Etyj, inhimillinen ulottuvuus ja Venäjä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

1970-luvulla Kekkosen aikaan Suomessa pidettiin ETYK ja siinä asiat pantiin neljään koriin. Ihmisten välisiä yhteyksiä koskeva kolmas kori oli vaikea asia Neuvostoliitolle. Sana "kori" syntyi siitä, että valmisteluvaiheessa erilaiset aloitteet ja ideat jaettiin Dipolin ravintolan leipäkoreihin. Kolmanteen koriin päätyivät ihmisoikeuksiin liittyvät aloitteet.

Nyt Etyjissä eli OSCEssa (Organization for Security and Co-operation in Europe, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) puhutaan kolmesta ulottuvuudesta. On poliittis-sotilaallinen ulottuvuus, Talous- ja ympäristöulottuvuus ja Inhimillinen ulottuvuus. Ihmisoikeuskysymykset ovat inhimillisen ulottuuvuuden asioita.

Inhimillisen ulottuvuuden pääasiana ovat ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyvät kysymykset. Demokratian sisällöstä on sovittu jo vuonna 1990 Pariisin peruskirjassa. Ihmisoikeuksien alueella puhutaan mm. sukupuolten välisestä tasa-arvosta, vähemmistöjen oikeuksista, ilmaisunvapaudesta ja kansalaisjärjestöjen roolista.


Varsovan toimisto

Varsovassa toimii demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto ODIHR. Se pyrkii edistämään Euroopassa ihmisoikeuksien toteutumista. Se organisoi myös ns. vaalitarkkailun, jossa Suomikin on ollut mukana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Euroopan neuvosto

Euroopan neuvoston on perustettu jo vuonna 1949 ja siihen kuuluu 47 eurooppalaista valtiota. Jäsenvaltiot ratifioivat Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen, ja rikkomuksista voi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen sen jälkeen kun kansalliset oikeusistuimet on käyty läpi.

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg toimii Starssbourgissa.


Inhimillisen ulottuvuuden seurantakokous Varsovassa

Kerran vuodessa järjestetään Varsovassa inhimillisen ulottuvuuden täytäntöönpanokokous (Human Dimension Implementation Meeting, HDIM). Kokous on juuri nyt käynnissä, ja on alkamassa kokouksen jälkimmäinen viikko. Kansalaisjärjestöt, mm. Seta, on ollut mukana joissakin kokouksissa. Vuonna 2008 Ranneliike kertoi, että viharikokset olivat vahvasti esillä Varsovassa.

http://ranneliike.net/teema/viharikokset-ministeri-holmlundin-vastausta-odotellaan?srt=0&cid=2&aid=1465

Tämän vuoden kokouksessa käsitellään erityisesti romanien asemaa, vapaita vaaleja ja liikkumisoikeutta. Tällä viikolla on käsittelyssä HLBTI-ihmisten tilanne. Ihmisoikeuskomissaari Hammarbergin toimisto on koonnut kesällä laajan selvityksen syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella. Hammarbergin toimiston raportin grafiikoista käy selkeästi ilmi, että suurimmat ongelmat ovat itäisessä Euroopassa.

Mitä tehdään, kun ihmisoikeuksia loukataan pysyvästi?

HLBTI-ihmiset ovat ihmetelleet erityisesti Venäjän toimintaa. Euroopan ihmisoikeusstuomioistuin on viime vuonna todennut, että Venäjä on rikkonut ihmisoikeussopimusta, kun se kieltää kaikki pride-tapahtumat. Tuomion jälkeen edelleen kaikki pride-tapahtumat on kielletty ja hajoitettu väkivalloin. Kaikki Etyjin ihmisoikeusohjeet ovat suosituksia. Ne eivät välttämättä velvoita jäsenmaita. Pari vuotta sitten silloinen ulkoministeri Stubb sanoi Priden avajaisissa, että ihmisoikeustyö on hidasta ja hän uskoo, että vähitellen saadaan positiivisia tuloksia. Toistaiseksi Venäjään ei ole pystytty vaikuttamaan.

Kuva Hammarbergin toimiston raportista: missä maissa viranomaiset estävät pridet ja muun HLBTI-ihmisten esiintymisen.

Hammarbergin toimiston perusteellinen raportti

1 kommenttia

Asenneilmastoa eri maissa kuvaavat hyvin kansalaisten mielipiteet siitä, kuinka hyvin he kokisivat viihtyvänsä homon naapurina. Skaalalla 1-10 parhaiten selviytyivät luonnollisesti Ruotsi (9,5) ja Tanska (9,4), ja heikoimmin Romania (4,8) ja Bulgaria (5,3).

Suomen (7,4) ohi kiilasivat muun muassa Slovenia, Irlanti, Malta, Espanja. Olimme tasoissa Puolan kanssa ja voitimme täpärästi maat kuten Viro, Kreikka ja Itävalta. Suomi taitaa sittenkin olla mielipiteiltään katolisempi kuin monet Euroopan katolisimmista maista...