ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

EIT: Venäjän ns. "homopropagandalaki" rikkoo sananvapautta ja syrjii seksuaalivähemmistöjä

Sami Mollgren • 20.06.2017 12:36 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo tiistaina julkistamassaan päätöksessä, että Venäjän ns. "homopropagandalaki" on sananvapautta rikkova ja seksuaalivähemmistöjä syrjivä.

Tuomioistuimen mukaan lakien ei voi nähdä palvelevan yleistä etua. Päätöksen perusteluissa todetaan, että lait vahvistavat seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa leimaa ja ennakkoluuloja sekä kannustavat homofobiaan. Lisäksi lakien katsotaan rikkovan sananvapautta. Oikeuden mielestä lait ovat ristiriidassa demokraattisen yhteiskunnan arvoihin nähden.

Nyt tehty päätös liittyy venäläisten hlbti-aktivistin nostamiin kanteisiin. He olivat valittaneet saamistaan sakoista, jotka oli annettu esimerkiksi sillä perusteella, että heidän mielenosoituskylteissään oli ilmaistu homoseksuaalisuuden olevan normaalia.

Oikeus määräsi Venäjän maksamaan kolmelle aktivistille noin 50 000 euron korvaukset.

Venäjän oikeusministeriö on ilmoittanut aikovansa valittaa päätöksestä.

Venäjän vuonna 2013 hyväksytty laki kieltää "ei-perinteisiä seksuaalisuhteita koskevan propagandan" levittämisen alaikäisten saataville. Tällaiseksi propagandaksi katsotaan esimerkiksi homosuhteiden esittämisen yhdenveroisina heterosuhteiden kanssa. Ns. "homopropagandalain" laatijoiden mukaan laki on tarpeen lasten suojelemiseksi haitalliselta tiedolta ja näiden kehityksen varjelemiseksi.

EU:n alueella Liettuassa on voimassa vastaavan tyyppistä lainsäädäntöä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mielenkiintoista, että tällä kertaa Venäjä aikoo valittaa asiasta. Yleensä ovat vain todenneet, etteivät noudata päätöksiä. Toisaalta ymmärrettävää, sillä pari vuotta sitten Venäjän perustuslakituomioistuin päätti, ettei Venäjän tarvitse noudattaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä, jos ne ovat ristiriidassa Venäjän perustuslain kanssa, ja nyt tässä tapauksessa varmaan jopa Venäjän perustuslaissa sananvapaus on taattu, joten Venäjä ei voi hyödyntää perustuslakituomioistuimensa päätöstä ja jotain muuta pitää keksiä.

Valituksella tuskin on menestymismahdollisuuksia, sillä päätös syntyi EIT:ssa selvin 6-1 äänin.

Eikö kukaan liettualaisessa EU-maassa ole tehnyt vastaavaa kantelua EIT:hen?

Kommenttia muokattu: 22.06.2017 klo 11:31
  pekka.punavuori • 22.06.2017 10:17
Venäjä oli aiemmin kommunistinen diktatuuri ja ennen sitä ortodoksinen diktatuuri, missä ylintä valtaa käytti tsaari.

Näyttää siltä, että Putin on tietoisesti palauttanut Venäjän tsaarin aikaan eli Putin voi riehua diktaattorina luottaen, että papisto tarvittaessa puuteroi kaiken mielivallan ja ihmisoikeusrikkomukset taivaallisen höpinän taikapölyllä.

On hyvä nähdä ortodoksisen uskonnon vaikutus Venäjällä.
Jostain syystä Suomessa ortodokseihin suhtaudutaan kuin lutuisen leppoisiin partaniekkahupsuihin, jotka pitävät pystyssä hassun rustiikkisia perinneuskontomuseoita satunnaisten kävijöiden iloksi. Venäjällä heillä on kuitenkin todellista vaikutusvaltaa ja Raamatun tulkinta on bysanttilaisen fundamentalistista.

Fundamentalismista USA:ssa kertoo Bill Maher parin vuoden takaisessa ohjelmassaan. www.youtube.com

Tilanne USA:ssa on paljon parempi kuin Venäjällä. Mutta kuinka kauan ? Maher mainitsee mm. Indianan kuvernööri Mike Pencen, joka tällä välin on ylennyt varapresidentiksi Trumpin hallitsemaan valkoiseen taloon.
  Rob and Larry (ei rekisteröitynyt) • 24.06.2017 14:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy