ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Espanjalaiset jalkapallojoukkueet peliasuilla homofobiaa vastaan

Sami Mollgren • 09.07.2015 09:57 • 7 kommenttia. UUTISET: URHEILU • EU
Kaksi espanjalaista jalkapallojoukkuetta ovat päättäneet ottaa peliasuillaan kantaa yhdenvertaisuuden puolesta.

Espanjalainen ykkösdivisioonassa pelaava jalkapallojoukkue Rayo Vallecano ottaa peliasuillaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, muiden joukossa seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvaan syrjintään.

Seksuaalivähemmistöjen syrjinnän lisäksi asialistalla ovat perheväkivalta, lasten hyväksikäyttö, ympäristö, masennus, vammaisten oikeudet ja syöpä.

Kolmannessa divisioonassa pelaava CD Guadalajara puolestaan esitteli Madridin pride-tapahtuman aikaan uuden kotipeleissä käytettävän peliasun, jossa violetissa paidassa on esillä sateenkaaren värit.

Joukkue myös kertoo, että viisi prosenttia myynnistä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, jolla toimitaan espanjalaisessa jalkapallossa esiintyvää homofobiaa ja muuta syrjintää vastaan.

Edelläkävijä Ruotsi

Ruotsissa jääkiekkojoukkue Kiruna IF tuli tunnetuksi kesällä 2014, kun se ilmoitti ottavansa käyttöön sateenkaaren väriset pelipaidat ja ottavansa muutenkin asialistalleen hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset.

Alkuvuodesta 2015 pääsarjatasolla pelaava Örebro HK otti kantaa hlbti-yhdenvertaisuuden puolesta niinikään sateenkaaren väreissä olevalla pelipaidalla.

Ruotsin jääkiekkoliitto sai kesäkuussa avoimesti homon puheenjohtajan.

Ruotsalaisjalkapallossa naisten Mestarien liigassa pelaava seura FC Rosengård käytti syksyllä 2014 venäläisjoukkuetta vastaan pelatussa ottelussa kotikentällään Malmössa sateenkaarilippuja kulmalippuina.


Suomessa joukkueurheilun huipputasolla jalkapallon Veikkausliiga on aktiivisimmin osallistunut keskusteluun hlbti-vähemmistöistä urheilussa.

Suomessa Jääkiekkojoukkue Jokerit juhlisti joulukuussa eduskunnassa hyväksyttyä tasa-arvoista avioliittolakia koskevaa kansalaisaloitetta näyttämällä ns. pusukamerassa suutelevia naispareja ja tekstiä we are all equal (suom. olemme kaikki tasa-arvoisia).


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ei kai kukaan usko, että tällaisilla mielenilmauksilla olisi mitään merkitystä. :)

Urheiluseurat ovat kyllä brändejä, mutta urheilun todellinen sisin on kilpailussa ja tuloksissa. Vain niillä on lopulta merkitystä ja niille brändit rakentuvat. Lapset ja nuoret ajetaan kilpailun kautta moodiin, jossa keskitytään vain olennaiseen ja muu sälä opetetaan jättämään vähemmälle huomiolle. Tällaiset tempaukset jäävät yksittäisiksi kampanjoiksi.

Juuri tämän vuoksi koko touhu on niin naurettavaa, poliittista tunkutusta, jolla muka pyritään vaikuttamaan johonkin. Korkeintaan siitä saadaan hyvät hymistelyt aikaan, kun valmentaja lataa pukuhuoneessa ennen peliä että ei sitten pelata niinkuin neitejä vastaan pelataan. Sen jälkeen fokus on jo itse ottelussa eikä pelipaidan riemunkirjavassa ulkoasussa tai poliittisissa kannanotoissa.
  tjas (ei rekisteröitynyt) • 09.07.2015 11:46
Noin sinä näytät ajattelevan.
  smo • 09.07.2015 11:48
Ihan hyvä, mutta olisi oikein, kohtuullista ja hyvän urheiluhengen mukaista, että joukkueet myös halaisivat ja suutelisivat toisiaan.
  karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 09.07.2015 13:50
www.youtube.com

Siis kutakuinkin näin!
  karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 09.07.2015 13:52
Nimenomaan tällaisilla jutuilla on merkitystä. Nuoret, jotka harrastavat urheilua, saavat heti tuntumaa suvaitsevaisuuteen ja ehkä alkavat ajattelemaan omilla aivoillaan, vaikka kaveripiiri tai vanhemmat olisivatkin koulukiusaajatyyppejä.
On hienoa, että yhä useampi mies- ja naisurheilija on uskaltautunut astua ulos kaapista ja pakottanut omalta osaltaan oman lajinsa kohtaamaan erilaisuutta. Se myös antaa nuorille urheilijoille positiivisen signaalin, että vaikka urheilee, ei omaa itseään tarvitse kieltää.
  Xander • 09.07.2015 14:22
Jo tämä keskustelu on osoittanut, että yhdenvertaisuuden osoittamisessa ja sen tukemisella on merkitystä - jopa globaalisti.
  Rubix • 09.07.2015 16:51
Sen verran harhaanjohtavaa tekstiä yhdessä kommenttipuheenvuorossa, että trolli tai ei, pitää oikaista. Vänrikki Stoolin sanoin: "Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin." Puretaan siis osiin:

"Urheiluseurat ovat kyllä brändejä, mutta urheilun todellinen sisin on kilpailussa ja tuloksissa." Harrasteseurat tekevät myös kasvatustyötä. Ammattilaistaso, joka Suomessa on ohut kuin öylätti, on "urheiluviihdebisnestä". Sillä erolla, että urheilullisuus on jäänyt kaupallisuuden alle. Viihteellisyys on romahtanut, eikä esim. lipputuloilla ole merkitystä kuin muutamassa sarjassa. Tosin lupaan tarkistaa tämän näkemyksen sinä päivänä, kun näen luvut siitä, kuinka monta maksanutta katsojaa on ollut paikalla Suomen suosituimpana palloilusarjana itseään markkinoivan SM-liigan otteluissa. Tilastolukuja kun ei noin lasketa. Urheiluviihdebisneksen bisnespuoli on useimpien urheiluosakeyhtiöiden osalta yhtä kannattava bisnes, kuin miten kannattavaa on ollut kaivostoiminta Talvivaarassa.

Ei brändit pelkälle tulokselle rakennu. Jäähallit tai vaikka curling-hallit kyllä voi rakentua sen jälkeen, kun joku on saavuttanut jotain, ja kunta on pistänyt nimet paperiin, että nyt tulee velalla halli pystyyn. Joukkueiden ja urheilijoiden brändi rakentuu toisella tavalla. Muuten maailmassa olisi urheilijabrändeja vain arvokisamenestyjien verran (Suomessa tämä on näin, mutta sen muuttuminen ei ole näköpiirissä).

Olen seurannut ~15 vuotta uutisointia siitä, kuinka "nyt keskitytään vain olennaiseen". En nyt heti muista sellaista tapausta, milloin tuon jälkeen ei joukkueen kausi olisi päättynyt runkosarjaan, valmentaja saanut potkuja tai yksilö sanonut, että "en nyt tiedä miksi ei kulkenut". Tunnen joitain kymmeniä päätoimisia urheilijoita. Heillä kaikilla on kyky mm. kävellä ja syödä purkkaa samaan aikaan. Myös illuusio askeettisesta harjoittelusta ja pelkästä suorituksesta on harha. Lukemattomat ovat ne suomalaiset urheilusuoritukset, jotka menneinä vuosikymmeninä on saavutettu rankan juhlinnan jälkeisessä krapulassa.

Suomen urheilun ja Ruotsin urheilun keskeisimpiä eroja on se, että ruotsalainen urheilu on kiinteä osa yhteiskuntaa, ja se heijastaa aikansa arvoja sekä haluaa ansaita arvostuksensa. Se EI ole muusta yhteiskunnasta erillinen, Ahvenanmaata vahvempaa autonomiaa (ja julkista rahaa) vaativa saareke, jonka käsitys erivapauksista on aina joskus mm. käräjäoikeuden oikaistavana.

Yhdestä asiasta olen nimimerkin Tjas kanssa mitä sydämellisimmin samaa mieltä: yksittäiset tempaukset tosiaan tuppaavat jäämään ajaltaan rajallisiksi kampanjoiksi. Siksi onkin tärkeää, että kun puhumme urheiluun osallistumisesta ja sen tukemisesta, meillä tulisi olla tarkempia tietoja niistä pitkäkestoisista, sitovista arvoista, joita se edustaa. Tämä on tärkeä asia, jonka lupaan ottaa esille lähipäivinä, kun olen urheiluväen kanssa tekemisissä.

Urheilun kuluttajansuoja on ollut heikkoa, mutta kun urheilusta tuli kulutushyödyke, se ei pääse pois eettisen suurennuslasin alta. Ostatko t-paidan, jos sinulla on hyvä syy oletta, että se on tehty lapsityövoimalla hikipajoissa? Entä ostatko jotain kosmetiikkaa, jonka osalta on aika varmaa, että sitä on testattu eläinkokeilla? Entä ostatko kausikortin, jos on vahva syy olettaa, että maksamallasi rahalla pyöritetään toimintaa, joka ei halua pelata yhteiskunnan arvojen ja pelisääntöjen mukaan?
  Ossi Halme • 10.07.2015 14:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy