Häpeilevät muistosanat

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 4

Richard Poirier oli vanhanmallinen oppinut, kertoo Bruce Weber muistosanoissaan New York Timesissä. Hän oli kirjailija, kirjallisuuslehtien julkaisija, antologioiden tekijä ja opettaja. Hän kirjoitti säännöllisesti kirjallisuuskritiikkejä. Hänen kirjansa A World Elsewhere: The Place of Style in American Literature (1966) on klassikko kirjallisuustieteessä. Hän on kirjoittanut myös esim. homorunoilijasta Walt Whitmanista, homoikonista ja näyttelijästä Bette Middleristä, ym. ym.

New York Times kertoo arasti, että Richard Poirier ei koskaan ollut naimisissa eikä hänellä ole lähiomaisia. Avoimesti homo historioitsija Jonathan Ned Katz ihmettelee, että onko palattu vanhoihin aikoihin, kun ei uskalleta puhua Poirierin homoseksuaalisuudesta, vaikka se yleisesti tunnetaan.

Häpeilevät muistosanat

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Meilläkin vastaavaa häpeilyä on esiintynyt muistokirjoituksissa. Ei, ettäkö tarvitsisi pamauttaa "Hän oli homo/lesbo", mutta täydellinen vaikeneminen asiassa on mielestäni jopa kornia.
Muistokirjoitus on myös jälkipolville jäävä historiallinen dokumentti. Se on jonkinlainen yhteenveto kuolleen ihmisen merkityksestä läheisille ja yhteiskunnallisesti muistokirjoituksen kirjoittamisen hetkellä. On mielestäni historian vääristelyä jättää esimerkiksi mainitsematta seksuaalinen identiteetti taikka käyttämällä vain kiertoilmaisua. Tänä päivänä länsimaissa näistäkin asioista on puhuttu jo pitkän aikaa ääneen ja julkisesti.

Heterovainajasta kyllä kerrotaan avoimesti suremaan jääneet puolisot ja lapset.