ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

PAKINA: Hannu Taanila: "Kyllä pappeja sitten vituttaa..."

JuhaniV • 23.09.2012 10:50 • 8 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Istuskelin eilen Hannu Taanilan kanssa saunan lauteilla. Hänen kanssaan on aina kiinnostavaa parannella maailmaa. Joskus keskustelu kipunoi yhtä kuumasti kuin juuri lämmitetty saunan kiuas.

Ihmettelin Taanilalle kuinka eri kirkkokunnat kipuilevat jopa vuosikymmeniä yhden ja saman asian vuoksi, nimittäin homokysymyksen kanssa. Eikö niillä olisi mitään parempaa tekemistä, minä ihmettelin taas kerran ääneen.

Kerroin Suomen ortodoksisessa kirkossa nikotellun äänekkäästi, kun seurakunnan kanttoriksi ilmoittautuikin pätevä nainen, joka elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa. Lopulta nainen tuli valituksi yksimielisesti kirkon kanttoriksi.

Kerroin Iltasanomien Juhani Seppäsen kolumnista (21.9.2012). Hän kertoo saaneensa hääkutsun, jossa luki "Koska emme pääse kirkkoon, vietämme häämme kirkon edustalla". Oli kysymyksessä naisparin häät.

Seppänen:

- Ystäväni saivat toisensa, mutteivät päässeet kirkkoon sisälle samoissa merkeissä kuin minä [naimisiin mennessäni]. Nyt pappi laskeutui Tuomiokirkon portaat alas Senaatintorille ja siunasi hääparin "Kirkon perustusten äärellä", hänen kauniita sanojaan lainatakseni. Minä kuulin niissä viittauksen Jeesuksen sanomaan.

- Mitä Jeesus vastaisi, jos hänen mielipidettään homo- ja lesboparien vihkimisestä kirkossa kysyttäisiin tänään katugallupissa? Luulenpa tietäväni Jeesuksen vastauksen.
Suomen valtiokirkko ei halua sitä kuulla.

Seppänen viittasi Raamatun kertomuksiin siitä, kuinka Jeesus asettui rohkeasti vähäosaisten puolelle.

Hannu Taanila totesi keskustelussamme, että kirkon pitäisi muuttaa nykyistä agendaansa. Hän kertoi antaneensa urkukonsertin tämän kesän aikana useassa maakunnan luterilaisessa kirkossa. Kirkkosalit olivat silloin säännöllisesti täynnä. Papit seuraavat tietenkin noita konsertteja. "Kyllä pappeja sitten vituttaa, kun heidän tilaisuuksiinsa tulee vain muutama mummo kuulijoiksi".

Tiesin ennakkoon, että Taanilalla on porttikielto muutamaan luterilaiseen kirkkoon konsertoimaan. Kysyin, että mikä on syynä noihin porttareihin. Hän totesi kirkkoherrojen päättävän itsenäisestä asiasta, eikä heidän tarvitse kertoa päätökselleen mitään perusteluja. Taanila ei tiennyt porttikieltojen oikeaa syytä.

Minä arvelen Taanilan poliittisen kannan ja suorasuisuuden kirkon asioista olevan joillekin kirkkoherroille liikaa.

********

Hannu Taanila toimi pitkään radion puolella toimittajana kulttuuri- ja viihdeohjelmissa.

Wikipediassa Taanilaa luonnehditaan laajasti, mm. hänen erinomaisista puhujan taidoistaan, urkumusiikin harrastuksestaan ja vasemmistolaisista mielipiteistään.

Wikipedia:
- Kesällä 2011 Taanila nousi otsikoihin, kun hän puhuessaan parin viikon välein urkukonsertissa Merimaskun kirkossa ja Lahden urkuviikkojen pakinakonsertissa herjasi muun muassa naispappeuden vastustajia ja Jyrki Kataisen hallitusta sekä esitti virren 542 säkeistöön laatimansa uudet, EU-kriittiset sanat.

(Taanilan eilisen suorasukaisen saunanlaudekommentin julkaisemiseen kirkon papeista on hänen lupansa.)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Rahasta varmaan tekee tuota.
  Kolmoisritti • 23.09.2012 22:15
Siis kuka, mitä ja kenen maksamasta rahasta?
  Public eye • 23.09.2012 22:49
Kolmoisritti tarkoittaa tietenkin pappeja, eikö? ;)
  JuhaniV • 24.09.2012 07:31
Taanilan radiopakinoita on ollut ikävä. Joku kutsui häntä joskus tasavallan rienaajaksi.
  Ikävä Taanilaa (ei rekisteröitynyt) • 24.09.2012 21:19
Taanila ei aktiiviuransa aikana kumarrellut ketään eikä mitään. Hän haastoi ajattelemaan. Muistan kuinka kiukkuinen olin joskus hänen kannanotoistaan. Siitä huolimatta heti odotin seuraavaa radiopakinaa. Joskus mietin, että mistä hän ammensi kaikki aiheensa.
  JuhaniV • 24.09.2012 21:24
No, Taanilalla oli montakin genrea hallussaan.. - Asiaan: Nykyisen Ylen ykkosen linjaus vuodelta 2011 vahentaa "poleemista ohjelmistoa" jai aika vahalle keskustelulle. Tietenkin kanavan on nuuskittava ilmaa, PS:n tuoksuhan sielta loytyi ja ohjelmistossa oli tuo maan uusi henki otettava huomioon. Vaikea tietenkin on tehda PS-kulttuurikanavaa, mutta saman tekee, kun keskittyy harmittomiin korkeakulttuuriaiheisiin... Mutta silti...
  jnsto • 25.09.2012 17:09
Kysyitkös Taanilalta, asettuiko stalin jumalaksi, Isä Aurinkoiseksi, tai ainakin jonkin sortin profeetaksi, julistamaan taivaanranta-paratiisi-utopioitaan häneen uskoville, "oikeaoppisille" - ja tuomitsi "vääräoppiset", häntä vastustaneet "poliittiset pakanat" suoraan helvettiin, ihan käytännössä.
stalinhan oli sentään pienestä pitäen ortodoksipappien koulima, joten ehkä sieltä jotain vaikutteita tuli... sovellettavaksi, kuten umpikatolisella seudulla kasvaneelle hitlerin aatullekin, sen lutherin juutalais-vihakirjan melko sanatarkka toteutus.


Meinaakos taanila "vituttaa" -sanan käytöllä että papit ovat hyvillään? Vaiko mitä - suhteutettuna siis Taanilan naispappeuden ?puolesta puhumiseen? Olisihan se perinjuurin ristiriitaista viestimistä Taanilalta tuossa, jos tarkoittaisi "vituttamisella" jotain negatiivista mielleyhtymää. Ehkä "kyrsii" tai "kyrpii" olisi analogisesti sopivampi ilmaisu :P


Siitä jeesuksesta, jutussa "kuinka Jeesus asettui rohkeasti vähäosaisten puolelle".
Se jeesushan taisi olla itsekin aika köyhis, ainakin maankiertäjä-touhunsa vuosien loppuaikoina, kun puuseppätienestit olivat varmastikin huvenneet - joten ei asettunut ehkä niinkään toisten puolelle, vaan taisi julistaakovistella varakkaita muistamaan köyhiä, ihan oma lehmä ojassa :P

Jenkkilän paras kristitty, Mrs. Betty Bowers, sanoo aikas hyvin:
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 25.09.2012 klo 21:50
  human • 25.09.2012 21:26
Mrs. Betty Bowers on varsinainen löytö. Häneltä on muitakin mainioita videoita.

Taanilalta on vuosien varrella kyselty saunan lauteilla nuo kaikki mahdolliset kysymykset hänen "uskostaan". Joukossa on saman tasoisia sanataitureita kuin Taanila, mutta sieltä poliittiselta toiselta laidalta.

Leimallista noille keskusteluille on ollut se, että ne käydään aina pienoinen pilke silmäkulmassa. Jokainen tietää oman puolensa. Joskus joukkoon eksyy joku kuumakalle. Koska hän ei tunne pelin henkeä, hänelle on saattanut käydä köpelösti molempien puolinen tykityksessä.
  JuhaniV • 26.09.2012 06:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy