Australialainen rugby-pelaaja puhui tasa-arvoisen avioliiton puolesta televisiossa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 5
Kuvakaappaus YouTube-videosta

Australialainen nimekäs rugbypelaaja David Pocock ja hänen tyttöystävänsä eivät aio mennä naimisiin ennen kuin Australiaan saadaan tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö.

Australiassa avioliittoasia on vilkkaan keskustelun kohteena.

Pocock oli mukana Australian valtiontelevision Q&A-ohjelmassa, jossa keskusteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä urheilun piirissä ja myös yleisemmin sateenkaari-ihmisten asemasta.

Samassa ohjelmassa oli mukana myös entinen tennistähti John Alexander, joka on nykyisin Liberaalipuolueen parlamenttiedustajana. Puolue vastustaa avio-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleviin pareihin, ja sen kannan Alexander myös toisti.

Tasa-arvoista avioliittoa kannattava Pocock kyseenalaisti vahvasti perustellen Liberaalipuolueen ja Alexanderin tasa-arvoista avioliittoa vastustavan käsityksen:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olennaisinta tässä keskustelussa on se, että olemme tekemisissä ihmisten kanssa. Miten voit syyllistää jotakuta siitä, mitä tämä on? Ihminen ei valitse seksuaalista suuntautumistaan ja me marginalisoimme LGBTI-yhteisön siksi, koska he ovat sitä mitä ovat. Mielestäni tämä keskustelu on tarpeellinen ja se pitää keskustella myötätuntoisuudella ja lopputuloksen on oltava mielekäs.

Pocock totesi, että hänen mielestään avioliitto on kaikille ja että niin monissa kysymyksissä on edetty, että tässäkin asiassa pitäisi nyt päästä eteenpäin.

Alexander esitti, että samaa sukupuolta olevien parisuhteita varten luotaisiin omat instituutionsa. Hän toi asian esiin siteeraten erästä yksityiskeskustelua: "Ehkä meidän pitäisi perustaa homojen avioliitto naisille ja kutsua sitä 'Navratilovaksi' ja ehkä homomiesten avioliittoa 'Alexanderiksi', ei kuitenkaan itseni vaan Aleksanteri suuren mukaan."

Alexander myös kertoi keskustelleensa sellaisten äänestäjien kanssa. Hän kertoi tapauksista, että vanhemmat homon lapsensa pääsevän naimisiin, mutta lapsi puolestaan onkin tyytyväinen nykytilanteeseen.

Pocock vastasi, että monet homot eivät ehkä usko avioliittoinstituutioon, mutta hänen mielestään sellaisen vaihtoehdon on oltava olemassa.

- Miten voimme haastaa homofobian sanoessamme, että olet saman arvoinen kuin minä, mutta kuitenkin eri arvoinen. Minä allekirjoitan tämän [avioliitto]dokumentin, mutta sinä voit solmia oman siviililiittosi, joka on sama asia, mutta ei ihan, totesi Pocock.

Australian lisäksi esimerkiksi USA:ssa monet urheilijat ovat asettuneet tukemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ja näiden oikeuksia. Suomessa urheilun piiristä ei ole juuri kuulunut avauksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa koskettaviin kysymyksiin. Myös Suomessa keskustellaan samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta. Toistaiseksi on suomalaisille homopareille on tarjolla heikommin oikeuksin varustettu rinnakkainen parisuhdeinstituutio, parisuhdelaki.

outsports.com: Aussie rugby player David Pocock schools politician on gay marriage
Pinknews.co.uk: Australian rugby player speaks out for marriage equality on television

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Janne N
  • 25.8.2012, 23.19
Eikö homoilla ole muuta keinoa hakea huomiota kun kiusata kristittyjä homoliitoilla. Jos homot keksisivät oman liiton ja jättäisivät avioliiton instituution miehen ja naisen väliseksi.Vaikka Alexanderiksi ja Navratilovaksi liitoiksi.
Ei tässä huomion hakemisesta ole kyse, vaan siitä, että maallinen lainsäädäntö kohtelisi samalla tavoin sekä hetero- että homopareja.

Avioliitto on maallinen instituutio, kahden ihmisen välinen sopimus siitä, että ollaan toisen osapuolen lähisukulainen ja hoidetaan velvollisuudet toista osapuolta kohtaan.

Ei siis ole mitään järkiperustetta "keksiä omaa liittoa". Samoja ihmisiä ollaan kaikki ja yksi instituutio riittää hyvin säätelemään kaikkia parisuhteita, osapuolten sukupuolista riippumatta.

Siunattakoon sitten kirkossa ne avioparit, jotka Korkeimman siunauksen haluavat ja joille kirkko sen omasta puolestaan suvaitsee. Omasta puolestani uskon kyllä, ettei siellä yläkerrassakaan pahaksi panna, jos homoparin yhteiselle elämälle annetaan siunaus.