ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Demarinuoret: Suomen pyydettävä anteeksi ja maksettava korvauksia pakkosteriloiduille transihmisille

Sami Mollgren • 07.03.2018 09:46 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
SDP:n nuorisojärjestö Demarinuoret vaatii Suomen valtiota tekemään virallisen anteeksipyynnön ja maksamaan korvauksia Suomessa pakkosteriloiduille transihmisille.

Pohjoismaista vain Suomi vaatii transihmisten lisääntymiskyvyttömyyttä ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Esimerkiksi Ruotsissa ihmisten pakkosterilointi on ollut laitonta vuodesta 2013 alkaen. Ruotsissa hallitus on päättänyt myös maksaa vuosina 1972-2013 pakkosteriloiduille transihmisille jokaiselle 24 000 euron suuruisen korvauksen.

- Valtion on korkea aika tunnustaa toimineensa törkeällä tavalla transihmisiä kohtaan, pyytää virallisesti anteeksi ja maksaa pakkosteriloiduille ihmisille korvaus heidän kokemistaan kärsimyksistä. Suomella on siihen moraalinen velvollisuus, vaatii Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuorten tiistaina julkaistussa kannanotossa todetaan, että ihmisten pakkosteriloiminen on Suomen törkein ihmisoikeusloukkaus, eikä sellainen kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Järjestön tiedotteessa nykyinen translainsäädäntö todetaan muutenkin ongelmalliseksi, ja järjestö näkee ratkaisuksi translain kokonaisuudistuksen. Demarinuoret muistuttaa, että asiaa selvittäneen Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän loppuraportista löytyvät jo valmiit toimenpidesuositukset ja lakiluonnokset asian muuttamiseksi.

- Sukupuolen juridinen vahvistaminen on ihmisoikeuskysymys. Suomeen tarvitaan itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia kunnioittava translaki ja lain valmistelu on aloitettava viipymättä. Vaikka nykyhallituksen eväät alkavatkin olla syötynä, voisi edes tämän yrittää saada hoidettua. Luulisi hallituksen ja ministeri Saarikon haluavan olla tässä asiassa historian oikealla puolella, sanoo Näkkäläjärvi.

Presidentinvaalien yhteydessä kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuunottamatta ilmaisivat, että Suomessa pitäisi luopua transsukupuolisten henkilöiden pakkosterilisiaatiosta ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle.

Translakiesitys jo valmiina

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Translakia pyritään edistämään parhaillaan kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Veronmaksajat ne leikkaukset kustansivat. Minusta on jo aika, että transsukupuoliset kustantaisivat itse omat leikkauksensa yksityisesti. Sitten ne tehtäisiin niinkuin haluavat, jos joku kirurgi siihen suostuu. Sitten nämä pitäisi keskittää hyville kirurgeille EU:ssa. Ei saisi leikata missä tahansa.
  Kolmoisritti • 08.03.2018 00:41
Kyllä yhteiskunnan on perusteltua korvata (transsukupuolisuuden) sukupuoliristiriitaa koskevat korjaushoidot.

Uusi translaki toisaalta mahdollistaisi juridisen sukupuolen vahvistamisen ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä, eli se vähentäisi turhia hoitoja. Osalle transsukupuolisista riittää, että tulevat tunnustetuiksi siinä toisessa sukupuolessa.
  smo • 08.03.2018 06:17
Ruotsi maksaa korvauksen pakkosteriloiduille

Ruotsin parlamentti eli valtiopäivät hyväksyi päivällä lain korvauksen maksamisesta ajalla 1.7.1972 - 30.6.2013 pakkosteriloiduille transihmisille, joita on kaikkiaan 600-700. Uutisen mukaan Ruotsi on ensimmäinen maa, joka näin tekee. Vasta sitten kun RFSL uhkasi oikeustoimilla, korvausasia eteni. Korvaus on 225 000 kruunua eli hieman yli 24 000 euroa. Laki tulee voimaan 1.5.2018.
Uutinen
www.svt.se
Valtiopäivien päätös
riksdagen.se
  Havainnoija • 22.03.2018 01:12
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy