ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Britannia: Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parien avioliittoseremoniat keskiyöllä

Sami Mollgren • 28.03.2014 19:02 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Englannissa ja Walesissa ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit solmivat avioliiton, kun vuorokausi vaihtuu paikallista aikaa lauantain 29.3. puolelle.

Englantia ja Walesia koskeva samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva laki hyväksyttiin heinäkuussa 2013, mutta valtionhallinto tarvitsi aikaa esimerkiksi tietojärjestelmiin tehtäviin muutoksiin ja muihin käytännön valmisteluihin.

Viikonloppuna valtionhallinnon on määrä liputtaa sateenkaarilipuilla Lontoossa ydinkeskustan Whitehall-kadun varsilla, jossa sijaitsevat keskeiset valtionhallinnon rakennukset.

Vaikka uusien avioliittojen solmiminen tulee mahdolliseksi vasta 29.3., on Britanniassa ollut virallisesti samaa sukupuolta olevia aviopareja jo torstaista 13. maaliskuuta lähtien. Tuolloin maassa alettiin tunnustaa kansalaisten ulkomailla solmimat avioliitot.


Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lukien. Pareilla on ollut myös adoptio-oikeus.

Avioliittolain uudistuksen valmistelu hallituksessa aloitettiin maaliskuussa 2012. Kaikkien kolmen merkittävän puolueen johtajat tukivat avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pareille, myös konservatiivi-pääministeri. Useat merkittävät lehdet asettuivat tukemaan avioliittolain uudistamista.

BBC:n perjantaina julkistamassa kyselyssä 68 prosenttia vastanneista kannatti samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja. Vastaan oli 26 prosenttia. Britanniassa avioliittolain uudistaminen ei ole herättänyt kiivasta protestointia, vaikka etenkin konservatiivis-uskonnollisten piiristä on kuulunut äänekästä kritiikkiä. Osa uskonnollisista yhteisöistä päätyi uudistusten taakse.


Skotlannissa samaa sukupuolta olevat parit voinevat solmia avioliiton viimeistään vuoden 2014 lopussa. Kuningatar Elisabet II allekirjoitti asiaa koskevan lain 13. maaliskuuta.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ranskan Suuren Vallankumouksen valistuksen aika on lisääntynyt hyvin Britanniassakin.

Britannian pääministeri David Cameronin terveiset, yhtäläisen avio-oikeuden vihdoin koitettua www.pinknews.co.uk

Hääuutisia Britanniasta tulee lähiaikoina varmasti roimasti tänne www.pinknews.co.uk

- - -
Yhtäläisten ihmisoikeuksien vastustajat Britanniassa kampanjoinneissaan povasivat sitten nyt tapahtuvaksi tälläistä www.pinknews.co.uk

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 03:24
  human • 29.03.2014 03:14
Muutos Britanniassa on ollut nopea. Vielä 2003 oli voimassa lakeja, joiden nojalla homoja pidätettiin ja tuomittiin. Uskonnollismielinen Blair taipui esittämään lainmuutoksia vasta Euroopan tuomioistuimen uhan alla. -

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 08:38
  jnsto • 29.03.2014 08:37
Suomessahan yhdenvertaisen avioliittolain kannatus kansan keskuudessa on mielipidekyselyjen mukaan samaa luokkaa verrattuna Britanniaan. Siitä päätellen aika on kypsä meilläkin.
  smo • 29.03.2014 08:55
Britanniassa jo aiemmin rekisteröidyn parisuhteen (civil union, 2005 lähtien) solmineet naisparit ja miesparit eivät tosin voi nyt vielä muuntaa liittoaan avioliitoksi, koska konservatiivihallituksen juristeille ja hallinnolle sattui moka tuon menettelyn suhteen.

Nyt rekisteröidyn parisuhteen solmineiden (esim. Elton John ja David Furbish) pitäisi nyt ensin erota, jotta voisivat avioitua - eroaminen taas kestää ajallisesti ja se olisi myös juridisesti epäedullinen parille, koska siinä virallistettu suhde katkeaa, mikä tuottaa ylimääräistä ongelmaa, etenkin jos heillä on myös lapsia, kuten esim. em. parilla on.

Hallitus siis petraa vielä tuota mokaansa ja ilmeisesti syksyyn, loppuvuoteen mennessä tuokin pitäisi hoitua, eli silloin brittiparien rekisteröidyn parisuhteen voisi muuntaa suoraan avioliitoksi, suhteen virallisesti katkeamatta.

Suomen yhdenvertaisessa avioliittolakiesityksessä tuota ongelmaa ei ole, eli asia on esityksessä hoidettu asianmukaisesti. Samoin Ranskassa vastaavaa mokaa ei lakiin ja käytäntöihin tullut.

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 10:00
  human • 29.03.2014 09:55
Muistui mieleen että Suomesta Kersti Juvahan (aiemman arkkipiispan tytär, joka on mm. suomentanut liki koko J.R.R.Tolkienin kirjatuotannon) elää rekisteröidyssä parisuhteessa englantilaisen, teologian tohtori Juliette Dayn kanssa. Mikäli Juliette Daylla on edelleen Britannian kansalaisuus, he ehkä voisivat virallistaa liittonsa tulevaisuudessa avioliitoksi ainakin Britanniassa.

Ulkomaankirjeenvaihtajamme Britanniassa, Erkki Toivanen ehti valitettavasti kuolla 2011. Vuodesta 1972 lähtienhän hänen elämänkumppaninsa, liki 40 vuotta, hänen kuolemaansa asti oli glamrock-yhtye T-rexin managerina tunnettu, karibialainen Lennox Walker.
He ehkä olisivat saattaneet avioitua Britanniassa nyt myös.
fi.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 10:19
  human • 29.03.2014 10:13
Ketjussa viitattiin Suomen kannatustutkimuksiin. Niiden merkitys on rajallinen niin kauan kuin aihe ei läpäise poliittista eliittiä. Historiallisesti voi olla niin, että kokoomusjohtaja Katainen hallitusratkaisuillaan 2011 viivästi kehitystä Suomessa yli kymmenellä vuodella tms. Hänen konservatiivikollegansa Britanniassa ei antanut oman puolueen jakautumisen estää aiheen edistämistä.
  jnsto • 29.03.2014 10:58
Totta kai kannatuskyselyiden merkitys on rajallinen, koska se ei johda suoraan päätöksentekoon. Riittävän selvä ja merkittävä kansan tuki jollekin asialle ei voi kuitenkaan olla heijastumatta päätöksentekijöiden toimintaan - tai johtamatta muussa tapauksessa päätöksentekijöiden vaihtumiseen.

Yleisen mielipideilmaston muutoksen vaikutus päätöksentekoon on nopeutunut parissa vuoskymmenessä huomattavasti, kun neljäntenä valtiomahtina tunnettu lehdistö on saanut rinnalleen omilla toimivilla kanavillaan varustetun kansalaisyhteiskunnan.

Toinen asia ovat erot brittien käytännön kaksipuoluejärjestelmän ja täkäläisen pirstoutuneemman järjestelmän välillä. Se on meillä johtanut konsensushakuisempaan politiikkaan kuin se, että kulloinkin vallassa oleva taho on voinut viedä hyväksi katsomiaan asioita eteenpäin loppujen katsoessa vieressä. Myöhemmin tuulet ovat ehkä puhaltaneet sitten toisesta suunnasta.
  smo • 29.03.2014 11:55
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy