ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Helsingin tuomiokapituli ei kumonnut samaa sukupuolta olevia pareja vihkineen papin "vakavaa moitetta"

Sami Mollgren • 21.03.2018 20:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kai Sadinmaa odottamassa tuomiokapitulin päätöstä 13.9. (kuva: Vaeltaja2006)
Helsingin tuomiokapituli ei hyväksynyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineen Kai Sadinmaan "vakavasta moitteesta" tekemää oikaisuvaatimusta. Päätöksestä äänestettiin (4 - 3) ja kolme jäsentä jätti siitä eriävän mielipiteen.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli langetti Sadinmaalle 13.9. järjestetyssä kokouksessaan "vakavan moitteen". Perusteena oli pappislupauksen rikkominen. Piispojen tulkinnan mukaan kirkon virallinen avioliittokäsitys mahdollistaa vain naisen ja miehen vihkimisen avioliittoon, ja Sadinmaa on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja kirkollisesti avioliittoon sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus astui 1. maaliskuuta 2017 voimaan. Myös joukko muita pappeja on vihkinyt maaliskuun alun jälkeen yhteensä puolensataa samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon.

Lokakuussa tuomiokapitulille jättämässään oikaisuvaatimuksessa Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia perumaan antamansa "vakavan moitteen", joka Sadinmaan mukaan on lakiin perustumaton rangaistuksenluonteinen seuraamus. Sadinmaa katsoo, että kirkon nykyiset käytännöt eivät ole sopusoinnussa Suomen nykyisen avioliittolain kanssa. Mikäli tuomiokapituli ei peru "vakavaa moitettaan", Sadinmaan odotetaan valittavan asiasta hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuomiokapitulin keskiviikkona tekemän ratkaisun jälkeen Sadinmaa kertoi Facebookissa vihkineensä joulukuussa samaa sukupuolta olevan parin.

- Tiedoksi Helsingin tuomiokapitulille (ja halukkaille kantelijoille). Olen vihkinyt äskettäin samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon. Tämä tieto sen kunniaksi kun kapituli ei perunut rangaistustaan, vakavaa moitetta ja kaiken lisäksi yrittää estää viemästä asiaa eteenpäin, hallinto-oikeuteen, kirjoitti Sadinmaa Facebookissa.

Tuomiokapitulin ratkaisuista huolimatta kirkon kanta avioliittokysymyksessä ei ole selkeä, sillä kirkolliskokous ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä puoleen eikä toiseen kirkon avioliittokäsitystä samaa sukupuolta olevien parien kohdalla. Kirkon piispainkokous sen sijaan ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onkos tietoa miten ortodoksien puolella asiaan on reagoitu? Onko millaiset säännöt ja/tai kapinallisia pappeja? Tarkoitan Konstantinopolin patriarkaatin alaista kansankirkkoamme. Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksikirkon kanta kyllä tiedetään.

Ajoneuvon siunaamiselle löytyy kyllä ohjeet www.ortodoksi.net mutta ei taida löytyä homoparille :-D
   (ei rekisteröitynyt) • 22.03.2018 10:34
Ortodoksien kohdalla tilanne on selkeämpi, koska avioliittoon vihkimisen sukupuolirajaus on määritelty kirkon määräyksissä kaikki lait ja asetukset täyttävästi.
  smo • 22.03.2018 12:08
Kirkko tekee Tosi Ison ja Suuren Rikoksen koska lain mukaan samaa sukupuolta olevia saa siunata avioliittoon Suomen lain mukaan!! Miksi kirkon pitää pilata kaikki !!
  Pitää erota kirkosta (ei rekisteröitynyt) • 22.03.2018 17:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy