ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Espanjan sanakirja tuntee homoavioliiton

Lassijuhani • 23.06.2012 19:29 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Espanjalaiset sateenkaarijärjestöt ovat juhlineet sitä, että Espanjankielen kuninkaallinen akatemia Real Academia de la Lengua (RAE) on vihdoin sisällyttänyt samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset liitot avioliiton käsitteeseen sanakirjassaan. Järjestöjen mukaan tämän olisi pitänyt tapahtua aikoja sitten. (Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin Espanjassa vuonna 2005.)

Sateenkaarijärjestön ”Federación estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales” (FELGTB) pääsihteeri Jesús Generelo totesi: ”Vihdoinkin tunnustetaan tosiasia, joka olisi pitänyt tunnustaa aikoja sitten. Tämä hyväksyntä pysyi näkymättömänä sanakirjassa samalla kun sanaa käytettiin lainopillisessa ja yhteiskunnallisessa kielessä.”

Argentiinalaisen sateenkaarijärjestön FAGLTB puheenjohtajan Esteban Paulónin mukaan tällä päätöksellä otetaan tärkeä askel matkalla tunnustamaan tosiasia, joka etenee maailmanlaajuisesti. Hänen mukaansa RAE:n kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa nauttima arvonanto lisää tämän symbolisen voiton arvoa sateenkaariliikkeelle.

Espanjan Sosialistisen puolueen yhteiskunnallisten liikkeiden sihteeri, homoaktivisti Pedro Zerelo vaati hallituspuoluetta Partido Popularia vetämään pois sen Perustuslakituomioistuimeen jättämän, samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja koskevan valituksen. PP oli perustellut valitustaan muiden muassa sillä, ettei homoliittoja sen mukaan voinut kutsua avioliitoiksi. RAE:n päätöksen jälkeen tältä perustelulta tippui pohja.

Espanjan nykyisen hallituksen oikeusministeri Alberto Ruiz-Gallardón sanoi helmikuussa, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki hänen mielestään ole perustuslain vastainen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Uutinen on nyt Ranneliikkeessä otsikoitu hieman "hoterosti", eli antaa harhaanjohtavaa kuvaa. Huomiotta jää myös se, että asiahan koskee biseksuaalejakin, eikä vain lesboja ja homoja. Eivät biseksuaalit muutu homoiksi tai lesboiksi jos solmivat avioliiton samaa sukupuolta olevan kanssa - eli ei heillä silloin ole kyse mistään "homoavioliitosta", vaan ihan avioliitosta. Vanhentunut avioliittokäsityshän rajasi nimenomaan biseksuaaleilta mahdollisuuden avioitua ihmisen kanssa, jos ihminen oli vanhentuneen avioliittokäsityksen mukaan "väärää sukupuolta". Ei kannata sortua viestittämään (tasa-arvoista) avioliittoa vain homo-avioliitto -käsityksellä, sillä se koskettaa ihmisoikeutena kuitenkin arviolta ainakin 20% eli 1/5 ihmisistä, eli lesbojen ja homojen lisäksi myös biseksuaaleja, trans-ihmisiä yms. Lesboja ja homojahan on arviolta "vain" 3-5% ihmisistä. Eli tasa-arvoinen avioliitto on Suomessakin ihmisoikeutena relevantti asia liki yhtä suurelle määrälle ihmisiä, kuin esim. perussuomalaisia tai kokoomuslaisia tai demareita on - eli ei mikään pikku-juttu ihmisoikeuspuutteena. Kyse ei ole mistään pienestä vähemmistöstä, vaan merkittävästä kansanosasta - liki 1 miljoonasta suomalaisesta.

Selvempi otsikointi uutiselle olisi jokin ehkä tälläinen:

Espanjan sanakirjassa avioliitto tarkoittaa nyt myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Suomessakin voisi Pride-paraatissa viestittää, että liki 1 miljoona suomalaista ei ole heteroita, joten liki 1 miljoonaa suomalaista ei voi vielä ehkä solmia avioliittoa rakastamansa ihmisen kanssa.

Kommenttia muokattu: 24.06.2012 klo 14:05
  human • 24.06.2012 13:51
Homoavioliiton homo-etuliite viittaa siihen, että osapuolet ovat samaa sukupuolta. Sen sijaan "homojen avioliitto" viittaisi avioliiton osapuolten suuntautumiseen.
  smo • 24.06.2012 14:02
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy