja selviytymiskeinona on kaappielämä. Erityisesti lähialue Venäjän tilanne oli esillä. Vakavan sanottavan ohella värikäs kulkueväki marssi ja tanssikin musiikin tahdissa.

Saatujen tietojen mukaan Aleksanterinkadulla Mikonkadun kohdalla kaksi henkilöä heittelivät kulkuetta kananmunilla. Varsinainen kulkueväki ei saanut osumia kananmunista, vaan järjestyksenvalvojat. Ainakin toinen tekijöiksi epäillyistä on otettu kiinni. Silminnäkijöiden mukaan tekijät edustivat ns. ääriryhmiä. Paikalta oli löytyi tyhjennettyjä munakennoja.

Pride-kulkue ei ollut myöskään onnistunut raivaamaan kunnolla omaa tilaa liikenteeltä, vaan kulkue oli pätkitty useampaan osaan, jotta autot ja raitiovaunut pääsivät välillä ohi. Toisaalta, Mannerhiemintien ja Kaivokadun/Simonkadun risteys on keskustan liikenteellisesti tärkein solmukohta.

Puistojuhlapaikkaan Hakasalmen puistoon kulkueen häntäkin ehti ennen kahta. Hakasalmen puistossa järjestetyssä puistojuhlassa on viihteellistä ohjelmaa ja kuultiin myös tapahtuman suojelijan kulttuuri- ja urheiluministerin puhe. Myös vastaleivottu Mr. Gay Finland oli lavalla. Puistojuhlassa väkeä oli runsaasti yli 10 000.

Seta ry palkitsi puistojuhlassa perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla tasa-arvovaltuutettu, varatuomari Pirkko Mäkisen esimerkillisestä työstä transihmisten hyväksi. Kunniarotta-antipalkinto myönnettiin Pietarin kuvernööri Georgij Poltavchenkolle.

Ohjelman ohella puistojuhlassa on myös pride-infotori, jossa erilaiset seksuaali- ja sukukupuolivähemmistöjä edustavat järjestöt esittelevät toimintaansa. Näiden lisäksi on ravintolakojuja ja erilaisia myyntikojuja.

Helsinki Priden järjestämisestä vastaa Helsingin seudun Seta ry.

Aamulla sää oli aurinkoinen, mutta iltapäivälle meteorolologit olivat ennustaneet sateen uhkaa Helsinkiin. Muutamia pisaroita vettä tiputteli kolmen aikaan, mutta varsinaiseksi sateeksi siitä ei ollut. Sade alkoi vasta kuuden jälkeen, virallisen puistojuhlaohjelman päätyttyä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Seta palkitsi tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen

smo • 30.06.2012 16:11 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Seta ry on palkinnut perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla tasa-arvovaltuutettu, varatuomari Pirkko Mäkisen esimerkillisestä työstä transihmisten hyväksi. Kunniarotta-antipalkinto myönnettiin Pietarin kuvernööri Georgij Poltavchenkolle.

Huomionosoitukset julkistettiin Helsinki Priden puistojuhlassa Hakasalmen puistossa lauantaina 30.6.

Pirkko Mäkinen on tehnyt merkittävän linjavalinnan tulkitessaan, että myös sukupuolivähemmistöt eli transihmiset ja intersukupuoliset kuuluvat tasa-arvolain soveltamisalaan. Mäkisen linjaus on Setan arvion mukaan vaikuttanut siihen, että hallitus on luvannut kirjata sukupuolivähemmistöjen syrjintäsuojan tasa-arvolakiin. Tasa-arvovaltuutettu on määrätietoisesti vaikuttanut Kelan käytäntöjen muuttamiseksi transihmisten hormonikorvaushoitojen ja sairauspäivärahaoikeuden osalta, teettänyt laajan selvityksen sukupuolivähemmistöjen asemasta ja järjestänyt viranomaisille seminaarin sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta.

”Hän on sydämellinen ja antaumuksellinen ihmisoikeusaktivisti, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä tasa-arvon edistämiseksi Suomessa”, Setan puheenjohtaja Outi Hannula sanoi julkistamispuheessaan. ”Tasa-arvovaltuutetun toimisto on monille transihmisille paikka, josta saa neuvoa ja tukea syrjinnän lopettamiseksi”, Hannula totesi. Seta haluaakin kiittää huomionosoituksella toimiston koko henkilökuntaa.

Kunniarotta 2012 on Pietarin kuvernööri Georgij S. Poltavchenko. Hän allekirjoitti keväällä lain, joka kieltää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen alaikäisille Pietarissa. Käytännössä lain avulla voidaan kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut, kirjat, elokuvat, julkiset puheenvuorot ja mielipiteenilmaisut.

Antipalkinnolla Seta ilmaisee huolensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista lähialueillamme. Myönteinen kehitys ei ole itsestään selvyys missään maassa, ei edes Suomessa. Suomalaisten tulee ilmaista tukensa ihmisoikeuksien puolustajille lähialueillamme, ja vaatia valtioita kunnioittamaan ihmisoikeusvelvoitteitaan.

”Poltavchenko olisi tahtoessaan voinut kieltäytyä lain vahvistamisesta. Laki on Venäjän oman perustuslain ja kansainvälisten sitoumusten vastainen. Tilanne Pietarissa on huolestuttava etenkin, kun sama kehitys on leviämässä muualle Venäjälle”, Outi Hannula sanoi.

Aluksi venäjänkielinen versio kunniarotan jakamisesta. Sen jälkeen Setan puheenjohtaja Outi Hannula kertoo omenan saajan ja palkittu tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen pitää kiitospuheensa.

Audio: Vaeltaja2006

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012: Värikäs Pride-paraati oli viikon näkyvin kohokohta

JuhaniV • 30.06.2012 20:02 • päivitetty: 01.07.2012 06:36 • 7 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Helsingin kaupungintalo juhlaliputti Helsinki Pride 2012 -tapahtuman kunniaksi
Helsingin kaupunginjohtaja piti lupauksensa: Kaupungintalo juhlaliputti tänä vuonna sateenkaarilipuin. Iloista tunnelmaa riitti paraatin alkuhetkistä aina puistojuhlaan saakka.

Kuvat: Juhani V

Ennen Helsinki Pride 2012 alkua Suurkirkon portaiden edessä homoja raamatunlausein tuominnut ryhmä oli aivan sama kuin Riihimäellä 3.6.2012 sateenkaarimessun aikaan esiintynyt ryhmä. Jopa kyltti oli aivan sama. Alla linkki Riihimäen uutisjuttuun.

Odotellaan Pride-paraatin alkua
Tanssiryhmä kirkon portailla
Tanssijoita kirkon portailla
Tanssijoita kirkon portailla
Kaikki olivat pridessa mukana: taas kerran raamatulla homoja päähän
Tätäkö "rakkauden lähettiläät" haluavat kaikille Suomen homoille ja lesboille?
Sananjulistuksen aloituksesta kului vain muutama hetki, kun sponttaani vastamielenosoitus alkoi.
...ja vastamielenosoitus jatkui
Saarnamies saa sateenkaarevaa suojelua, ettei vain taivaasta putoaisi hänen niskaansa tulta ja tulikiveä.
Sananjulistus ei kenties mennytkään aivan putkeen, koska yhden saarnaajan vaimo purskahti itkuun ja ryhtyi nojailemaan ryhmänsä jäsenen olkapäätä vasten. Rymällä oli vaikeuksia saada sanaansa kuuluviin. Lähistön kuorma-autojen lavoilta tulviva musiikki peitti käytännössä sananjulistuksen kuulumattomiin. Megafonien teho ei tuntunut riittävältä.
Kahden toisiaan rakastavan ihmisen suhteen pitäisi olla kiihkouskovaistenkin hyväksynnän ja tuen kohde.
Iloisen Pride-juhlan hetkellä on tärkeää muistaa niitä, joilla ei ole oman seksuaalisen identiteettinsä vuoksi mitään syytä juhlaan. Tästä muistuttaa Amnesty.
* *
Ranneliike.net oli myös mukana pride-tapahtumassa ilmapalloin ja infoteltalla puistojuhlassa.
Pride-eleganssia
Yhteys-liike toimii luterilaisen kirkon piirissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien työntekijöiden tukijana ja siltojen rakentajana. Malkus on Helsingin seudun Setan kristillinen ja elämänkatsomuksellinen ryhmä.
Arcus Finland - Ekumeeninen sateenkaariryhmä
Mukana pridessa oli vieraita myös Suomen ulkopuolelta monesta maasta. Tässä Avoin Pohjola -järjestö ja Pohjola Nordenin Nuorisoliitto.
Palokarhut
Nalle- ja muitakin karhuja
Pride-kulkue etenee Aleksanterinkatua pitkin
Puistojuhlassa oli tiivis tunnelma
Puistojuhlan eleganssia
Ranneliike.netin infoteltta puistojuhlapaikalla
Lähes kaikki polittiset puolueet olivat mukana pride-paraatissa ja puistojuhlassa infoteltoilta. Kaksi puoluetta puuttui. Lukija voi arvata mitkä puuttuivat.
Jeppe, 12 viikkoa vanha. Elämänsä ensimmäisellä pride-marssilla.
Samaan aikaan kaupungissa toisaalla heteropariskunta oli matkalla kirkkoon vihittäväksi avioliittoon papin edessä ja hänen siunaustensa saattelemana.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Priden sunnuntai

vaeltaja2006 • 01.07.2012 02:00 PRIDE • KOTIMAA
Pride-viikon viimeinen liikunnallisempi päivä. Kartassa on virhe. klo 18 ei ole kirjan julkistusta. Se oli jo eilen.


» Jutun oma sivu

Kulttuuria kaikille - myös queer-kulttuuria

vaeltaja2006 • 01.07.2012 11:58 TAPAHTUMARAPORTIT
Pride-viikolla esitellään monenlaista queer-kulttuuria. Forum boxisa on taidenäyttely Art is so gay ja Ateneumissa ja Sinebrykoffin taidemuseossa opastetaan queer-taiteen ääreeen. Valtion taidemuseon alaisuudessa toimii Kulttuuria kaikille -palvelu, joka yrittää keksiä keinoja, miten kulttuurin asiakkaiksi saataisiin yhä uusia ihmisryhmiä. Kulttuuria kaikille -palvelu on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Yhtenä painopisteenä juuri nyt on queer-kulttuuri.

Torstaina Kulttuuria kaikille -palvelu järjesti Helsinki Priden puitteissa työseminaarin, jossa pohdittiin, millaista taidetta ja kulttuuria queer-ihmiset kaipaavat. Tapahtumalle oli annettu nimeksi "Kulttuurin toivomuslähde". Tilaisuudessa keskusteltiin omista kulttuuritoiveista, kulttuuriin liittyvistä ideoista ja sellaisista kulttuurin muodoista, joita haluaisi nähdä enemmän.

On paljon käytännön asioita, jotka helpottavat kulttuuripalveluiden ääreen pääsemistä, kuten esteettömyys ja hyvät merkinnät. Ja ihmisillä on paljon kulttuuritoiveita, mutta ne nopeasti vanhenevat, ja kun juuri sellaista tarjolla, ei tulekaan lähdettyä liikkeelle. Yksi syy tällaiseen "väsymykseen" saattaa olla kultturin ja taiteen "kiltteys". Halutaan olla liian myötäkarvaan muulle yhteiskunnalle. Vasta sitten, kun tulee jotain aivan erilaista ja poikkeuksellista, lähdetään liikkeelle.

Viime vuosina on alkanut uudenlainen ex-tempore -tempauksien ja -tapahtumien aikakausi. On ollut vesisotaa rannalla, tanssiaisia, yöpyöräilyä, puistopiknikkejä, kaljakelluntaa ja ravintolapäivät ja siivous/kirpputoripäivät. Helsinki Pridessä on useita spontaaneja tapahtumia, kuten keskiviikon homotekno-tapahtuma Kalasataman konttialueella. Tällaiset tempaukset ja tapahtumat madaltavat kulttuurin rajaa. Kulttuuria on muukin kuin suurten teattereiden, konserttisalien tai taidemuseoiden tarjoama kulttuuri. Homot harrrastivat muinoin "puistokulttuuria". Asioita on nähtävä ja arvioitava "uusin silmin".


Kulttuuriseminaari pidettiin Kiasman luentosalissa. Mukana oli avustajakoira Ninnu, mutta se oli siellä vain vapaa-ajallaan, ilman valjaita - ei työtehtävissä.

Tilaisuuden vetäjä oli Rita Paqvalen. Aluksi kuvataiteilija Katriina Koskinen puhui taiteilijan näkökulmasta. Kesto 7 min
Kim Amberla muisteli, millaiset kulttuurikokemukset ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Nuorempana hän toivoi että olisipa sitä ja sitä. Nyt on, mutta enää ei kiinnostakaan. Aika menee hyvin nopeasti ohi, ja uudenlaiset ajatukset tulevat tilalle. Kesto 13 min 45 sek
Kim Amberla ryhtyi myös hahmottelemaan, millaista kulttuuri voisi olla joskus tulevaisuudessa. Hän kaipaili heimoyhteisöä - siis olisimme yksi heimo, joka yhteisyyttä tuntien yhdessä kokee kulttuuria ja taidetta. Eikä pidä tyytyä totunnaiseen ja kilttiin, vaan jotain uutta ja rohkeammin erilaista. Tarvitaan huikeita ideoita.

» Jutun oma sivu

Karhut olivat jälleen korkkareissa, mutta kuka voitti?

vaeltaja2006 • 01.07.2012 19:48 SATTUMAT • KOTIMAA

Karhupuisto oli pullollaan väkeä.
Perinteinen Karhut korkkareissa -drag bear race veti Karhupuiston pullolleen väkeä. Ohjeena kilpailijoille oli: "Jätä karvat ajamatta, pukeudu, meikkaa ja tule kilpailemaan vaihteleviin rataolosuhteisiin vuoden 2012 DBR®:n voitosta. Arvovaltainen tuomaristo seuraa tapahtumaa ja arvioi kisaan osallistuneiden suorituksia".

Ainakin neljä daamipariskuntaa oli lähtenyt mukaan, mutta on liikkeellä huhu, että yksi daameista on NAINEN.

Kun kilpailu päättyi, kukaan yleisöstä ei tainnut tietää voittajaa. Mutta media sen kertoo.

Lyhyessä haastattelussa tietoa kilpailusta, voittajasta ja tuomaristotyöskentelystä.

» Jutun oma sivu

Författarsamtal - kirjailijatapaaminen Luckanissa

vaeltaja2006 • 01.07.2012 20:13 TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA

Vasemmalta lukien Emma Juslin (Suomi), Kristofer Folkhammar (Ruotsi), Leonora Christine Skov (Tanska) ja oik. puheenjohtaja Hallongrottan-kirjakaupasta
Helsinki Priden ruotsinkielisen kirjallisuustapaamisen vieraina olivat Kristofer Folkhammar (Ruotsi), Emma Juslin (Suomi) och Leonora Christine Skov (Tanska). Puhuttiin HLBTI-kirjallisuuden merkityksestä.

Kristofer Folkhammar on kriitikko ja arvostettu kirjailija. Hän on kirjan Isak & Billy (2011) tekijä. Emma Juslinilta on kolme kirjaa. Nyt hän lukee näytteen kirjasta Frida och Frida (2008). Leonora Christine Skov on myös kriitikko ja kirjailija. Hän esittelee kirjaa Silhuet af en synder (2010).

Tilaisuuden taustalla olivat Regnbågsankan-järjestö ja feministinen kirjakauppa Hallongrottan, joka sijaitsee Tukholmassa Bergsundsgatanilla Södermalmin kaupunginosan länsilaidalla lähellä Hornstullin metroasemaa. Hallongrottan on pohjoismaisella kiertueella. Ensin käytiin Oslon Pridessa ja nyt Helsinki Pridessa.

Keskustelu käytiin ruotsiksi ja tanskaksi. Taltioimme keskustelua ja tässä audio-osuudessa tarjoamme "makupaloina" (som smakbit) noin puolet keskustelusta. Alussa kirjailijat lukivat katkelmia omasta tuotannostaan. Sen jälkeen puhutaan HLBTI-kirjallisuuden merkityksestä.

Kesto 16 min 50 sek
Kesto 11 min 30 sek
Kesto 9 min

» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012: Yhdenvertainen vanhuus - keskustelutilaisuus

JuhaniV • 03.07.2012 16:41 TAPAHTUMARAPORTIT
Pride-viikon torstaina Ludviginkadun kirjastossa esiteltiin Yhdenvertainen vanhuus -projekti ja keskusteltiin vanhenevien homojen ja lesbojen tulevaisuudesta. Tavoitteena on vanhuspalveluiden yhdenvertaistaminen.

Suomen Karhujen edustajana tilaisuudessa oli Georg Pimenoff. Hän kertoi siitä, mitä aiemmin on tässä asiassa tehty. Karhujen ja Mummolaakson jäsenistölle tehty kysely toiveista ja tarpeista, sekä palveluista vanhuudessa. Kyselyn tuloksista on tehty kirja Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palvelutarpeet, Sari Irni ja Jan Wickman (Toinen painos 2011 Seta julkaisuja nro 20).

Julkaisun lähtökohtana on Seta ry:n, Mummolaakso ry:n ja Suomen Karhut ry:n aloite seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen palveluntarpeiden kartoittamisesta vanhuudessa. Kyseisessä julkaisussa pohditaan kansainvälisen tutkimuksen avulla ikääntymiseen liittyviä palveluntarpeita ja palveluiden kehittämistyössä huomioon otettavia asioita. Siinä sivutaan Mummolaakson ja Suomen Karhujen vuonna 2007 tehdyn kyselyn tuloksia, mutta pääpaino on kansainvälisellä tutkimuksella. Kansainvälinen tutkimustieto näyttelee julkaisussa pääroolia. Tilastoja tai muutakaan suomalaista tutkimusta iäkkäiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden asumisesta tai palveluntarpeista ei ole olemassa.

Parhaillaan on meneillään kyselytutkimus Yhdenvertainen vanhuus - Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet. Tutkimuksessa ovat mukana Seta, Suomen Karhut ja Mummolaakso. Raha-automaattiyhdistys tukee projektia taloudellisesti.

Alustuksen jälkeisessä kommenttipuheenvuorossaan Pimenoff korosti sosiaalisten kontaktien tärkeyttä vanhusten hyvinvoinnille. Tästä on olemassa tutkittua tietoa. Sosiaalisten kontaktien puute lyhentää ihmisen elinkaarta.

Mummolaakson edustajana oli Minna Hirvonen. Hän kertoi Mummolaakson historiasta. Yhdistys on kohta kaksikymmentä vuotta vanha. Muutamaan kertaan on koetettu RAY:ltä saada rahoitusta vanhustyön hankkeille. Niissä on epäonnistuttu. Mummolaakso liittyi Setan jäseneksi ja on nyt Suomen Karhujen rinnalla mukana tutkimassa ja kehittämässä vanhuspalveluita.

Hankekoordinaattori Salla-Maija Hakola esitteli kolmivuotista hankesuunnitelmaa, jossa etsitään keinoja, joilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vanhuspalveluita voidaan kehittää. Tällä hetkellä palveluissa ollaan aivan alkutekijöissään. Tiedon puute on ilmeinen. Kun vanhusten hoitolaitosten henkilökunnilta oli kyselty näihin vähemmistöihin lukeutuvista asiakkaista, kyselijälle oli vastattu, ettei heillä ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Asiaa ei pidetty edes ajankohtaisena. Arveltiin aiheeseen ehkä olevan syytä palata 10-15 vuoden kuluttua. Hakola oli sitä mieltä, että jo nyt tarvitaan ja on juuri sopiva hetki käynnistää koulutussuunnittelu ja etsiä tapoja tiedon jakamiseksi alan ammattilaisille. Vanhustyö on juuri nyt yleisemminkin pohdittavana. Siihen on hyvä mennä nyt mukaan.

Raumalta tilaisuuteen oli matkannut, geronomiksi opiskeleva (vanhustyöhön valmentava koulutus) Jenni Jalava. Hän oli saanut vanhustyön ammattilaisilta aivan saman kaltaisia vastauksia kuin Hakolakin, että ei meillä ole "semmoisia". Yhdenvertainen vanhuus -hankkeen kyselytutkimuksen perusteella hän tekee opinnäytetyönsä. Tutkimus on jo käynnistynyt. Siihen toivotaan vastauksia henkilöiltä, jotka ovat yli viisikymmenvuotiaita ja määrittelee itsensä kuuluvaksi johonkin seksuaali- taikka sukupuolivähemmistöön. Vastausaikaa on 31.8.2012 asti. Kyselyloma on saatavissa painettuna. Vastata voi myös internetin kautta. Linkki kyselyyn on tämän uutisen alapuolella. Kyselyn kautta voi vaikuttaa välittömästi tuleviin ratkaisuihin vanhusten hoidoista ja palveluista päätettäessä.

Keskustelussa tuli ilmi, että monesti seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö, joka on ollut ulkona kaapista, vanhainkotiin jouduttuaan menee takaisin kaappiin ja jopa katkaisee kontaktit entisiin ystäviinsä. Pelkona on oman identiteetin paljastuminen muille hoitolaitoksessa olevilla ja henkilökunnalle. Yhdysvalloista tulleessa uutisessa kerrottiin, että jossain vanhainkodissa tiedetyn homon tai lesbon ympärille on kerääntynyt muita vanhuksia rukoilemaan, että tämä pääsisi eroon homoudestaan. Joku totesi toimittajalle, että näin on tapahtunut myös Suomessa.

Keskustelusta tuli selväksi se, että tiedon puute sateenkaarivanhusten palveluissa on suuri ja tarve koulutukseen on mittava. Homomiesten tai lesbonaisten omasta vanhainkodista on tässä vaiheessa turha haaveilla. Suomen kokoisessa maassa sen toteutuminen lähitulevaisuudessa ei vaikuta todennäköiseltä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vanhusten kohteluun olosuhteisiin voidaan vaikuttaa kouluttamalla ja tiedottamalla.

Jo nyt on nähtävissä, että suomalaisessa yhteiskunnassa vanhuspalveluiden tarpeen ja niiden tuottamisen välillä tulee olemaan suuri kuilu. Jokaisen tulisi siksi myös miettiä hyvin ajoissa itse, kuinka noita palveluita voisi toteuttaa myös omatoimisesti. On myös syytä oivaltaa, että sosiaalisten verkostojen ylläpitämien oman hyvinvoinnin vuoksi on myös erittäin tärkeää.

Yhdenvertainen vanhuus -projektin tunnus
Suomen Karhujen edustajan Georg Pimenoffin alustus ja sen jälkeinen kommenttipuheenvuoro. (7:22)
Mummolaakso ry:n edustaja Minna Hirvonen kertoi yhdistyksen taipaleesta vanhustyön kehittämiseksi. (2:28)
Hankekoordinaattori Salla-Maija Hakola kertoi alustuksessaan kolmivuotisen projektin tavoitteista ja tämän hetkisestä vaiheesta. (5:51)
Geronomiopiskelija Jenni Jalava kertoi opinnäytetyönsä tavoitteista. (4:41)

» Jutun oma sivu
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy