Avioliittokielto Coloradossa on perustuslain vastainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6


USAssa monessa osavaltiossa on alettu selvittää, onko homojen ja lesbojen avioliittokielto perustuslain vastainen. Juuri näinä päivinä on ollut vuorossa Coloradon osavaltio. Colorado sijaitsee keskilännessä preerian laidalla.

Coloradossa päätettiin ilmeisesti vuonna 1992 ja uudelleen 2006 kansanäänestyksellä kieltää avioliitot muilta kuin mies-nais-pareilta. Tilane muuttui radikaalisti, kun USAn korkein oikeus vuosi sitten piti voimassa päätöksen, jolla homojen avioliittokielto todettiin perustuslain vastaiseksi. Siitä oikeustaistelusta on juuri nähty tv:ssä kiinnostava dokumentti.

Lokakuusta lähtien on Coloradossa tehty useita valituksia avioliittokiellosta. Kesäkuun 16. päivänä oli asiasta ensimmäinen suullinen käsittely. Uusin valitus avioliitokieltoa vastaan ojennettiin liittovaltion paikalliselle oikeusistuimelle heinäkuun 1. päivänä. Samaan aikaan Floridassa alkoi suullinen käsittely avioliittokiellosta.

Coloradossa tapahtui heinäkuun alussa yllättävä käänne. Gouverneur John Hickenlooper ja Attorney General John Suthers ojensivat 2. heinäkuuta oikeudelle kirjelmän, jossa he vaativat, että homo- ja lesboparien avioliittokielto todetaan perustuslain vastaiseksi ja asia viedään USAn korkeimman oikeuden lopullisesti päätettäväksi. Aikaisemmin Attorney General John Suthers oli pitänyt avioliittokieltoa lain mukaisena.

Coloradon Boulder Countyn maistraatissa alettiin jakaa avioliittolupia kesäkuun lopulla, kun Coloradossa päätösvaltainen valitusoikeusistuin 10th Circuit Court of Appeals oli Utahissa tehnyt asiassa homoavioliittojen kannalta nyönteisen päätöksen. Coloradossa valitettiin avioliittolupien jakamisesta, mutta oikeuden päätöstä ei siinä asiassa ole vielä saatu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eilen tuli tieto, että tuomari C. Scott Crabtree katsoo homojen avioliittokiellon perustuslain vastaiseksi. Tuomarin mukaan avioliittokiellolla ei ole mitään järkevää perustetta. Se loukkaa perustuslain 14. lisäystä, jossa taataan asiallinen oikeuskäsittely ja tasa-arvo.

Coloradon Attorney General on ilmoittanut valittavansa päätöksestä. Koska on kyse osavaltion sisäisestä asiasta, valitus menee joko Coloradon Court of Appeals -istuimeen tai Coloradon osavaltion omaan Supreme Courtiin.

Muuallakin on käynnissä "oikeudenkäyntirumba". Utahissa paikallinen Attorney General ilmoitti toissa päivänä, että hän ei enää vie valitustuomioistuimen päätöstä vahvistettuun istuntoon vaan suoraan USAn korkeimpaan oikeuteen. USAn korkeimmalla oikeudella ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa asiaa käsittelyyn.

Tällä hetkellä homo- ja lesbopareilla on 19 osavaltiossa ja District of Columbian alueella oikeus avioliittoon. Lisäksi 13 osavaltiossa on homoavioliittokielto kaatunut, mutta valitusprosessit ovat vielä kesken. Näiden lisäksi 17 osavaltiossa on jo tehty ensimmäiset valitukset avioliittokiellosta, joten aihe pysyy uutispalstoilla vielä pitkään. Seuraavana on Nevada, jossa asia on valitustuomioistuimessa syyskuussa ja lopullinen päätös saadaan vuonna 2015 tai 2016.


Koska aihepiiri on vaikeaselkoinen ja prosessi monimutkainen, monissa uutisjutuissa on jälkikäteen tehtyjä korjauksia väärien tulkintojen takia. Prosesseista on tullut entistäkin sekavamman tuntuisia. Kullakin osavaltiolla on osavaltion omia tuomioistuimia ja liittovaltion tuomioistuimia. Liittovaltion tuomioistuimia sitoo USAn korkeimman oikeuden päätös.

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • puppeliassi
  • 11.7.2014, 10.03
Katsoin kyseisen dokumentin ja olen lukenut täältäkin näistä yhdysvaltojen oikeuskäyntännöistä ja ei kauhean positiivista kuvaa ole saanut, kestää tosi kauan ja venkslataan edes takaisin ja sitten vaikka on korkeimman oikeuden päätös niin siltikään kaikki jumittaa.
Tänään perjantaina 11.7.2014 Coloradosta tulee tieto, että yli kaksi viikkoa jatkunut avioliittolupien jakaminen saa jatkua homo- ja lesbopareille. Asiaa käsitelleen tuomarin mukaan siitä ei ole mitään haittaa.

Muillakin Coloradon alueilla aloitetaan avioliittolupien jakaminen tänään perjantaina. Näiden avioliittojen oikeudellinen asema on kuitenkin epäselvä. Heinäkuun 9. päivän päätöksessä avioliittokielto todettiin perustuslain vastaiseksi, mutta päätös alistettiin vetoomustuomioistuimelle, joten sen päätöksen nojalla avioliittoja ei vielä voisi solmia, eli avioliittokielto on teknisesti yhä voimassa.

Hillary Hall aloitti avioliitolupien myöntämisen kesäkuun lopulla eikä Attorney General siihen puuttunut. Yksi tuomari on jo todennut, että tässä noudatetaan Augustinuksen ja myöhemmin Martin Luther King jr:in näkemystsä: "epäoikeudenmukainen laki ei ole mikään laki". Voi olla, että nyt solmitut avioliitot myöhemmin joudutaan mitätöimään.