Amnesty puolustaa itäeurooppalaisia pride-kulkueita

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 2


Itäeurooppalaisilla homoilla ja lesboilla on paljon vaikeuksia, kun he yrittävät järjestää pride-kulkueita. Viranomaiset yrittävät kieltää marssit ja poliisin tarjoama suoja on riittämätöntä. Lehdistö, poliittiset puolueet ja viranomaiset käyvät omaa homovastaista kampanjaansa.

Äärioikeistolaisten puolueiden vahvistuminen on tuonut uusia ongelmia. Homovastaisuus on vahvistunut jyrkästi. Pride-paraateihin osallistuvat joutuvat helposti pahoinpidellyiksi.

Amnesty haluaa vahvistaa HLBTI-liikkeen mielipiteen- ja kokoontumisvapautta. Uhanalaisssa kaupungeissa ja maissa tehdään lobbaustyötä ja järjestetäään tukitoimintaa.

Tässä ovat vaikeimmat pride-paraatit:

1. Bratislava 4. kesäkuuta. Viime vuonna oli väkivaltaisia levottomuuksia. Nyt Amnesty on kääntynyt viranomaisten puoleen ja haluaa, että tämän vuoden marssia suojellaan kunnolla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2. Bukarestin homojuhla 30.5.-4.6.2011. Tätä juhlaa on vietetty vuodesta 2004 alkaen yhdessä kansalaisjärjestö ACCEPTin kanssa. Ohjelmassa on mm. filmejä, workshopeja ja paraati. Täksi vuodeksi poliisi on vaatinut uutta paraatireittiä. Amnesty on muistuttanut Romanian hallitusta, että kokoontumisvapautta on kunnnioitettava. Amnesty lähettää kulkueeseen oman delegaation.

3. Pudapestin Pride 18. kesäkuuta 2011.Viime vuonna oli yhteenottoja. Tänä vuonna poliisi halusi lyhentää marssia. muutta oikeus piti alkuperäisen marssisuunnitelman voimassa. Amnesty osallistuu marssiin.

4. Sofian Pride 26. kesäkuuta 2011. Myös tänä vuonna odotetaan äärioikeistoryhmien fyysisiä ja verbaalisia hyökkäyksiä. Järjestäjät yrittävät käynnistää kokonaisen pride-kuukauden, jonka päätepisteenä on pride-kulkue. Viranomaiset eivät ole antaneet lupaa suunnitellulle
marssirreitille. Poliisi ja kaupungin hallinto eivät takaa turvallisuutta. Amnesty lähettää Sofian priden yhteydessä pidettävään ihmisoikeuskonferenssiin korkea-arvoisen delegaation. Marssiin osallistuu pieni Amnestyn delegaatio.

5. Moldovassa ei turvallisuussyistä järjetetty pride-marssia.

6. Ukraninan marssi 17.5. meni jo. HLBTI-marssit on johdonmukaisesti vuosittain kielletty. Kuitenkin Ukrainassa oli teemaan liittyvä festivaali. Amnesty tuki tapahtumaa.

7. Belgradin Pride: Näyttää siltä, että tänä vuonna sellaista ei järjestetä. Edellisinä vuosina marssi on peruutettu viime hetkellä, kun poliisi on kieltäytynyt suojelemasta marssijoita.

8. Zagrebin marssi 18. kesäkuuta. Viime vuonna turvatoimet eivät olleet riittävät. Siitä huolimatta tänä vuonna taas marssi järjestetään, ja mukana tukemassa on Amnestyn Kroatian osasto. Amnesty oli mukana myös 17.5.-tapahtumassa.

9. Podgorica-pride 31. toukokuuta.Tämä marssi tulee olemaan ensimmäinen Montenegrossa. Hallitus on ilmoittanut tuestaan, vaikka ihmisoikeusministeri onkin homofobinen.

Lähteet:
Queernews.at
lgbt.at

Vetoomus, jonka jokainen voi allekirjoittaa

2 kommenttia