ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Heteroparit eivät voi valittaa, jos homoille on tarjolla erillinen rekisteröity parisuhde

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ei ole syrjivää, jos homopareille on tarjolla ylimääräinen avioliittoinstituutio eli rekisteröity parisuhde. Kun avioliiton omainen instituutio on tarjolla vain homoille, se ei syrji heteropareja. Heteroilla on joka tapauksessa avioliitto.

Päätös tehtiin äänin 5-2. Itävaltalainen pari oli valittanut maansa käytännöstä. Helga Ratzenböck ja Martin Seydl olivat jättäneet vuonna 2010 kotikaupunkinsa Linzin viranomaisille anomuksen rekisteröidystä parisuhteesta. Se olisi heidän mukaansa ollut sopivampi ja modernimpi, ”kevyt avioliitto”. Hakemus torjuttiin Itävallan kaikissa viranomais- ja oikeusasteissa.

Itävallassa oli juuri otettu käyttöön rekisteröity parisuhde samaa sukupuolta oleville pareille. Sillä haluttiin varmistaa homo- ja lesboparien oikeudellisesti tasa-arvoinen asema. Samalla päätettiin, että samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Heteropareille on kaiken aikaa ollut käytössä avioliitto. Heteroparin valituksessa ihmisoikeustuomioistuimelle ei ole tarkemmin määritelty, missä asioissa heitä on syrjitty.

Ihmisoikeustuomioistuin on monessa päätöksessään todennut, että avioliitto ja rekisteröity parisuhde kuuluvat kunkin jäsenvaltion, siis "kansallisvaltion" päätettäviin asioihin. Vain Kreikan osalta tehtiin päätös vuonna 2013, että rekisteröity parisuhde on ulottettava myös homo- ja lesbopareihin. Vuonna 2015 päätettiin, että Italian on tarjottava homopareille oikeudellinen tunnustus. Ihmisoikeustuomioistuin ei voi pakottaa mitään valtiota ottamaan käyttöön samaa sukupuolta olevien avioliiton.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy