ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Eikö hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuus etene Suomessa? - Lisättäisiinkö myönteisyyttä?

Sami Mollgren • 19.06.2017 12:53 • 11 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Peukut mieluummin pystyyn!
Toisinaan kuulee esitettävän käsityksiä, että Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaan liittyvän yhdenvertaisuuden edistyminen junnaisi jotenkin paikallaan - että juuri mitään myönteistä kehitystä ei tapahtuisi. Pessimistisimmissä puheenvuoroissa Suomen katsotaan hlbti-yhdenvertaisuusasioissa edustavan jopa takapajulaa.

Kehitys on kuitenkin ollut etenkin viime vuosina huimaa. Myönteisiä muutoksia näkyy niin lainsäädännössä kuin asenteissakin. Viimeisin isompi kuntoon saatettu asia on yhdenvertainen avioliittolainsäädäntö. Myös kaikenlainen moninaisuuden laajempi sisällyttäminen koulujen opetukseen on erinomainen asia.

Toki tekemistä vielä riittää; äitiyslain säätämistä koskeva kansalaisaloite hautuu vielä lakivaliokunnassa eikä uuden translain säätäminen näytä etenevän, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin kovistelee asiassa Suomea. Lisäksi asenteiden muuttaminen on iso savotta.

Toimittaisiinko kuitenkin vahvemmin ilon ja myönteisen kautta?

Tahdon2013-kampanja on hyvä esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa myönteisellä lähestymisellä ja asiakysymyksiin keskittymällä. Kampanjassa nostettiin esiin tärkeitä asiaan liittyviä huomioita ja näkökulmia, mutta ei sorruttu esimerkiksi yleisellä tasolla suoranaisesti haukkumaan niitäkään tahoja, jotka vastustivat samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Keskityttiin edistämään parannusta vaativaa asiaa ratkaisukeskeisesti. Avioliittolain uudistus nähtiin mahdollisena ja sen ympärille syntyi myönteisyydestä voimaa ammentava kansanliike.

Toisinaan kuitenkin huomaa, että yhdenvertaisuuteen liittyviä kehitystarpeita tuodaan esiin vaikkapa syyttelemällä yhdenvertaisuuskysymysten edistämisessä vaisumpia tai suoranaisesti edistymistä vastustavia poliittisia ja muita voimia - sen sijaan, että kyseenalaistettaisiin asiakysymyksiä. Pahimmillaan kyytiä saavat jopa omassa haasteellisessa toimintaympäristössään yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita edistämään pyrkivät.

Tällaisella asenteella toimivilta voi kysyä, että mitä kuvittelevat saavuttavansa?

Välillä vaikuttaa, että jotkut oikein haluavat rypeä uhriutumisessaan - että pyritään voimaantumaan suoranaisesta vihasta.

Mutta kuka haluaa olla samassa kelkassa vihaisen kanssa?

On aivan eri asia ampua tarkasti ja tiukasti alas virheellisiä argumetteja kuin rakennella linnakkeita ja ruiskia umpimähkään oletetun vastustajan suuntaan. Jälkimmäinen vain pahentaa puutteita keskusteluyhteydessä ja hautaa alleen konkrettiset asiakysymykset. Jos kokemusmaailmat eivät kohtaa, jää dialogi syntymättä. Sen sijaan toinen saa kokemuksen vaatimuksesta romuttaa kaikki tuttu ja toinen saa kokemuksen ymmärtämättömyydestä. Puhutaan kuplista. Erilaisissa todellisuuksissa elävät eivät ymmärrä toisissa todellisuuksissa eläviä, ja sitten esitetään vaatimuksia enempään kuin ihmisillä on valmiuksia.

Hedelmällisintä on yrittää ymmärtää sitä, miksi toiset ajattelevat jostain asiasta siten kuin ajattelevat. Sen jälkeen on helpompaa yksityiskohtien kautta ratkoa kipupisteitä. Jotta asiat muuttuisivat hlbti-vähemmistöille paremmiksi, on meidän itsemme rakentavasti selitettävä, kerrottava, opastettava - ja vain olla osa arkea. Meidän on yritettävä ymmärtää muiden todellisuutta ja osoitettava, että oikeasti kaikki ei ole muuttumassa eikä mullistumassa.

Jossain vaiheessa toki tarpeellisia uudistuksia on vain painettava läpi, mutta mitä tyhjentävämmin asia on keskusteltu pahki, sitä vähemmän ennakkoluuloja jää vellomaan asenteiden muuttumista haittaamaan.

Aina ei ole helppo muistaa, että ilon aiheita on sittenkin aika paljon.

Kun kesän pride-kausi alkaa olla täydessä vauhdissa, jätetään pride-kylteistä ja iskulauseista mieluiten pois eri tahoihin kohdistuva pilkka, viha, haukut ja syyttely - ja tuodaan ensisijaisesti esiin asiakysymykset ja rakentavuus, tarvittaessa vakavaan sävyyn, mutta asioiden edistymistä ja iloakaan unohtamatta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Miksi pitää syyttää heitä jotka omalla tavalla tuo esiin vääryyttä???
  Linda (ei rekisteröitynyt) • 19.06.2017 14:17
Jos heitän pohdinnan tuosta asenteiden muuttumisesta parempaan niin milloin ollaan tyytyväisiä asenneilmastoon? Muistuttaisin myös sen (ikävän)näkökulman että ennakkoluulot ja nuivat asenteet eivät kulje aina käsi kädessä. Omasta lähipiiristäni tiedän ei-uskovaisia henkilöitä joilla on kuitenkin jokseenkin nuiva suhtautuminen asiaan. Silloin sitä ei voi järjellä selittää vaan se on tunnepohjainen kokemus. Eikä välttämättä hlbt-asioiden esille tuominen joka tuutista tuo kauheasti asenteisiin muutosta parempaan suuntaan, vaikka näin toivoisi. Anyway, tämä on vain yhden näkökulman esille tuomista, ei tarkoitettu kritiikiksi.
  mietinvaa (ei rekisteröitynyt) • 19.06.2017 14:30
Ei vaan jaksa olla kovin myönteinen, kun p*kaa on lentänyt tuulettimeen vuosikymmenet.
  Ei jaksa (ei rekisteröitynyt) • 19.06.2017 15:10
Monista tuntuu siltä että Äityslain ja trans-lain junnaaminen liittyy siihen että niissä on sekä osin erkaannuttu yhdenvertaisuuden periaatteesta (Äitiyslaki ... mutta mihin unohtui vastaava Isyyslaki-uuditus?), että niissä mennään "kyllä se vaikuttaa muihinkin" -alueelle, sitä ymmärtämättä (translaki ... halutaan muuttaa sukupuolta, mutta säilyttääkin sen "väärän" sukupuolen seksuaalisuus-elin ja halutaankin päästä sen kanssa eri sukupuolen alasti-tiloihin; mikä on muitakin koskettava dilemma).
Noitten kummankin asian keskusteleminen jätettiin sivuun ja vaiennettiinkin jopa.

"Kun kesän pride-kausi alkaa olla täydessä vauhdissa, jätetään pride-kylteistä ja iskulauseista mieluiten pois eri tahoihin kohdistuva pilkka, viha, haukut ja syyttely"

Sinällään tuo hyvä toive, mikäli sitä kaikki tahot noudattavat toisiaan kohtaan. Eli toivottavaa onkin että esim. uskonnolliset tahot jättävät ne toisia kunnioittamattomat "jumala rakastaa kaikkia" -hölmöydet pois banderolleistaan, sillä tuollaisethan törkeydet eivät kunnioita eri tahoja, ei-uskovaisia, eivätkä hlbtiq-historiaa yhtään. Eivätkä erityisesti uskovaiset tunnetusti paranna tapojaan, jos heille alkaa vain toista poskea kääntämään tai heidän loukkauksiaan hyssyttelemään. Positiivishenkinen banderollitekstihän löytyy esim Pelle Miljoonalta "Kun me rakastelemme, jumalatkin vaikenee".

uskomuspiireillähän on nyt tehdenssiä yrittää uskotella että hlbtiq-ihmisten yhdenvertaisten ihmisoikeuksien saaminen olisi muka uskomuspiirien ansiota, mikä on toki vale, sillä työn ovat tehneet nimenomaan ne, jotka uskalsivat ja jaksoivat kyeenalaistaa uskomuksia ja siten saivat yhteiskunnan ja jopa osan uskomusten harrastajistakin ymmärtämään sen. Siksi hyväntekijät on hyvä pitää hyvin esillä.

Kommenttia muokattu: 19.06.2017 klo 19:30
  human • 19.06.2017 18:58
Sami - hyvä, aina kannatettava suhtautumistapa - että keskittyy tarkasti asiaan eikä anna toisen pilkkaamisen - usein tuntuu pelkästä pilkkaamisen halusta - viedä mukanaan.

Syksyn Regnbågshelgenin osalta voimme kaikki nyt esimerkiksi iloita siitä, että sateenkaarimessussa ei Jumalalta pyydettävää sateenkaarikansan siunausta mitenkään rajoiteta, vaan me kaikki erilaisine suhteiden muotoinemme voimme pyytää siunausta rakkaudelle, kiintymykselle, sitoutumiselle, yhteydelle, siteelle.
Siunaa, oi Kaikkivaltias, yhteisösi valtavassa luomassasi moninaisuudessa!
  martin • 19.06.2017 19:56
Voi kunpa uskomukset tarttuisivatkin tuohon smo:n hartaaseen toiveeseen että luonnonluoman suven, luonnonluoman monimuotoisuuden kunniaksi uskomukset siivoaisivat pois niistä ihmisten kirjoittamista uskomuskirjoista ne kaikki iskulauseet joissa on eri tahoihin kohdistuvaa pilkkaa, vihaa, haukkuja ja syyttelyitä, niin oikein hyvä olisi : )

Kiitos komia jo etukäteen.

Kommenttia muokattu: 20.06.2017 klo 00:11
  human • 20.06.2017 00:10
human, esitin tuon toiveen taikka haasteen hlbti-aktivismiin sitoutuneille siksi, että tavoitteita voi nähdäkseni saavuttaa ns. posin kautta paremmin. Voisitko lopettaa tuon loputtoman uskonto-höpinäsi joka yhteydessä. Tämä ei ole mikään kirkolliskatsaus.
  smo • 20.06.2017 07:14
Monesti nämä Pridet ovat tällaisia näyteikkunoita, missä leikitään yhdenvertaisuutta: käytännössä asioita on vaikea viedä eteenpäin. Minulla on joitakin ystäviä korkeissa julkisissa viroissa ja edelleen kaapissa: ovat olleet sitä koko ikänsä. Minulla on ystäviä, jotka ovat edelleen kaapissa vaikka ovat eläkkeellä.
Monikulttuurisuus ei muuta mitään, koska usein nämä tulijat ovat takapajulasta. He eivät koskaan muutu.

Miksi sateenkäärijärjestöt saavat niin vähän rahaa valtiolta? Minusta se kertoo todellisen tilanteen mikä se on.

Tällaista ei toivoisi kirjoitettavan, koska tämä menee mutu linjalle ja ylitulkinnaksi:
"Välillä vaikuttaa, että jotkut oikein haluavat rypeä uhriutumisessaan - että pyritään voimaantumaan suoranaisesta vihasta. "

Kommenttia muokattu: 21.06.2017 klo 15:50
  Kolmoisritti • 21.06.2017 15:48
Itsekin toivoisin, ettei tarvitsisi kirjoittaa. Joskus kuitenkin on tarpeen kirjoittaa. Oletko Kolmoisritti koskaan nähnyt esimerkiksi ns. some-raivoa?
  smo • 21.06.2017 17:04
www.syrjinta.fi

"Yhdenvertaisuusvaltuutettu tapasi Maahanmuuttoviraston ylijohtajan ja antoi lausunnon erityisen haavoittuviin ryhmiin kuuluvien turvapaikanhakijoiden asian käsittelystä"


Toivoisi, että olisi myös jälkiseurantaa, että tapahtuiko mitään?

Kommenttia muokattu: 21.06.2017 klo 18:08
  Kolmoisritti • 21.06.2017 18:06
Hava Nagila; iloitkaamme ja olkaamme onnellisia, herätkää veljet onnellisin sydämmin...

Timo Soini: "Minuun ei vaikuta homorummutus. Puolustan periaatteitani viimeiseen hengenvetoon asti."
  Laila Tov (ei rekisteröitynyt) • 22.06.2017 13:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy