ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Australian passeihin kolmas vaihtoehto sukupuolelle

JuhaniV • 16.09.2011 12:16 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australian hallitus on päättänyt muuttaa passeja niin, että sukupuolen vaihtoehdot ovat: mies, nainen ja X, joka tarkoittaa määrittämätöntä taikka tuntematonta. Hallituksen päätöksen tavoitteena on poistaa trans- ja intersukupuolisiin henkilöihin kohdistuvaa syrjintää.

Intersukupuoliset henkilöt, jotka eivät ole biologisesti täysin miehiä taikka naisia, voivat halutessaan saada passiinsa merkinnän "X".

Transsukupuoliset henkilöt, jotka katsovat biologisen sukupuolensa olevan eri kuin heidän oma tuntemuksensa sukupuolestaan, voivat valita vaihtoehdoista mies taikka nainen, jos heidän lääkärinsä antaa tällaisen lausunnon.

Mikä tahansa valtio, joka noudattaa International Civil Aviation Organization - ICAOn koneellisesti luettavan passin määrittelyjä, voivat ottaa käyttöönsä sukupuolen määrittelyksi merkinnän "X".

Senaattori Louise Prattin puoliso on syntynyt naiseksi ja on nyt mies. Senaattori Pratt pitää muutosta merkittävänä niille matkailijoille, joiden ulkomuoto ei vastaa passin sukupuolimäärittelyä. He joutuvat usein rajalla kyselyjen kohteeksi ja jopa pidätetyiksi.

Jopa 4%:lla väestöstä voi olla intersukupuolinen ominaisuus vähäisenä eroavuutena kromosomeissa. Useimmat heistä eivät tiedosta tätä asiaa koko elämänsä aikana.

Lähde: Edge Boston ja AP


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Miksi passissa yleensä täytyy mainita sukupuoli? Mikä passin käyttötarkoitus olisi sellainen, jossa sukupuolella on jotain väliä? Tarkoituksenahan on vain identifioida ihminen niin, että passissa oleva nimi kuuluu juuri passintarkastajan edessä seisovalle ihmiselle, siinä kaikki.
  Public eye • 16.09.2011 14:06
Matkustusasiakirjan (passi tai henkilökortti EU:ssa) tarkoituksena on tunnistaa mahdollisimman luotettavasti henkilö samaksi, joka asiakirjan esittää. Tuota asiakirjaa voidaan käyttää myös esimerkiksi pankkilainan nostoon. Kukaan ei halua jonkun toisen tekevän nimissään itselle maksettavaksi tulevia sitoumuksia. Ne ovat rikoksia.

Joskus passin "muinaishistoriassa" siihen saatettiin merkitä pituus, paino, hiusten väri, silmien väri jne. Tunnistamiseen ne ovat erittäin epäluotettavia ja mahdollisia muuttaa helpostikin.

Puhutaan biometrisista tunnisteista. Sellainen tunniste on sidoksissa yhteen ihmiseen. Sen pitäisi olla myös vaikeasti väärennettävissä. Suomessa tällä hetkellä biometrisina tunnisteina ovat passikäytössä kasvokuva, sekä sormenjäljet. Tulevaisuudessa halutaan kenties vielä vahvempia biometrisia tunnisteita. Niitä voisivat olla vaikkapa käden verisuonet, silmän iiris, silmän pohjan suonitus. Niitä on varsin vaikea väärentää. Toisaalta jokainen uusi biometrinen tunniste lisää kustannuksia uusien laitteiden vuoksi.

Valtio voi päättää ottaa passeihinsa myös muita tunnisteita, kuten rotu tai ihonväri. Nämä ovat heikkoja tunnisteita. Suomessa näitä ei ole ainakaan vielä otettu passin tietosisältöön mukaan. Epäilen ettei tullakaan ottamaan.

Sukupuolimerkintä on mielestäni historiallinen jäänne, jonka tunnistusvarmuus on heikko. Sen lisäksi se aiheuttaa tarpeetonta sekaannusta vaikkapa juuri trans-ja intersukupuolisten henkilöiden kohdalla. Suomen passiuudistuksen yhteydessä muutamia vuosia sitten sisäasiainministeriön poliisiosastolla keskusteltiin sukupuolen säilyttämisestä tai jättämisestä pois passin tietosisällöstä. Päätös oli silloin säilyttää tieto.

Ehkä Australian esimerkin mukaan muutkin valtiot voisivat muuttaa passien tietosisältöjä niin, että sukupuoli annetaan kolmena vaihtoehtona taikka koko tieto jätetään pois.
  JuhaniV • 16.09.2011 16:32
Must ihan aiheellinen uudistus. Kannatan.
  Kolmoisritti • 16.09.2011 20:52
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy