ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Helsingin Sanomat: HeSetan vertaistukiryhmä turvapaikanhakijataustaisille kasvattanut suosiotaan

Sami Mollgren • 20.05.2016 08:34 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
HeSetan turvapaikanhakijataustaisille tarkoitetussa vertaistukiryhmässä Helsingissä kulttuurikeskus Kaapelitehtaalla käy kymmeniä turvapaikanhakijoita, kertoo Helsingin Sanomat.

HeSeta arvioi lehdelle tavanneensa noin sata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa turvapaikanhakijaa. Parhaillaan turvapaikkapäätöstä odottaa Suomessa runsas 20 000 hakijaa, ja HeSeta arvioi näiden joukossa olevan satoja hlbti-vähemmistöihihin kuuluvaa henkilöä.

HeSeta kertoo, että tieto ryhmästä on tavoittanut osallistujat etenkin "puskaradion" kautta. Syksystä lukien osallistujamäärät ovat tuplaantuneet. Vastaavaa toimintaa ei ole muualla Suomessa. Tapaamisissa ihmiset voivat kertoa toisilleen kokemuksistaan ja toisaalta tarkoituksena on tarjota tietoa ja apua.

HeSetan suunnittelija Aaro Horsma arvioi, että tavattu on vasta jäävuoren huippu tukea tarvitsevista hlbti-vähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista. Horsma toteaa heidän olevan yksinäisiä ja syrjinnän uhan alla.

- Täällä jokainen voi olla oma itsensä, sanoo Horsma Helsingin Sanomille.

Vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijat yleensä vaikenevat kuulumisestaan hlbti-vähemmistöön, pelätessään muiden turvapaikanhakijoiden suhtautuvan asiaan kielteisesti. Kiusaamisesta ja muusta epäasiallista kohtelusta on tietoa, ja tietoon tuleviin tapauksiin puututaan.

Moni käy HeSetan tapaamisissa salaa.

Helsingin Sanomien jutussa mainitaan ryhmätapaamisessa käyneistä neljä henkilöä. Irakilainen Kristitty Awni pakeni kotikaupungistaan Mosulista Isis-järjestöä, syyrialainen Omar oli ollut viisi vuotta vankilassa homouden vuoksi, bagdadilainen Elica on transihminen, joka joutui veljensä pahoinpitelemäksi ja poliisin raiskaamaksi sekä ugandalainen Kato, jonka paikallislehti "outtasi".

Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on avustanut toistaiseksi jatkuvaa HeSetan ylläpitämää sosiaalityötä vuosittain 27 000 eurolla.

Tiistaina esitetyssä Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjan jaksossa Nelosella perehdyttiin turvapaikanhakijoiden elämään. Jaksossa oli Irakista saapunut homoseksuaali turvapaikanhakija, jonka oma perhe oli yrittänyt tappaa. Hänen mukaansa Irakissa homoseksuaaleilla ei ole paikkaa yhteiskunnassa. Nimettömänä ja kasvottomana haastateltu mies kertoi vastaanottokeskuksissa jatkuvasta ongelmista; kiusaamisesta, uhkailusta ja lyönneistä. Hänen mukaansa 90 prosenttia vastaanottokeskuksen ihmisistä ei hyväksy häntä. Lopulta mies pääsi suomalaisperheeseen, mutta hän kertoo pyrkivänsä välttelemään muita turvapaikanhakijoita.

Lehti kertoo myös turvapaikanhakuprosessista. Turvapaikan myöntämiseen vaikuttaa yleisempien uhkien arvioinnin lisäksi myös henkilökohtaisemmat syyt, joiden taustalla on esimerkiksi "tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen". Tällainen asia voi olla hlbti-vähemmistöön kuuluminen. Näitä asioita peilataan taustatietoihin sekä hakijan kotimaan lainsäädäntöön, viranomaistoimintaan että sikäläisen yhteiskunnan tiedossa oleviin asenteisiin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuolla ryhmässä käyvät hlbt-maahanmuuttajat ovat tosin valitelleet sitä, että ryhmän toiminta painottuu heidän mielestään liikaakin niiden kokemustten läpikäymiseen, kun he kaipaisivat paljolti apua tähän hetkeen ja tulevaisuuteensa. Eli ryhmän vetäjät ovat monen tapaamisen ajan vain pyytäneet osallistujia kertomaan siitä, mitä heille on tapahtunut, eli käsittely on ollut menneessä ja muut ovat sitten vain joutuneet kuuntelemaan sitä. Se on ehkä palvellut ryhmän vetäjien kiinnostusta asioista, mutta pelkästäänhän tuo menneiden läpikäyminen ei avita niinkään hlbt-maahanmuuttajien arkea täällä ja tulevaisuutta. Keskustelu on toki tärkeää sekin, mutta eihän ryhmäterapioissakaan pitäisi velloa vain siinä menneessä ongelmassa, vaan sen lisäksi ennen kaikkea avata tietä uuteen, tulevaisuuteen. Eli ryhmän vetäjät eivät ihan ole asettuneet hlbt-maahanmuuttajien asemaan ryhmän toiminnan sisällössä.
Toivottavasti ryhmän vetäjät eivät nyt ole vain keräämässa aineistoa siitä, miten hlbt-ihmisiä on vainottu, vaan ymmärtävät eteenpäin avittamisen olevan se tärkein ydinasia.

Tuossa Hesarin jutussa sorruttiin muuten aika halpamaiseen mielipidevaikuttamiseen, kun siinä tekstissä kerrrotaan että Irakissa islamistit vainoavat, mutta sitten Ugandan osalta kirjoitetaankin vain että Ugandassa vainotaan, mutta ei kerrota, että mikä taho, eli että kristityt vainoavat Ugandassa.
Myös Nigeriassa, Ugandassa, Etiopiassa, Keniassa jne oma perhekin voi yrittää tappaa homon tai muuhun seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen ja ainakin heittää hänet ulos kotoa, oman onnensa nojaan.
Voi miettiä myös sitä että onko homolle helpompaa/pahempaa joutua Ugandassa 20 vuodeksi vankilaan vai teloitetuksi isislandiassa? Vai ovatko nuo molemmat täysin yhtä pahoja.

Oma ongelmansa on sitten sekin, että täälläkin, etenkin heikossa taloudellisessa asemasa olevat hlbt-maahanmuuttajat voivat joutua seksuaalisen pahaksikäytön kohteiksi, kun täkäläisistä ihmisistä jotkut hakevat heistä vain seksuaalista viihdykettä, hetken huumaa ja jopa orientoivat heitä prostituutioon. Tuo on paha ongelma täällä hlbt-maahanmuuttajapakolaisia kohtaan.

Kommenttia muokattu: 20.05.2016 klo 19:27
  human • 20.05.2016 19:06
Mielenkiintoinen pointti nousee esiin tuon miehen kertomuksesta.Se että 90% vastaanottokeskuksen väestä ei hyväksynyt häntä.
Miksi me siis otetaan tänne ihmisiä joiden käsitys on että ainut hyvä homo on kuollut homo? Tähän maahan ei tarvita yhtään uutta homofoobikkoa.
  Omissakin on tekemistä. (ei rekisteröitynyt) • 01.07.2016 00:40
Ja missähän nämä turvapaikanhakijat olisivat voineet oppia ymmärtämään että seksuaalinen moninaisuus on ihan ok ja hyväksyttävää?
Tämän asian vääntäminen rautalangasta on aivan yhtä olennainen osa kotouttamista kuin kieliopinnot, naisen tasa-arvoisen aseman ja jokaisen kanssaihmisen koskemattomuuden periaatteiden hyväksyntä - tai se, miten Suomessa asioidaan viranomaisten kanssa tai toimitaan ratikassa, bussissa tai metrossa. Eivät tuollaiset asiat ole mitään myötäsyntyisiä syntyperä- tai kansallisuusominaisuuksia, vaan ihan opittuja asennoitumiskysymyksiä, jotka voi opetella uudelleen asettuessaan asumaan uuteen kulttuuripiiriin. Motivaatiota uuden oppimiseen valtaosalta tuskin puuttuu, mutta pari kuukautta vastaanottokeskuksessa muusta maailmasta käytännössä eristettynä ei siihen vielä riitä.
  Public eye • 01.07.2016 11:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy