ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Aids-asiantuntijoilla lievää toiveikkuutta aidsin parantamisesta

Münchenissä pidettiin perjantaista sunnuntaihin AIDS- ja Hepatitis- päivät 2012, ja sinne oli kerääntynyt 1500 alan tutkijaa, lääkäriä, juristia ja sairaanhoitajaa. Päivillä vallitsi positiivinen mieliala: yksi vaarallisimmista ja sitkeimmistä viruksista, HI-virus, voidaan ehkä kokonaan nujertaa elimistöstä. Viimeisen 12 kuukauden aikana on HIVin hoidossa tehty edistysakselia enemmän kuin koskaan ennen. Müncheniläinen sisätautilääkäri ja tapahtuman johtaja sanoi avauspuheessaan, että viisi vuotta saattaa olla realistinen arvio siihen, kun aids-virus pystytään lääkkeillä nujertamaan. Sen sijaan rokotuskokeiluissa tuskin tehdään läpimurtoja, eli suojaavaa rokotusta ei saada.

Kolme vuotta sitten onnistuttiin Berliinin Charitessa hoitamaan potilasta luuydinsiirrolla, mutta se on liian mutkikas hoitomuoto. Nyt tutkijat asettavat toiveensa Seattlen kongressissa esiteltyyn menetelmään. Syöpähoidoissa käytetty Vorinostat on päässyt tunkeutumaan sellaisiin soluihin, joissa HI-virus piileskelee muiden lääkkeiden ulottumattomissa. Muissa soluissa aids-virukset on pystytty tehokkaasti tappamaan nykyisillä lääkkeillä, mutta viruksia jää piiloon latenttivaiheessa joihinkin soluihin. Tämä lääke on vapauttanut uinuvat virukset ja ne on voitu nykyisillä lääkeaineilla tappaa.

Jo tällä hetkellä elimistön virusmäärä voi laskea lääkkeillä niin alas, ettei sitä pystytä mittaamaan. Silloin myös tartuttamisvaara pienenee olennaisesti.

HI-virus pystyttiin tunnistamaan ensi kerran 29 vuotta sitten. 1983 Luc Montagnier ja Francoise Barré-Sinoussi kuvasivat tyypin 1 HI-viruksen. Silloin HIV-diagnoosi oli samalla kuolemantuomio. UNAIDS-järjestön mukaan AIDSiin on kuollut maailmanlaajuisesti 37 miljoonaa ihmistä. Nykyisin sairaus pysyy hyvin hallinnassa lääkkeillä. Lääkkeitä on kuitenkin otettava säännöllisesti elämän loppuun saakka. Piilossa olevat virukset aktivoituvat vähitellen, ja sen vuoksi lääkitystä ei voi lopettaa.

Wieniläinen HIV-spesialisti, OA Univ.Prof. Dr. Armin Rieger pitää viiden vuoden aikaa "hyvin optimistisena", mutta se on tietenkin toivottava kehitys. Latenttina piilossa olevia HI-soluja on ennenkin houkuteltu esiin. Interleukin 2 -lääkkeellä tehdyt kokeet jouduttiin lopettamaan sietämisongelmien vuoksi. Uudet kokeet Vorinostatilla ovat lupaavampia, sanoo prof. Rieger. Piilossa olevia soluja on kuitenkin erilaisia, joten tässäkin tarvitaan yhdistelmähoitoja. Se, pääseekö potilas lopullisesti eroon HI-viruksista, riippuu siitä, miten näitä lääkkeitä siedetään. Tässä on vielä monia ratkaistavia asioita.

(Lähteinä mm. Stern ja Augsburger Allgemeine)


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy