ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
City-Klinikka
Plastiikkakirurginen klinikka keskellä Helsinkiä.Täyteaine ja muut pistoshoidot, kasvojen alueen operaatiot, rasvaimu BodyTite menetelmällä ja intiimikirurgiaa sekä miehille että naisille.Turvallisesti ja luotettavasti.Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Elton John ei pääse tapaamaan Vladimir Putinia - tällä erää

Sami Mollgren • 26.05.2016 21:09 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
Laulaja ja lauluntekijä Elton John ei pääse tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia toukokuun lopun Moskovan konserttinsa yhteydessä aikataulujen yhteensovittamisongelmien vuoksi.

Laulaja haluaa keskustella Putinin kanssa seksuaalivähemmistöjen asemasta Venäjällä. Kreml on näyttänyt vihreää valoa tapaamiselle, mikäli aikatauluista löytyy yhteinen sopiva hetki. Nyt sellaista ei löytynyt. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskov sanoo, että tapaaminen on mahdollista järjestää myöhemmin.

Elton John ja Putin keskustelivat syksyllä 2015 puhelimessa. Aluksi Elton John joutui pilasoiton kohteeksi, kun Putiniksi tekeytynyt koomikko soitti laulajalle. Pilapuhelu kuultiin Venäjän TV:n ykköskanavalla. Sittemmin myös oikea Putin soitti Elton Johnille, ja episodi todella poiki lupauksen henkilökohtaisesta tapaamisesta.

Elton John esiintyy Pietarin jääpalatsissa 28.5. ja Moskovassa Crucus 30.5.

Vuonna 1962 uransa aloittanut Elton John on yksi maailman tunnetuimmista laulajista. Hänen levyjään on myyty 450 miljoonaa kappaletta. Elton John tunnetaan Venäjää ja venäläisiä ihailevana - ja samalla hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista ajavana aktivistina.

Venäjällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa pidetään yleisesti huonona. Venäjällä säädettiin vuonna 2013 ns. homopropagandalaki, joka kieltää muiden kuin "perinteisten seksuaalisuhteiden" propagoinnin alaikäisille.


» Jutun oma sivu
Transsukupuolisten oikeuksia tukeva Obaman hallinto haastettiin oikeuteen

Sami Mollgren • 26.05.2016 19:55 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
USA:ssa 11 osavaltiota vie presidentti Barack Obaman hallinnon oikeuteen transsukupuolisten oikeuksia koskevan kiistan vuoksi.

Osavaltiot katsovat presidentin ylittäneen valtuutensa tämän ojennettua kirjeitse julkisia kouluja. Kouluille lähetetyssä kirjeessaä todetaan, että opiskelijoiden on päästävä sen sukupuolen käymälään, joka parhaiten sopii heidän sukupuoli-identiteetilleen.

Haasteen jättäneet osavaltiot vaativat tuomaria kumoamaan Obaman ohjeistuksen, millä ei osavaltioiden mukaan ole laillista perustaa.

Ohjeistuksen taustalla on Pohjois-Carolinassa hyväksytty laki, jonka mukaan transsukupuoliset eivät saa käyttää muita julkisia käymälä- ja suihkutiloja kuin sen sukupuolen, joka syntymätodistukseensa on kirjattu. Liittovaltio haastoi huhtikuussa osavaltion oikeuteen kansalaisoikeuslain rikkomisesta.

Oikeusjutun nostaneissa osavaltioissa katsotaan, että Obaman ohjeistus vaarantaa lasten turvallisuuden ja ihmisten oikeuden yksityisyyteen. Pohjois-Carolinan lain katsotaan myös suojelevan naisia ja lapsia ahdistelijoilta ja seksuaalirikollisilta.


USA:n korkeimman oikeuden taannoinen samaa sukupuolta olevien avioliitot kaikkialla liittovaltiossa sallinut ratkaisu on nähty merkittäväksi taustasyyksi hlbti-vähemmistöjen asemaa heikentäville lakihankkeille ja muulle aktiviteetille.

Arvioiden mukaan hlbti-vähemmistöjä syrjiviä lakeja punnitaan oikeusistuimissa perustuslakiin nähden, ja niiden kaatumista pidetään todennäköisenä. Lisäksi suurin osa USA:n asukkaista kannattaa mielipidekyselyjen mukaan liittovaltiotasoista syrjintäsuojalainsäädäntöä. Osavaltioista Vermont, Washington ja New York ovat ilmoittaneet, ettei syrjiviä lakeja hyväksyneisiin osavaltioihin tehdä virallisia vierailuja.

Päivitys: korjattu termiksi "sukupuoli-identiteetti".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finlandin öinen kävelyreitti

vaeltaja2006 • 26.05.2016 19:31 • 11 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Merikadun ja Wecksellintien risteyksessä Viktor Janssonin Taistelija-patsaan jykevä hahmo katselee Kirsikkapuistoon päin
Tom of Finland kertoi haastatteluissaan, millaisia reittejä hän kuljeskeli Helsingin yössä piirtämisen lomassa. Näillä kävelyretkillä hän saattoi tavata uusia ihmisiä ja löytää uusia ideoita piirroksiinsa. Siihen aikaan kaikissa läntisen maailman kaupungeissa ja myös itäblokin maissa harrastettiin puistoissa kuljeskelua ja pikaisia pysähdyksiä julkisiin vessoihin. Turvallisia kokoontumispaikkoja sisätiloissa ei juuri ollut. Monille seuraa hakeville kehittyi omat reitit, joita seurattiin ilta illan jälkeen.Tässä Tom of Finland paljastaa oman reittinsä


Kävelyreitti on pituudeltaan n. 3 kilometriä. Kävelyreitin alkupiste on Kiasman ja Musiikkitalon välinen notkelma, baana. Reitti suuntautuu eteläisimpään Helsinkiin meren rannalle. Kierroksella ohitetaan myös hänen pitkäaikainen kotinsa Ullanlinnan kaupunginosassa.

Kohde 1: Lähtöpiste: Kiasman ja Musiikkitalon välinen notkelma, baana

Nykytaiteen museo Kiasman ja Musiikkitalon välissä on notkelma, jossa Mannerheimintien ali kulkee entinen ratatunneli, nykyinen kevyen liikenteen väylä baana. Aiemmin notkelmassa oli VR:n tavara-asema makasiineineen. Paikka oli iltaisin ja öisin pimeä – juuri sopiva paikka homomiesten kruisailulle. Kadun toisella puolella, Eduskuntatalossa, päätettiin maan asioista. Notkelmaa kutsuttiin Kissalankujaksi tai Kalastavan kissan kujaksi. Kujan varrella oli peltinen pisuaari, jossa illan ja yön aikana pistäytyivät monet lähikapakoista omille retkilleen lähteneet. Välillä pisuaarin eteen parkkeerasi suuria, komeita autoja.Pisuaari oli olemassa vielä vuonna 1971, kun homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistui rikoslaista. 96-lehden pakinoitsija Bibinettekin oli paikalla seuraamassa yön tunnelmia. Kaikki oli niin kuin ennenkin, samat ihmiset, samat jutut.

Kissalankujalta voi nopeasti piipahtaa nykyisen Presidentti-hotellin paikkeille. Siellä oli ennen lautainen pömpeli, jossa Tomin mukaan "muusikkohomot ja soitto-oppilaat" poikkesivat Konservatoriosta tullessaan.Kohde 2: Esplanadin puisto, Espa

Esplanadin puisto oli homojen suosima kävely- ja kohtauspaikka 1940-50 -luvuilla, lempinimeltään Perverskaja Ulitsa tai Bögelund. Tom of Finland kuvailee värikkäästi haastattelussa, miten Espalla kokoonnuttiin iltaa viettämään ja kikattamaan. Monet siellä viihtyvät olivat Tomin mukaan naismaisia miehiä. Hän itsekin yritti, mutta tajusi pian, että jos joku tuttu kävelisi ohi ja näkisi hänet siellä, maine olisi mennyttä. Tomin alkuaikojen maalauksissa on näitä "feminiinisiä miestyyppejä".Puistossa oli suosittu käymälä, lempinimeltään Päämaja tai Pääkonttori. Jo sota-aikana siellä oli "liikennettä". Heteromiehetkin tiesivät, eivätkä uskaltaneet sisälle. Espalla käveltiiin edestakaisin ja välillä käytiin asioimassa Kauppatorin peltipömpelissä. Tom kertoo itse:Espa ei ollut enää 60-luvun lopulla kohtauspaikkana. Silloin ulkotapaamispaikat olivat siirtyneet pois ydinkeskustasta hieman syrjemmälle: Mäntymäen ja Laakson kallioille.

Homot palasivat Esplanadin puistoon 1990-luvun alkupuolella, kun Setan vapautuspäivien puistojuhlia pidettiin Espan lavalla. Kesällä 1994 järjestettiin "näytöshäät": kaksi miesparia ja yksi naispari solmivat epävirallisen avioliiton. Toinen miespari oli pukeutunut täysiin nahkoihin.

Kohde 3: Palacen ravintola

Osoite: Eteläranta 10

Olympialaisten alla 1952 valmistui loistohotelli Palace etelärantaan vanhan kauppahallin viereen. Se majoitti varakkaimpia kisavieraita. Tom oli opiskellut pianonsoittoa Sibelius-akatemiassa. Hän soitti pianoa Palacen toisen kerroksen elegantissa ravintolassa. Hän soitteli siellä vuosikausia, ravintolasta tuli Tomin toinen koti.Kun illalla ravintola suljettiin, Tomin oli helppo lähteä öiselle kierrokselleen. 1950-luvun alkupuolella hän asui Munkkivuoressa Ulvilantiellä, mutta jossain vaiheessa hän muutti lähemmäksi keskustaa, Kalevankatu 48:aan.


Kohde 4: Tähtitorninmäki, maisematerassit

Tähtitorininmäki oli suosittu öinen kohtauspakka. Kun noustaan Tähtitorninmäen satamanpuoleista reunaa, voi käydä katsastamassa kallion terassimaista rakennetta. Siellä oli rauhallista istuskella sivummalla ja odottaa seuraa.Ylätasanteella on Haaksirikkoisten patsas, joka pystytettiin jo Venäjän vallan aikana. Pietarista oli tullut määräys, että patsaan ihmishahmot katsovat itään, kohti valtakunnan pääkaupunkia Pietaria, mutta asennustöissä oli sattunut "virhe": patsaan mieshahmo katsoo länteen, ei itään.

Alhaalta satama-altaasta lähtivät laivat Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan. Laivat ja meri synnyttävät helposti mieleen kaukokaipuun. Tom kuului jo 50-luvulla siihen harvalukuiseen suomalaisten joukkoon, joka pystyi matkustelemaan ympäri Eurooppaa.

Laivat veivät myös "seksuaalipakolaisia". 1960-70 -luvuilla monet homot muuttivat Ruotsiin etsimään vapaampaa ilmapiiriä. Ruotsin seksuaalivähemmistöjen järjestössä RFSL:ssä oli runsaasti Suomesta muuttaneita jäseniä, ja RFSL:n lehdessä oli omat suomenkieliset sivut.


Tähtitorninmäkeä hallitsee observatorio. Sen keskitornin päällä tangossa näkyy musta "pussi" tai "hattu". Vielä 30-luvulla hattu nostettiin ylös tankoon joka päivä ennen klo 12 ja täsmälleen puolen päivän aikaan hattu pudotettiin alas. Herrat kauppatorilla saivat tarkistaa taskukellojensa ajan. Silloin puut eivät peittäneet näkyvyyttä.


Kohde 5: Tähtitorninmäen länsirinne

Observatorion länsipäädyn ja ruotsalaisen nomaalilyseon välissä oli Tähtitorninmäen suosittu käymälä. Vieläkin maaperä on typen rehevöittämä. Tom of Finland kertoo, miten sodan aikana siellä kävi saksalaisia sotilaita ja sodan jälkeen valvontakomission aikaan hyvinkin eksoottisia puna-armeijan sotilaita. Kaikilla oli halu. Tom of Finland ei ollut kiinnostunut siitä, millaista poliittista suuntaa hänen öiset kumppaninsa edustivat.

Toukokuussa 2016 tässä maastossa filmattiin Tom of Finland -elokuvan Tähtitorninmäki-kohtauksia. Avustajiksi oli pyydetty mm. MSC Finlandin jäseniä, avustajat puettiin ajan henkeen sopivasti. 1950-luvulla nahka-asut olivat melko erilaisia.Kansallisgalleria omistaa Tomin työn vuodelta 1954-55 "Poika Tähtitorninmäellä".Kohde 6: Tomin kotitalo 1972-1984

Osoite: Tehtaankatu 7 eli taloyhtiö Sampsa

Tom asui merkittävän osan luovasta kaudestaan osoitteessa Tehtaankatu 7 D-rappu. Taloyhtiön nimi on Sampsa. Se on 1900-luvun alussa rakennettu jugendtalo, jossa huoneet ovat korkeita. Tomin asunto oli 92 neliömetriä. Erkkeri-ikkuna oli pohjoisen suuntaan. Tomilla ja hänen elämänkumppanillaan Velillä oli omat huoneet. Pohjoispuolen ikkunoista näkyy Vuorimiehen puistoon. Tom tunsi puiston jo entuudestaan, koska sen länsisivustalla oli vuoteen 1950 saakka pömpeli. Rakennelma räjähti 14.1.1950. Kyseessä oli ilmeisesti itsemurharäjäytys.

MSC:n entinen puheenjohtaja Leeku Kimmel kertoi, että Tomilla ja Velillä ei ollut mitään keskinäistä testamenttia. Kun Veli kuoli vuonna 1981 kurkunpääsyöpään, Velin omaiset kävivät hakemassa huoneistosta pois lähes koko kalustuksen.

Vuonna 1984 asunnon omistaja ilmoitti myyvänsä asunnon, joten Tom joutui muuttopuuhiin. Tom järjesti kirpputorin, jossa hän myi mm. taulujaan ja suuren osan vanhoista amerikkalaisista homolehdistä.

Monia tunnettuja kulttuuri-ihmisiä on asunut samassa korttelissa. Luettelo on naapuritalon, Tehtaankatu 5:n historiikista.
Kohde 7: Kaivopuisto

Kaivopuisto oli Tomille kiinnostava paikka. Siellä oli ainakin kaksi pömpeliä, ja siellä voi tavata "raavaita miehiä". Pusikot tarjosivat näkösuojaa. Toinen toileteista on edelleen tallella Kaivohuoneen takapuolella, mutta se on vain harvoin auki.Kaivopuiston länsikulmalta länteen päin lähtee Merikatu. Vielä 1970-luvun alussa monet homot kertoivat lähtevänsä kruisailemaan "Merikadulle ja Kirsikkapuistoon". Maisema oli aika hoitamatonta ja rannan vieressä kenttä oli varattu veneiden säilytykseen. Nyt maisema on täysin uusiutunut, kirsikkapuita on istutettu pitkin rantaa ja veneet on siirretty kauemmaksi länteen.Kohde 8: Kirsikkapuisto

Kirsikkapuistossa, nykyisen Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkin ympärillä, oli paljon pensaita, joiden kukinnot tuoksuivat spermalta. Samoja pensaita on nykyäänkin Linnanmäen rinteissä. Kirsikkapuisto, oikealta nimeltään Ursinin kalliot, oli suosittu kruisailupaikka. Puinen toilettirakennus oli siitä hyvä, että sen vierelle pääsi autolla ja oviaukosta mahtui pyörätuolilla.Kruisailu loppui heti 1970-luvun alussa, kun pömpeli tuhottiin. Nyt koko ranta on suosittu vapaa-ajanviettoalue. Rannasta Café Caruselin vierestä lähtee vene Pihlajasaareen, jossa on nudistiranta.Kohde 9: MSC:n klubi

Osoite: Pursimiehenkatu 26

Pursimiehenkadulla oli 1990-2000-luvulla MSC:n klubitila, joka tuli kuuluisaksi siitä, että poliisi teki sinne ratsian vuonna 2000. Ilta-Sanomat kertoi ratsiasta.Tom oli MSC:n kunniapuheenjohtaja. Hän oli tavannut alkuaikojen puuhamiehen Leeku Kimmelin vuonna 1977 Merikadulla, ja liittyi heti MSC:n jäseneksi. Tom ei koskaan ehtinyt vierailla täällä Pursimiehenkadun klubilla, mutta ensimmäisillä klubeilla Sörnäisissä ja Pihlajatiellä hän kävi silloin tällöin. Kaikki muistavat hänet myönteisenä, miellyttävänä herrasmiehenä. Hän oli aina pukeutunut pukukoodin mukaan. Kun hän 80-luvulla palasi talven vietosta Los Angelesista, aina joku oli lentoasemalla häntä vastassa - joskus isompikin ryhmä ja joskus motoristien ryhmä.

MSC Finland vaalii Tomin muistoa.

Kohde 10: Johanneksen urheilukenttä

Johanneksenkirkon vieressä, urheilukentän molemmissa päissä oli pari surkeaa peltipömpeliä. Vain harva viitsi pistäytyä niissä.
Kohde 11: Kultakauha

Osoite: Ratakatu 1

Ravintola Kultakauhan omistajat 1970-luvulla olivat homoja, ja MSC Finland sai pitää kuukausitapaamisiaan ravíntolassa. Kuulopuheiden mukaan Kultakauhassa suunniteltiin Tukholman käynnin ohjelmaa, kun SLM Stockholm juhli joulukuussa 1977 "Decemberplotia". Tukholman kerholla Tom piirsi ja kertoi tarinoita kuin Kylli-täti, ja suosio oli valtava. Tom oli suunnitellut myös sätkyukon, jolla liikkuivat kaikki tapeelliset ruumiinosat. Jorma Uotinen tuli Pariisista Tukholman juhliin ja esitti modernia tanssia.

Joskus Tom kantoi Kultakauhaan filmiprojektorin ja näytti Amerikasta tilaamiaan 8-millisiä filmejä. Välillä ulkomailta tilaaminen tuotti pettymyksen. Esim Pool-filmi ei ollutkaan peliä uima-altaalla vaan biljardin peluuta. Tom matkusti ensi kerran Amerikkaan vuonna 1978.


Kohde 12: Iso-Roba ja Dianapuisto

Osoite: Iso-Roobertinkatu 3


Ison Roobertinkadun alkupäässä sisäpihalla siijaitsi Suomen ensimmäinen homoravintola Gay Gambrini. Se aloitti heinäkuussa 1984.Ravintolaan järjestettiin baaritila "tosimiehille". Se sai nimekseen Company Bar. Wiki toimi alkuaikoina siinä baarimikkona. Hän oli Tomin viimeinen henkilökohtainen avustaja vuonna 1991.
MSC Finland järjesti silloin tällöin nahkabileitä Gambrinissa. Oman väen voimin rakennettiin jonkinlainen "show". Rahaa oli käytettävissä hyvin vähän, joten kaikki tehtiin talkootyönä. Nykyisin on toisin: rahaa tuntuu olevan ja eurooppalaisten nahka- ja fetissikerhojen kesken on varustelukilpailu siitä, kenellä on parhaat bileet ja mahtavimmat showt.

Dianapuiston ja Ison Roobertinkadun kulmassa oli aikoinaan pömpeli. Senkin Tom tsekkasi silloin tällöin.

Iso Roobertinkatu oli hyvin erinäköinen ja ahdas. Raitiolinja 3 kulki pitkin katua. Isoroba muuttui kävelykaduksi 1985 ja raitiovaunukiskot siirrettiin Fredrikinkadulle. Kadun läntisessä päässä oli osto- ja myyntiliikkeitä ja tärkeä antikvariaatti, josta sai jo 1960-luvulla tuoreimmat, sensuroimattomat tanskalaiset homolehdet. Niissä nähtiin Suomessa ensi kertaa Tomin piirroksia.
Kohde 13: Tomin viimeinen koti

Osoite: Fredrikinkatu 43
1980-luvun puolivälissä Tom asui vuoden Lauttasaaressa, mutta hän ei pitänyt asunnostaan. 1986 löytyi tilava asunto jugend-talosta Lönnrotinkadun ja Fredrikinkadun kulmasta. Oli kolme avarakaarista erkkeriä ja kaksi parveketta, neljäs kerros. Vaikka ulkoisesti kaikki oli hyvin, pitkäaikainen ystävä Tuomo pani merkille, että Tomin kunto huononi nopeasti. Pahenevan keuhkosairauden vuoksi hän ei enää matkustanut Amerikkaan vuoden 1988 jälkeen. Ystävät auttoivat, mutta hänelle etsittiin myös säännöllisempää kodinhoitoapua. Hän sai avukseen Gambrinin henkilökuntaa. Viimeinen avustaja oli Wiki. Heille kehittyi lämmin suhde ja Tom piirsi tunnetun kuvan Wikistä irokeesikampauksessa.Viimeisen vuoden aikana Tomin arkistoja siirrettiin Kaliforniaan Tom of Finland Foundationin tiloihin. Olihan vaara, että arvokkaat arkistot ja piirrokset päätyvät roskikseen mahdollisen kuoleman jälkeen. Wiki toimi kuriirina.

Tieto Tomin kuolemasta tuli marraskuun 7. päivänä 1991. Hän oli tuupertunut lattialle eikä elvyttäminen onnistunut. MSC Finland vietti seuraavan päivän kerhoiltaansa muuttuneissa tunnelmissa. Kynttilä paloi koko illan Tomin muistoksi.
Kävelykierros perustuu suurimmalta osin Tomin haastatteluun MSC Finlandin jäsenlehteä, Prätkäpostia, varten huhtikuussa 1990. Mukana on omia muistikuvia 1960-70-luvuilta. Asiantuntijana on ollut tutkija Kati Mustola. MSC Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja Magnus tarkisti MSC:tä koskevia kohtia. Lähteenä on käytetty myös Valentin Hoovenin kirjaa Tom of Finlandista.Jälkipainatus ja kääntäminen muille kielille sallittu.
Lähteeksi tulee mainita: ranneliike.net ja tämän artikkelin nettiosoite (http://ranneliike.net/teema/tom-of-finlandin-oinen-kavelyreitti?aid=12357)
Voit tulostaa artikkelin tästä.

Tähtitorninmäen huomaamattomia terasseja, taustalla satama ja Ruotsinlaivat
Tässä observatorion länsipäädyn kulmalla oli pömpeli, jossa kävi kansainvälistä sotilashenkilökuntaa Saksasta ja Neuvostoliitosta. Tom tapasi monia.
Tom of Finlandin kotitalo 1972-1984, Tehtaankatu 7 D-porras, ylin kerros.
Tom of Finland löysi homoja Espan puistosta jo sodan aikana. Hän päätteli, että naismaiset, kikattavat miehet ovat homoja ja liittyi seuraan.
96-lehden terhakas pakinoitsija Bibinette kuvasi numerossa 2/1971 tunnelmia Kissalankujalla, kun laki oli muuttunut eivätkä homot olleet enää rikollisia. Napsauttamalla sivu suurenee lukukelpoiseksi.
Kissalankuja vuonna 1970. Kuva julkaistiin 96-lehdessä.
Kirsikkapuisto vuonna 1970. Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki oli pystytetty vuonna 1968. Vuosisadan alkupuolella tässä oli kaupungin uimalaitos.
MSC:n kerhotila oli vasemmanpuoleisen rakennuksen 5. kerroksessa joitakin vuosia vuosituhannen vaihteessa. Alhaalla oli ovikello. Kun kerhohuoneiston oveen kolkutettiin, oven avannut näki toistakymmentä poliisia. Hän veti oven heti kiinni. Hetken kuluttua hän oli käsiraudoissa.
Ravintola Gambrini sijaitsi tässä talon läpi kulkevassa käytävässä, suoraan edessä, toisessa kerroksessa. Sisään pujahdettiin oikealla olevan oven kautta.
Wiki (keskellä), Tom of Finland -säätiön perustaja Durk Dehner (vas) ja Liverpoolin Homotopia-projektin vetäjä Gary Everett Hietaniemen muistolehdossa Tomin syntymäpäivänä 2012.
Tämä oli ensimmäinen Tom of Finlandin piirros, jonka tämän kiertokävelyn laatija löysi antikvariaatista Iso-Roba 42:ssa. Kuva oli marraskuun 1965 Manege-lehdessä. Lehti oli tanskalainen.
Espan "homohäät" 1994: Suudelma. Kuva Prätkäpostin kannesta.
Company mahtui Gambrinin eteistilaan.
Miksi urheilukentän molemmissa päissä oli peltikäymälä? Varmaan sen vuoksi, että olympialaisten aikaan 1952 kentällä verryteltiin ja harjoiteltiin, eikä liikunta tuntunut hyvältä, jos oli pissahätä.
Kultakauhan paikalla on nyt nepalilainen ravintola.
Kuuluisuuksia, jotka ovat asuneet Tehtaankadun taloissa 5-9.
Homojen kohtauspaikka oli tässä Esplanadinpuiston länsilaidalla Ruotsalaisen Teatterin takana. 40-luvulla käymälä oli suunnilleen samalla kohdalla kuin nykyinen moderni, vihreä toiletti.
Kaivopuiston länsikulmalla, penkkirivistön takana oli vielä 70-luvulla yksi pömpeli. Nykyään kesäaikana täällä kokoontuvat kymmenet motoristit rupattelemaan.
Mahtava Merikatu johtaa kohti seuraavaa kohdetta, "Kirsikkapuistoa". Merikadun ja Huvilakadun risteyksessä asui teatterinjohtaja Vivica Bandler (1917-2004) sukutalossaan. Hän oli Tove Janssonin ystävä. Tom ei ilmeisesti paremmin tuntenut kumpaakaan.
Hampurilaisen Tom's Saloonin omistaja Ullrich Tangermann ja Wiki Taidehallin näyttelyssä toukokuussa 2016. Tomin piirtämä kuva Wikistä on seinällä alimmaisena.
Tässä haastattelukatkelmassa Tomi kertoo, miten hän työskenteli. Aarno oli monesti hänen mallinaan. Puhutaan myös piirrossarjasta Front Runner ja Gay Gameseista.
Tomin haastattelusta käy ilmi, että hän alkoi kyllästyä muusikkoelämään. Omasta mielestään hänestä ei koskaan olisi tullut huippupianistia.
Tom tapasi Espalla komean saksalaisen upseerin. Lähdettiin kävelemään Kaivopuistoon. Tarinalla oli traaginen loppu.
Heti sodan jälkeen valvontakomission venäläiset sotilaat löysivät Tähtitorninmäen pömpelin ja olivat innolla mukana.
Tom hankki ensimmäiset filminsä postitilauksina Amerikasta. Sieltä tuli myös erilaisia bodauslehtiä, joista löytyi hyväkroppaisia malleja.
"Oletko sinä...?" -nimisessä dokumenttielokuvassa vuodelta 1969 on kuvia Helsingin ulkotapaamispaikoista. Tässä Youtubesta tallennetussa kuvassa on Kissalankujan pömpeli. "Oletko sinä...?" hyllytettiin Yleisradiossa ja se esitettiiin ensi kerran vasta vuonna 1999.
Kartan pohja on Helsingin karttapalvelusta http://ptp.hel.fi/avoindata/. Kartta tarkentuu klikkaamalla kerran.
Palace-hotelli, kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Kaivopuiston länsikulman käymälä, Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja tuntematon, kuva vuodelta 1938.
Kuvauksissa kevyt usva on noussut lisäämään Tähtitorninmäen salaperäisyyttä toukokuun lopulla 2016

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Avioliittolain muutokset ryöpytyksen kohteina Kristillisdemokraattien tilaisuudessa eduskunnan kansalaisinfossa

vaeltaja2006 • 25.05.2016 08:15 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Paikalla oli kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kansanedustajia. Kuvassa Essayah, Tanus ja Niikko.
Tiistai-iltana eduskunnan kansalaisinfo oli täynnä vanhempaa kuulijakuntaa, kun Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän järjestämässä tilaisuudessa kuultiin, mitä Ranskassa on tapahtunut sen jälkeen, kun avioliitto avautui homoille ja lesboille. Kuulijakunta päivitteli ääneen, kun La Manif Pour Tous -liikkeen presidentti Ludovine de La Rochere puheessaan esitti huolella valikoituja yksityiskohtia homoseksuaalisten avioliittojen aiheuttamasta vaikeasta tilanteesta Ranskassa.Ranskassa oli jo aikaisemmin mahdollisuus solmia Pacs eli "rekisteröity parisuhde" ja se koski molempia sukupuolia. Kymmenen vuotta sitten säädettiin laki homofobisten rikosten rangaistuksista, mutta kun vastustetaan homo- ja lesbojärjestöjen vaatimuksia, se leimataan homofobiaksi. Vuonna 2012 presidentti Holland toi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Lakiesitys sai nimen "avioliitto kaikille". Ludovine de La Rocheren mukaan se oli harhaanjohtamista, koska siinä ei puhuttu mitään adoptio-oikeudesta. Lakiesitys eteni nopeasti eikä tehty kaikkia arvionteja lain vaikutuksista. Ranskalaispuhuja esitti näkemyksenään, että laki ei ollut sopusoinnussa lasten oikeuksien julistuksen kanssa. Lain vastustajat yrittivät vaatia vaikutusarvionteja, mutta kaikki nämä puheenvuorot on pyyhitty pois julkisista arkistoista. Lain käsittelyä nopeutettiin, koska oli vaara, että valtaosa edustajista kääntyy lakia vastaan.Ranskassa presidentillä on suuri valta, koska hänellä on aina eduskunnan enemmistö takanaan. Laki meni läpi. Suuri osa keskustaa ja oikeistoa oli lakiesitystä vastaan, mutta laki hyväksyttiin, kun vasemmisto joutui äänestämän ryhmäkuriin perustuvan ohjeen mukaan.

Ranskalaiset osoittivat kuukausien ajan mieltään kaduilla. Ludovine de La Rochere puhui jälleen rauhanomaisista mielenosoituksista ,vaikka media on kertonut rajuista väkivaltaisista yhteenotoista parlamentin edustalla huhtikuun lopulla 2013. La Manif Pour Tous -liike julisti, että avioliittolaki koskee myös perheisiin syntyneitä lapsia. Avioliitossa on kysymys perheestä ja sukupolvien ketjusta. Ludovine de La Rocheren mukaan homoliike kommentoi: parempi että orpo lapsi on kahden rakastavan vanhemman kanssa kuin orpokodissa. Ja La Rocheren mukaan homot haluavat avioliitolla näyttää, että aviopari rakastaa toisiaan. HLBTI-liikkeen mukaan keinohedelmöityksellä ja sijaissynnytysillä ei ole mitään tekemistä tämän lain kanssa. Ludovine de La Rochere väitti, että toisin on käynyt.

Lain haitalliset vaikutukset ovat La Manif Pour Tous -liikkeen mukaan moninaiset. Tässä heidän keräämiään valikoituja esimerkkejä (20 min audio, valitettavasti tulkkina toimineen nimestä ei saanut selvää, kun salin mikrofonit oikuttelivat):
Varatuomari Anttinen: Avioliittolain muutoksesta tulisi käynnistää tutkintamenettely

Tilaisuudessa kuultiin varatuomari Jyrki Anttisen kuvaus avioliittolain muutosta ajaneen kansalaisaloitteen ja liitännäislakien käsittelystä. Jyrki Anttinen näki käsittelyssä epäkohtia. Lapsivaikutusten arviointi jätettiin avioliittolain käsittelyn yhteydessä tekemättä. Lapsen edun arviointi perustuu YK:n lasten oikeuksien yleissopimukseen. On ohitettu Suomea sitova ihmisoikeusvelvoite. On unohdettu hyvä lainvalmistelutapa. Kysymys on juridinen, ei poliittinen. Aina kun valiokunnissa käsitellään asioita, jotka ihmisoikeussopimusten tai perustuslain suhteen ovat epäselviä, tulisi hankkia perustuslakivaliokunnan lausunto.

Nyt valmistellaan valitusta YK:n ihmisoikeuksien komitealle. Tutkintamenettely on mielenkiintoinen: jos sopimusvaltio järjestelmällisesti loukkaa oikeuksia, jotka määrätään yleissopimuksessa, niin voidaan käynnistää tutkintamenettely. Se on tullut voimaan Suomessa helmikuussa 2016. Varatuomari Jyrki Anttisen mukaan aito-avioliitto-kansalaisaloitteen yhteydessä, siis kumoamisaloitteen yhteydessä, asia tulisi saattaa perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Puhemiesneuvosto voisi sitä esittää ja se tulisi eduskunnan arvovallan vuoksi tehdä.

Ranskalaisen perhearvoja ajavan La Manif Pour Tous -liikkeen presidentti Ludovine de La Rochere puhuu

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Britannian hallitus haluaa kysyä kaikilta maassa asuvilta kuulumista hlbti-vähemmistöihin

Sami Mollgren • 24.05.2016 19:20 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ison-Britannian seuraavassa väestönlaskennassa vuonna 2021 saatetaan kysyä kansalaisten seksuaalista suuntautuneisuutta ja sukupuoli-identiteettiä, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Kymmenen vuoden välein tehtävässä laskennassa on kysytty erilaisa henkilöön liittyviä kysymyksiä, kuten rotua, siviilisäätyä ja uskonnollista vakaumusta. Sen sijaan hlbti-vähemmistöihin kuulumista ei ole aiemmin selvitetty.

Paikallinen tilastoviranomainen Office for National Statistics (ONS) on viestittänyt uusien kysymysten tarvetta tulevaa väestönlaskentaa silmälläpitäen. Aiemmin ONS ei ole pitänyt hlbti-aihepiiriä sopivana otettavaksi mukaan. On esitetty myös huoli siitä, että perhepiirissä yksityisyyttä ei voi taata, ja se voi johtaa hlbti-vähemmistön aliedustukseen tuloksissa.

Hallituksen yhdenvertaisuusasioista vastaavasta toimistosta kuitenkin todetaan hlbti-aihepiirin mukaanottamisen tarpeellisuus; ilman perustietoja aihepiiriin liittyviä ratkaisuja joudutaan tekemään erilaisten suppeampien selvitysten antaman tiedon varassa.


» Jutun oma sivu
Itävallassa presidentinvaalit - vihreiden Alexander Van der Bellen voitti niukasti

vaeltaja2006 • 22.05.2016 18:09 • päivitetty: 23.05.2016 17:30 • 16 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Itävallan arvostettu liittopresidentti Heinz Fischer on presidenttikaudellaan vaikuttanut siihen, että ilmapiiri on ollut liberaali, ihmisiä arvostava ja hlbti-ihmisiä kunnioittava. Hän on toiminut yhdenvertaisten oikeuksien puolesta. Liittopresidentin virastolla on enemmän vaikutusvaltaa kuin yleensä ajatellaan. Ei ole yhdentekevää, kuka virassa on ja millaiset yhteiskunnalliset tavoitteet on asetettu. Tärkeää on sekä sisäpoliittinen tilanne että suhtautuminen Eurooppaan. Euroopan aiheuttama paine on vienyt monia uudistuksia eteenpäin.

Vaaleissa ovat vastakkain oikeistopopulistinen Norbert Hofer ja vihreiden Alexander van der Bellen. Vaalitulos tulee lehtitietojen mukaan olemaan äärimmäisen tiukka. N. klo 20 on luvattu lopputulosta sununtain vaalista, postiäänet lasketaan sen jälkeen.


Taloustieteen professori Alexander Van der Bellen on jo varhain poliittisen uransa alkuvaiheissa ilmaissut tukensa hlbti-ihmisille. Hän on vieraillut monissa hlbti-tapahtumissa. Nyt kansanedustaja-aikanaan hän on asettanut tavoitteekseen homofobisen rikoslain poistamisen ja avioliittokiellon kumoamisen. Vuodelta 2005 on hänen kyyninen lauselmansa: Jos kaksi naista tai kaksi miestä haluavat tehdä sen saman virheen, jonka heteroparit naimisiin mennessään tekevät, heille on annettava se oikeus.

Oikeistopopulistinen insinööri Norbert Hofer on laajasti kansan suosikki presidentiksi. Hän on selkein sanoin ilmaissut asettuvansa hlbti-oikeuksien laajentamista vastaan. Hän on ollut tärkeä tekijä, kun FPÖ puolue kirjoitti omaa puolueohjelmaansa. Ohjelmassa selvin sanoin ilmaistaan, että avioliitto kuuluu mies-nais -pareille. Vain sillä tavoin turvataan lasten paras. Rekisteröity parisuhde torjutaan, vaikka sellainen jo onkin Itävallassa voimassa.

Mikään muu puolue ei ole yhtä johdonmukaisesti toiminut viimeisen kymmenen vuoden aikana (Jörg Haiderin kuoleman jälkeen) homojen oikeuksia vastaan. Vaalikamppailun aikana Hofer on useaan otteeseen ilmaissut kantansa homoja vastaan. Hän on tv-väittelyssä luvannut, että perustuslakia tullaan muuttamaan niin, että homot eivät saa avioliitto-oikeutta ja adoptiota. Vaikka perusstuslaissa vaaditaan tasa-arvoa, hän vaatii, että homot määritellään tämän perustuslakikohdan ulkopuolelle. Tv-väittelyissä hän on veistellyt vitsejä homoista isinä ja äiteinä.

Päivitys klo 18.10: Norbert Hofer johtaa 50,2%, van Bellen 49,8%

Päivitys maanantaina klo 17.20; Vihreiden Alexander Van der Bellen on valittu niukalla enemmistöllä Itävallan seuraavaksi presidentiksi. Äänet 50,1% - 49,9% vihreän ehdokkaan eduksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Italian presidentti vahvisti parisuhdelain

Sami Mollgren • 21.05.2016 13:03 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Italian presidentti Sergio Mattarella allekirjoitti perjantaina parisuhdelain. Parlamentti hyväksyi lain 11. toukokuuta, ja senaatti oli hyväksynyt sen helmikuussa. Uuden lain mukaisen parisuhteiden rekisteröinnin odotetaan käynnistyvän syksyllä.

Lain myötä Italia tunnustaa ensi kerran virallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteet, ja laki tuo turvan myös samaa sukupuolta oleville pareille moniin elämäntilanteisiin. Civili Unioni -instituutio antaa mahdollisuuden samaan sukunimeen, perintöoikeuden ja tunnustaa parin osapuolet toistensa lähiomaisiksi.

Uutta lakia on kuitenkin kritisoitu puutteelliseksi ja riittämättömäksi. Lain vastustajat onnistuivat poistamaan joitain suunniteltuja pykäliä. Laki ei esimerkiksi salli samaa sukupuolta olevien vanhempien perheille edes rajoitettua adoptio-oikeutta.

Etenkin katolis-konservatiivit ovat vastustaneet lakia vielä lain hyväksymisen jälkeen. Vahva katolinen kirkko on vastustanut näkyvästi parisuhdelain säätämistä. Italiassa joukko katolista kirkkoa lähellä olevia konservatiivisia poliitikkoja on ilmoittanut suunnittelevansa kansanäänestyksen järjestämistä parisudelain kumoamiseksi, mutta kaatamishankkeen menestymiseen ei uskota yleisesti.

Italia on ollut vanhan Länsi-Euroopan suurista maista viimeinen, jossa samaa sukupuolta olevien parisuhteilla ei ole ollut minkäänlaista valtion tunnustusta.

Laki koskee sekä samaa että eri sukupuolta olevia pareja. Eri sukupuolta olevat parit voivat solmia myös avioliiton.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy