Avioliittosyrjinnän loppuminen ei saa rajoittaa homojen elämäntapavalintoja - Kirjailija Greenwell

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 23
Varoitustaulu miesten wc:ssä University of Toronton tiloissa. \\

Kirjailija Garth Greenwell karsastaa ajatusta, että tasa-arvoisen avioliittolain myötä homouden ihanne olisi vakiintunut parisuhde ja perheen perustaminen. Silloin käsitys siitä, mikä on homoille hyväksyttävä elämäntapa, kaventuu eikä laajene.

Näin sanoo Helsingissä kirjaansa "Kaikki mitä sinulle kuuluu" esittelevä Greenwell Helsingin Sanomien haastattelussa (Laura Saarikoski) 11.5.17. Juttu oli käyty tekemässä kirjailijan kotikaupungissa Iowa Cityssä. Kirja on ilmestynyt 2016 ja se on saanut vuoden parhaan esikoiskirjain palkinnon British Book Awardissa.

"Kruisailua paheksuvat sekä homot että heterot, koska sitä pidetään vaarallisena sekä väkivallan että tautien takia. Minusta totuus on monipuolisempi."

Greenwellin isä oli heittänyt pojan kotoa tämän ollessa 14-vuotias. Kirjassa tapahtuma saa kuvauksen tapahtuma-aikana lappusille tehtyjen muistiinpanojen perusteella.

Kaikkia meitä opetetaan häpeämään halujamme tavalla tai toisella", Greenwell sanoi Saarikoskelle. "Häpeän erotisointi on luova tapa kamppailla sitä vastaan, koska se kääntää syrjinnän nautinnon välineeksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjailija kuvaa saapumistaan Bulgariaan. Sinne oli oli mennyt sekä työn takia että myös paetakseen menneisyyttään.

Pari viikkoa Bulgariaan saapumisen jälkeen mies oli mennyt Sofian kulttuuripalatsin miesten käymälään. Greenwell kertoo olleen hämmästyttävää, että käytöskoodit ja ruumiin kieli olivat aivan samat kuin ne, mitkä oli oppinut kruisaillessani 14-vuotiaana Kentuckyssa.

Greenwell huomauttaa, että kruisailupaikat ovat ehkä ainoita paikkoja, jossa homomiehet tapaavat yli huomattavien yhteiskunnallis-sosiaalisten ja etnisten rajojen. Kommentti perustunee lähinnä USA:n luokkayhteiskuntaan, mutta sopii osittain Suomeenkin.


Greenwell esiintyy Suomessa tällä viikolla. Tutkija Mikko Carlson keskustelee hänen kanssaan Kirjasto 10:ssä (Postitalo) torstaina 11.5 klo 16.30-17.30. Jari Tervo haastattelee Helsinki Lit-festivaaleilla Savoy-teatterissa lauantaina klo 16.15-16.55. Kirjailija on HSTV:n suorassa lähetyksessä perjantaina 12.5 klo 14.15.

Tässä esitelty haastattelu on julkaistu Helsigin Sanomissa 11.5, sivuilla B1-B2.

Kirjailija esiintyi Kirjasto 10:n tilapäisessä tilassa, taustanaan Suomen viime sodissa kaatuneiden postilaisten muistotaulu. Hän huomautti, että kirjassa on itse asiassa vain vähän seksikuvauksia. Mutta ei voinut jättää tilanteeseen, jossa vetäydytään kerronnasta kun huoneen ovi sulkeutuu. "Seuraavassa kirjassa on enemmän". * Greenwell totesi, ettei amerikkalainen enemmistö edelleenkään ole sinut homojen seksuaalisuuden kanssa. Avioliittotasa-arvon markkinoinnissa seksuaalisuus häivytettiin kuvasta. * Kirjailija muistutti HLBT-julkisuuden englanninkielisissä maissa perustuneen pitkään sortotilanteeseen. Britanniassa homous oli laitonta, Ranskassa ja Italiassa ei. * Kirjan nimi oli aluksi ollut Three movements (osien mukaan), mutta kustannustoimittaja oli teilannut heti. Lopullinen nimi kuulemma perustui erään parturin sanomaan Permit me to restore what belongs to you. Tuolissa istunut oli ollut aloittamassa suhdetta ja parturi halusi auttaa palauttamalla väriä. *

23 kommenttia

Saako hoteroilla heteroseksuaalisesti suuntautuneilla olla elämäntapa-ihanteita?

Jos saa, niin saa olla muillakin emotionaalisseksuaali-identiteeteillä toki.

Greenwellillä voi olla käymälä-yms-ihtanteensa, muttei hän sitä voi, eikä saa toki muille vaatia pakko-ihanteeksi.

Ja vaikka uutistekstissä tuputetaankin sitä kuvaa että nuo cruisailu-paikat olisivat homojen juttu, niin tokihan totuus on se että niitä kansoittavat aikalailla biseksuaalit, vaimo-rakas-avioliittonsa ulkopuolisen irtoseksin ihanne-harrastajat.

Kommenttia muokattu: 11.05.2017 klo 10:59
Minä en lainkaan ymmärrä aika ajoin yltyvää valitusta siitä, että samaa sukupuolta olevien oikeus avioliittoon (ja joidenkin ihmisten parantunut mahdollisuus toteuttaa omaa ihannettaan) jollain tavalla kaventaisi "homoille hyväksyttävää elämäntapaa". Jotkut homot ovat jopa äänekkäästi vastustaneet samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon ja muitakin marginalisoitumista vähentäviä toimia, koska sellainen heidän mielestään vie tilaa toteuttaa vapaasti itseään.

Kaikki hlbti-yhdenvertaisuuden parantuminen lisää mainittuihin vähemmistöihin kuuluvien elämänmahdollisuuksia; asenteiden osalta tietysti ja lakien kohdalla ihan konkreettisesti. Lainsäädännön yhdenvertaistuminen poistaa mahdollisuutta käyttää lainsäädäntöä syrjivien asenteiden tukijalkana.

Joillekin "kruisailu" lienee mieleen. Olkoon niin. Pääsääntöisesti tällaista kruisailua ei länsimaissa rajoiteta lainsäädännöllä. Toisinaan kuitenkin tapahtuu kulttuurien törmäyksiä, kun vaikkapa yleisissä käymälöissä leikkiin osallistumattomat kokevat kruisailun häiritsevänä. Kruisailu on paljolti siirtynyt verkkopalveluihin, ja se vähentää noita törmäyksiä.

Miksi kruisailua harrastavat yleensä peräänkuuluttavat ymmärrystä ulkopuolisilta?