Äänestetäänpä hedelmöityshoitolaista

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Hedelmöityshoitoja säätelevän lain suhteen ollaan nyt tekemässä ratkaisuja, jotka viedään lakikirjan kansien väliin. Hallitus kaavaili, että laki sallisi myös naisparien ja yksin elävien naisten käyttää hedelmöityshoitoja. Eduskunnan lakivaliokunta oli toista mieltä, tosin niukasti vain yhden äänen enemmistöllä (9 vs. 8).

Eduskunta alkaa torstaina 12. lokakuuta käsitellä kahta lakiesitystä. Toinen rajaisi hedelmöityshoidot vain heterosuhteessa elävälle parille. Toinen sallisi hoidot myös yksin eläville naisille ja naispareille. Ensin äänestetään, kumpi esityksistä saa enemmän kannatusta. Äänestys on perjantaina 13.10. Mikäli hallituksen esitys voittaa, laki on hyväksytään. Jos taas suvaitsevampi lakiesitys voittaa, päätetään sen hyväksymisestä vasta viikkoa myöhemmin. Lopuksi tasavallan presidentti vielä puntaroi lain hyväksyttävyyttä.

Aivan varma asia on, että oli meillä sitten kuinka tiukka hedelmöityshoitolaki hyvänsä, raskaaksi nainen pystyy itsensä saattamaan miespuolisen tuttavan avustuksella kotikonstein, ns. "luonnollisin keinoin" vaikkapa hankkimalla baarista seksinnälkäinen mies hoitamaan hommat - tai ulkomailla ihan klinikallakin. Turvallisin tapa halutaan nyt kuitenkin rajata pois mahdollisuuksien joukosta.

Ollaanko nyt tekemässä myös päätöstä, jolla yksinhuoltajan tai naisparin kasvattamalle lapselle viestitetään, että he ovat yhteiskunnan tulevaisuuden ja arvojen suhteen kielteisiä asioita? Johan nämä samat "arvoja ja yhteiskunnan tulevaisuutta" "puolustavat" päättäjät ovat pitäneet huolta, etteivät nämä samaiset nais- tai miesparien lapset saa virallista suhdetta ei-biologiseen vanhempaansa - ja sitä kautta oikeutta esim. periä aikanaan tämän.

Monissa eduskuntaryhmissä on annettu lopullisissa äänestyksissä oikeus poiketa "ryhmäkurista" sen perusteella, että puhutaan "omantunnon kysymyksestä" ja "henkilökohtaisesta arvomaailmasta". Yhdeksän lakivaliokunnan jäsentä Keskustan Esko Ahosen luotsaamana katsoo, että tällaista lainsäädäntöä tehtäessä on "kyse sellaisista erityisistä yhteiskunnan tulevaisuuteen ja arvoihin liittyvistä ratkaisuista, joissa avioliiton asettaminen erityisasemaan naisten ja miesten parisuhteessa on lainsäädännössä perusteltua".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aha?

Me seksuaalivähemmistöihin kuuluvat siis edustamme yhteiskunnan tulevaisuuden ja arvojen kannalta hyvinkin kielteisiä asioita? Yhteiskunnan tulevaisuus ja arvot ovat siis vaakalaudalla, jos yksinhuoltajaäideillä ja naispareilla on lapsia? Onko lapsen edun mukaista jäädä syntymättä? Lapsen oikeuksien suojelemisesta ei hedelmöityshoitojen rajaamisessa ole ainakaan kyse, sillä lapselle ei ole todettu olevan haittaa siitä, että tämä elää ns. sateenkaariperheessä.

Yhteiskunnan tulevaisuuteen ja arvoihin liittyvillä ratkaisuilla on perusteltu aikanaan menestyksekkäästi rotuerotteluakin eräissä maissa! Enkä edes ilkeä ottaa kantaa erään nimeltä mainitsemattoman keskieurooppalaisen valtion tapahtumiin noin 70 vuotta sitten...

12. lokakuuta klo 17 alkaen eduskuntatalolla järjestetään mielenosoitus, jolla puolustetaan hallituksen alkuperäistä esitystä hedelmöityshoitolaiksi. Mielenosoituksen järjestää joukko yksityishenkilöitä, mutta Seta ry tukee tapahtumaa. Mieltä osoitetaan värikkään iloisissa merkeissä kaikille avoimen hedelmöityshoitolain puolesta. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. Tällä kohtaa mielenosoitus on yksi viimeisistä mahdollisuuksista tuoda julki oma näkemys.

- www.toivottulapsi.com
- Keskustelua: Hedelmöityshoitolakiäänestys 12.10.
- Uutinen: Taistelu hedelmöityshoitolaista jatkuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!