ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuin teki hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta puoltavan ratkaisun

Sami Mollgren • 11.01.2018 22:21 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistumen keskiviikkoisen päätöksen mukaan samaa sukupuolta olevia pareja on kohdeltava kuten eri sukupuolta olevia pareja, ja transsukupuolisille henkilöille kuuluu oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihin.

Tuomarien mukaan hallitusten on tunnustettava ja taattava kaikki samaa sukupuolta olevien parien väliset perhesiteet. Samalla tuomioistuin totesi, että transsukupuolisille henkilöille on taattava oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihinsa.

Päätöksen taustalla on Costa Rican presidentin Luis Guillermo Solisin kaksi vuotta sitten asiasta tekemä vetoomus.

Costa Ricassa toimivan Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä pidetään merkittävänä, sillä 20 Amerikan valtioiden järjestön 30:sta jäsenvaltiosta on tunnustanut järjestön ihmisoikeustoimikunnan yhteydessä toimivan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitoviksi.

Nyt tehty päätös koskee maita, joissa avioliitto on tähän asti rajattu vain eri sukupuolta olevien väliseksi, eli Barbadosta, Boliviaa, Chileä, Costa Ricaa, Dominikaanista tasavaltaa, Equadoria, El Salvadoria, Guatemalaa, Haitia, Hondurasia, Meksikoa, Nicaraguaa, Panamaa, Paraguayta, Perua ja Surinamia. Näissä maissa elää 280 miljoonaa ihmistä.

Costa Rica on jo ilmaissut toimivansa tuomioistuimen päätöksen mukaisesti, mutta vielä ei ole tietoa, miten asiaan reagoidaan muissa maissa.

Boliviassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Equadorissa ja Hondurasissa avioliitto on määritelty perustuslaissa vain eri sukupuolta olevien väliseksi. El Salvadorissa tällaista rajausta on suunniteltu.

Tuomioistuimen päätöksiin sitoutuneista maista tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö on jo voimassa Agentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Meksikon joillain alueilla ja Uruguayssa. Lisäksi Kanadassa ja USA:ssa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Chilessä on käyty keskustelua samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Equadorissa samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Amerikat alkavat tuossa suhteessa vihdoin palata luonnollisille kulttuurijuurilleen, karistaen maahaanmuuttaja-eurooppalaisten taannoin tuonnekin viemät harhauskomukset niskastaan.

Toki noista luonnottomuuskiin uskottelevia maahanmuuttaja-eurooppalaisia tuolla vielä jatkossakin on, etenkin niin kauan kuin uskomuskirjoissaan llukee ne "saatanalliset" mooseksen, paavalin tai muhammedin säkeet.
Mutta jospa nuo jatkossa vielä tervehenkistyisivät tekemään uskomuspuhdistukset.
  human • 12.01.2018 18:53
Aiheeseen liittyvää: EU ja perusoikeudet

EU:n tuomioistuimen julkisasiamiehen ratkaisuehdotus oleskelu- ja työluvista: Avioituneet homoparit tunnustettava aviopuolisoiksi kaikissa EU:n jäsenvaltioissa

Romanian kansalainen Adrian Coman ja Yhdysvaltain kansalainen Robert Clabourn Hamilton menivät naimisiin vuonna 2010 Brysselissä. Joulukuussa 2012 Coman ja hänen aviopuolisonsa ottivat hallintoteitse yhteyttä Romanian viranomaisiin saadakseen tarvittavat asiakirjat, jotta Coman voisi yhdessä aviopuolisonsa, joka ei ole unionin kansalainen, kanssa työskennellä ja oleskella laillisesti Romaniassa yli kolmen kuukauden ajan. Romanian maahanmuuttovirasto hylkäsi heidän hakemuksensa 2013, minkä jälkeen pariskunta nosti kanteen Bukarestin tuomioistuimessa, joka sitten puolestaan kääntyi vuonna 2015 Romanian perustuslakituomioistuimen puoleen, joka puolestaan päätti lykätä asian käsittelyä ja esitti unionin tuomioistuimelle ennakkoratkaisupyynnön.

Nyt vuonna 2018 on vihdoin päästy niin pitkälle, että EU-tuomioistuimen julkisasiamies Melchior Wathelet antoi ratkaisuehdotuksen, jonka mukaan avioituneet samaa sukupuolta olevat ovat aviopuolisoita eli heitä tulee kohdella aviopuolisoina kaikissa EU:n jäsenvaltioissa työ- ja oleskelulupa-asioissa, koska aviopuoliso-termi on sukupuolineutraali ja riippumaton avioliiton solmimispaikasta. Lisäksi maahantuloa ja maassa oleskelua koskevan hakemuksen epääminen ei voi missään tapauksessa perustua henkilön sukupuoliseen suuntautumiseen. Tärkeää on mielestäni myös se, että parisuhdelain puuttuminen, homoavioliittokielto tai ”perinteisen perheen suojeleminen” eivät oikeuta syrjimään samaa sukupuolta olevia aviopareja.

Tämä ratkaisuehdotus ei sido EU:n tuomioistuinta, joka ei siis ole vielä tehnyt päätöstä, mutta asiantuntijoiden mukaan tuomioistuin hyväksyy ehdotuksen eli sen vastustamista pidetään epätodennäköisenä. Luin asiaa koskevat tekstit pikaisesti, joten pahoittelen mahdollisia virheitä.

Tuomioistuimen käsittelyyn tuleva ratkaisuehdotus suomeksi:
curia.europa.eu
Legal Tribune Online
www.lto.de
Mitteldeutsche Zeitung
www.mz-web.de

Kommenttia muokattu: 14.01.2018 klo 18:26
  Havainnoija • 14.01.2018 00:20
Aiheeseen liittyvää: EU ja perusoikeudet 2

EU-parlamentin päätöslauselma vähemmistöjen suojelusta ja syrjimättömyydestä EU:n jäsenvaltioissa

Euroopan unionin parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jolla se velvoittaa Euroopan komissiota suojelemaan vähemmistöjä nykyistä paremmin. Päätöslauselmassa mainitaan kansallisten ja kielellisten vähemmistöjen lisäksi erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt:

Hlbti-henkilöiden oikeudet
Euroopan parlamentti
19. kannustaa komissiota ryhtymään päättäväisempiin toimiin hlbti-henkilöiden syrjinnän ja homofobian torjumiseksi, mukaan lukien konkreettisemmat lainsäädäntötoimenpiteet, samalla kun kunnioitetaan jäsenvaltioiden toimivaltuuksia; suosittelee valvomaan hlbti-oikeuksia ja tarjoamaan selkeitä ja saatavilla olevia tietoja hlbti-henkilöiden ja heidän perheenjäsentensä rajatylittävien oikeuksien tunnustamisesta EU:ssa; katsoo, että jäsenvaltioiden olisi investoitava asianmukaisella tavalla kohdennetun koulutuksen tarjoamiseen eri vaiheissa, jotta voidaan estää kiusaamista ja torjua jäsennellyllä tavalla homofobiaa;
20. vaatii komissiota varmistamaan, että jäsenvaltiot panevat moitteettomasti täytäntöön vapaata liikkuvuutta koskevan direktiivin ja kunnioittavat johdonmukaisella tavalla muun muassa perheenjäseniä koskevia säännöksiä sekä kieltävät kaikenlaisen syrjinnän;
21. kehottaa komissiota ryhtymään toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että hlbti-henkilöt ja heidän perheenjäsenensä voivat käyttää vapaata liikkuvuutta koskevia oikeuksiaan SEUT-sopimuksen 21 artiklan ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 21 artiklan mukaisesti;

Päätöslauselma suomeksi
www.europarl.europa.eu

EU-parlamentissa toimivan LGBT Intergroupin johtoon kuuluva italialaismeppi Daniele Viotti (sateenkaariaktiivi, asuu miehensä kanssa Milanossa) ( www.europarl.europa.eu ) on tyytyväinen päätökseen ja toteaa mm., että yhdessä EU-maassa hyväksytty perhemuoto on hyväksyttävä myös muissa jäsenmaissa, koska se mahdollistaa EU:n takaaman vapaan liikkuvuuden myös sateenkaarikansalaisille.
  Havainnoija • 08.02.2018 00:44
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy