Azerbaidžanin HLBTI-vähemmistöt ja –aktivistit elävät epäinhimillisen ilmapiirin keskellä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • -
  • 3
Azerbaidzhanin vaakuna

Vaikka homoseksuaalisuus on ollut laillista Azerbaidzhanissa vuodesta 2000 lähtien, maan HLBTI-vähemmistöjen ihmisoikeustilanne on muuttunut sietämättömäksi.

HLBTI-vastaista ilmapiiriä lietsotaan yhteiskunnan korkeimmilta tasoilta. Azerbaidzhanin karun tilanteen paljastaa Euroopan parlamentin vastikään hyväksymä päätöslauselma, missä parlamentti tuomitsee voimakkaasti Azerbaidzhanin HLBTI-vähemmistöjen ja –aktivistien epäinhimillisen kohtelun.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime torstaina 10.9.2015 Azerbaidzhanin ihmisoikeustilannetta koskevan päätöslauselman, missä parlamentti tuomitsee selvin sanoin maassa harjoitettavan HLBTI-vähemmistöjen ja –aktivistien pelottelun ja painostamisen.

Azerbaidzhanin yleinen ihmisoikeustilanne on heikentynyt jatkuvasti viimeisten vuosien aikana. Lukuisia riippumattomia toimittajia ja kansalaisjärjestöjen johtajia on vangittu ilman asianmukaisia mahdollisuuksia terveydenhuoltoon. Ne, joita ei ole vangittu, joutuvat useimmiten uhkailun ja ahdistelun kohteiksi.

HLBTI-aktivisteja on paennut maasta vainojen pelossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan parlamentti toteaa päätöslauselmassaan, että se ”tuomitsee voimakkaasti ennennäkemättömät pyrkimykset tukahduttaa kansalaisyhteiskunta Azerbaidzhanissa”. Parlamentti korostaa, että se ”on äärimmäisen huolestunut HLBTI-ihmisten tilanteesta” ja ”tuomitsee poliittiset vihapuheet HLBTI-ihmisiä vastaan”.

Lisäksi Euroopan parlamentti ”vetoaa Azerbaidzhanin hallintoa lopettamaan HLBTI-ihmisten oikeuksien puolesta ihmisoikeusoikeustyötä tekevien toiminnan estämisen ja painostamisen”.

Euroopan parlamentin jäsen ja HLBTI-työryhmän puheenjohtaja Ulrike Lunacekin mukaan viime vuosina Azerbaidzhanissa ainakin kolmen HLBTI-vähemmistöihin kuuluvan murhan taustalla on ollut trans- tai homofobinen motiivi. Toisaalta Lunacek ei pidä tätä valitettavaa tosiasiaa ihmeellisenä maassa, missä kansaa kiihottavia vihapuheita esitetään yhteiskunnan korkeimmilta tasoilta, poliitikot mukaan lukien.

Euroopan parlamentin HLBTI-työryhmän varapuheenjohtaja Tanja Fajon ja jäsen Kati Piri näkevät Azerbaidzhanin HLBTI-vähemmistöihin kohdistuvan sortamisen osana laajempaa pyrkimystä murtaa kansalaisyhteiskunta. Lähes sata poliittista vankia sekä jatkuva ihmisoikeusaktivistien painostaminen ja pelottelu menevät yli ymmärryksen, toteavat Fajon ja Piri.

Euroopan parlamentti asettui voimakkaasti puolustamaan HLBTI-vähemmistöjen oikeuksia tiistaina 8.9.2015 hyväksymässään päätöslauselmassa, joka koski perusoikeuksien tilannetta EU:ssa vuosina 2013 – 2014. Päätöslauselman sisältämä katsaus ja kannanotto EU:n jäsenvaltioiden HLBTI-tilanteeseen oli hyvin kattava.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Azerbaidžanin tasavalta sijaitsee Kaspianmeren länsirannalla.
Se itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.
Azerbaidžanin väkiluku on 9,7 miljoonaa.
Väestöstä suurin osa on šiiamuslimeja.

The European Parliament’s Intergroup on HLBT Rights, ’Parliament strongly condemns Azerbaijan’s suppression LGBTI people’
PinkNews, ’European Parliament condemns oppression of LGBT people in Azerbaijan’
Ranneliike.net, ’EU-parlamentin päätöslauselma puolustaa voimakkaasti HLBTI-vähemmistöjen oikeuksia’

3 kommenttia

"... ainakin kolmen HLBTI-vähemmistöihin kuuluvan murhan taustalla on ollut trans- tai homofobinen motiivi. Toisaalta Lunacek ei pidä tätä valitettavaa tosiasiaa ihmeellisenä maassa, missä kansaa kiihottavia vihapuheita esitetään yhteiskunnan korkeimmilta tasoilta, poliitikot mukaan lukien ..."

Ulrike Lunacek antaa vakavan muistutuksen siitä, minkälaisiin tekoihin esim. korkean tason poliitikkojen yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia - tässä tapauksessa HLBTI-vähemmistöt - vastaan esittämät karkeat vihapuheet voivat saada aikaan.

Samanlainen on tilanne Venäjälläkin.

Pitää olla tyytyväinen, että EP ja erityisesti EP:n HLBTI-työryhmä seuraavat HLBTI-vähemmistöjen kokemaa ihmisoikeustilannetta lähempänä (täällä EU:n sisällä) ja kauempana + ottavat kantaa.
Eli Venäjän ääri-kristillinen homofobia-tauti ja naapuri Iranin (myöskin šiioja) vaikutuskin ovat asettaneet seksuaalivähemistöt, eritoten homot ja lesbot, puun ja kuoren väliin Azerbaidžanissakin.
Samaahan on muissakin entisissä neuvostotasavalloissa ja itä-blokin maissa, ikävä kyllä.

Venäjällähän juuri pidetuissä aluevaaleissa oli isketty riippumattomien vaalitarkkailijoiden kimppuun ja ihmeteltiin sitä, miten sinetöidyistä äänestyslaatikoista löytyi valmiiksi niputettuja äänestyslipukkeita ...

Eri šiia- ja sunni-sunntausten karkea jakohan on tämmöinen
http://www.oprev.org/wp-content/uploads/2010/01/LegalSystems.png
(Azerbaidžan tuosa Iranin pohjoisnurkan naapurissa oleva siis)

- - -

Mitenhähän homo- ja lesboihmiset selviävät Ugandassa ja Nigeriassa ja Etiopiassakin tätä nykyään?

ILGAn HLBT-ihmisoikeuskarttahan näyttää 2015 toukokuulta tältä
http://old.ilga.org/Statehomophobia/ILGA_WorldMap_2015_ENG.pdf
(Suomemme onkin tuossa merkitty jo yhdenvertaisen avioliiton maaksi)

Kommenttia muokattu: 14.09.2015 klo 21:41