ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

FBI-historioitsija: Hoover ei ollut homo

jnsto • 03.06.2012 07:30 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvaltain FBI:n pitkäaikaista päällikköä J Edgar Hooveria on aika ajoin pidetty homona. Äskettäin suomeksi ilmestyneen tuota poliisiorganisaatiota kuvaavan historiateoksen kirjoittaja Tim Weiner kiistää suuntautumisväitteet ja sanoo, ettei homovastaisuudestaan tunnettu FBI-johtaja ollut kaappihomo. Pikemminkin oli niin, ettei Hooverilla ollut "sukupuolielämää lainkaan".

Tim Weinerin kirjan on suomentanut toimittaja Jyri Raivio. Kirjasta julkaistiin Jukka Rislakin näkemys Helsingin Sanomissa 3.6.12 (s C2).

Rislakki nostaa esimerkiksi "aikojen suorastaan huimaavasta muutoksesta" sen, että Yhdysvaltain Baltian-suurlähettiläät ovat ilmoittaneet osallistuvansa pride-kulkueisiin Baltiassa tänä vuonna.

Hooverin aikoina homot kuuluivat kommunistien ohella amerikkalaisen hallinto- ja poliisikoneiston määrittelemiin riskiryhmiin. Kumpaankaan ryhmään kuuluneilla ei ollut juuri pääsyä valtion virkoihin.

Kirjassa kerrotaan presidentti Lyndon Johnsonin kysyneen Hooverilta, miten homon erottaa tavallisesta kunnon amerikkalaisesta. Hoover sanoo, ettei varmaa keinoa ollut, mutta "omituinen kävelytyyli" saattoi olla paljastava.

Jukka Rislakki on liittänyt arvioonsa alajutun FBI:n suhteesta Suomeen. Aihe ei kirjassa ole esillä. FBI oli toiminut yhteistyössä Suomen etsivän keskuspoliisin kanssa 30-luvulla kommunismin vastustamisessa ja Hoover oli laittanut Suomeen kiitoksetkin.
USA:n kommunismivainot kohdistuivat erityisesti amerikansuomalaisiin, joiden piirissä "kommunismin" kannatus oli aikanaan laajaa. Siirtolaisuus USA:han päättyi massamuodossaan jo ennen toista maailmansotaa. Niinpä lähempänä nyky-Suomea on FBI:n kanadalaisen vastineen eli RCMP (Kuninkaallinen ratsupoliisi) laaja vakoilu- ja syrjintätoiminta kanadansuomalaisten piirissä. Homoepäilyt hoituivat poliittisen valvonnan sivulinjana. Homoseksuaalisuus oli siirtolaisuuseste Kanadaan vielä 70-luvulla.

Vaikka USA:n nykyinen hallitus on korostetusti HLBT-myönteinen ja tehnyt homoseksuaalien syrjinnän torjunnasta kansainvälisen linjakysymyksen, maan yleinen asenneilmasto on aiheessa jakautunut. Hallinnollinen asennemuutos on todennäköisesti vaikea monelle pitkän linjan poliisimiehelle siellä. Jos ja kun asenne Valkoisessa talossa palaa jonnekin entiseen, FBI:llä ei liene vaikeuksia seurata mukana.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Homoihin negatiivisesti suhtautuvilla on ollut taipumus leimata homoiksi rikolliset, ilkeät ja hankalat ihmiset. Sen sijaan homot itse haluaisivat nähdä jokaisessa menestyjässä homon. Samoin jokaisen homofobin sisällä nähdään pikku homo. Rintamalinjan molemmin puolin koko ajan etsitään lyömäaseita. Hyvä, jos Hooveria yritetään arvioida analyyttisemmin. Ilmeisesti hän edusti oman aikansa virallisia näkemyksiä tai oli luomassa niitä.
  vaeltaja2006 • 03.06.2012 08:37
Jää ihmettelemään, mitä on saavutettu, onko mitään. Homoseksuaallisus on määritelty joko tunteena tai toimintana. Ainakin jotkut homoutta pelkäävät suhtautuvat filmiä katsoessaan samalla tavalla kuin homona itseään pitävät. Sukupuolinen kiihotus ilmenee mitattavasti sukupuolielimissä. Voidaan ajatella, että homofobia on omien homoseksuksuaalisten tunteiden pelkoa, ja voi johtaa homojen vainoamiseen, jos omien tunteiden ajatellaan johtuvan siitä, että homot ”viettelevät”.

Homoseksuaalisuus voidaan määritellä myös toimintana : mies pyrkii saamaan siemensyöksyn yhdessä toisen miehen kanssa.

Voiko historian tutkija todeta homoseksuaalisuuden kummasssakaan tapauksessa, jos homo itse pyrkii pitämään sen salassa ja kaveri ei paljasta ?
  noona (ei rekisteröitynyt) • 03.06.2012 10:26
Noona, niin heterouden kuin homoudenkin asteikko on laaja, etäisestä ihailusta aina "siemensyöksyyn asti". Loppujen lopuksi vain ihminen itse voi määritellä itsensä tuolla asteikolla. Ihmisellä viimekädessä on myös tuo oikeus itsensä määrittelyyn.

Olen toistuvasti harmitellut sitä, että jotkut julkisuudessa paljonkin paistattelevat ihmiset, joilla sattuu olemaan homoidentiteetti, pitävät sitä piilossa. Hiemankaan asioihin perehtynyt huomaa helposti eron vaikkapa heterohenkilöstä tehtyyn vastaavaan haastatteluun. Jos toistuvasti haastatteluissa lähipiirin muodostavat vaikkapa äiti ja muut perheen jäsenet, mutta mahdollinen kumppani jätetään mainitsematta, on mielestäni kysymys jonkinasteisesta epärehellisyydestä. Pysyisi kokonaan poissa julkisuudesta, jos puolet asioista jätetään kertomatta.

Nämä ihmiset voisivat olla myönteisiä esimerkkejä ja malleja elämään niille nuorille ja aikuisillekin, jotka pähkäilevät omasta kaapissa olostaan tai sieltä tulostaan. Tarvitsemme myönteisiä kaapista ulostulotarinoita.
  JuhaniV • 03.06.2012 12:43
JuhaniV, ota huomioon, että kaikilla ei ole kumppania. Ja kaikille ei sellaista myöskään koskaan tule. Joko omasta tahdosta tai sitten sen vuoksi, että sopivaa ei vain satu löytymään. Siten ei voi olettaa, että kaikki jotka eivät mainitse kumppanista, olisivat kaappihomoja.
  Jarkko Linnanvirta (ei rekisteröitynyt) • 03.06.2012 14:13
Minä olen kai läpityhmä. Selitykset saavat ihmettelemään aina vain enemmän. Jos homous voi tarkoittaa etäistä ihailua, niin onko nyt todettu, että Hoover ei ihaillut etäisesti.

Jos Hoover edusti oman aikansa virallisia näkemyksiä tai oli luomassa niitä, niin tarkoittaako tämä että hän ei voinut olla homo tai pelätä olla homo ?
  noona (ei rekisteröitynyt) • 04.06.2012 10:00
"Jos toistuvasti haastatteluissa lähipiirin muodostavat vaikkapa äiti ja muut perheen jäsenet, mutta mahdollinen kumppani jätetään mainitsematta, on mielestäni kysymys jonkinasteisesta epärehellisyydestä."

Hieman hassu ajatus, jos myönteinen kaapista ulostulotarina sisältää parisuhteen? Tai ylipäätään oletetaan julkisuuden henkilöä olemaan esimerkkitapaus tai koetaan yksityisyyden suojelu epärehellisenä toimintana. Ja ketä oikeasti kiinnostaa jonkun sanokaamme vaikka manimanijuontajan yksityiselämä kun perusmessagekaan ei jaksa innostaa? Siitä päästään taas kysymykseen "oikeanlaisten homojen" julkisuudesta. Esimerkiksi eräänkin tämänkin palstan kirjottajan "ykkösinhokki" Teuvo Lohman on ollut parisuhtensa kanssa julkisuudessa pitkään - ei vaan kelpaa...?

Julkisuuteen on varmaankin jokaisella *siellä* paistattelevilla omat syyt ja julkisuus halutaan rajoittaa usein pelkästään ammatillisiin kuvioihin jättäen oman henkilökohtaisen elämä taka-alalle. Tai media ei vain ole kiinnostunut. Reijo Paananen otsikoitiin mielestäni Iltalehdessä aika tyylikkäästi "En ole kaapissa ollutkaan". Hassua, että tämä puoluesihteerin "ulostulo" on Ranneliikkeessäkin jäänyt huomiotta - väärä puolue kenties?

Kommenttia muokattu: 04.06.2012 klo 11:18
  SaintJudy • 04.06.2012 11:17
Paananen on ollut ranneliikkeessä laajemminkin, kun hän oli keskustelutilaisuudessa DTM:ssä yhdessä Kenneth Liukkosen kanssa. Ehkä puolitoista vuotta sitten. Mutta tuo Iltalehden juttu on jäänyt huomaamatta.

Kommenttia muokattu: 04.06.2012 klo 22:12
  vaeltaja2006 • 04.06.2012 22:12
Historian tutkijat suhtautuvat organisaatioiden historioihin hieman epäillen: Esimerkiksi valtiollisen poliisin historia tuskin voi syntyä ilman, että laitos määrää, mitä aineistoa saa käyttää, ja ei saa syntyä sellaista kuvaa, että laitos ei toimisi ihanteellisdemokraattisesti. Herättäisi pelkoa, jos syntyisi epäilys, että homo voisi saada vallan salaisesti toimivassa poliisissa. Eikö päätetty, että Hoover ei vo olla homo jo ennenkuin teosta alettiin kirjoittaa ?
  noona (ei rekisteröitynyt) • 05.06.2012 07:39
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.




Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)



 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy