ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

EIT: Sukupuolensa korjannut joutuu luopumaan avioliitostaan saadakseen naisen henkilötunnuksen

Sami Mollgren • 13.11.2012 18:12 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomen ei tarvinnut hyväksyä kahden naisen välistä avioliittoa edes siinä tapauksessa, että toinen osapuoli oli naimisiinmenon aikaan mies.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

EIT otti kantaa tapaukseen, jossa sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2009 läpikäynyt henkilö olisi halunnut muuttaa henkilötunnuksensa naisen henkilötunnukseksi, mutta ei luopua aiemmin solmitusta avioliitosta. Käytännössä henkilötunnus on virallinen vahvistus henkilön sukupuolelle.

Valituksen tehneen henkilön mielestä vaatimus parisuhdeinstituution muuttamisesta naisen henkilötunnuksen saamisen ehtona rikkoo hänen oikeuksiaan yksityis- ja perhe-elämän kunnioituksesta, oikeuttaan avioliittoon sekä syrjinnän kieltoon.

Tuomioistuin hylkäsi valituksen. Päätöksen mukaan kyseisiä Euroopan ihmisoikeussopimukseen kuuluvia kohtia ei ollut rikottu ja että Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa avioliiton vain eri sukupuolta olevien välillä. EIT:n mukaan Suomen lainsäädännössä määritelty rekisteröity parisuhde antaa avioliittoa lähellä olevat oikeudet samaa sukupuolta oleville pareille ja on parisuhteen osapuolille tässä tapauksessa sovelias vaihtoehto.

Valituksen tehnyt vuonna 1963 syntynyt helsinkiläinen, fyysisen sukupuolensa naiseksi korjannut voi saada naisen henkilötunnuksen, mikäli hänen puolisonsa suostuu muuttamaan suhteen rekisteröityksi parisuhteeksi. Jos puoliso ei anna suostumustaan, voi sukupuolensa korjannut silloin erota puolisostaan. Valituksen tehnyt henkilö kertoi Turun Sanomille, ettei aio luopua avioliitostaan, vaan hän elää jatkossakin miessukupuoli merkittynä passiinsa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös juuri ennen TransHelsinki-tapahtumaa on koettu takaiskuna. Yle Uutisille Trasekin varapuheenjohtaja Arja Voipio kertoo pitävänsä päätöstä valitettavana, mutta arvioi kuitenkin myönteiseksi sen, että tuomioistuin tunnusti tilanteesta henkilölle koituneet ongelmat. Voipio sanoo asenteiden olevan globaalisti muuttumassa ja suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti. Suomen lainsäädäntöä hän pitää "esteratana".

Trasek ry ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Suomessa on käynnissä keskustelu avioliittolainsäädännön muuttamisesta sellaiseksi, ettei osapuolten sukupuolilla olisi merkitystä. Muissa pohjoismaissa avioliittolainsäädäntö ei ota kantaa aviopuolisoiden sukupuoleen.

Suomen nykyinen parisuhdelaki antaa samaa sukupuolta oleville pareille osittain samat oikeudet kuin avioliittolaki. Parisuhdelaki ei kuitenkaan tuo automaattisesti oikeutta yhteiseen sukunimeen tai yhdysnimen käyttöön eikä salli mahdollisuutta adoptoida yhdessä. Lisäksi joissain tapauksissa tieto siviilisäädystä voi johtaa henkilön seksuaalisen suuntautumisen paljastumiseen ulkopuoliselle.

Avioliittolain muutoksen katsottaisiin parantavan myös niiden pariskuntien asemaa, jossa pariskunnan toinen osapuoli tai molemmat ovat transihmisiä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kaameaa homofobiaa! Eikö niin?
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 13.11.2012 18:27
En näe siinä homofobiaa.

Sen sijaan havaitsen transihmisen ja tämän puolison joutumisen hankalaan tilanteeseen. Ongelma olisi ratkaistavissa yksinkertaisilla päätöksillä.

Kommenttia muokattu: 13.11.2012 klo 18:34
  smo • 13.11.2012 18:33
Minä näen transfobiaa ja hiukkasen myös homofobiaa.
  hankalaihminen (ei rekisteröitynyt) • 13.11.2012 19:56
ETT:lta hyvä päätös. En näe ongelmaa.
  martin • 14.11.2012 20:24
Sinänsä en näe mitään vikaa EIT:n päätöksessä, vaikkakin siitä tässä yksittäistapauksessa todennäköisesti koituu valittajalle ongelmia monenlaisissa elämäntilanteissa.

Langettava päätös Suomea kohtaan olisi kuitenkin johtanut tilanteeseen, jossa samaa sukupuolta oleva pariskunta, jonka toinen osapuoli on korjannut sukupuolensa, saisi paremman aseman juridisesti kuin muut samaa sukupuolta olevat parit. Näin ei tietenkään voi laki toimia.

Tämä(kin) tapaus näyttää taas yhden syyn lisää, miksi Suomeen tarvitaan kipeästi tasa-arvoista avioliittolakia.
  Oikeusoppinut (ei rekisteröitynyt) • 15.11.2012 12:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy