Englanti saanee tasa-arvoisen avioliiton

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 21

Englannin parlamentissa äänestettiin juuri tasa-arvoisesta avioliitosta. Tulos 400-175 tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Laki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot sekä siviilipuolella että uskonnollisissa seremonioissa. Laki koskee Englantia ja Walesia. Civil partnership -suhteessa olevat voivat muuttaa suhteensa avioliitoksi.

Päämininisteri Cameron lausui ennen äänestystä, että tämä on tärkeä päivä. On kyse tasa-arvosta. Tämä on iso askel eteenpäin tässä maassa.

Seuraavaksi lakiesitys menee valiokuntaan ja siihen voidaan tehdä muutoksia. Sen jälkeen on ylähuoneen vuoro äänestää laista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Päivä oli vaikea konservatiiveille. Yli puolet konservatiiveista äänesti lakiesitystä vastaan. Lisäksi on moitittu sitä, että asia ei ollut vaaliohjelmassa eikä hallitussopimuksessa, joten se tuli "puskan takaa". Konservatiivin Mike Freerin mukaan tämä päivä on ollut hänen elämänsä hienoin. Hän elää civil partnership -suhteessa ja yhteistä elämää on takana 21 vuotta. Monien konservatiivien mielestä rekisteröidyssä suhteessa elävillä on jo nyt samat oikeudet kuin avioliittolaisilla.


21 kommenttia

Erittäin hyvä äänestystulos, parempi kuin arvelin. Vastustajat olivat pääasiassa uskonkäsitystensä ohjaamia eivätkä oikein tajunneet, mistä oli kyse. Niistä enemmän myöhemmin.
Pääministeri David Cameron lausui äänestyksen jälkeen:
Strong views exist on both sides but I believe MPs voting for gay people being able to marry too, is a step forward for our country.

Äänestyskäyttäytyminen:

konservatiivit
-puolesta 127
-vastaan 136

työväenpuolue
-puolesta 217
-vastaan 22

liberaalidemokraatit
-puolesta 44
-vastaan 4

Pienpuolueiden äänet jakautuivat tasan.
Äänestämättä jätti kaikkiaan noin 75 edustajaa.

Lain eteneminen jatkokäsittelyyn hyväksyttiin äänin 464–38.

Kommenttia muokattu: 06.02.2013 klo 02:47
Sekä hallituspuolueiden ministerit että oppositiossa olevan työväenpuolueen nk. varjoministerit olivat valmistautuneet hyvin ja osasivat asiansa eli meidän oikeuksiemme puolustamisen. Samanlaista sitoutumista suomalaisministereiltä tuskin uskaltaa odottaa.

Keskustelun avasi lain esitellyt kulttuuri- ja tasa-arvoministeri Maria Miller. Tässä on aikajärjestyksessä puheet ja puheenvuorot:
http://www.parliament.uk/business/publications/hansard/commons/todays-commons-debates/read/unknown/242/

Laki menee seuraavaksi komiteakäsittelyyn. Ylähuone äänestää myös laista jossain vaiheessa. Vaikka ylähuone äänestäisi avioliittolakia vastaan, se ei estä lain voimaantuloa, sillä alahuone määrää kaapin paikan. Ylähuoneen lordit eivät ehkä halua, että heidän ylitseen kävellään vaan joutuvat hyväksymään lain arvostellen samalla äänekkäästi hallitusta.
---
Uuden avioliittolain vastustajat eivät pystyneet esittämään mitään järkevää. Lähinnä uskontopohjaisia luuloja ja uskomuksia, joita saamme tai oikeammin joudumme kuulemaan Suomessakin.
Jokainen voi tästä lukea, kuinka halveksivasti ja vihamielisesti äärikristityt suhtautuvat meihin:
http://www.christianvoice.org.uk/index.php/2013feb02gaym/

Ilahduttavinta on tietenkin, että kirkkojen viikko sitten jakamat miljoona homovastaista esitettä ja sunnuntaina eri puolilla Britanniaa järjestetyt rukoustilaisuudet meidän oikeuksiamme vastaan olivat tehottomia.

Kommenttia muokattu: 06.02.2013 klo 02:03