ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

"Alati muuttuneesta avioliitosta tuli ikiainen perinne"

jnsto • 08.03.2014 00:14 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvä ahdistus kumpuaa heikosta historiantajusta, kirjoittaa Kanavan (2/2014) kolumnissaan Marketta Mattila. Kirjoittaja suosittaa avioliittolakiuudistuksen vastustajille sen tutkimista, millainen on ytimeltään se perinteinen avioliitto, jota puolustavat.

Mattila toteaa, että Timo Soinin kuuliaisuus katolisessa kirkossa 800-luvun paikkeilla luotua avioliiton sakramenttia kohtaan on tehnyt aiheesta PS-puolueen keihäänjärjen vuoden 2014 Suomessa.

Kirjoittaja purkaa myös Teuvo Hakkaraisen väitettä homoseksuaalisesta pakkovallasta, joka riistäisi perinteisiin perhearvoihin uskovilta ihmisoikeudet ja on pahempaa kuin kommunismi. - Hakkaraisen epäloogisen ajatteluketjun perinnekortti ei oikein toimi, kirjoittaa Mattila ja toteaa avioliiton olevan historiallinen instituutio, mutta olevan mahdotonta osoittaa nivelkohtaa, missä uusiutunut muoto kulloinkin muuttuu ikiaikaiseksi perinteeksi.

- Pitäisikö Suomessa lähteä etsimään kristillisen avioliiton oikeuskäsitykseen perustuvia alkusäkeitä Roomasta vai kauempaa Kreikasta? Vai hakea perinteiden lohtua samaa sukupuolta olevien rakkausliitoista, joita myös löytyy kristillisestä traditiosta, Mattila kysyy. Hän huomauttaa, että varhaiskristillisenä aikana avioliitto oli yksityisasia, johon ei liittynyt yhtenäistä uskonnollista tai muutakaan seremoniaa. Mattila viittaa myös professori Jukka Korpelan kirjaan ortodoksisesta miesliittojen siunaamisesta keskiajalla, Miesparin siunaaminen (2011).


- Suomeen sana avioliitto pesiytyi hitaasti, etenkin itään. Karjalaiset puhuivat avioliiton sijaan miehelolosta. - Suomessa vasta vuoden 1734 laki teki avioliiton pakolliseksi. "1600- ja 1700-lukujen perussuomalaiset" eivät juuri olleet kiinnostuneita kirkon ja valtion avioliitosta, vaan aviottomia lapsia syntyi "esikommunistiseen tyyliin" ennätysmäärin, lohkaisee Mattila.

Kirjoittaja toteaa myös sarkastisesti, että "kovin moni naimisissa oleva perussuomalainen ei ole solminut avioliittoa". Katolisen näkemyksen mukaan ei-katolinen pappi ei kykene siunaamaan Jumalan aviopuolisoiden välille luomaa yliluonnollista ja purkamatonta sakramentin sidettä. Uskonpuhdistuksessa jäi katolisten seitsemästä sakramentista luterilaisuuteen vain kaste ja ehtoollinen.

Kanava-lehden nykyinen 42. vuosikerta on 70-luvun lehtijärjestelyn takia samalla Suomalaisen Suomen 82. vuosikerta. Lehden levikkirakennetta tarkemmin tuntematta voi olettaa, että Kanavassa julkaistu tasa-arvoista avioliittoa tukeva kolumni voi hetken vaikuttaa myös lehteä lukevien arvokonservatiivien ajatusmaailmaan, kunnes torjunta kytkeytyy päälle. Kanavaa julkaisee Otavamedia Oy. Marketta Mattila on sipoolainen yhteiskuntatieteiden maisteri, joka ehti aikanaan toimia sanomalehti Uuden Suomen kulttuuritoimituksen päällikkönä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Luettavaa historiataustaksi tarjoaa prof Kirsi Vainio-Korhosen kolumni Turun Sanomissa 7.3.14
www.ts.fi
  jnsto • 08.03.2014 01:43
Suomen avioliittolakia on muutettu tasavallan aikana ainakin 40 kertaa (laskin pikaisesti), joten nyt kun lakitekstissä mies ja nainen korvataan kahdella henkilöllä, niin se on lain saattamista ajan tasalle.

Vaikuttaa siltä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkkokin joutuu hyväksymään faktat, sillä sen verkkosivulla lukee muun muassa, tosin Raamattuun vedoten, että ”se, mitä avioliitolla tarkoitetaan, vaihtelee ajan ja kulttuurin mukaan. Raamatussakin on malleja monenlaisista perheistä. Nyky-yhteiskunnassa avioliitto ei merkitse enää ensisijaisesti suvunjatkamista ja taloudellista turvaa, vaan kahden ihmisen tasaveroista, sitoutunutta kumppanuus- ja rakkaussuhdetta.”
evl.fi

Viime vuonna 2013 evankelis-luterilaisen kirkon suorittamien kirkollisten vihkimisten osuus kaikista vihkimisistä oli hieman alle puolet eli tasan 49,0 prosenttia.
  Havainnoija • 08.03.2014 03:02
Olennaistahan on sekin, että lähi-itämäisroomalaista kristinuskomusta on Suomessa harrastettu vasta tuolta 1000 jaa -luvun jälkeen. Sitä ennenkin ihmiset Suomessa pariutuivatkin ja oli erinäisiä asuin- ja perhekuntia. Eivät perinteiset arvot voi alkaa vasta siitä, kun täällä ihmisiä pakkokäännytettiin kristinuskomukseen. Suomessa on montakin Katumajärvi -nimistä järveä, jotka ovat saaneet nimensä siitä, että pakkokäännytetyt kävivät niissä kastautumassa pois pakkokäännytysuskonnosta.

Kalevalankin runoelmiin ei voi liiemmin vedota, sillä nehän on kerätty vasta 1800-luvulla ja ängetty raamattua/koraania mukaelevaan muottiin - eli melkeinpä samoihin aikoihin kun Minna Canthkin nosteli kolleja pöydille, sanoen suorat sanat siitä että "huoria ne on miehetkin, huoratessaan".

Persuthan on yrittänyt suuntautua myös "sotaveteraani"-puolueeksi, vaikka sen kansanedustajissa taitaa olla eniten armeijaa käymättömiä miekkosia:

Teuvo Hakkarainen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Jussi Halla-aho sivari
Lauri Heikkilä "tyhmä" tykkimies
James Hirvisaari vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Olli Immonen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Ari Jalonen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Pietari Jääskeläinen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Pentti Kettunen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Kimmo Kivelä vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Mika Niikko vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Kaj Turunen vapautettu palveluksesta rauhanaikana
Pertti Virtanen sivari
Ville Vähäjärki "sumunlakaisija" aka ilmavoimien meteorologi

Taitaapa tuosta joukosta löytyä myös jokunen biseksuaali, joka on kiksauttanut toisenpuolensa homo-angstiksi asti.

Soinin Timolla taitaa olla kutakuinkin sama sotilasrvo, kuin oli 70 vuotta sitten eräällä itävaltalaissaksalaisella, umpikatolisella ylähuuliparralla.

Kommenttia muokattu: 08.03.2014 klo 13:56
  human • 08.03.2014 13:27
Komppaan tässä Juhania, loanheitosta ei hyödy kukaan.

Humanin provosoiva tyyli ja ikioma sanasto tuskin muuta kuin huvittaa niitä lukijoita joilla jotain muutakin kuin (uskonto- ja seksuaalispohjaista?) vihaa päässä liikkuu. Ei voi kuin nauraa :D
  kala86 • 09.03.2014 17:29
Itse asiassa Humanin kommentti Persujen sotilastaustasta oli mielestäni ihan osuva.

Kyllä perussuomalainen mies minun mielestäni on edelleen sellainen, joka käy armeijan ja lähtee kertaamaan kun kutsutaan.

"Isänmaallisuuttaan" toitottavat persut ovat siis harvinaisen kaukana omista ihanteistaan. Wannabe-isänmaanpuolustajia, joita ei ole edes hyväksytty varusmiespalvelukseen.

Sitä nimittäin "rauhan aikana vapautettu" useimmiten tarkoittaa; tohtori on tutkinut kutsunnoissa, ja todennut, ettei kyseistä henkilöä mielenterveyssyistä kannata laskea ladattujen ampuma-aseiden lähelle...
  Pete • 09.03.2014 18:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy