ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Gran Canaria: Käärme luikerteli paratiisiin

JuhaniV • 07.05.2014 20:30 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Albiino Kalifornian kuningaskäärme (Lampropeltis getula californiae) Kuva torjuntaprojektin sivulta
Eurooppalaisen homoväestön erityissuosiossa olevalla Gran Canarialla turistioppaat mainostavat sitä paratiisiksi, jossa ei ole lainkaan haitallisia eläimiä, kuten käärmeitä. Totuus on toinen. Vieraslajina kotoutunut, ihmiselle lähes vaaraton albinokäärme voi ja lisääntyy liiankin hyvin.

Jo vuosia sitten paikalliset kertoivat, etteivät turistioppaissa kerrottu saaren käärmeettömyys pidä paikkaansa. He kertoivat albinokäärmeistä, jotka eivät siedä auringonpaistetta. Ne liikkuvat auringon laskettua metsästäen jyrsijöitä ja pikkulintuja. Nyt tiedolle käärmeiden esiintymisestä saarella jopa runsaina populaatioina on saatu vahvistus. Gran Canarian alkuperäisluonnon eläimistön suojelemiseksi on perustettu projekti, jonka tavoitteena on estää tämän käärmelajin leviäminen.

Albiino Kalifornian kuningaskäärme suihkuttaa ahdistettuna pahan hajuista eritettä suojatakseen itseään. Kerrotaan, että jotkut ihmiset ovat saaneet puremia. Siinä ei ole myrkkyä, joten haitat ovat vähäiset.

Käärme on alkujaan kotoisin nimensä mukaisesti Kaliforniasta, josta sitä on tuotettu vaarattomaksi lemmikiksi eläintenharrastelijoille myös Kanarialle. Jotkut noista lemmikkikäärmeistä ovat karanneet. Jotkut on päästetty vapaaksi luontoon vakavin seurauksin alkuperäiselle saaren eläinkunnalle. Tällä käärmeellä ei saarella ole luontaisia vihollisia. Niitä on otettu kiinni muutamana viime vuonna parisen tuhatta kappaletta. Nyt tutkitaan, josko koiria ja haukkoja voisi kouluttaa havaitsemaan käärmeitä.

Torjuntaprojektin kartoissa käärmeen pääasialliset esiintymisalueet sijoittuvat saaren rehevälle luoteisosalle ja Las Palmasin alueen eteläreunalta lentokentän tasolle, lähinnä saaren keskiosaan.

Pääosa turisteista on aidattu Playa del Inglesin alueelle, jossa he voivat vapaasti laiduntaa. Hiekkadyyneillä sijaitsee myös suosittu "homomiesten pallomeri". Pääasiallisilla turistialueilla ei ole käärmeestä projektin kirjaamia havaintoja. Ilta-Sanomien "kauhujuttuun" on juttukuvaksi liitetty saaren kaakkoisosan Amadoresin uimaranta, joka on hyvin kaukana käärmeiden leviämisalueilta.

Käärmeistä on havaintoja saaren luoteisosassa ja länsiosassa Las Palmaisin eteläpuolelta lentokentän tasolle asti. Kuva torjuntaprojektin sivulta.
Vertailun vuoksi kotimainen kyykäärme kuvattuna Malminkartanon mäellä Helsingissä. Käärme oli pari viikkoa sitten aamujäykkänä pyörätiellä lämmittelemässä. Nostin sen varovasti tienreunan heinikkoon turvaan.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy