ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Brittiselvitys: kolmannes nuorista ei-heteroita

Sami Mollgren • 30.09.2017 16:36 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Z-sukupolveen kuuluvista, eli 16-22 -vuotiaista brittinuorista kolmannes määrittelee itsensä muuksi kuin "täysin heteroksi", kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Ipsos Mori -tutkimuslaitoksella teettämä tuore selvitys. Useat viime aikoina tehdyt selvitykset kertovat samansuuntaisia tuloksia.

Ei-heteroksi itsensä määrittely yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä

Kolme prosenttia ikäryhmään kuuluvista vastaajista kertoi kiinnostuvansa vain samaa sukupuolta olevista, samoin kolme prosenttia vastaajista kertoi kiinnostuvansa pääasiassa omaa sukupuolta edustavista. Yksinomaan eri sukupuolta olevista kertoi kiinnostuvansa 66 prosenttia Z-sukupolven vastaajista ja 14 prosenttia kertoi kiinnostuvansa pääasiassa eri sukupuolta olevista. Yhdeksän prosenttia ikäryhmän vastaajista kertoi kiinnostuvansa yhtäläisesti kumpaa hyvänsä sukupuolta olevista.

Selvityksessä sukupuolisuus ja sen kautta myös seksuaalinen suuntautuneisuus nähtiin "binäärisenä", yksinomaan nainen ja mies -asetelmana. Selvityksessä kävi kuitenkin ilmi, että 12 prosenttia vastaajista ei koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon on tullut syntymässään määritellyksi tai ei muuten koe kuuluvansa binäärisen sukupuolimäärittelyn alle.

Biseksuaalit suurin hlbti-nuorten ryhmä - mutta useiten kaapissa

Mitä nuoremmista oli kyse, sitä suurempi osuus vastaajista kuului ryhmään, joka yleensä määritellään biseksuaaleiksi. Vanhemmissa ikäryhmissä vastaavat luvut olivat selvästi pienempiä.

Moni tähän ryhmään määritellyistä ei koe tarvetta määritellä itseään nimenomaan biseksuaaliksi, vaan kokee enemmänkin olevansa muu kuin hetero. Usein tämä on tulkittu merkiksi siitä, että nuoremmissa ikäryhmissä ei enää koeta entiseen tapaan merkitykselliseksi sitä, millä tavoin ihminen on suuntautunut seksuaalisesti. Merkitsevää on se, kenen kanssa on hyvä olla.

Sukupolven Z edustajista ainakin yhdeksän prosenttia, mutta tarkastelutavasta riippuen jopa neljännes vastaajista määritteli itsensä ryhmään, joka voi kiinnostua kumpaa hyvänsä sukupuolta olevaan tai tämän sukupuolesta riippumatta.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvista Z-sukupolvea edustavien kohdalla biseksuaaleiksi määritellyt ovat suurin ryhmä, mutta selvityksen mukaan biseksuaalit ovat kaikkein useimmin kaapissa. Monet biseksuaalit kokevat, että heitä katsotaan alta kulmien sekä heteroiden että hlbti-vähemmistöjen taholta. Jotkut selvitykseen haastatelluista nuorista kertoivat vahvoista stereotypiioista.

Useiden selvitysten mukaan biseksuaalit kokevat enemmän sekä fyysisiä sairauksia että henkistä pahoinvointia kuin homomiehet ja lesbot.

BBC:n tilaama selvitys

BBC Radio 1:n Newsbeat-ohjelmaa varten tehtyyn tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 3 007 henkilöä, joista Z-sukupolveen kuuluvia (1990 luvun puolivälin jälkeen syntyneitä) oli runsas tuhat. Selvityksen vertailussa olivat mukana myös milleniaalit (1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella syntyneet), X-sukupolvi (vuoden 1965 jälkeen syntyneet) ja babyboomerit (1946-1964 syntyneet).

Z-sukupolvea koskeneessa selvityksessä aiheena oli seksuaalisen suuntautuneisuuden lisäksi monia muitakin aihepiirejä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"määrittelee itsensä muuksi kuin "täysin heteroksi""

Onko joku sitten "vajaasti hetero", "vajaasti bi" jne? Muka, oikeasti?

Mistähän tuo kliseepuhe "ei täysin heterosta" tai "ei täysin" jostain muusta on saanut alkunsa? Mikä taho tuollaista valetta on lähtenyt juoruilemaan?

Monikosta yksikkööni -hyppyklassikko -itsemäärittely on tosiaan: rakastaa naista ja miestä, eli rakastaa ihmistä.

Homoilla ja heteroilla on tosiaan siinä mielessä helpompaa että riittää täysin, kun rakastaa ihmistä.

Kommenttia muokattu: 30.09.2017 klo 22:27
  human • 30.09.2017 22:27
Joo. "Täysin"-sana on kieltämättä tarpeeton.

Varmaan kuitenkin helpompi saada tutkimustuloksia, jos kirjoitaa tuollaisen lempeämmän muodon "ei täysin hetero", jolloin vastaaja voi vielä jäädä kuvittelemaan, että "joo, kyl mä aika hetero oon kuitenki."

"Suurimmaksi osaksi hetero" sopii ehkä joten kuten arkikieleen, mutta on todellisuudessa täysin mahdoton lause. Ei sellaista ole olemassakaan. Kyseessä on silloin esimerkiksi biseksuaali. Jos haluaa mieltymyksiään siitä sitten tarkentaa, niin voi olla "biseksuaali, joka suosii heteroseksuaalisia suhteita."

Se joko on tai ei ole.

Monet sekoittavat biseksuaalisuuden sisällä tapahtuvan mieltymysten heittelehtimisen siihen, että "joskus oltaisiin homoja ja joskus heteroita", vaikka todellisuudessa silloin ollaan koko ajan biseksuaaleja (tai panseksuaaleja tms.)

Homoseksuaalisuus, heteroseksuaalisuus ja biseksuaalisuus eivät tarkoita sitä, että pitäisi juuri nyt sillä hetkellä aktiivisesti tuntea vetoa johonkin tietyn sukupuolen yksilöön. Kyseessä on ylipäätään kyky pystyä tai olla pystymättä tuntemaan vetoa jonkun sukupuolen edustajaan.

Kommenttia muokattu: 01.10.2017 klo 01:08
  Is • 01.10.2017 01:05
Uskoisin että kaikilla ihmisillä on luonnollisesti biseksuaalinen taipumus. Eri asia sitten miten ympäristö sen muokkaa. Ihmiskeho on aika dynaaminen, eikä staattinen, kokonaisuus, toisin kuin monet sen usein luulevat olevan.
  ._. • 01.10.2017 05:20
Vain koneiden maailmassa on tarkat rajat sille, missä heterous muuttuu biseksuaalisuudeksi ja biseksuaalisuus homoudeksi; ykkösiä ja nollia. Todellisuus - ah, se voi olla toista!

Yksilö voi hyväksyä itselleen homon, biseksuaalin tai heteron identiteetin, jos kohta muitakin. Identiteettinsä voi hakata kiveen. Ristiriita todellisuuden kanssa voi aiheuttaa tilanteita, lievimmillään hämmennystä ja aktiivista "itsensä kieltämistä". Tämän asian kohdalla helpointa lienee bi-identiteettiä elävälle (tai onhan noita leveämpiä ja venyvämpiäkin identiteettejä), kun valmiiksi hyväksyy oman moniulottuvuutensa.

Meillä homoilla ja toisaalta heteroilla on sitten jossain tilanteessa riski siihen, että eteen tuleekin yllätys - vaikka sukupuolisuuden ja sen ilmenemisen moninaisuuden kautta taikka jonkin muun elämän sattumuksen kautta.

Oma seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvä identiteetti on varmaankin useimmilla (kaapista tulleilla tai ainakin itsensä hyväksyneillä) sopusoinnussa oman seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa. Jos joskus elämä kuitenkin asian suhteen heittelee, niin ns. raivohomolle tai raivoheterolle (juuri keksimäini ilmaus, ehkä kierrätetty) tilanne voi olla vaikea; pitääkö jääräpäisesti kiinni identiteetistään, johon on kasvanut - vai elääkö edes toisenkin vilkaisun verran sen seksuaalisen suuntautuneisuutensa mukaan, joka ei ehkä olekaan "täysin" jotain?
  smo • 01.10.2017 08:28
Monelle 16-22 -vuotiaalle oma seksuaalisuus on iso kysymysmerkki. Useimmat ovat varmasti tiedostaneet todelliset tai omien päiväunien kohteet, mutta siitä on vielä pitkä matka siihen, että asian itsellekään tunnustaa. Ja vaikka itse oman seksuaalisuutensa olisi määritellytkin, ei se vielä tarkoita, että rastin sille kohtaa pistäisi edes anonyymissä tutkimuksessa.

Itse muistan hyvin kuinka unelmoin yläkerran vanhemmasta komeasta nahkatakkisesta kundista jo 5-vuotiaana ja yläasteella/lukiossa miestenlehdistä katselin mielummin seisovia kaluja kuin levällään olevia häpyjä. Jotain pientä pilileikkiä tietty oli 10-vuotiaana naapurin poikien kanssa, mutta sen voi tietty laittaa ihan utealiaisuuden piikkiin. Muuten tietty toimin kuten kaikki muutkin kundit eli tapailin naapurin tyttöjä, vaikka suutelua pidemmälle ei usein mentykään. Tiesin ja halusin olla homo, mutta siihen ei oikein ollut mahdollisuutta/tilaisuutta. Jos minun silloin olisi pitänyt rastittaa jossain kyselyssä seksuaalisuuteni, niin se olisi ollut juuri jotain 'ei ihan täysin hetero' vaikka olin siis jo silloin mielessäni umpihomo.

Niinpä noissa tutkimusten jaotteluissa on kyllä todellisuuden kanssa todella suuri virhemarginaali. Ehkä luotettavin määritelmä on juuri tuo 'täysin hetero' (exclusively heterosexual kuulostaa kyllä paremmalta), joka ei päiväunissakaan erehdy pelehtimään oman sukupuolisen henkilön kanssa. Tosin, ei sekään kiveen kirjoitettua ole: on näyttöä siitä, että 'täysin hetero' kundi saattaa esim. 6kk tutkimusretkellä napajäätiköllä rakastua toiseen tutkijakundiin ja tehdä kaikki temput ;-)
  pekka.punavuori • 01.10.2017 12:11
Ovat nuo ihmislajiin kuuluvat eläimet aika mielenkiintoisia, totisesti :)
  smo • 02.10.2017 07:29
"Monet biseksuaalit kokevat, että heitä katsotaan alta kulmien sekä heteroiden että hlbti-vähemmistöjen taholta. Jotkut selvitykseen haastatelluista nuorista kertoivat vahvoista stereotypiioista."

Tämä on kokemukseni keskusteltuani muutamien biseksuaali tuttavieni ja ystävieni kanssa, vahvimmin ennakkoluuloja tuovat ilmi muut seksuaalivähemmistöihin kuuluvat.

Hienoa on se, miten uusi sukupolvi ottaa itselleen tilaa ja antaa mahdollisuuden olla ei-heteroita, tai vähän-homoja - oli sitten jonkun mielestä "muka-oikeasti" kuinka"vajaa" tahansa.
  SaintJudy • 03.10.2017 12:34
Biseksuaaleihin kohdistuva kyräily varmaankin kumpuaa erityisesti sitoutumiskykyyn liitetyistä ennakkoluuloista.
  smo • 03.10.2017 12:42
Kyselytutkimustulos:
52 % saksalaisista täysin heteroita, 5 % täysin homoja

YouGov-tutkimuslaitos kartoitti saksalaisten rakkaus- ja seksielämää monelta kantilta. Kyselyyn osallistui yli 12 000. Tuloksista on julkaistu 208-sivuinen kirja:
Holger Geißler und Christoph Drösser (Herausgeber): Wir Deutschen & die Liebe: Wie wir lieben. Was wir lieben. Was uns erregt. Taschenbuch, 208 Seiten. Verlag: Edel Germany. ISBN: 9783841905611. Preis (D): 17,95 Euro

Queer-verkkosivusto julkaisi osia tuloksista. Hieman yli puolet vastaajista (52 %) ilmoitti olevansa täysin heteroita, 5 % täysin homoja, loput niiden välillä. Myös näistä täysin heteroista joka kuudes kertoi haaveilleensa joskus kiihkeästä homoseksistä ja joka kymmenennellä heterolla on joskus ollut säpinää samaa sukupuolta olevan kanssa.
(Suomensin pikaisesti, pahoittelen mahdollisia virheitä.)

www.queer.de
  Havainnoija • 07.10.2017 00:09
"Biseksuaaleihin kohdistuva kyräily varmaankin kumpuaa erityisesti sitoutumiskykyyn liitetyistä ennakkoluuloista."

tai siitä, että näitä ennakkoluuloja pidetään tietoisesti yllä.
  SaintJudy • 09.10.2017 11:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy