ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Budapestissä priden vastustajat ovat väsähtäneet

vaeltaja2006 • 03.07.2016 19:53 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Unkarin pahvihallitus oli mukana pride-kulkueessa. Kuva hlbtiq-järjestön Háttérin sivulta.
Lauantaina marssittiin Budapestin Pridessä entistä reittiä: Sankareiden aukiolta Andrassy-katua lähelle parlamenttitaloa. Vastamielenosoittajat ovat kadonneet. Vain yksi jalkapallohuligaanilta vaikuttava hetken homotteli, mutta lopetti, kun poliisi vaati käyttäytymään kunnolla. Muuten ei nähty uhoavia äärioikeistolaisia, paitsi sivukadulla, jossa poliisi tarkasti seitsemän miehen henkilöllisyyden. Aikaisempina vuosina heidät kohdattiin jokaisessa suuressa risteyksessä, ja kulkueen turvallisuutta oli suojaamassa tuhansia poliiseja. Nyt kahviloiden ja ravintoloiden asiakkaat töllistelivät ja huiskuttelivat värikkäälle kulkueelle. Kulkueessa oli kuusi lava-autoa. Osanottajia arvioidaan olleen noin 20 000.

Priden järjestäjät olivat toivoneet, että poliisi ei edellisvuosien tapaan peitä eikä ympäröi kulkuetta ajoneuvoillaan turvallisuussyistä, mutta poliisi ilmoitti, että vielä ei ole aika marssia avoimella kadulla. Vastamielenosoitusten pelossa oli keskustan liikennettä rajoitettu. Ns. pikkumetro ei pysähtynyt pride-reitin varrella.

Puheissa kiinnitettiin huomio unkarilaiseen perhekäsitykseen. Oikeistopopulistinen Orbanin hallitus on lailla vahvistanut, että perhe muodostuu vain miehen ja naisen muodostamasta avioliitosta, ei lesbo- tai homopareista. Myös jalkapallo muistettiin. Unkari pääsi välieräotteluihin, vaikka sitten putosikin. Jalkapallomestaruus on ollut pääministeri Orbánin suuri haave ja maahan rakennetaan uusia stadioneita. Jalkapallofanit ovat innoissaan. Milloin tulisi se aika, että myös hlbtiq-ihmiset saisivat samaa kunnioitusta kuin jalkapallon pelaajat, kysyttiin pride-lavalta.

Kulkueessa oli mukana liberaaleja ja vasemmistolaisia puolueita. USAn ja Israelin suurlähettiläät marssivat mukana. Yhdessä autossa oli oikeistopopulistinen hallitus, mutta vain pahvinukkeina. Ehkä samaa voisi suositella Suomessakin.

Kesäkuussa Armenian matkansa jälkeen Paavi kehotti kristikansaansa jonkinlaiseen myötätuntoon homoja kohtaan. Kristittyjen ja roomalaiskatolisen kirkon tulisi pyytää homoilta anteeksi tapaa, jolla seksuaalivähemmistöjä on kohdeltu, sanoi paavi Franciscus. Budapestin Pride yritti saada kulkueeseen mukaan jonkinlaisen kirkon oman osaston: pappeja ja maallikoita, mutta sellaista ei syntynyt. Sen sijaan oli yksi ryhmä: Kristityt homojen puolesta. Unkarin kristillisdemokraattien nuorisojärjestö vetosi pride-järjestäjiin, ettei kulkueessa loukattaisi uskonnollisia arvoja. Viime vuonna siellä oli jokin pilahahmo paavista. Nyt yhdessä julisteessa otettiin kantaa uskontoon: "Rakkaus on totta, Jumala on satua".

Suurlähetystöt ovat viime vuosina julkaisseet tiedotteen, jossa ne ilmoittavat tukensa Budapestin Pridelle. Nyt allekirjoittajina oli 31 maan suurlähetystöt, mukana Suomi. Huomio kiinnittyi siihen, että allekirjoittajina olivat myös Liettua ja Slovakia, maat, joista ei ole kuulunut erityisen hyviä uutisia hlbti-näkökulmasta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hyvä että Unkarissa paha-aktiivisuus väistyy ainakin osin.

"Oikeistopopulistinen Orbanin hallitus on lailla vahvistanut, että perhe muodostuu vain miehen ja naisen muodostamasta avioliitosta, ei lesbo- tai homopareista."

Niin siis oikeisto-kristillis-populistinen Orbanin hallitus ...

"Unkarin kristillisdemokraattien nuorisojärjestö vetosi pride-järjestäjiin, ettei kulkueessa loukattaisi uskonnollisia arvoja."

Mitä ihmettä? Eivätkö kristityt haluakaan tehdä itse ensin sitä, mitä haluavat muidenkin tekevän itselleen? Taasko vain vaativat muita olemaan paljon laupiaampia ja vain kääntämään toisen posken kristilliselle henkiselle ja fyysiselle pahanteolle?

No, toki seksuaalivähemmistöt ovat aina olleet kovin laupiaita uskonnollisille vainoajilleen, vaikka emme toki niiden satu-mies-jumaliin uskottelekaan.

Kuinkas se tekopyhyys-paavi ei kykene aloittamaan anteeksipyyntöä omista tavoistaan, joilla hän kohtelee seksuaalivähemmistöjä? Hänhän errotti viime joulukuulla vatikaanissa työskennelleen puolalaisen papin hetimiten, kun tämä "tuli kaapista ulos" ja kertoi rakastavansa ikäistään miestä. thinkprogress.org
  human • 04.07.2016 23:28
Hienoja uutisia Budabestistä, vähemnmän sitä palstan vakikommentaattorilta, joka onnistuu kääntämään hyvätkin uutiset huonoiksi.
Miten voitkaan olla näin katkera, Human? "Hampaissasi" on milloin uskovaiset ja uskonnot, milloin "trans-dragit" ja biseksuaalit. Tätä valitustasi on jatkunut on useaaman vuoden samalla kun esität jotain homojen oikeuksien puolestapuhujaan. Mitä jos keskittyisit postaamaan vain niitä loputtomia Youtube videoitasi.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 25.07.2016 12:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy