GB: Lakialoitteessa ylähuoneelle vaaditaan anteeksipyyntöä Alan Turingin itsemurhaan päätyneestä kohtelusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 5
Alan Turingin (1912-1954) muistopatsas Bletchley Parkin museossa

Alan Turing auttoi nerokkuudellaan murtamaan sodan aikana Natsisaksan Enigma-koodin. Paljastuttuaan homoksi, hänet pakotettiin kemialliseen kastraatioon. Hän teki itsemurhan vuonna 1954. Hänen kohteluaan halutaan pyytää anteeksi postuumisti.

Englannin ylähuoneeseen tuotiin lakialoite, jossa pyydettäisiin postuumisti anteeksi tietokoneneron ja koodinmurtajan Alan Turingin kohtelua 1950-luvun vaihteessa. Hän paljastui olleensa homosuhteessa. Oikeuden päätöksestä hän totesi, ettei näe homsuhteessaan mitään väärää. Oikeudessa hänelle määrättiin silloisen rikoslain perusteella kemiallinen kastraatio.

Alan Turing oli yksi nykyaikaisen tietokonetekniikan alullepanija ja kehittelijä. Sodan aikana hän työskenteli Englannin huippusalaisessa tukikohdassa Bletchley Parkissa. Se on nykyisin noin tunnin junamatkan päässä Lontoosta pohjoiseen. Koko tukikohta on museoitu. Siellä on nähtävänä sähkömekaaninen tietokone, jota apuna käyttäen Englanti onnistui murtamaan Natsisaksan Enigma-salakielikoneen tuottaman koodin. Niiden tietojen perusteella estettiin sodan aikana tuhansien brittien kuolema.

Lakialoitteen esitellyt liberaalidemkraattinen pääri, lordi Sharkey totesi, että tultuaan hyväksytyksi laki mahdollistaisi anteeksipyynnön, "jonka [Turing] ilmiselvästi ansaitsee".

Oikeusministeri, lordi McNally vastustaa lakia siksi, että Englannissa oli 50-luvulla rikoslaissa selvä määräys rangaista homosuhteista. Hänen mielestään historiallista tilannetta ja totuutta ei voida anteeksipyynnöillä miksikään muuttaa. Sitävastoin pitää huolehtia siitä, ettei sellaista tapahtuisi enää koskaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansalaisaddressi anteeksipyyntölain puolesta keräsi viime vuonna yhteensä 37 402 allekirjoitusta ja mahdollisti lakialoitteen tekemisen.

Vuonna 2009 silloinen pääministeri Gordon Brown esitti brittihallituksen anteeksipyynnön Alan Turingin kohtelusta. Anteeksipyyntöä olivat vaatineet evolutiobiologi Richard Dawkins, näyttelijä Stephen Fry ja kansalaisaktivisti Peter Tatchell. PinkNews oli tukijana mukana kampanjassa. Kansalaisaddressiin tuli silloin 30 805 allekirjoitusta. Pääministeri Gordon Brownin allekirjoittama hallituksen anteeksipyyntöasiakirja on esillä Bletchley Parkin museossa.

Kuvat kirjoittajan

Bletchley Parkin päärakennus
Alan Turing ja kuva koodirullasta Bletchley Parkin museossa.
Natsisaksan Enigma-koodin murtamiseen käytetty sähkömekaaninen tietokone on rakennettu uudelleen alkuperäisen mallin mukaisesti. Laite on toimiva ja on esittelykäytössä Bletchley Parkissa.
Yksityiskohta Turingin ideoimasta sähkömekaanisesta tietokoneesta. Bletchley Parkin museo.

PinkNews-uutinen lakialoitteesta postuumiksi anteeksipyynnöksi Alan Turingille
Pääministeri Gordon Brown pyysi anteeksi Turingin kohtelua vuonna 2009
Wikipedia: Alan Turing

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • puppeliassi
  • 11.5.2013, 13.36
natseja oli muissakin valtioissa. ja tätä perinnettä jotkut oikeistolaiset jatkaa vieläkin 2000- luvulla!
  • 2 / 5
  • Onnellinen mies
  • 12.5.2013, 13.35
Andrew Hodges, englantilainen matemaattinen fyysikko, on kirjoittanut Alan Turingin elämää käsittelevän kirjan Alan Turing: The Enigma, joka on julkaistu suomennettuna nimellä ALAN TURING ARVOITUS. Kirja on 604 sivuinen ja siinä käsitellään suorasukaisen mielenkiintoisesti Turingin elämän kaikkia puolia. Itselleni kirja on yksi suurenmoisimmista lukukokemuksistani. Suosittelen.