ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Chicas
Verkkokauppa naisille

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Iso-Britannia: homosuhteista tuomitut saavat armahduksen

Sami Mollgren • 20.10.2016 19:22 YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ison-Britannian hallituksen oikeusministeri Sam Gyimah kertoi torstaina, että samaa sukupuolta olevien välisestä seksuaalisuhteesta tuomion saaneet armahdetaan. Lähes 50 000 miestä sai tuomion homosuhteista ennen kuin samaa sukupuolta olevien suhteet laillistettiin Englannissa ja Walesissa 1967, Skotlannissa 1980 ja Pohjois-Irlannissa 1982.

Kaikki nykylain sallimista teoista tuomitut armahdusta hakevat vielä elävät saavat armahduksen ja teko poistetaan rikosrekisteristä, mutta joutuvat sitä erikseen hakemaan ja kukin tapaus selvitetään yksitellen. Joukkoarmahduksen asemesta kukin tapaus selvitetään yksitellen, koska “törkeää siveettömyyttä” koskevien pykälien mukaan on voitu tuomita myös tekoja, joissa toinen tekijä on suojaikärajaa vanhempi tai teossa ei ollut molemminpuoleista suostumusta.

Jo kuolleet saavat armahduksen automaattisesti.

Aiheesta on Britanniassa keskusteltu vuosituhannen ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien. Vuonna 2012 kerättiin 37 402 allekirjoitusta kansalaisadressiin, jonka perusteella ylähuoneeseen tuotiin lakialoite, jossa pyydettäisiin postuumisti anteeksi Alan Turingin kohtelua 1950-luvun vaihteessa. Toisessa maailmansodassa saksalaisten salakirjoituskoodin murtamisessa isoa osaa näytellyt matemaatikko tuomittiin oikeudessa homosuhteesta, ja hänelle määrättiin silloisen rikoslain perusteella kemiallinen kastraatio. Hän kuoli 41-vuotiaana vuonna 1954, ja kuolinsyyksi oletetaan itsemurhaa.

Uusi laki tunnetaan Turingin lakina.

Kuningatar Elisabet armahti Turingin vuonna 2013. Sen jälkeen alkoi keskustelu homosuhteista tuomittujen yleisestä armahduksesta.

Armahdusmenettelyä on myös kritisoitu sillä perusteella, että armahduksen hyväksymisen voi nähdä samalla tuomion hyväksymisenä. Armahduksen asemesta toivotaan anteeksipyyntöä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kohentunut Isossa-Britanniassa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on viime vuosina kohentunut Britanniassa nopeasti. Pohjois-Irlanti on perinteisesti ollut hitain lakiuudistuksissa.

Maa on monissa hlbti-vähemmistöjen asemaa vertailevissa selvityksissä saanut hyvän sijoituksen. Esimerkiksi ILGA-Europe -järjestön maavertailussa Iso-Britannia on kolmannella sijalla; sen lainsäädäntö toteuttaa 81 prosenttia järjestön asettamista hlbti-vähemmistön asemaa koskevista tavoitteista. Spartacus-matkaoppaan keväällä 2016 julkaistussa vertailussa Iso-Britannia ja Ruotsi pitivät kärkipaikkaa.» Jutun oma sivu
Ravintola dtm hyväksyy jatkossa oleskelulupakortin iän todistamisessa

Sami Mollgren • 19.10.2016 17:59 • 5 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

Ravintola dtm:n sisäänkäynti Helsingin Mannerheimintiellä. Kuvassa esiintyvät ihmiset eivät liity tapaukseen.
Helsinkiläinen ravintola dtm on ilmoittanut Facebook-sivullaan, että jatkossa se hyväksyy myös Maahanmuuttoviraston myöntämän oleskelulupakortin asiakkaan iän todistamiseen, ajokortin tavoin.

- Tästä illasta lähtien dtm hyväksyy asiakkaan iän todistamiseen Maahanmuuttoviraston myöntämän oleskelulupakortin, kerrotaan dtm:n Facebook-sivulla

- Valvira on vastoin aikaisempaa ohjeistustaan ilmoittanut tänään Helsingin Sanomissa, että ravintola voi rinnastaa oleskelulupakortin ajokorttiin, jotka ovat molemmat viranomaisen myöntämiä, mutta eivät virallisia henkilötodistuksia. Siksi käytäntömme muuttuu nyt ja haastamme muut ravintolat mukaan tekemään saman linjauksen.

Lauantai-iltana joukko Regnbågshelgen-tapahtuman iltajuhlaan kutsuttuja henkilöitä ei päässyt ravintola dtm:ään sisään, koska heillä ei ollut ikänsä todistamiseen hyväksyttyjä henkilöpapereita - henkilökorttia, passia tai ajokorttia. Sen jälkeen tapahtuman järjestäjät päättivät siirtää tapahtuman pois ravintolasta ja jakaa Regnbågsankan-tunnustuksen ulkona. Asiasta käynnistyi vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot - miten toimivat Suomi, Itävalta ja Englanti

vaeltaja2006 • 19.10.2016 10:39 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Rikollisia vuoteen 1971 saakka, sen jälkeenkin pitkään halveksittuja
Saksalainen Männer aktuell-lehti kyselee verkkosivullaan, miten toimivat Itävalta, Suomi ja Englanti vanhojen homoseksuaalisuudesta saatujen rangaistusten osalta. Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot ja maksamassa vahingonkorvausta tuomituille.

Sodan jälkeen 1960-luvun loppuun saakka Saksassa oli voimassa ankarat lait homoseksuaalisuudesta. Arviolta 50 000 miestä sai vankeustuomion homosuhteista. Nyt, lokakuun 2016 aikana, Saksan oikeusministeri Heiko Maas (sosdem) on luvannut esitellä lakiehdotuksen, joka kumoaisi vanhat epäoikeudenmukaisiksi koetut rangaistukset. Tuomituille myönnettäisiin vahingonkorvausta, ja sitä varten on varattu 30 miljoonaa euroa.

Saksa on ottamassa tässä asiassa johtoaseman. Itävalta todennäköisesti seuraa perässä. Itävallassa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Kuitenkin sen jälkeenkin Itävaltaan jäi neljä homojen vastaista lakipykälää. Ns. suojaikäraja (seksuaalikontaktien alin sallittu ikä) nostettiin 18 vuoteen. Homoprostituutio kiellettiin. Itävallassa oli myös suomalaista kehotuskieltopykälää vastaava laki, jolla estettiin julkinen puhuminen homosuhteista. Oli myös kielto perustaa yhdistystä, jonka voitiin katsoa edistävän ”homohaureutta” ja aiheuttavan sen takia yleistä paheksuntaa.

Itävallan tiukat lait olivat voimassa 1990-luvulle, mutta korotettu suojaikäraja poistui vasta vuonna 2002, kun perustuslakituomioistuin kumosi korotetun suojaikärajan. Siihen saakka esim. 20-vuotias voitiin tuomita vankilaan, jos hänellä oli kontakti 17-vuotiaaseen.

Vuonna 2015 Itävallan parlamentti eli Nationalrat päätti, että vanhat tuomiot kumotaan. Valtionsyyttäjä ratkaisee 111 tuomitun homomiehen osalta asian vuoteen 2018 mennessä.Suomessa ei hankkeita tuomioiden kumoamiseksi

Suomessa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Yli tuhat miestä ja 51 naista on saanut rangaistuksen homoseksuaalisuudesta vuosien 1891-1971 välisenä aikana. Heidät olisi voitu tuomita kahden vuoden vankeuteen, mutta useimmat saivat vain joitakin kuukausia ehdollista, koska heitä ei oltu rangaistu aikaisememin. Kati Mustola Helsingin yliopistosta kertoi Männer-lehdelle, että vain jotkut harvat todella joutuivat vankilaan. Mustolan mukaan pahin rangaistus oli julkinen häpeä. Monet menettivät työpaikkansa. Suomessa ei ole puhuttu tuomioiden kumoamisesta ja vahingonkorvauksista, ja tuomituilla on edelleen tämä tahra rikosrekistereissään.

Tuomioiden purkaminen tuskin tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina, kun maassa on keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus. Aikaisemmin Suomessa on puhuttu pakkosterilisaatioista ja vahingonkorvauksista uhreille. Viranomaiset ovat vedonneet siihen, että lait olivat sen ajan hengen mukaisia ja voimassaolevia lakeja. Siihen keskustelu on tyrehtynyt.

Kun Saksa kumoaa tuomiot, asia varmaan nousee Suomessakin esiin.


Isossa-Britanniassa Turingin tuomioita on pyydetty anteeksi

Englannissa 49 000 miestä tuomittiin vuoteen 1967 mennessä. Pahimmillaan vankeusrangaistus oli viisi vuotta. Julkisuudessa on puhuttu paljon matemaatikko Alan Turingin kohtalosta. Maaliskuussa 1952 hänet tuomittiin kemialliseen kastraatioon. Myöhemmin hän teki itsemurhan. Vuonna 2013 kuningatar julisti kuninkaallisen armahduksen. Vuonna 2015 konservatiivinen puolue lupaili yleistä armahduslakia, mutta sen jälkeen poliittinen tilanne on suuresti muuttunut Brexitin takia. Rahallisista korvauksista ei ole puhuttu.

Männer-lehti haastatteli Philip Moiria brittiläisestä lgbt-konsortiumista (Consortium of LGBT Voluntary and Community Organisations). Hän kertoo, että vuosien 1967 ja 2003 välillä 30 000 homomiestä ja biseksuaalia tuomittiin teoista, joista heitä ei olisi tuomittu, jos kumppanina olisi ollut nainen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ilga julkaisi selvityksen hlbti-vähemmistöihin kohdistuvista asenteista

Sami Mollgren • 19.10.2016 00:39 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Ilgan asenneselvityksen kansikuva
Kansainvälinen hlbti-järjestö Ilga julkaisi tiistaina selvityksen, jossa tarkastellaan asenteita hlbti-vähemmistöihin kuuluvia kohtaan. Selvitystä varten haastateltiin lähes 100 000 ihmistä 65 maassa.

Varsinaisessa tilastossa huomioitiin lopulta 54 valtiota, joista saatiin yli 700 vastausta. Suomi ei ole mukana. Tuloksia voi tarkastella myös alueittain, viidessä eri ryhmässä: Afrikka, Aasia, Amerikat, Eurooppa ja Oseania. Venäjä on osa Aasiaa myös Euroopan puoleisilta osiltaan.

Yleiskuvassa Oseania näyttäytyy hlbti-vähemmistöjen kannalta asenteiltaan parhaana ympäristönä ja Afrikka vaikeimpana. Eurooppa on kokonaisuudessaan Amerikkoja hieman myönteisempi, kun taas Aasia on asenteiltaan lähempänä Afrikkaa kuin Amerikkaa.

Yli puolet vastaajista: ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

Keskimäärin 67 prosenttia vastanneista katsoo vähintään jollain tasolla, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, riippumatta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai sukupuoli-identiteetistä tai sen ilmaisusta. Vahvasti tätä mieltä oli 53 prosenttia vastaajista ja 14 prosenttia jossain määrin.

Vastaajista 17 prosentin mielestä ihmisoikeudet eivät kuulu hlbti-vähemmistöille.

Nuorten ihmisten kiusaamisen hlbti-vähemmistöön kuulumisen vuoksi on 37 prosentin mielestä merkittävä ongelma. Lisäksi jossain määrin näin ajattelee 15 prosenttia vastaajista. Asiaa ei pidä ongelmana 27 prosenttia vastaajista.

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuulumista ei pitäisi pitää rikoksena; vahvasti tätä mieltä oli 44 prosenttia ja jossain määrin yhdeksän prosenttia vastaajista. Vastakkaista mieltä oli 26 prosenttia vastaajista. Heidän mielestään homot, lesbot, biseksuaalit, transsukupuoliset ja intersukupuoliset henkilöt pitäisi katsoa rikollisiksi. Vahvasti sitä mieltä oli 18 prosenttia vastaajista ja jossain määrin tätä mieltä oli kahdeksan prosenttia vastaajista.

Omakohtainen kontakti parantaa asenteita

Vastaajista 46 prosenttia kertoi tuntevansa jonkun seksuaalivähemmistöön kuuluvan ja 28 prosenttia kertoi tuntevansa sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön.

Naapurina seksuaalivähemmistöön kuuluva ei huolestuttaisi 65 prosenttia vastajista. Asian kokisi jonkin verran epämukavaksi 16 prosenttia vastaajista ja hyvin epämukavana 19 prosenttia. Jos naapurin sukupuolta ei osaa määritellä ensi silmäyksellä, olisi se hyvin häiritsevää 15 prosentin mielestä, jonkin verran häiritsevää 21 prosentin mielestä. Asiaan mutkattomasti suhtautuisi 64 prosenttia.

Hlbti-vähemmistöön kuuluvan henkilön tunteminen vähentää kielteistä suhtautumista näihin vähemmistöihin kuuluvia kohtaan.

Useampi sallii kuin kieltäisi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet

Vastaajista 38 oli sitä mieltä, että aikuisilla pitää olla oikeus yhteisymmärrykseen perustuvaan samaa sukupuolta olevien väliseen suhteeseen, heistä 26 prosenttia oli vahvasti sitä mieltä ja jossain määrin 12 prosenttia. Hieman harvempi - 36 prosenttia vastaajista oli vastaan tällaisia suhteita, 29 prosenttia vahvasti ja seitsemän prosenttia jossain määrin.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallisi 32 prosenttia ja ne kieltäisi 45 prosenttia vastaajista. Vastaajista 23 prosenttia ei osannut tai halunnut kertoa kantaansa.

Ajatus kiinnostuksesta samaan sukupuoleen on oman uskonnollisen vakaumuksen kanssa ristiriidassa 30 prosentin kohdalla. Yhtä moni katsoo, ettei ristiriitaa uskonnollisen vakaumuksen kanssa ole. Kymmenellä prosentilla ei ole uskonnollista vakaumusta. Vastaajista 15 prosenttia ei osannut vastata ja yhtä moni ei halunnut vastata.

Kun oma lapsi kuuluu hlbti-vähemmistöön?

Jos oma lapsi kertoisi rakastuneensa samaa sukupuolta olevaan henkilöön, olisi 40 prosenttia vastaajista hyvin järkyttyneitä ja jonkin verran järkyttyneitä 28 prosenttia. Vastaajista 32 prosenttia kertoo, ettei asia järkyttäisi.

Oman pojan halun pukeutua ja käyttäytyä tytölle tyypilliseen tapaan hyväksyisi 28 prosenttia vastaajista. Tytön pojan tyypillisessä roolissa hyväksyisi 33 prosenttia vastaajista. Asiaa ei hyväksyisi pojan kohdalla 47 prosenttia ja tytön kohdalla 42 prosenttia.

Synnynnäinen ominaisuus vai ei?

Samaa sukupuolta olevasta kiinnostuvat ovat 23 prosentin mielestä syntyneet sellaisiksi. Vastaajista 14 prosenttia on sitä mieltä, että nämä ovat tulleet sellaisiksi. Asian valintana näkee 27 prosenttia vastaajista. Kantaansa ei osannut kertoa 35 prosenttia vastaajista. Länsimaisena ilmiönä sitä pitää 32 prosenttia, ja toista mieltä on 37 prosenttia.

Transsukupuolisuutta synnynnäisenä pitää 26 prosenttia. Vastaajista 13 prosenttia on sitä mieltä, että sellaiseksi tullaan ja 22 prosentin mielestä kyseessä on valinta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Hlbti-ihmisten määrää on yritetty kartoittaa

vaeltaja2006 • 18.10.2016 20:12 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Tänään Berliinissä julkaistu kyselytutkimus osoittaa, että hlbti-ihmisten määrä yhdeksässä EU-maassa on selkeästi suurempi kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on väitetty. Hlbti-ihmisiksi tunnistautuvien määrä on keskimäärin 5,9%. Maiden välillä on suuria eroja. Suomi ei näy tutkimuksen aineistossa. Tutkimusta ei ole markkinoitu meillä.

Tutkimuksessa saatiin yhdeksästä maasta tilastollisesti merkitsevä prosenttiluku. Kysely tehtiin verkossa ja vastauksia saatiin 11 000. EU-alueella naisista 6,6% kertoi olevansa hlbti-ihmisiä, miehistä 5,3%. Hollannissa naisista 10,3% tunnistautui hlbti:ksi, miehistä vain 2,5%. Saksassa naisista 8,4% tunnisti itsensä hlbti:ksi, miehistä 6,4%. Puolassakin on runsaasti hlbti-ihmisiä, vaikka maan virallinen asenne on tällä htekellä torjuva. Puolalaisnaisista 4,3% on hlbti, miehistä 5,5%. Synkkä peränpitäjä on Unkari, jossa hlbti-ihmisiä on vain keskimäärin 1,5%. Maassa ilmapiiri on painostava. Vain oppositiomedia kertoo homojen ja lesbojen elämästä ja oppositiomediasta viimeksi Népszabadság-lehti lopetti viime viikolla. Juuri se lehti on kertonut säännöllisesti edes jotain positiivista hlbti-vähemmistöistä.

Ikävertailussa näkyy, että vanhemmissa ikäluokissa on suhteellisesti vähemmän hlbti-ihmisiä. Ilmeisesti elämä ja sosiaalinen ympäristö on kolhinut näitä ihmisiä enemmän eivätkä he halua paljastaa sisintään.

Maakohtaiset tutkimustulokset näkyvät havainnollisesti graafisesti tutkimustiedotteessa:
daliaresearch.com


Vuosikymmenien mittaan homojen ja lesbojen määriä on yritetty selvitellä. 1940-luvun lopulla Kinseyn raportti kohahdutti, koska siinä todettiin, että homomiehiä on paljon enemmän kuin koskaan on uskallettu ajatellakaan. Kinseyn mukaan hetero- ja homoseksuaalisuus ovat seksuaalisuus-jatkumon eri päitä. ”Puhtaasti” heteroja oli miehistä hänen mukaansa 75,6% ja ”puhtaasti” homoja 6,2%. Sen lisäksi oli iso määrä erilaisia ”välimuotoja”. Muutamaa vuotta myöhemmin vastaava tutkimus tehtiin naisista ja todettiin, että ”puhtaita” lesboja oli vain 0,8%.

Suomessa Elina Haavio-Mannila ja Osmo Kontula tutkivat homoseksuaalisuuden yleisyyttä 1990-luvun lopussa. ”Täysin” homoiksi tunnistautuneiden määrä oli muutaman prosentin ja ”täysin” lesbojen määrä puoli prosenttia. Kuitenkin satunnaista homoseksuaalista käyttäytymistä oli enemmän. ”Kokopäivähomot ja -lesbot” olivat mitätön vähemmistö.

Jo noiden tutkimusten tekoaikaan monet arvelivat, että homoihin ja lesboihin kielteisesti suhtautuvassa ympäristössä ihmiset eivät uskalla kertoa totuutta itsestään. Haastattelijan edessä hävetään ja kaunistellaan asiaa. Berliinissä tänään julkaistussa tutkimuksessa korostetaan sitä, että kyselyyn vastaavat ovat olleet anonyymejä eikä heidän henkilöllisyytensä tule missään vaiheessa ilmi.

Dalia Research on Berliinissä toimiva yritys, jota voisi kuvata markkinointitutkimusta tekeväksi yritykseksi. Se korostaa modernin teknologian käyttöä tutkimustyössään. Yritys perustettiin 2013.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kirkkohallitus: Papin vihkimä samaa sukupuolta olevien avioliitto on pätevä

Sami Mollgren • 18.10.2016 17:26 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Turun tuomiokirkko
Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi tiistaisessa kokouksessaan oikeudellisen selvityksen maaliskuussa 2017 voimaan tulevan avioliittolain muutoksen vaikutuksista kirkolle. Siinä todetaan papin vihkimän samaa sukupuolta olevien avioliito olevan pätevä, kun sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan.

Asiasta kertoo kirkon tiedotuskeskus.

Kirkkohallituksen hyväksymä oikeudellinen selvitys lähetetään kirkolliskokoukselle marraskuun istuntoon. Piispainkokous antoi kirkolliskokouksen pyytämän oman selontekonsa avioliittolakiin elokuun lopussa.

Kirkkohallitus pyysi selvitystään varten asiantuntijalausunnon neljältä oikeusoppineelta, Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kankaalta, Turun yliopiston siviilioikeuden professori Tuulikki Mikkolalta, Lapin yliopiston yksityisoikeuden professori emeritus Ahti Saarenpäältä sekä Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljaselta.

Avioliittoon vihkimisestä evankelis-luterilaisessa kirkossa määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa. Kirkon nykyisen käsityksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Selvityksessä todetaan, että avioliittolain mukaan kirkolla on edelleen oikeus päättää itse vihkimiskäytännöistään, eikä kirkon autonomiaa asian suhteen ole muutettu. Papeille ei myöskään synny velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä avioliittoon.

Oikeusoppineet toteavat, että perusoikeuksien näkökulmasta kirkolla ei ole tarvetta muuttaa avioliittokäsitystään ja sen mukaista vihkimiskäytäntöä.

Sen sijaan lausunnoissa todetaan, että aikaa myöten lainsäädännön ja muun sääntelyn olisi kuitenkin hyvä olla mahdollisimman yhdenmukainen. Lisäksi todetaan, että papin vihkimä samaa sukupuolta olevien avioliitto on pätevä.

- Jos pappi vihkii samaa sukupuolta olevat avioliittoon lakimuutoksen jälkeen, avioliitto on oikeudellisesti pätevä, mikäli vihittäessä on noudatettu avioliittolaissa säädettyjä vihkimisen ehtoja ja muotoa. Avioliiton rekisteröimisellä väestötietojärjestelmään ei myöskään ole merkitystä avioliiton pätevyyden kannalta.

Piispainkokous ja kirkolliskokouksen perustevaliokunta ovat katsoneet, että kirkkokäsikirjan kysymykset sitovat toimituksen pappia eikä hän voi itsenäisesti muuttaa niiden sanamuotoa. Sen sijaan papilla on harkintavaltaa kaavassa ilmoitetuissa kohdissa, kuten lukukappaleissa, puheessa ja esirukouksessa.

Selvityksessä todetaan, että papin vihkimä samaa sukupuolta olevien avioliitto ei tuo vihittäville seuraamuksia. Papin virkavelvollisuuksien vastaisen teon käsittely ja mahdollisen seuraamuksen arviointi kuuluu tuomiokapituleille.

Kirkkohallituksen täysistunnossa kaksi jäsentä jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Kirkolliskokous kokoontuu seuraavaan istuntoonsa Turkuun 8.-11. marraskuuta. Kirkon tiedotuskeskuksen uutisen mukaan tällä hetkellä vireillä ei ole aloitteita, jotka voisivat johtaa kirkon vihkikäytännön muuttumiseen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Dtm perustelee sisäänpääsyn epäämistä joukolta turvapaikanhakijoita

Sami Mollgren • 16.10.2016 21:31 • 35 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Ravintola dtm:n sisäänkäynti Helsingin Mannerheimintiellä. Kuvassa esiintyvät ihmiset eivät liity tapaukseen.
Lauantai-iltana joukko Regnbågshelgen-tapahtuman iltajuhlaan kutsuttuja turvapaikanhakijoita ei päässyt ravintola dtm:ään sisään, jonka jälkeen tapahtuman järjestäjät päättivät siirtää tapahtuman pois ravintolasta ja jakaa Regnbågsankan-tunnustuksen ulkona.

- Me Regnbågsankanissa päätimme juuri siirtää Regnbågshelgenin iltajuhlan baarista kadulle, sillä turvapaikanhakijoiden ryhmältä evättiin pääsy. Emme syrji ketään. Piste, kommentoi Regnbågankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis asiaa Regnbågsankanin Facebook-sivulla.

Sosiaalisessa mediassa on lukuisissa kommenteissa paheksuttu dtm:n ns. ovipolitiikkaa tapaukseen liittyen.

Ravintola kertoo sisäänpääsyn epäämisen syyksi viranomaisen hyväksymän henkilöllisyystodistuksen puutteen ja viranomaisten antamat ohjeet. Ravintolan mukaan yksityistilaisuudessa, jossa tarjoiltiin alkoholia, oli tulijoiden ikä tarkistettava. Viranomaiset voivat peruuttaa anniskelupaikalta anniskeluluvat, mikäli sem harjoittamassa anniskelutoiminnassa havaitaan sääntörikkomuksia.

Iän tarkastamisessa hyväksyttäviä todistuksia ovat viranomaisen myöntämä ja voimassa oleva henkilökortti, passi ja sellaiseksi on vakiintunut myös ajokortti. Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus.

Ravintola dtm:stä kerrotaan ollun viimeisen vuoden aikana lukuisia kertoja yhteydessä sekä viranomaisiin että alan edunvalvontajärjestöön Maraan. Näiltä saadut vastaukset ovat dtm:n mukaan olleet yksiselitteisiä ja linjassa ravintolan käytäntöjen kanssa. Ravintolasta kerrotaan, että asian selvittämistä viranomaisten kanssa kuitenkin jatketaan.

- Palatakseni vielä eilisiltaiseen tapahtumaan: olemme erittäin pahoillamme, että juhlanne päättyivät näissä merkeissä, mutta meidän näkökulmastamme viranomaisohjeistuksen perusteella meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin evätä nuorelta näyttävien henkilöiden sisäänpääsy hyväksyttävän henkilöllisyystodistuksen puuttuessa, kirjoittaa dtm:n taustalla olevan Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Karri Nieminen.

Dtm:n edustajan julkaisemassa kommentissa kerrotaan, että turvapaikanhakijoiden edustaja kutsui poliisin selvittämään asiaa lauantai-iltana, jonka jälkeen poliisi totesi järjestyksenvalvojien toimineen asianmukaisesti.

Asiaa koskevassa keskustelussa julkaistussa kommentissa kerrotaan törmätyn vastaavanlaiseen ovipolitiikkaan myös yökerho Herculeksessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Guldankan palkinto jaettiin kadulla Ted Urholle

vaeltaja2006 • 16.10.2016 13:21 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Guldankan on Regnbågsankan-yhdistyksen antama tunnustus.
Lauantai-iltana ruotsinkielisen sateenkaariviikon pääjuhlassa jaettiin perinteinen Guldankan -palkinto. Pääjuhla oli siirretty DTM:stä kadulle vastalauseena sisään pyrkineiden turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

Palkinnon sai Ted Urho, journalisti Ylestä. Hän on juontajana ja reportterina Ylen ruotsinkielisissä pääkaupunkiseudun ohjelmissa. Palkinnon luovutti Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis. Hän sanoi, että "tarvitsemme enemmän sellaisia esikuvia kuin Ted, joka uskaltaa ottaa kantaa ihmisoikeuksiin. Voimme ylpeinä antaa palkinnon henkilölle, joka lukemattomia kertoja on nostanut esiin hlbti-kysymyksiä Suomen ruotsinkielisen väestön keskuudessa." (Yle nyheter)

Tilaisuuteen oli kutsuttu pari turvapaikanhakijaa, mutta heiltä evättiin sisäänpääsy. Ted Urhon mukaan syynä luultavasti oli, etteivät he pystyneet vahvistamaan ikäänsä. Tilaisuus siirrettiin kadulle Mannerheimintielle.

Guldankan-palkinto jaetaan merkittävästä työstä moninaisuuden, ihmisoikeuksien, ennakkoluulojen vähentämisen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta erityisesti ruotsinkielisessä Suomessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Yrittääkö tamperelaislehden päätoimittaja asettautua äitiyslaki-aiheen yläpuolelle?

Sami Mollgren • 16.10.2016 13:11 • 4 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Tamperelaislehti julkaisi äitiyslaki-keskusteluun osallistuneiden tamperelaiskansanedustajien haastattelut - ja toisen kyljessä lehden päätoimittaja kyseenalaisti asian käsittelyn mielekkyyden.
Tampereella ilmestyvän Tamperelainen-lehden päätoimittaja Karri Kannala katsoo pääkirjoituksessaan "äitiyslaki-höpötyksen" hautaavan alleen "paljon isommat ja tärkeämmät asiat, jotka koskettavat kaikkia".

Päätoimittaja Kannalan kirjoituksen taustalla on kahden tamperelaiskansanedustajan, Sari Tanuksen (kd) ja Sanna Marinin (sdp), vastakkaiset näkemykset äitiyslakikysymyksessä. Molempien haastattelut julkaistiin lehdessä; äitiyslakia vastustavan Tanuksesta keskiviikkona ja äitiyslakia kannattavan Marinin lauantain numerossa. Pääkirjoitus julkaistiin jälkimmäisen haastattelun kyljessä.

Kannala päättää kirjoituksensa toteamukseen "nyt nuija ja päätös pöytään". Loppukaneetin voi tulkita vaatimukseksi ripeästä päätöksenteosta. Nopeus on toki toivottavaa, sillä äitiyslain toteutuminen viivyttelemättä olisi kahden äidin vanhemmoimiin perheisiin syntyvien lasten edun nimissä toivottavaa. Lisäksi maailmassa - totta kyllä - on muutakin ruodittavaa.

Mediaa ei tietenkään voi vaatia ottamaan jotain puolta, ja päätoimittaja Kannala näyttääkin kirjoituksessaan pyrkivän jonkinlaiseen neutraalisuuteen asian suhteen.

Lehden toiminta näyttäytyy kuitenkin journalistisesti kyseenalaisessa valossa: päätoimittaja kirjoittaa lehden tuovan "journalistisesti ja puolueettomasti esiin molempien osapuolten näkemykset" - mutta silti käytännössä pyrkii mitätöimään koko asiasta käytävän keskustelun juuri jälkimmäisen haastattelun yhteydessä.

On huomioitava se, että äitiyslaki ei - toistaiseksi - ole olemassaolevaa lainsäädäntöä, joten keskustelun lyttääminen käytännössä näyttäytyy äitiyslain tarpeen ja merkityksen kyseenalaistamisena. Ja ehkä muitakin vähemmistöjä koskettavien aiheiden merkityksen alentamisena.

Onko kyse taitamattomuudesta pääkirjoituksen laatimisessa ja sen julkaisemisessa - vai kenties pääkirjoituksen laatijan asenteista? Lukijan näkökulmasta toiminnan journalistisuus ja puolueettomuus saivat särön. Samalla päätoimittajan kolmen jutun pakettiin liimaamat käsitteet "avoimuus, monipuolisuus ja moniarvoisuus" näyttäytyvät hivenen oudossa valossa. Vai antaako päätoimittaja kenties yleisesti sapiskaa omalle lehdelleen - tuskastuneena siitä, että toimituksessa syntyy paperille palstatolkulla ja nettiin bittitolkulla höpötystä?

Lehtiyhtymän johtajanakin toimivalta päätoimittajalta voisi vielä odottaa jonkinlaista jatko-osaa jollain tavalla vaillinaiseksi jääneeseen kirjoitukseensa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Gambia: Oppositio yrittää päättää nykyisen presidentin valtakauden

Sami Mollgren • 16.10.2016 11:34 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambiassa oppositio nimittää yhteisen ehdokkaan joulukuun presidentinvaaliin, jotta maata yli kaksi vuosikymmentä hallinnut Yahua Jammeh saataisiin kammettua pois vallasta.

Asiasta kertoo Yle.

Jammeh on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Keväällä 2015 hän sanoi viiltävänsä omin käsin maansa homoseksuaaleilta kurkut auki.

Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.

Jo vuonna 2008 Jammeh sanoi aikovansa leikata pään poikki kaikilta homoseksuaaleilta, jotka eivät lähde pois Gambiasta. Tuolloin Jammeh ajoi maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Samoihin aikoihin Jammeh myös kertoi löytäneensä adsiin parannuskeinon, joka perustuu mm. yrttilääkkeisiin ja Koraanin säkeisiin.

Jammeh on nyt asettumassa viidettä kertaa ehdolle vaaleissa. Tällä hetkellä 51-vuotias Jammeh on pitänyt Gambiassa valtaa vuoden 1994 sotilasvallankaappauksesta lähtien. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Jammeh oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti.

Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin hiippakuntavaltuusto hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen

Sami Mollgren • 15.10.2016 16:40 • 76 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Helsingin hiippakuntavaltuusto katsoo, että kirkko voi vihkiä ja siunata samaa sukupuolta olevat avioparit, jos nämä seurakunnalta sitä pyytävät. Valtuuston torstaina äänin 13-6 tehdystä linjauksesta kerrottiin perjantaina.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu 33 seurakuntaa Helsingissä, Vantaalla, Porvoossa, Myrskylässä, Askolassa, Pukkilassa, Pornaisissa, Loviisassa, Ruotsinpyhtäällä, Lapinjärvellä ja Sipoossa. Hiippakunnanvaltuuston puheenjohtajana toimii Johanna Korhonen.

Kirkon kannasta samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimiseen tai avioparien siunaamiseen päättää kirkolliskokous. Kirkolliskokouksessa ei kuitenkaan ole enemmistöä päätöksen tekemiseen sen paremmin kieltämisen kuin sallimisenkaan kannalle. Kirkkolain muutos vaatii kolmen neljäsosan määräenemmistön kirkolliskokouksessa.

Elokuun lopussa evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous katsoi selonteossaan, että kirkon kannan mukaan avioliitto on vain naisen ja miehen välinen liitto, eivätkä papit saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Myöskään samaa sukupuolta olevien avioparien kirkollista siunaamista ei piispojen mukaan sallita sen jälkeen, kun tasa-arvoinen avioliitto on 1.3.2017 astunut voimaan. Pappi tai seurakunnan muu työntekijä voi kuitenkin rukoilla maistraatissa avioliiton solmineiden puolesta.

Helsingin hiippakunnassa monet papit ovat ilmaisseet aikeensa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittolain uudistuksen tultua voimaan. Koska samaa sukupuolta olevan parin vihkimistä ei ole erikseen lailla tai muilla pätevillä säännöksillä kielletty, on maaliskuusta 2017 lukien papin suorittama vihkiminen on juridisesti pätevä myös homoparin osalta, vaikka se olisi kirkon tulkinnan mukaan sen opin vastainen.

Helsinkiläispappien mahdollisista kurinpitotoimista vastuu on Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilla, jonka puheenjohtaja on Helsingin piispa Irja Askola. Askola on aiemmin todennut haluavansa kirkon vihkivän homopareja.

Lokakuun alussa Helsingin Vallilan kaupunginosassa toimiva Paavalin seurakunta teki julkisen vetoomuksen piispoille ja kirkolliskokoukselle samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta. Samalla seurakunnan seurakuntaneuvosto ilmoitti, että Paavalinkirkon tilat ovat kaikkien avioituvien parien käytössä.

Päivitys 16.10.2016 klo 11.44: korjattu kirkolliskokouksessa vaadittavan määräenemmistön suuruus.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sosiaalisessa mediassa leviää kouluopetukseen liittyvä "SETA-kielto"

Sami Mollgren • 13.10.2016 22:09 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Verkkoon ilmestyneen "SETA-kielto" -sivun mukaan vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta koulussa. Sivulla kuvituksena on Setan logoa mukaileva kuva, jonka yli on vedetty punainen rasti.

Sivulla ohjeistetaan vanhempia siitä, minkälaisella tekstillä vanhemmat voivat vaatia lapsensa vapauttamista opetuksesta tai koulun tilaisuuksista joissa käytetään SETA:n materiaalia, SETA:n henkilöitä tai jossa on SETA-perustaista sisältöä. Tekstissä ilmaistaan myös kielto siitä, ettei lapselle saa jaella SETA-materiaalia tai altistaa sille koulun tiloissa.

Huomiota saa myös Opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -opas. Malliviestissä todetaan, että kieltäytyminen koskee myös opetusta, johon käytetään mainittua opasta. Opas ei kuitenkaan ole oppimateriaalia, vaan tarkoitettu opettajien luettavaksi.

Sivun mukaan oikeus kieltäytyä perustuu Suomen perustuslakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Esillä ovat uskonnon ja omantunnon vapautta käsittelevä perustuslain 2. luvun 11. pykälä sekä oikeutta koulutukseen käsittelevä Euroopan Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2 artikla.

Verkkosivun otsikkona on "Kieltäytyminen perheen arvojen vastaisesta ja/tai vääristelevästä oppimateriaalista ja opetuksesta", ja sivun takana on "Aito avioliitto" -toiminnassa aktiivisesti vaikuttava Arto Jääskeläinen.

Espoossa ilmestyvä Länsiväylä ja muut saman mediaryppään julkaisut käsittelevät asiaa. Julkaisuissa näkemyksen asiasta kertoo opetushallituksen opetusneuvos Satu Elo, jolle SETA-kielto on jo tullut tutuksi. Sosiaalisessa mediassa levinnyt tieto sivusta on saanut opetusalalla työskentelevän henkilön kysymään ohjeita asiaan reagoimiseen.

Elon mukaan oppilaan huoltaja ei voi päättää kouluissa käytettävästä oppimateriaalista eikä opetuksen sisällöstä. Oppimateriaalista päättävät koulu sekä opettaja, ja opetuksen sisältöö seuraa perusopetuslain määräämää opetussuunnitelmaa. Elo toteaa, ettei ole lapsen edun mukaista, jos lapselle aiheutetaan ristiriita siten, ettei kotona tueta koulun opetusta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sinuiksi-palvelu avaa vertais-chatin myös varttuneemmille

Sami Mollgren • 13.10.2016 08:37 • 1 kommentti. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA

Sinuiksi-chatteja on järjestetty keväästä 2015 lukien.
Sinuiksi-palvelu alkaa palvella chatin muodossa myös sateenkaarisenioreja, kun vertaisryhmä sateenkaarisenioreille käynnistyy tiistaina 18. lokakuuta kello 15. Kaksi tuntia kestävä verkkovertaisryhmä järjestetään kerran kuukaudessa. Vuoden lopun muut päivämäärät ovat 15. marraskuuta ja 20. joulukuuta.

- Keskustelujen aiheina voivat olla esimerkiksi ikääntyminen, voimavarat, ilon aiheet, kaappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen, arki, yksinäisyys tai mikä tahansa sinua puhuttava aihe.

Sateenkaarisenioreiden Sinuiksi-chat järjestetään yhteistyössä Sinuiksi-palvelun, Setan Yhdenvertainen vanhuus -hankkeen ja Tukinetin kanssa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy