Brittipari kyseenalaistaa Hong Kongin oleskelulupakäytäntöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
Hong Kong

Muutaman vuoden Hong Kongissa asunut brittipari on haastanut erityishallintoalueen maahanmuuttoviranomaiset oikeuteen selvittääkseen puolison oleskeluoikeutta. Englannissa siviiliparisuhteen solmineen pariskunnan toinen osapuoli asuu Hong Kongissa työperusteisen asumisluvan turvin. Hänen puolisolleen ei kuitenkaan olla toistuvista anomuksista huolimatta myönnetty ns perheenjäsenen oleskelupaa, vaan puoliso on roikkunut kaupungissa jo vuosia turistina, joka joutuu puolivuosittain poistumaan alueelta ja sitten voi kyllä palata.

Turisti ei voi kuitenkaan "kerätä vuosia" pysyvään lupaan. Perheenjäsenet voivat saada pysyvän luvan seitsemän vuoden oleskelun jälkeen.

Oikeusjutun tultua vireille viranmaiset olivat tarjonneet jotain muuta sopivaa viisumia, mutta asianosaiset olivat kieltäytyneet.

Pariskunnan lakimies kertoi South China Morning Postille, että manner-Kiinaan työasioissa muuttavat samasukupuoliset parit voivat hakea "yhdessäasumistodistuksia", joiden tuella voi hoitaa oleskelulupa-asiaa.

Hong Kongin tasa-arvoasiain komissio käynnisti viime vuonna laajan syrjintäselvittelyn, jossa mm tutkitaan avioliiton tai sen puuttumisen vaikutuksia. Seksuaalisen suuntautumisen ottaminen huomioon on kuitenkin jäänyt kiistanalaiseksi, koska Hong Kongissa vaikutusvaltaiset uskontoryhmät ovat vastustaneet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hong Kongin epäselvä tai kielteinen suhtautuminen samasukupuolisten parien oleskeluoikeuksiin on huolestuttanut kansainvälisiä suuryrityksiä, joiden on erikseen otettava huomioon siirtotyöntekijöidensä suhdetilanne. Hong Kongissa nähdään oleskelulupatilanne myös kilpailuhaittana alueen muihin liikekeskuksiin nähden. Hong Kong on menettänyt kansainvälisen liike-elämän työpaikkoja viime vuosina myös mantereelle, etenkin Shanghaihin.

HKSAR myöntää perheenjäsenviisumit erityishallintoalueella ilman aikarajaa olevan ulkomaalaisen puolisolle, alle 18-vuotiaille naimattomille lapsille sekä yli 60-vuotiaille vanhemmille.

Aiheesta kirjoitti South China Mornng Post, 13.5 C1.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!