Ala-Saksin osavaltiovaaleissa etsitään vinkkejä syksyn parlamenttivaaleihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5
Ennuste sunnuntai-iltana klo 22.

Saksan pohjoisen osavaltion, Ala-Saksin maapäivävaaleissa liberaalit menestyivät yllättävän hyvin. Gallupeissa on ennusteltu liberaalien katoamista osavaltion parlamentista kokonaan, mutta nyt kannatus on lähellä 10%:ia. Selvä johtoasema säilyy kristillisdemokraateilla (36%), mutta se sai karvaan tappion: äänimäärä putosi 6%. Sosialidemokraatit ovat perässä aika lähellä: 32%. Vihreät saivat suuren voiton: lähes 6% lisää kannatusta. Vasemmistopuolue Linke menetti puolet äänistään. Äänet menivät hukkaan, koska jäädään alle 5%:n äänikynnyksen. Hukkaan menevät myös Piraattien äänet, 2%.

Osavaltion asukkaita kiinnostaa tietenkin, saadaanko sinne kristillisdemokraattien ja liberaalien musta-kelta-hallitus vai tuleeko sosialidemokraattien ja vihreiden puna-vihreä hallitus. Puna-vihreä merkitsisi HLBTI-väestölle parempia asemia. Jotkut kristillisdemokraatit ovat lasketelleet hyvin homofobisia mielipiteitä. Esim. oikeusministeri Bernd Busemann (CDU) varoitteli kesällä, että homot ovat vaarana lapsille, eivätkä sovi lasten kasvattajiksi. Lapsia ei saisi olla lainkaan samaa sukupuolta olevien parien perheissä, koska lapset joutuvat kiusaamisen kohteiksi.

Valtakunnallisesti on kiinnostavaa, miten käy liberaaleille. Liberaalien nokkamiehenä oli viime parlamenttivaalien jälkeen homo ulkoministeri Guido Westerwelle. Hän kuitenkin menetti suosionsa ja hän luopui puolueensa johtopaikasta. Liberaalit ovat olleet viime aikoina äänikynnyksen ala- tai yläpuolella. Nyt kuitenkin Ala-Saksissa tuli selvä voitto. Homojen tasa-arvon suhteen liberaalit ovat horjuvalla llinjalla. Nyt, kun ollaan Merkelin hallituksessa, vältetään puhumasta kovaäänisesti homojen ja lesbojen tasa-arvosta.

Vihreät Grüne on enemmän vasemmistolainen puolue, kun se Suomessa on enemmän oikeistolainen puolue. Vihreät ovat menestyneet hyvin erityisesti aina silloin, kun atomijätekuljetukset läpi Saksan saavat kansan protestoimaan. Berliinissä Vihreillä on vankka asema.

Sosialidemokraatit lupasivat vaaliohjelmassaan lopettaa syrjinnän seksuaalisen identiteetin perusteella. Myös Vihreät, Vasemmistopuolue Linke ja Piraatit ottivat vaaliohjelmassaan myönteisen asenteen HLBTI-ihmisiä kohtaan. Ala-Saksin vaalikampanjan aikana homokysymys ei kuitenkaan mitenkään noussut esiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Ala-Saksi on laaja alue Hampurin ympärillä. Hampuri ei kuulu Ala-Saksiin, koska Hampuri muodostaa oman osavaltion. Osavaltion pääkaupunki on messukaupunki Hannover.

Syksyllä on koko liittovaltiota koskevat parlamenttivaalit. Osavaltiovaaleissa katsellaan, mihin suuntaan ollaan menossa. Kristillisdemokraattien alamäki on jatkunut jo aika pitkään eri osavaltioissa.

5 kommenttia

Jännitys tiivistyy.
Ääntenlaskennan tässä vaiheessa punavihreä koalitio johtaa niukasti eli sillä on yksi paikka enemmän (69-68) osavaltioparlamentissa kuin nyt vallassa olevilla kristdemeillä ja liberaali-fdp:llä.
(Taaskaan ei pääse ajoissa nukkumaan.)
  • 2 / 5
  • Anonyymi
  • 21.1.2013, 0.38
Liberaalien (FDP) hyvä tulos perustuu lainaääniin. Vaalitutkijoiden alustavien arvioiden mukaan noin 100.000 kristillisdemokraattien (CDU) äänestäjää antoi niin sanotun kakkosäänensä FDP:n listalle. Näin taktikoimalla CDU:n kannattajat pyrkivät turvaamaan musta-keltaisen hallituksen jatkamismahdollisuudet.

Vaalijärjestelmä on sellainen, että äänestäjällä on kaksi ääntä. Toisen niistä, ykkösäänen, hän antaa kannattamalleen vaalipiirin (Wahlkreis) ehdokkaalle, kakkosäänen kannattamansa puoluee listalle (Landesliste). Vaalipiiristä valitaan enemmistövaalitavan mukaisesti eniten ääniä saanut. Listavaalissa noudatetaan suhteellista vaalitapaa.

Liittopäivävaaleissa ja maapäivävaaleissa suuret puolueet, CDU ja SPD, Baijerissa CSU, vievät vaalipiireistä suotalla vaalilla valittavat edustajat, ja lisäksi Linke saa lähinnä Berliinistä 3-5 edustajaa suoralla mandaatilla.

Vaalitapa on monimutkainen. Suhteellisuutta joudutaan korjaamaan tasaus- ja ylipaikoilla. Niinpä edustajien lukumäärä liittopäivillä ja maapäivillä vaihtelee vaaleista toiseen.