ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

AIDS-ilmiö: Kun asuntoa pidettiin hengenvaarallisena

vaeltaja2006 • 25.06.2013 13:00 • 5 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • KOTIMAA
AIDS tuli Suomessa julkisuuteen 30 vuotta sitten, kesäkuussa 1983. Seuraavina vuosina asia synnytti monenlaisia, lähes hysteerisen pelon ilmiöitä. HIViä sairastavan oli parasta vaieta sairaudestaan. Päivänvaloon on noussut paperi, joka kertoo synkästä asenneilmapiiristä.

AIDSia sairastava mies kuoli ja tukikeskuksen vapaaehtoisten ryhmä hoiteli kuolinpesän asioita. Asunto oli vuokra-asunto. Vuokranantaja sai tietää vuokralaisensa sairaudesta ja vaati, että ennen asunnnon pois luovuttamista se on desinfioitava täydellisesti. Asunnon omistaja pelkäsi, että jos seuraava asukas saa tartunnan, vuokranantaja joutuu vastuuseen. Auroran sairaalan hygieniatyöryhmästä saatiin ohjeet asunnon desinfiointiin. Työselitys luovutettiin vuokranantajalle.

Huoneistoa desinfioineet vapaaehtoiset eivät pelänneet. Noudatettiin normaaleja pesukäytäntöjä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Asuntoasia ongelma muuallakin

Sateenkaaren päässä odottaakin asunnottomuus
yle.fi
  asas (ei rekisteröitynyt) • 25.06.2013 15:09
Tanssija Janne Väänäsen naapuri laittoi taloyhtiössä häätö-adressin pystyyn, kun hän esiityi Elämän tärkein ensi-ilta -dokumentissa (1993) siitä, millaista on elää hiv-positiivisena. Janne ei jaksanut taistella vastaan, vaan muutti suosiolla asunnosta pois. Janne kuoli pian dokumentin esittämisen jälkeen.


yle.fi
  SaintJudy • 26.06.2013 04:43
Olisi mielenkiintoista tietää missä tämä "arvotalo" mahtaa sijaita?
  lanneliike • 26.06.2013 12:32
Kruunuhaassa Helsingissä
  vaeltaja2006 • 26.06.2013 15:00
Löytyyköhän koko dokumentti jostakin? Miten ihana ja symppis poika ja todella rohkea. Muistan hyvin, miten umpimielinen ja ahdistava paikka Helsinki ja koko Suomi oli 90- luvun alussa. Ilkeät juorut ja panettelut kiersivät ja tiesivät muka kertoa kenenkin tautistatuksesta. Asiallisen tiedon saaminen vaati hieman omaa vaivannäköä, sitä oli kyllä jo silloin saatavilla, mutta asenteet olivat syvällä. Maalaiset pitivät Helsinkiä pahuuden pesänä, samaan aikaan joka syrjäisimpäänkin kolkkaan avattiin epätoivoa henkiviä erotiikkabaareja.
Saamme olla kiitollisia myös oman maamme aids- pioneereille, he mahdollistivat erinäiset lääkekokeilut, silottivat tietä tuleville polville ja samalla menettivät oman nuoruutensa, elämänsä, rakkaansa. Rauha heille kaikille.
  Daily living (ei rekisteröitynyt) • 04.07.2013 15:25
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy