ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Against Me! -punkyhtyeen keulahahmon tarina Tranny on julkaistu suomeksi

Floridalaistaustaisen Against Me! -punkyhtyeen perustaja ja keulahahmo Laura Jane Grace (s. 1980) on julkaissut tarinansa. Syksyllä 2016 Tranny-nimellä julkaistu kertomus on olemassa nyt myös suomeksi. Käännöksen on tehnyt Ari Väntänen, ja Suomessa sen on julkaissut Like.

Like-kustantamon sivuilla teosta kuvataan vaikuttavaksi ja koskettavaksi kuvaukseksi siitä, miten vaikeaa on elää vahvasti heteronormatiivisesti sukupuolittuneessa yhteiskunnassa, jos poikkeaa normista. Samalla on mahdollista tutustua myös Against Me! -yhtyeen vaiheisiin.

Kirjassa palataan vuoteen 1985, jolloin viiden vanha Thomas James Gabel lumoutui televisiossa näkemästään poptähti Madonnasta - ja suorastaan koki olevansa sellainen kuin hän.

- Ihmetyksen tunne vaihtui pian hämmennykseen. Tajusin yhtäkkiä, ettei minusta koskaan tulisi hänen kaltaistaan, että en koskaan voisi olla hän. Madonna oli tyttö, feminiinisyyden itsevarma symboli, joka tanssi lavalla lyhyessä hameessa ja korkeissa koroissa. Minä olin pelkkä pikkupoika, joka asui Texasin Fort Hoodissa armeijan tukikohdan alueella sijaitsevalla maatilalla.

Isän sotilasuran vuoksi maailmaa kiertänyt ja vanhempien eron myötä pikkukaupunkiin äitinsä ja pikkuveljensä kanssa päätynyt sopeutumisongelmien kanssa painiskellut "Tom, Tommi, atomipommi" päätyi punk-kulttuurin pariin, tekemään musiikkia - ja kokeilemaan sekä käyttämään vakituisemminkin lähes kaikkia saatavilla olevia päihteitä.

Gracen itsensä ja Dan Ozzin laatiman kerronnan joukossa on päiväkirjaotteita, joista käy ilmi myös vähän kerrassaan lisääntyvä ymmärrys transsukupuolisuudesta - sekä koetun sukupuoliristiriidan luonteen hahmottuminen.

- En ollut koskaan kuullut sukupuolidysforiasta eli siitä, että psykologinen ja emotionaalinen sukupuoli eivät täsmää syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. En tiennyt nimeä sille, mitä tunsin. Mitään tietoa ei ollut saatavilla, enkä voinut uskoa salaisuuttani yhdellekään aikuiselle. Ajattelin olevani skitsofreenikko, tai että kehoni oli kahden keskenään sotivan sielun vallassa.

Kirjan lopulla tarina alkaa kuitenkin näyttää suorastaan valoisalta.

- Hormonihoidon jatkaminen käynnisti saman tien sisälläni muutoksen. Mielialani parani, ajatukseni selkenivät ja pystyin käsittelemään tunteitani järkevämmin. Se tuntui oikealta. Oli kuin olisin saanut jotakin, joka minulta oli puuttunut koko elämäni.

Keväällä 2012 kerrottiin, että laulaja Tomista tulee laulajatar Laura. Gabel kertoi tuolloin vuosia jatkuneesta sukupuoli-identiteettinsä kriisistä Rolling Stone -julkaisun haastattelussa. Kun transsukupuolisuus oli julkinen asia, laajeni faniyhteisö trans- ja gender-queer -vähemmistöihin, eivätkä kaikki olleet keikoilla punkin vuoksi, vaan Gracea kannustamassa.

- Moni sanoi, että minun näkyvyyteni oli saanut heidät ymmärtämään oman sukupuoli-identiteettinsä, ja heidän tapaamisensa vaikutti minuun samoin.

Vuonna 1997 perustettu Against Me! esiintyi Suomessa kesällä 2012.

Kursiivilla merkityt siteeraukset ovat Ari Väntäsen kääntämästä teoksesta Tranny (Dan Ozzi, Laura Jane Grace).


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy