ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Budapestin Priden tarkka reitti on yhä salainen

vaeltaja2006 • 08.07.2017 11:52 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Budapestin Pride starttaa läheltä parlamenttitaloa
Lauantaina 8. heinäkuuta 2017 Budapestin pride-kulkue suuntaa läpi kaupungin, mutta minne? Järjestäjät ovat vaatineet, että ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen kulkueen on edettävä kaduilla vapaasti, ilman metalliaitojen suojaa.


Budapestin pride-kulkueita on järjestetty vuodesta 1997 alkaen. Aluksi ei ollut mitään erityisiä järjestysongelmia, mutta kulkueen häiritseminen alkoi vuonna 2007. Maahan oli perustettu äärioikeistolainen, uusnatsi-tyyppinen puolue Jobbik ja se agitoi väkeä vastustamaan pride-kulkueita. Kulkueen päälle alkoi lennellä munia, tomaatteja, kiviä ja pulloja. Tuolloin kulkueeseen osallistui noin 2000 ihmistä. Viime vuonna marssijoita oli 20 000. Vuodesta 2008 lähtien kulkueen suojaksi on rakennettu metalliaidat ja suojaavat poliisi- ja autorivistöt. Kaikki poikkikadut on suljettu niin, että tavallinen kaupunkilainen ei ole voinut nähdä kulkueesta vilahdustakaan. Tänä vuonna varmaan ainakin osa reitistä suojataan turvamiesten ja poliisien avulla eikä metalliaidoilla.

Kulkueen lähtöpiste on parlamenttitalon lähellä, ja sen alueen poliisi sulkee täydellisesti sisääntulopisteitä ja turvatarkastuksia lukuunottamatta. Kakkosmetro ei liikennöi kulkueen aikana. Liikennetiedotteista käy ilmi, että kulkue ilmeisesti liikkuu kaupungin ”paraatikatua”, Andrassy-katua pitkin kohti Sankareiden aukiota. Liikennehäiriöt ovat klo 16-19 välillä Suomen aikaa..

Kaikkiaan 37 maan suurlähetystöt ovat ilmaisseet tiedotteessa tukensa Budapestin Pridelle. Mukana on uusia maita Balkanilta. Tässä ne ovat: USA, Argentiina, Australia, Itävalta, Belgia, Brasilia, Chile, Kypros, Tanska, Ecuador, Yhdistynyt kuningaskunta, Viro, Suomi, Ranska, Kreikka, Hollanti, Írlanti, Islanti, Israel, Kanada, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Meksiko, Montenegro, Saksa, Norja, Italia, Portugal, Espanja, Sveitsi, Ruotsi, Slovakia, Slovenia, Uusi Seelanti ja British Council.

Näiden maiden yhteisessä tiedotteessa toivotaan rauhanomaista pride-marssia. Hlbtiq-järjestöt tekevät tärkeää ihmisoikeustyötä. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltioperiaate ovat tärkeitä demokraattisen yhteiskunnan perusperiaatteita. Tiedotteen rivien välistä voi lukea, että Unkari on viime vuosina ärhäkästi esiintynyt omalla tiellään ”epäliberaalina” demokratiana.

Unkarin hallitusta lähellä oleva media suhtautuu prideen hyvin kielteisestsi. Tv-keskustelussa kyseltiin, miksei keskitytä homojen parantamiseen heteroiksi. Pesti Srácok -lehti (”Pestin jätkät” tai kaverit) julkaisi kolumnin, jossa vakituinen kolumnisti haukkui homot kauheiksi ihmiksi. Kuva tekstin yhteydessä viittaa hirviöihin. He ovat kammottavia perversseine haluineen. Lehti nauttii valtion tukea.


Pesti Srácok -lehden kolumnin kuvassa on paholaisen näköinen hahmo

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Budapestin pride-kulkue on saapumassa määränpäähän kuninkaan linnan edustalla olevaan puistoon Tonavan rannalle. Kulkueen reitti ilmoitettiin vasta kulkueen lähtiessä liikkeelle. Kulkue oli rauhallinen, vaikka jotkut vastamielenosoittajat yrittivätkin uudelleen sijoittua reitin varteen. Ketjusillalla oli vastamielenosoittajia estämässä pääsyä sillalle, mutta poliisi poisti kaikki esteet.

Osanottajamäärää ei ole vielä kerrottu. Helsingin pridekulkueeseen verrattuna oli vähän lippuja ja julisteita. Rekkoja oli vähän, samoin erilaisia ryhmiä ja järjestöjä. Poliittisten puolueiden tunnuksia ei juuri näkynyt. Hallitusrintamaa ei näkynyt lainkaan, ei edes tervehdyksiä. Samaan aikaan Lontoon Pridessä tänään iltapäivällä Theresa May lähetti videona tervehdyksensä.

Helsingin Pride viikko sitten oli värikkäämpi, iloisempi ja monipuolisempi. Mutta joka vuosi Budapestin pride kehittyy. Nyt ei enää tarvittu metalliaitoja osanottajien suojaksi.
  vaeltaja2006 • 08.07.2017 18:56
Vielä yksi pieni fysiikkaan liittyvä yksityiskohta. Kun kulkue saapui Tonvan ylittävälle ketjusillalle (yksi Budapestsin tärkeimistä nähtävyyksistä), rekoissa vaiennettin musiikki. Jos kaikki marssijat tanssisivat samaan tahtiin sillalla, voisi syntyä vakavia resonansseja, silta alkaisi heilua tanssijoiden tahdissa ja pahimmassa tapauksessa silta romahtaisi. Maailmalla on hurjia esimerkkejä, miten tuuli saa aikaan resonssit.
www.youtube.com
  vaeltaja2006 • 08.07.2017 19:02
Muistan varusmiespalvelukseni ajalta säännön, että marssijat ylittävät sillan aina epätahdissa. Syy on sama kuin Vaeltaja kertoo tuossa edellä.
  JuhaniV • 09.07.2017 09:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy