ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Googlen kääntäjäpalvelun hlbti-sanastoa siivotaan

Sami Mollgren • 31.01.2015 09:50 UUTISET: YLEISET
Googlen Kääntäjä-palvelussa on ollut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän sanaston kanssa ongelmia; toisinaan aiheeseen liittyvät neutraalit termit ovat kääntyneet halventavina pidettyihin muotoihin, ilman erityistä mainintaa ilmaisun sävystä.

DailyTechin uutisesta kirjoittaa Suomessa IT-viikko.

Puolen miljardin ihmisen viikoittain käyttämän konekäännöksiä tekevän Googlen Kääntäjä-palvelun toiminta ja kielten "ymmärrys" pohjautuu esimerkiksi verkossa jo olevien erilaisten käännösten automaattiseen analysointiin. Käännösohjelmistoa on mahdollista säätää myös käsityönä. Google kertookin tehneensä työtä ongelmien poistamiseksi.

Google on myös pahoittellut tapahtunutta.

Googlen Kääntäjän toiminnan nosti valokeilaan yhdenvertaisuuden puolesta toimiva All Out -järjestö. All Out korosti sitä, että laajalti käytössä olevan palvelun käyttäminen kielen oppimiseen on kyseenalaista, kun se tarjoaa neutraalien ilmausten asemesta solvaavia vaihtoehtoja. All Outin tekemän vetoomuksen Googlelle allekirjoitti yli 50 000 ihmistä.

Yhtiönä Google on ottanut kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden puolesta. Esimerkiksi keväällä 2014 Googlen hakukone huomioi hakupalvelunsa grafiikassa Sotšissa vietettävät talviolympialaisten avajaiset ja siihen liittyen ottivat sateenkaarivärityksellä kantaa Venäjällä elävien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaan.

Googlen kääntäjää pidetään yleisesti käyttökelpoisena, mutta se on saanut osakseen myös kritiikkiä: toisinaan käännös on niin epätarkka, ettei lopputulos ole järkevä. Pahimmillaan käännös voi olla täysin virheellinen.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.




Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)



 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy