ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Elokuva viittaa uniapneaan "karhujen" kansantautina

jnsto • 01.12.2012 07:27 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT

Uniapnea hoidossa käytetty maski, kiinnitysvöineen. Kuva on erään valmistajan sivuilta.
Tuotteiden ja palveluiden sijoittaminen elokuviin ja muihin mediatuotteisiin on keskeinen osa kaupallista viestintäteollisuutta. Seksuaalivähemmistöille suunnatut tai niistä kertovat elokuvat eivät ole mikään poikkeus. Amerikkalaisessa Bear City 2 -elokuvassa yllättää kuitenkin uniapnean hoitoon käytetyttyjen painehengityslaitteiden sijoittaminen elokuvaan. Tarkemmin ajateltuna "karhut" ovat kuitenkin ilmeisesti ryhmä, jossa uniapnea ehkä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Sen esiintyvyys kohderyhmässä voi olla ainakin aikuisiän sokeritaudin tasoa ellei enemmän.

Uniapneassa on kyse hengityksen vaikeutumisesta ja katkeilusta kuorsauksen yhteydessä. Hengityskatkot aiheuttavat päiväväsymystä ja voivat nukkuessa olla hengenvaarallisiakin.

Elokuvassa CPAP -laite esiintyy ensin tilanteessa, jossa suurella joukolla koolla olleessa ryhmässä laittelaukut ovat ilmeisesti vaihtuneet ja oikea laite löytää omistajansa. Laitteet ovat mukana kuin entisten stereoitypioiden käsilaukut. Vuorosanat ovat ilmeistä tekstipuffia. Niissä mainitaan laitteisiin saatavat kostututtimet ja lopuksi vielä kehutaan "life saveriksi", ihan smalltalkkina siis. Toisessa kohtauksessa sähköt katkeavat talosta ja kolmen jätkän siskonpetillä laitteen kanssa nukkuva suuri mies saa kamalan kuorsauskohtauksen. Ensimmäinen "product placement" -kohta on puhdasta puffia, jälkimmäinen vähän pelottava.

Tuotesijoituksilla mediaan laitteille voidaan saada uusia käyttäjiä. USA:ssa niitä nimittäin voi ostaa suoraan kaupan hyllyltä, joissakin muissa maissa samoin, mutta lääkärin osoituksella. Suomessa CPAP-laitteiden myynti on suunnattu terveydenhuollon laitoksille ja käyttöönotto ilman asiantuntevaa lääkärin tai sairaanhoitajan opastusta lienee potilaalle mahdotonta.

Toisaalta CPAP -laitteiden "leimaaminen" karhumiesten rekvisiitaksi voi poikia ennakkoluuloja. Laitteen kanssa jonnekin homo-ongelmaiseen maahan matkustava voi joutua lentokentän turvatarkastuksessa jo naljailluksi, jos tämäntyyppinen kohdemarkkinointi leviää.

Suomessa noin 150 000 henkilöä sairastaa uniapneaa. Uniapnean vaikeaa ja keskivaikeaa muotoa hoidetaan CPAP-hoidolla.

Bearcity 2 on valmistunut USA:ssa 2012. Ohjaaja on Doug Langway. Keskeisissä osissa Joe Conti, ja Gerald McCullouch. Aihesisältönä on kosinta, johon kohde ei suoraan osaa antaa myönteistä vastausta. Karhupitoinen ystäväpiiri kokoontuu hääpäivän aattona rantajuhliin, jossa illan pimeydessä ei enemmälti estoilla.

Bearcity 2 -elokuvan mainoskuvia. Vasemmalla näkyvän parin avioliittohankkeen vaiheet ovat elokuvan keskeistä aineistoa. Etenkin poikamiesjuhlien kuvauksessa on myös toiminnallisuutta.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eikö isompi "uutinen" olisi elokuva itse, eikä sen sisältämät puffit? Näkökulma sinänsä...
  SaintJudy • 01.12.2012 19:23
Eikö tuo kuitenkin sen verran todellisuuteen pohjautuvaa, että siitä vääntavät vitsiä myös ylipainoiset uniapneasta kärsivät karhut.
wherethebearsare.tv
  ren • 03.12.2012 14:09
Saint Judy, minulla ei ole elokuvajournalistisia valmiuksia, mutta tällaisesta kulmasta saatoin jutun tehdä. Tietenkin vastuutasolla nekin kuuluivat tehtäviin joskus aikanaan.
  jnsto • 05.12.2012 12:08
Tietenkin tuo on ihan oivallinen näkökulma, uniapneaa "karhujen" kansantautina voisi kai käsitellä vaikkapa "Terveys ja tutkimus" - osiossa ja tehdä leffasta oman jutun.
Elokuva-arvostelut on sinänsä taitolaji ja elokuvan käsitteleminen vaikkapa sen sivujuonteen -tai tässä tapauksessa product-placementin - kautta omaa omanlaiasensa elokuvan piilo-arvottamisen; kun leffa on paska keksitään deadlinen lähestyessä jotain (hyvää) sanottavaa.

Missä elokuvan voi nähdä? Eka osa meni Dubrovnikissa.
  SaintJudy • 05.12.2012 19:43
Sorry, vastaus tuohon on viipunyt. Näin elokuvan Hong Kongin homoleffaviikoilla. Muista esityspaikoista en tiedä.
  jnsto • 25.12.2012 21:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy