ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Berliini: HIV-infektio on irtisanomisperuste

vaeltaja2006 • 13.01.2012 17:42 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Berliinissä toisen asteen työoikeus Landesarbeitsgericht on päättänyt tänään, että HIV-infektion saanut voidaan erottaa töistä, eikä siinä rikota tasa-arvolakia.


Sebastian F. työskenteli lääkeyrityksessä kemian teknisenä assistenttina. Tammikuussa 2011 lääkefirma irtisanoi hänet koeaikana ja perusteli päätöstä hänen HIV-positiivisuudellaan. HIV oli löytynyt firman lääkärintarkastuksessa.

Nyt keskiasteen oikeus, Landesarbeitsgericht on päättänyt, että irtisanominen on laillinen. Työnantajalla on oikeus lääketeollisuudessa pitää kiinni puhtauden periaatteesta ja estää HIV-virusta kantavan työskentely.

Lääkefirmalla ei ole yleistä oikeutta estää sairastuneen työskentely esim. lyhyen sairauden takia, mutta nyt päätöksellä pitkäaikainen HIV-infektio todetaan työskentelyn esteeksi. Irtisanomissuoja ei suojaa koeajalla olevaa millään tavalla. Erotettu ei saa mitään korvausta irtisanomisestaan. Nyt jäi oikeuden päätöksessä auki se, riittääkö pelkkä HIV irtisanomiseen. Irtisanottu vetosi yleiseen tasa-arvolakiin. Työnantajat joutuvat huomioimaan normaalisti tasa-arvolain määräykset. Esim. vamman vuoksi ei voi syrjiä.

Tuomarien mukaan kuitenkin lääkeyrityksen intressit ovat tärkeämmät kuin pitää lääkkeen valmistusprosessissa sairasta henkilöä. Saksan AIDS-Hilfe kritisoi päätöstä. Tässä elää edelleen ajatus HIV-positiivisen vaarallisuudesta ympäristölleen. Tosielämässä, työympäristössä, HIV ei tartu eikä erityisesti laboratorio-olosuhteissa. HIV-positiivinen ei ole vaaraksi muille työntekijöille tai lääkefirman asiakkaille. Nyt alkaa olla vaara, että HIV-positiiviset työnnetään syrjään työelämästä.

(queer.den mukaan)


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy