ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Facebook uudistaa "oikean nimen" käytäntöjään

Facebook aikoo lieventää "oikean nimen" politiikkaansa. Esimerkiksi taiteilijanimellään palvelua käyttäneitä drag queeneja on bannattu palvelusta, koska he eivät ole voineet todistaa henkilöllisyyttään kyseisen nimisenä. Ongelma on koskenut myös transvestiittejä ja transihmisiä.

Facebook ilmoitti asiasta tiistaina.

Etenkin drag queenit, transvestiitit ja transvähemmistöön kuuluvat ovat pidemmän aikaa vaatineet Facebookia muuttamaan käytäntöjään, mutta sosiaalisen median jätti ei ole ollut halukas muuttamaan toimintatapojaan.

Facebook vaatii käyttäjää esiintymään oikealla nimellä, joka pitää tarvittaessa pystyä vahvistamaan henkilötodistuksella, hyvin pienin poikkeuksin. Facebook perustelee vaatimustaan todellisen nimen käyttämisestä sillä, että kirjoittajat ovat tällöin vastuullisempia sanomisissaan kuin anonymiteetin takaa kommentoidessaan: käytäntö vähentää mustamaalaamista, ahdistelua ja rikollista toimintaa.

Käytäntöä on kuitenkin kritisoitu, koska esimerkiksi drag queenit yleensä tunnetaan paremmin taiteilijanimillään. Myös moni transvestiitti haluaa esiintyä rooliin liittyvällä nimellään sosiaalisessa mediassa. Sukupuolenkorjausprosessia käyvä transhenkilö puolestaan yleensä haluaa käyttää uutta nimeään, vaikka uusia henkilöpapereita ei vielä olekaan. Joissain maissa myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saattavat kokea vaaralliseksi esiintyä avoimesti julkisesti oikealla nimellään, kun sosiaalisesta mediasta juuri etsitään kanavia hlbti-yhteisön löytämiseksi.

Samoin esimerkiksi kotiväkivallan uhrit ovat käyttäneet salanimiä Facebookissa.

Facebookin ilmoituksen mukaan oikeaa nimeä koskevaan nimipolitiikkaan ei tule jatkossakaan muutoksia, mutta palvelusta kerrotaan, että nimen tarkistamista vaaditaan tulevaisuudessa entistä harvemmilta ihmisiltä. Myös nimen vahvistamiseen käytettäviin työkaluihin tehdään uudistuksia, joilla voi selvittää omalla kohdallaan nimen käyttöön liittyviä olosuhteita. Myös "väärän nimen" ilmiantotoimintoon on tulossa uudistuksia: ilmiantajilta vaaditaan tulevaisuudessa aiempaa tarkempi perustelu ilmiannolleen.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy