ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Amerikkalaisissa suuryrityksissä homot on huomattu hyvänä potentiaalina vaativiin tehtäviin

JuhaniV • 16.02.2012 09:20 NÄKÖKULMAT
Homoystävällisyys on edullista ja hyväksi liiketoiminnalle. Kaappi on jarru. Amerikkalaisissa suuryrityksissä ja Englannissakin on alettu tajuta sateenkaari-ihmisten potentiaali työelämässä. Milloinkahan Suomessa?

Huom. Seuraavaa uutisreferaattia ja Economistin uutista lukiessa on syytä muistaa, että se kertoo amerikkalaisesta yrityskulttuurista.

Huippuyritykset taistelevat nykyisin huippuosaajista. Yrityksissä on huomattu, että sateenkaariväestössä on tärkeää potentiaalia tässä mielessä. Yritykset Yhdysvalloissa ovat kehittäneet erilaisia ohjelmia ja käytäntöjä, joilla saataisiin houkuteltua homot tulemaan ulos kaapeistaan ja huippuyksilöt sitoutettua yritykseen. Esimerkkinä tästä voisi olla Applen uusi toimitusjohtaja Tim Cook, jonka tiedetään olevan homo.

Asenteet homoja kohtaan ovat muuttuneet viime vuosina. Fortune 500 -yrityksistä 86% kieltää toiminnassaan seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan syrjinnän. Vuonna 2001 tuo luku oli 61%. Noin puolet noista yrityksistä kieltää myös transsukupuolisiin kohdistuvan syrjinnän. Vuonna 2002 tuo luku oli vain 3%.

The Human Rights Campaign (HRC) amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö teki vuosittaisen kyselyn yritysten asenteista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tänä vuonna kyselyyn vastasi 636 yritystä. Niistä 64% tarjoaa samat terveydenhoitoedut samaa sukupuolta olevan parin kumppanille kuin heteropuolisoillekin.

Yritykset kilpailevat siitä kenellä on kiinnostavin homoystävällinen henkilöstöpolitiikka. American Express -yhtiöllä on "sisäinen homoverkosto", jonka jäseninä on yli tuhat henkilökuntaan kuuluvaa. Cisco korjaa palkkiopolitiikallaan samaa sukupuolta olevien parien verokohtelua, joka heteroilla on homopareja edullisempi. Useat isot yritykset tukevat julkisesti homoavioliittoja.

Syynä asennemuutoksiin voidaan osiltaan pitää painostusryhmien kuten HRC kampanjoita.

Asennemuutos on vielä kaukana toivottavasta tavoitteesta. Myös amerikkalaisessa yritysmaailmassa suuri määrä homoja ja myös yrityksiä on kaapissa. Vaikka yritys Yhdysvalloissa toimisikin homoystävällisesti, se ei voi toteuttaa politiikkaa toimiessaan kansainvälisesti varsin monessa maassa. Economistin kirjoituksessa huomautetaan, että homoseksuaaliset teot ovat rangaistavia 76 valtiossa. Kuolemanrangaistus on voimassa homoille Saudi Arabiassa, Iranissa ja Nigeriassa.

Yhdysvalloissa yritykset näyttävät toimivan liberaalimmin kuin viranomaiset. Vielä viime vuonna armeija saattoi potkaista sotilaan pois tehtävästään homouden vuoksi. Yhdysvaltain osavaltioista 29 sallii lainsäädännössään seksuaalisten vähemmistöjen syrjinnän.

Nuoret ovat aikaisempaa liberaalimmalla kannalla. Joku hetero voi jättää hakematta yritykseen, jolla on huono maine homojen kohtelussa. Kirjoittaja arvelee asennemuutosten amerikkalaisessa yhteiskunnassa jatkavan liberaalimpaan suuntaan suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy