ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Hanna Parviaisen ja Wivi Lönnin historiaa radiodokumenttina

jnsto • 12.04.2013 11:19 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Hanna Parviainen Yleisradion nettisivujen kuvassa nähtynä.
Kauppaneuvos Hanna Parviaisen (1874-1938) elämää taustoittava Ylen radio-ohjelma sarjasta Todellisia tarinoita syksyltä 2000 on nyt kuunneltavissa Elävässä arkistossa. Suomen ensimmäisenä naiskauppaneuvoksena Hanna Parviainen liittyy myös Suomen teollisuushistoriaan. Wivi Lönn oli ensimmäinen itsenäisesti työskennellyt naisapuolinen arkkitehti Suomessa. Radio-ohjelmassa painopiste on kuitenkin enemmän Hannan persoonassa ja naisten suhteessa. Lähetyksen on vuonna 2000 toimittanut Kirsti Becker.

Ohjelman keskeistä henkilöhistoriallista antia ovat Hanna Parviaisen elämäntoverin arkkitehti Wivi Lönnin haastatteluosuudet. Vuonna 1958 tehdyssä haastattelussa Lönn kertoi elämästä, matkoista ja yhteisistä hankkeista Hannan kanssa. Hän arvostelee Hannan äitiä Mariaa "ymmärtämättömyydestä tyttärensä luonteesta" ja käyttää myös luonnehdintaa "tyhmä". Ensimmäinen tapaaminen oli ollut muodollinen ja Hanna oli sitten tehnyt yhtä muodollisen vastavierailun.

Lönn piirsi taloja Hannan teollisuusyrityksensä kautta hallitsemalle Säynätsalon saarelle. Heidän suhteeseensa liittyy myös NNKY:n talo Helsingin Pohjoisella Rautatienkadulla (myöh Hotelli Helka). Sen Lönn suunnitteli ja Hanna osittain rahoitti sillä välipuheella, että Hannalle ja Wiville tulee taloon yhteinen koti. He ehtivät asua siellä yhdessä muutaman vuoden Hannan jouduttua luopumaan Säynätsalon tehtaista. Eurooppaa paljon kiertäneillä ystävillä oli myös asunto Pariisissa, kunnes se pulavuosina piti myydä.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy