Halonen oli harkinnut vuoden ennen Setan pj:ksi ryhtymistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1
Presidentti Halonen kuvassa Radio 1:n haastattelusarjan sivulla.

Presidentti Tarja Halonen katsoo Venäjän tilanteessa seksuaalivähemmistöjen kannalta olevan paljon samaa kuin Suomen oloissa vain muutama vuosikymmen sitten. Suomessakin oli tiedottamisen rajoitus, ei saanut "kehoittaa".

Yle Radio 1:n sarjassa merkittävien kansanedustajien haastatteluja kuultu presidentti Tarja Halonen kertoi lähteneensä aikanaan Setan puheenjohtajaksi asiaa ensin vuoden harkittuaan. Tehtävässä oli ollut aiemmin eräs juristi ja Halonen oli katsonut edustavansa siinä mielessä jatkuvuutta eikä varsinaisesta jäsenpohjasta puheenjohtajaa löytynyt. - Mutta seuraavaksi jo löytyi, totesi Halonen.

Halonen kuvasi toiminnan Setan puheenjohtajana olleen julkisuuden ja henkilökohtaisen roolin kannalta vaikeampaa kuin esimerkiksi toiminta romanien hyväksi. Setan puheenjohtajuus johti kysymyksiin hänestä itsaestään. - Toimintaan romanien hyväksi ei tällaista puolta liittynyt.

Presidentti Halonen kertasi allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Hän luonnehti avioliittolakikysymystä kuitenkin jo pienemmäksi muutokseksi - kaikkeen jo tasa-arvossa saavutettuun nähden.

Halonen harmitteli tapaa, jolla jonkin ihmisen seksuaalinen suuntatuminen nostetaan keskeiselle sijalle henkilön muut ominaisuudet syrjäyttäen. - Ai se homojuristi, voidaan sanoia, vaikka henkilöllä voisi olla paljon muitakin määritteitä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Halonen huomautti, ettei 60-luvun loppu ollut seksuaalivähemmistöjen tai yleensä seksuaalisuuden kannalta niin vapaamielistä kuin ehkä nykyisin ajatellaan. Hän kertoi olleensa ajamassa Ylioppilaisten Terveydenhoitosäätiön palveluihin ehkäisytoimintaa ja valistusta. Ensimmäisessä tapaamisessa oli joku huomauttanut, että yliopistossa ollaan opiskelua varten. - Kuitenkin sitten todettiin, että ongelmat yksityiselämässä voivat hidastaa opintoja ja neuvonta järjestettiin, kertoi Halonen.

Seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoa koskenut osuus tunnin haastattelusta oli kymmenkunta minuuttia. Se alkoi haastattelija Hannu Lehtilän avauksella "ja nyt Seta". Tässä ranneliike.netin -uutisessa ei käsitellä haastattelua muilta osin. Seitsemän kansanedustajan haastattelusarja Yle Radio 1:ssä liittyy säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotispäivän huomiointiin.


1 kommenttia