yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit
aikajärjestys aakkosjärjestys

Helsinki Pride 2012

Helsinki Pride 2012 Helsingissä 25.6. - 1.7.2012.

» helsinkipride.fi
» Helsinki Pride 2012 -media-arkisto

Helsinki Pride on julkistanut teemansa

vaeltaja2006 • 24.02.2012 18:57 UUTISET: PRIDE
Helsinki Pride on tänään julkistanut tämän kesän teeman. Se on TILA. Onko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä samat jokaiselle kansalaiselle kuuluvat oikeudet olla ja liikkua kuin muilla? Jokaiselle kuuluva oikeus olla oma itsensä ei aina toteudu. Vähemmistöihin kohdistuu vihapuhetta ja vähättelyä. Edelleen HLBTI-ihmiset joutuvat harkitsemaan, onko viisasta esiintyä täysin omana itsenään. Ainakin Pride-viikolla Helsinkiä tehdään värikkääksi ja avoimemmaksi queer-tilaksi.


Puhelinhaastattelussa pride-koordinaattori Laura Tulehmo kertoo lisää ensi kesän pridestä, sen valmistelusta ja toteutuksesta. Pride-kulkue lähtee entiseen tapaan Senaatintorilta, mutta se päättyy Hakasalmen puistoon Finlandiatalon lähelle. Priden ohjelmaa julkaistaan vähitellen kevään aikana, ja vapaaehtoisia etsitään lisää toukokuussa.

Kesto 5 minuuttia

» Jutun oma sivu

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman ohjelma on julkistettu

Sami Mollgren • 17.05.2012 09:50 • 2 kommenttia. PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA
Keskiviikkona 16.5. Ravintola DTM:ssä järjestettiin Pride-etkot. Tilaisuudessa julkistettiin tulevan kesän Helsinki Pride -ohjelma. Samalla julkistettiin tieto, että kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on Helsinki Pride 2012 -tapahtuman suojelija.

- Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtuman teemana on tila. Ihmisten rooli oman tilansa, oman ympäristönsä muokkaajana on kasvanut ja tulee kasvamaan tulevan vuosikymmenen aikana. Helsingistä on jo nyt tullut avoimempi ja hauskempi kaupunki. Tähän kaupunkiin ja tähän maahan pitää mahtua erilaisia ääniä, erilaisia ihmisiä. Yhteiskunta kuuluu kaikille, Arhinmäki toteaa.

Koko pride-viikon ajan, eli 25.6. - 1.7.2012 on Lasipalatsin (Mannerheimintie 22-24) näyttelytilassa avoinna Pride-info, joka toimii pride-kansan kohtauspaikkana. Sieltä löytyvät tapahtumavinkit ja sieltä voi ostaa pääsylippuja tapahtumiin sekä pride-tuotteita. Pride-info on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-19 ja sunnuntaina klo 12-14. Lauantaina Pride-info on puistojuhlassa.

Pride-viikkoon kuuluu erilaisia tapaamisia, näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, bileitä, teatteriesityksiä, elokuvia ja monenlaista muutakin ohjelmaa. Viikon huipennus on perinteinen pride-kulkue, joka järjestetään tänä vuonna lauantaina 30.6.2012. Lähtöpaikkana toimii Senaatintori, josta kulkue lähtee liikkeelle klo 13.00 ja etenee kaupungin läpi Hakasalmen puistoon, jossa järjestetään puistojuhla.

Helsinki Gay Radio Kimmoliisan Pride-lähetykset kuullaan taajuudelta 100,3 MHz seuraavasti: tiistaina 26.6. klo 16-21, torstaina 28.6. klo 16-21, lauantaina 30.6. klo 11-21.

Koko pride-viikon ajan on mahdollista käydä hörppäsemässä kupponen kuumaa ja maistelemassa sateenkaarileivoksia pride-kahvilassa Vanhalla ylioppilastalolla, Vanhan Kuppilassa. Kuppila on muutenkin yksi pride-viikon kiintopisteissä. Siellä järjestetään monia tilaisuuksia. Vanhan Kuppilassa on koko viikon ajan avoinna Saara Mäntylän Beyond the Drama -valokuvanäyttely. Toinen näyttely on avoinna tiistaista eteenpäin Ruoholahdenranta 3a:ssa Forum Boxissa, otsikolla Art Is So Gay.

Poimintoja pride-viikon ohjelmista

Pride-viikon avajaiset järjestetään jo vakiintuneeseen tapaan maanantai-iltapäivänä kolmen jälkeen 25.6. Kolmen sepän patsaalla. Jos ennakkolippu on hankittu, voi illalla hypätä Mikonkadun pysäkiltä Priden perinteiselle ratikkakierrokselle Priscilla pride-ratikalla Opikselijavinokkaiden järjestämälle kiertoajelulle. Maanantaina on ohjelmassa myös kahden sateenkaarihistoriaa käsittelevän kirjan julkistustilaisuus: Valdemar Melanko: Puistohomot - Raportti Helsingin homokulttuurista 1960-luvulla ja Harri Kalha: Tom of Finland - Taidetta seksin vuoksi. Maanantaina järjestetään pride-viikon avajaisklubi ja nuorten hengailuilta.

Tiistaina esittäytyvät Sateenkaariperheet ja järjestetään napakymppiä mukaileva "Homokymppi". Elokuvia katsotaan Andorrassa, Vaimoni on karannut -teatterinäytelmää Valtimonteatteissa ja Laulavat kahvinkeittäjät -showta Café Cavalierissa.

Keskiviikkona esitellään vapaaehtoisen meripelastuksen nuorisotoimintaa Eteläsatamassa ja nuorille on oma koko iltapäivän kestävä tapahtuma nuorten toimintakeskus Hapessa, Sörnäisissä. Ateneumissa tutustutaan taiteenseen queer-näkökulmasta. Illalla keskustellaan pride-viikon "tila"-teemasta, järjestetään isätapaaminen, transnuorten tapaaminen ja LHBTIQ-ihmisten läheisten vertaistapaaminen. Erilaisista suhdevalinnoista käydään myös keskustelua. Keskiviikon ohjelmaan kuuluvat myös Ravintola Kaisaniemessä järjestettävät perinteiset lavatanssit. Sään salliessa Kalasataman konttiaukiolla Homotekno Open Air -tapahtumassa esitellään elektronista musiikkia. Illalla DTM:ssä valitaan Mr. Gay Finland.

Torstaina on HIV-pikatestausta, nuortentapahtuma ja keskustelutilaisuus yhdenvertaisesta vanhuudesta. Sateenkaariperheet järjestävät puhetilaisuuden lasten hankkimisesta sateenkaariperheissä ja siitä, mistä kaikesta on hyvä olla perillä. Myös Venäjän ja Etelä-Afrikan vähemmistöjen tilanne on suurennuslasin alla. Karhut tapaavat torstaina saunan merkeissä Kalliossa. Iltaan mahtuu myös stand-up-komiikkaa, musiikkia ja runoutta, euroviisuklubi ja L-World -naistenbileet.

Perjantaina 7B-ratikkalinjalla kiertää kulttuuriratikka, Rikun kirjastossa julkistetaan Harald Birger Olausenin Egyptin prinssi ja muita homonovelleja ja Kallion kirjastossa järjestetään kirjapaneeli. Sukupuolivähemmistöt ja karhuhomot järjestävät piknikkinsä ja illalla on Kallion kirkossa sateenkaarimessu. Perjantaina on myös päihteetön Utopia-klubi nuorille. Kaivolla bilettävät naiset ja DTM:ssä vaahdon seassa miehet. Vanhalla taas bilettävät kaikki, Summerheat-klubilla.

Lauantaina aamu alkaa perhepiknikillä Kaisaniemen puistossa. Pride-kulkue starttaa Senaatintorilta iltapäivällä ja sen jälkeen Hakasalmen puistossa käynnistyy puistojuhla pride-toreineen. Helsinki Priden pääjuhla on Vanhalla. DTM:ssä tapahtuu otsikolla Parade Day Carnival ja Mann´s Streetilla tanssivat karhut.

Sunnuntaina bileet alkavat jo citykukon laulun aikaan, sillä DTM järjestää aamubileet viidestä eteenpäin. Vanhalla on iltapäivällä Showbrunssi ja urheiluseura HOT järjestää pelipäivän Väinö Tannerin kentällä, Sörnäisissä. Luvassa on hauskoja ulkolajeja. Sinebrychoffin taidemuseossa perehdytään taiteen queer-ulottuvuuteen ja Kallion karhupuistossa nähdään jo kolmatta kertaa karhuja korkkareissa, otsikolla Drag Bear Race 3. Illalla katsotaan vielä elokuvia pride-kinon merkeissä ja pride-viikko päättyy päättäjäisbileisiin DTM:ssä.

Tarkemmin pride-viikon ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.helsinkipride.fi

Teemana "tila"

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman teemana on "tila", jolla viitataan moninaisuuden kunnioittamisen periaatteisiin.

- Kun kuljemme luonnossa, on meillä mukanamme yhteisesti säädetyt jokamiehenoikeudet. Kun haluamme kertoa mielipiteemme, voimme tehdä sen sananvapauden nojalla. Arvostamme ehkä omaa ja toisen tilaa puistonpenkillä ja bussissa, mutta annammeko yhtä itsestään selvästi muille vapauden olla sellaisia kuin ovat, omanlaisiaan ja itsensä määrittelemiä? Monet lait ja asetukset pyrkivät suojaamaan yksilön oikeuksia. Jokaiselle kuuluva oikeus olla oma itsensä ei tästä huolimatta aina toteudu, kerrotaan www.helsinkipride.fi -nettisivustolla.

Helsinki Pride 2012 -tapahtuman järjestää Helsingin seudun Seta ry (HeSeta).


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Priden sunnuntai

vaeltaja2006 • 01.06.2012 08:48 UUTISET: PRIDE
Pride-viikon viimeinen liikunnallisempi päivä


» Jutun oma sivu

Mahtava lukupaketti: Helsinki Pride 2012 -lehti

JuhaniV • 19.06.2012 19:50 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Helsinki Pride 2012 lehti on julkistettu verkossa.

Lehti on 76-sivuinen ja sisällöltään erittäin monipuolinen. Kirjoittajajoukko on suuri ja edustava, ministeri Paavo Arhinmäestä aina kirjailija Anja Snellmaniin asti.

Pride-viikon 27.6.-01.07.2012 koko ohjelma löytyy lehden lopusta kolmella kielellä.

Ehdottoman suositeltava luettava kaikille.


» Jutun oma sivu

Helsinki Pride näkyy kaupungin keskustassa

vaeltaja2006 • 25.06.2012 14:43 • 4 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Vanha ylioppilastalo on jo koristautunut pride-viikkoon. Avajaiset klo 15:n jälkeen on siirretty Vanhan kahvillaan, sisätiloihin sateen vuoksi. Avajaisissa on nyt lyhyt muoto. Juhlallisuudet kesstävät vain puoli tuntia, mutta painoarvoa tulee ministeri Arhinmäestä, joka toimii Priden suojelijana ja on avaamassa viikkoa. Paavo Arhinmäki oli jo tänä aamuna Ylen aikaisessa haastateltavana.Priden infopiste on Laispalatsissa Sokos-tavarataloa vastapäätä. Klo 14 aikaan siellä oli jo paljon kävijöitä. Seinällä on suuri taulu, johon kukin kävijä voi nuppineulalla ja paperilapulla merkitä jonkin mieluisan tilan tai paikan Helsingissä.


Pride näkyy ja kuuluu myös mediassa, vaikka keskiviikkona alkavat yleisurheilun EM-kisat verottavatkin näkyvyyttä. Tänään klo 15-16 on Ylen Radio Puheessa keskustelua pridestä. Huomenna tiistaina ollaan Radio Rockissa klo 8.30.

Raitiovaunuissa ei enää nähdä sateenkaarilippuja. Mainospaikat menevät yksityisen firman kautta ja maksaisivat paljon. Mutta Vanhalla Pride näkyy. Vanha on priden yhteistyökumppani.

Priden infopisteessä Lasipalatsissa voi kertoa muille lempipaikkansa Helsingissä.
Muutama mielipaikka on jo merkitty karttaa nuppineulalla ja paperilapulla
Vanha ylioppilastalo on niin keskellä Helsinkiä kuin voi olla.
Kun me maalta tulijat junalla saavumme Helsinkiin, meitä tervehtii vain Marimekon mainos ja EM-kisat. Tänä vuonna asemalla ei ole mitään erityistä prideen liittyvää. Mutta me maalaiset kävimme valitsemassa pride-kukan. Se on tällainen mustikkametsien ja kuivien kangasmetsien peruskukka. Herkkä ja kaunis. Metsämaitikka.
Teksti tarkempana

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsinki Pride 2012 käyntiin

Sami Mollgren • 25.06.2012 17:34 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Vanha ylioppilastalo somistettuna priden kunniaksi sateenkaaren väreihin
Helsinki Pride 2012 -viikko käynnistettiin tänään virallisesti. Sateisen sään vuoksi perinteiseen paikkaan Kolmen sepän patsaalle aiottu avajaistilaisuus järjestettiin sisätiloissa, Vanhalla ylioppilastalolla.

Avajaisohjelma alkoi kello 15.15.

Avajaisissa puhuivat Helsingin kaupunginjohtaja ylipormestari Jussi Pajunen ja pride-tapahtuman suojelijaksi lupautunut kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Myös HeSeta puheenjohtaja lausui tervehdyksensä. Lauluyhtye Sulottaret esiintyi tilaisuuden alussa ja lopussa.

Pride-viikon 25.6. - 1.7.2012 teema on "Tila". Tapahtumaviikon järjestää Helsingin seudun SETA ry, eli HeSeta.

Vaadittua oliota ei löydy.