ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit

Budapest: natsimenetelmät käytössä teatterinjohtajaa vastaan

vaeltaja2006 • 02.12.2010 04:21 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Unkarin poliittinen muutos viime kevään vaalien jälkeen on ollut melkoinen. Tällä viikolla unkarilaiset oppositiolehdet ilmestyvät niin, että etusivut ovat tyhjät. Se on vastalauseena uudelle medialaille, joka antaa kansallis-kristilliselle hallitukselle valtaa päättää siitä ,mitä lehdissä julkaistaan.

Vielä erikoisempi oli eilen illalla äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen sympatisoijien mielenosoitus Kansallisteatterin edessä. Mielenosoittajat ilmoittivat, että rauhaa ei tule ennen kuin puna-valko-viiruinen ns.Arpadin lippu, entinen unkarilainen natsilippu, liehuu Kansallisteatterin yllä. Teatterin johtajan Robert Alföldin on erottava.

Robert Alföldistä sanotaan, että hän on homo. Sen vuoksi äärioikeisto on koko kesän ja syksyn pitänyt häntä maalitaulunaan. Muitakin syitä on koetettu keksiä: teatterissa on nähty alastomuuskohtauksia ja jossain antiikin tragedian julisteessa on ollut tyylitelty penis, jne. Robert Alföldin isä oli sosialistinen poliitikko (mm. parlamentin puhemiehenä 1990-luvulla), joten painolastia on. Teatterin edessä oli ihmiskilpi suojaamassa rakennusta. Amerikkalainen teatteri-ihminen ihmetteli: hän ei ole eläessään nähnyt tällaista mielenosoitusta teatteria vastaan, ei New Yorkissa eikä muuallakaan.

Äärioikeiston oma nettisivusto kuruc.info otsikoi: Jobbik osoitti mieltä "poikkeavuuden temppelillä". Mielenosoituksessa puhunut äärioikeistolainen poliitikko kutsui teatterin johtajaa sairaaksi ja perverssiksi ja teatterinjohtaja avoimesti propagoi homoseksuaalisuutta. Mielenosoitus kesti tunnin ja mielenosoittajat huutelivat kuorossa: "Alföldi, korjaa luusi".
kuruc.info

Budapestissa on syksyn aikana ollut "suuret puhdistukset". Taidelaitosten väki on vaihdettu uusiin, konservatiiveihin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pitäisikö huolestua Unkarin tilanteesta vai retorisista keinoista, joilla tapahtumia kuvataan?
  SaintJudy • 02.12.2010 12:44
Minusta Unkarin tilanne on oikeasti huolestuttava.
Voisitko SaintJudy vähän selventää, mitä tarkoitat "retorisilla keinoilla" joista voisi ehkä myös huolestua? Opposition lehtien tyhjiä etusivuja?
  Public eye • 02.12.2010 13:11
Otsikon "natsimenetelmä" viittaa mielestäni enempi Fritz Haberin tunnettuun tuholaismyrkkyyn kuin Arpadin lippuun...uutisista olisi (asuoraan alkuperäisestä kielestä käännettynäkin) pyrittävä jättämään pois turha värittely.

Mielestäni.
  SaintJudy • 02.12.2010 15:59
Jobbik-puoluetta pidetään laajasti ainakin ulkomailla uusnatsistisena. Natsisymbolien käytössä ei olla edes pidättyväisiä. Heidän kiihotussivullaan www.kuruc.inf on pitkään mainostettu ja myyty Hitlerin Mein Kampfia. Uutisessa on osia aamun Nepszabadság-lehdestä, joka on liberaali ja Jobbikin vastainen. Lisäksi siinä on lainaus kuruc.info-sivulta. Otsikko on minun tekeleeni. Natsikortin vetäminen on aina arveluttavaa, mutta nyt jotenkin uutisen ydin mielestäni tiivistyi siinä. Teatteria vastaan mielenosoituksella, jossa oli mukana kansanedustajia ja puolueen johtaja Gabor Vona. Ja kohteena oli teatterinjohtaja, jota syytetään homoksi. Tulee mieleen vanhojen dokumenttien kuvia Saksasta natsiajalta. Jobbikin kannattajat pukeutuvat yleisesti univormuihin. Jobbikin kaksi europarlamentaarikkoa oli univormussaan Europarlamentin istunnossa, mutta muistaakseni univormujen käyttö heti kiellettiin EU-parlamentin istunnoissa.

Homoparaatia vastustetaan joka vuosi massiivisilla vstamielenosoituksilla. Kaksi vuotta sitten siellä pidätettiin pommimiehiä, jotka valmistelivat Molotovin cocktaileja homoja varten. Pommimies on edelleen tutkintavankeudessa, vaikka Jobbik tekee työtä hänen vapauttamisekseen.
  vaeltaja2006 • 02.12.2010 16:29
Heti näyttää paremmalta kun avaa hieman taustoja. Kun pyritään vaikuttamaan noinkin voimakkaasti "tunteisiin" otsikoinnissa, olisi syytä myös selvittää taustoja.

Jobbikin kannattajien uniformuista; "Puolueen alajärjestönä toimii puolisotilaallinen iskujoukko Unkarin Kaarti (unk. Magyar Gárda).Joukko on kerännyt runsaasti huomiota univormullaan, jonka sanotaan muistuttavan natsiunivormuja koppalakkeineen ja hihanauhoineen."

Uniformut kuuluvat tietyn ryhmittyvän, Magyar Gárdan, puoluetta kannattavan pukeutumiseen - ei koko puolueeseen, mikäli wikipediaan on uskottava.Ihmisoikeusjärjestöillä Helsinki-komitea (Helsinki Committee) julisti Magyar Gárdan (Hungarian Guard) uniformun laittomaksi.

Puolueen sivut löytyvät myös kolmannella kotimaisella;

www.jobbik.com

*eli pointtini oli kai että on tärkeää erottaa nuo keskenään; itse puolue ja sen äärikannattajat...Hieman taustoja kaivamalla saa uutisointiin hieman "tolkkua"; ei pidä sortua samoihin keinoihin kuin "vastapuoli".

Kommenttia muokattu: 02.12.2010 klo 22:11
  SaintJudy • 02.12.2010 22:07
Itävaltalainen kolleega löysi englanninkielisen blogin, jossa kuvataan Alföldin tekemisiä. Sivu on Jobbikiin kuuluvan henkilön käsialaa ja siis hän haluaa, että Alföldi potkitaan ulos.

www.hungarianambiance.com
  vaeltaja2006 • 03.12.2010 11:42
Unkarin taidelaitosten tilanne on nousemassa laajemman kansainvälisen huomion kohteeksi. Tässä englanninkielinen, hyvin asiantunteva blogiteksti

atcainternational.blogspot.com

Kommenttia muokattu: 03.12.2010 klo 13:40
  vaeltaja2006 • 03.12.2010 13:40
Noin siinä käy kun talous heikkenee. Sama voi olla edessä Suomessa 20 vuoden kuluttua, mutta tätäpä te ette voi lukea lehdistä.

Siinä ei sitten paljon suunsoitto auta puolin tai toisin.

Tuommoisessa Jobbikin operaatiossa kohde ei ole teatteri vaan se on väline omien kannattajien kurissa/koossa pitämiseksi.

Kansalaiset tahtovat kovasti nykyisinkin valinnaisuutta. Sitä natsitkin antoivat saksalaisille: joko rintamalle vapaaehtoisesti tai juutalaisten kanssa polttouuniin.

Tästä saa sellaisen käsityksen, että EUn Unkarin politiikka on epäonnistunutta. Siltä se kyllä näyttikin, kun siellä viimeksi kävin. Kommunistinen Moskova ei saanut niitä täysin turvalleen, mutta ehkä uusliberaali Bryssel?
  JesseJones • 04.12.2010 17:07
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy