ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Avioliiton laajentamisesta puhuttiin jo 1960-luvun lopulla

vaeltaja2006 • 15.12.2013 08:02 • 2 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • KOTIMAA

96-lehti, vuosi 1969 numero 4, sivut 14-15. Tasa-arvoinen avioliitto ei ajatuksena ole aivan uusi asia.
Erilaisissa juhlapuheissa viime päivinä on todettu, että avioliiton avaamisesta homoille ja lesboille on puhuttu jo 1990-luvulla, ehkä aikaisemminkin. Kyllä, 96-lehden eli ”Ysikutosen” artikkeli tästä aiheesta on vuoden 1969 lopulta. Markku Kurjetsalon artikkeli on ehkä ensimmäinen suomenkielinen selkeä kannanotto avioliiton puolesta. Tosin artikkelissa mennään jo pidemmälle. Voisi olla suurperheitä ja monen ihmisen liittoja. Tai avioliittoinstituutiosta luovuttaisiin kokonaan. 96-lehdessä avioliittoa käsiteltiin vuosien mittaan monet kerrat.

1960-luvulla yksinelävää kohdeltiin paljon huonommin kuin avioliittossa olevaa. Verotus ”sakotti” yksinäistä. Oli ns. ”vanhanpiian/pojan vero”, ja valtion tuet menivät vain avioliitossa oleville heteropareille. Yksin elävät asuivat esim. Helsingissä pääasiassa alivuokralaisina piian huoneissa ja maakunnissa saunakamareissa ja muissa piharakennuksissa. 1960-luvun lopulla vakituisiin töihin päässeet voivat ryhtyä asuntosäästäjiksi, ja niillä rahoilla voi hankkia edullisen oman asunnon esim. Vuosaaresta ja muualta kaupunkialueen reunalta. Uusi aikakausi oli alkamassa.

Tanskalaista näkökulmaa

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ysikutoseen kirjoitettiin sekä omalla nimellä että nimimerkillä. Niinpä Markku Kurjetsalo on tosiasiassa "Markku Kurjetsalo".
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 18.12.2013 01:24
Kannattaa muistaa, että Suomenniemelläkin saattoi hyvinkin olla naispareja ja miespareja, ihan virallisesti elämässä yhteisöissään, ennen jaa 1000-lukua.

Nykylaissahan oleva avioliitto-käsitys ei suinkaan ole mikään ikuinen, aina ollut, vaan monimuotoisemman luonnollisempiakin avioliittokäsityksiä on maailmassamme ollut aiemmin vähän joka puolella; mahdollisesti myös, ainakin paikkapaikoin täälläkin.

Ihmiskunnan perinteet kun ulottuvat paljon paljon kauemmas, kuin vain se "lähi-idän tuontitavara -käsitys".

Kommenttia muokattu: 23.12.2013 klo 13:18
  human • 23.12.2013 13:15
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy