ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Englannissa ja Walesissa armahdetaan homosuhteista rangaistuksen saaneet

Homovainoja oli sodan jälkeen myös Isossa Britanniassa. Tänään astui voimaan ns. "Alan Turing's Law", jolla armahdetaan rangaistuksen saaneet joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Laki koskee niitä jo kuolleita, joille oli määrätty rangaistus teosta, joka ei enää nykyään olisi rangaistava. Elossa olevat ovat saaneet armahduksensa jo vuonna 2012. Arviolta 15 000 tuomittua miestä on yhä elossa, mutta armahdus koskee myös 49 000 jo kuollutta miestä.

Homosuhteiden rangaistavuus poistettiin vuonna 1967, mutta vuoteen 2001 saakka olivat voimassa erilaiset suojaikärajat homoille ja heteroille. Skotlannissa ja Pohjois-Iralnnissa paikalliset parlamentit joutuvat erikseen käsittelemään armahduslain. Niillä alueilla homoseksi oli rangaistavaa 1980-luvulle saakka. Armahdukset eivät koske saarivaltion ulkopuolisia kansainyhteisön maita, vaikka niissä homovaihot olivatkin brittilainsäädännön seurausta.

Pääministeri Gordon Brown pyysi vuonna 2009 anteeksi matemaatikko Alan Turingin kohtelua ja vuonna 2013 kuningatar armahti Turingin. Turing oli vuonna 1954 tehnyt itsemurhan häneen kohdistuneen vainon vuoksi. Hänet oli tuomittu kemialliseen kastraatioon vuonna 1952 homosuhteiden vuoksi.

Nyt päätetty armahdus ei koske miehiä, jotka ovat sekaantuneeet alle 16-vuotiaisiin eikä miehiä, jotka on pidätetty julkisissa käymälöissä. Käymäläseksi on edelleen rangaistavaa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy