Berliiniläinen legenda Tom´s Bar 30-vuotias

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Berliinin Tom's Bar täyttää tänään 30 vuotta. Tämän 30 vuoden aikana baari ei ole ollut yhtenäkään yönä kiinni. Nykyään baari avautuu vasta klo 22. Baarin nimi tulee tietenkin Tom of Finlandista. Alkuaikoina se oli yksinomaan farkku-, western- ja nahkabaari. Nyt omistaja kertoo, että siellä käyvät "Boys next Door".

Sisäänpääsy oli aikaisemmin avointa, mutta nykyään täytyy soittaa ovikelloa. Täytyy olla olemukseltaan miehekäs, kun tulee sisään baariin. Jotkut homomammatkin ovat vuosien mittaan päässeet sisään, kuten Barbara Valentin tai Romy Haag. Valentin pistäytyi siellä Freddie Mercuryn kanssa. Divinekin on käynyt, samoin Rainer Fassbinder, Jean Paul Gaultier ja Jimmy Somerville. Kun Village People piti Berliinissä konserttiaan, kaikki tulivat Tom's Baariin vaikka kaikki eivät olletkaan homoja.

Aikaisemmin pidettiin vähän syntisenä Tom's Barissa käyntiä, koska siellä oli se pimeä kellaritila. 1980-luvulla oli ratsioita, kun etsittiin prostituutiota. Pimeästä huoneesta tuotiin väkeä päivänvaloon ja tarkistettiin henkilötiedot. Prostituutiota ei ollut, mutta varmaan satunnaisia yksityisyrittäjiä baarissa on voinut pistäytyä. 1980-luvulla oli toinenkin baari, Knolle, jossa oli pimeä huone. Knolle sijaitsi parin kilometrin päässä Bundesalleella, mutta se lopetti jo 1980-luvun alkuvuosina.

Yksi Tomin vakioasiakkaista oli Napoleon Seyfarth. Hän oli 1970-luvulta lähtien homoaktivisti ja hän kuvasi "piirejä" romaanissaan "Schweine müssen nackt sein" (1991). Hän asui vastapäätä Tom'sia. Hän kuoli vuonna 2000 aidsiin. Aids-kriisi vaikutti laajasti menoon Tom'sissa. 1980-luvun puolivälissä pimeä huone suljettiin vajaaksi vuodeksi. Se oli kaikkien baarien yhteinen sopimus. Myös Knast ("vankila", nykyään Maxxx), sulki pimeän huoneen. Baareissa oli aika hiljaista. Väki hakeutui baarien sijasta ulkopaikkoihin. Sitten taas pimeät huoneet avattiin, kun todettiin, ettei asiaa hoideta hallinnollisin toimenpitein. Nykyään pimeä huone on lähes joka paikassa.

Tom'sissa otettiin ensi kertaa käyttöön "two for one". Aikaisemmin sellaista oli vain USAssa. 30 vuoden ajan maanantaisin on saanut kaksi juomaa yhden hinnalla. Maanantaisin paikka on aina ollut täynnä väkeä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Musiikki on ollut tärkeää. 80-luvulla oli disco, 90-luvulla tekno ja house ja nykyään soul ja pop.

Varhaisempi historia on sellainen, että 1930-luvulla sillä paikalla oli lääkäriasema iho- ja sukupuolitauteja varten. Melkein vastapäätä Tomia oli 1930-luvun alkuvuosiin saakka maineikas Eldorado, jonka natsit sulkivat vuonna 1933. Tom's on siis keskellä vanhaa homo-Berliiniä ja keskellä entistä Länsi-Berliiniä.

Nyt juhlapäivänä grillataan baarin edustalla, ja luultavasti nähdään western-hattuja ja paljon viiksiä. Tom's Bar on ollut auki 10 950 päivää.

(lähteenä Siegessäule ja vähän omiakin muistelmia)

1 kommenttia

Kun paikka oli ollut auki runsaan vuoden poikkesin suomalaisen kaverini kanssa sisään. Meille todettiin asiallisesti, että olimme varmaankin erehtyneet ja ehkä tulisi katsoa jotain toista homopaikkaa alueella. Emme kyllä paikan kohdealaryhmään ajatelleetkaan kuuluvamme. Vaatetuskoodin jne soveltaminen oli, kuten jutussa todetaan, aluksi tiukkaa. - Ehkä tänään uskaltaisi mennä ottamaan kuvan ulkotilajuhlasta.