ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Egyptissä toistuvasti homomiehien pidätyksiä

Viime kuukausina on useita kertoja uutisoitu Egyptistä homomiesten pidätyksistä erilaisten yksityisten kokoontumisten yhteydessä. Maanantaina 15.1.2018 yhdeksän homomiestä pidätettiin ratsiassa yksityisiin tiloihin Aleksandrian miljoonakaupungissa.

Joukkopidätyksiä perustellaan sillä, että on tapahtunut ”seksuaalista irstailua”. Siinä rikotaan yleistä turvallisuutta ja moraalia. Yksityinen asunto oli viranomaisten mukaan vuokrattu ryhmäseksijuhlien järjestämistä varten. Vihjeet viranomaisille tulivat lähikortteleiden asukkailta.

Homoseksuaalisuutta ei ole kielletty laissa, mutta jatkuvasti vedotaan julkiseen moraaliin ja irstailuun. Viime vuosina sotilashallinnon ja presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana homojen vaino on lisääntynyt jatkuvasti. Neljän viime vuoden aikana on arvioiden mukaan pidätetty 230 miestä. Erityisesti viime kuukausina pidätykset ovat lisääntyneet voimakkaasti. Pidätysaalto alkoi viime vuoden syyskuun 22. päivänä, kun libanonilaisen yhtyeen konsertissa heiluteltiin kahta sateenkaarilippua. Ratsioita on tehty baareissa ja yksityisasunnoissa. Osalle pidätetyistä on luettu oikeudessa vankeusrangaistuksia, jotka vaihtelevat kuuden kuukauden ja neljän vuoden välillä. Tutkinnassa on käytetty mm. anaalitutkimuksia.

Viime lokakuussa Saksan ulkoministeriön Egyptiä koskevassa matkustustiedotteessa varoitettiin saksalaisia homoihin kohdistuvasta vainosta, jossa apuna käytetään mm. puhelimen deittisovelluksia.Ainakin yksi saksalainen homomies on tiettävästi tällä tavoin pidätetty ja karkotettu maasta viime vuoden lopulla.

Suomen ulkoministeriön uusimmassa matkustustiedotteessa (14.12.2017) muistutetaan, että ”homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Egyptissä tuomita vankeusrangaistukseen”.Mitä tapahtui ”arabikeväälle”?


Ns. ”arabikevät” alkoi Tunisiassa ja levisi Egyptiin vuoden 2011 alussa. Tv-uutisissa seurattiin ilta illan jälkeen arabimaailman uutta heräämistä ja Tahrir-aukion tapahtumia. Kairossa siihen saakka arki oli ollut taistelua toimeentulosta, ja monet ympäristöongelmat vaikeuttivat ihmisten elämää (saasteet, liikenneruuhkat). Poliisiväkivalta ja korruptio olivat kaiken aikaa läsnä. Rikkaat selvisivät ilman poliisiväkivaltaa, köyhät hakattiin armotta. Kun tuhannet ihmiset alkoivat kerääntyä Tahrir-aukiolle tammikuussa 2011, hallitus sulki sosiaalisen median. Siitä seurasi, että yhä enemmän ihmisiä saapui aukiolle katsomaan, mitä siellä tapahtuu.

Kun Anwar Sadat oli murhattu vuonna 1981, presidentiksi nousi armeijataustainen Hosni Mubarak. Sotilasvalta pönkitti Mubarakia. Armeija seurasi Tahrir-aukion tapahtumia sivustalla ja kansalaisten protestit saivat jatkua. Armeija jossain vaiheessa antoi tukensa kansalaisten mielenosoitukselle.
Hosni Mubarak pakotettiin eroamaan helmikuun 11. päivänä, 2011. Diktaattorin kaatumiseen oli mennyt 18 päivää. Armeija otti vastuun vallansiirrosta. Oli tulossa uudet vaalit.

Tahririn aukion kansanliike ei enää hallinnutkaan tapahtumia. Kansanliike ei ollut yhtenäinen vaan mukana oli kirjava joukko kansalaisia: sotilasvallan kannattajia, islamistiliikkeiden kannattajia, vasemmistolaisia, demokratia-aktivisteja, jne jne. Yhtenäinen päämäärä alkoi kadota eikä ollut suunnitelmaa jatkosta.

Syntyi valtatyhjiö ja siitä nousi islamilainen muslimiveljeskunta. Se on 1920-luvulta peräisin oleva poliittinen liike, joka pyrkii yhdistämään uskonnon ja valtion ja palauttamaan arabimaiden kunnian islamin avulla. Se oli pitkään Egyptissä kielletty, mutta nyt se oli valmiina vallan ottamiseen. Kun ensimmäiset vapaat vaalit tulivat vuonna 2011, Muslimiveljeskunta sai 60% äänistä ja siirtyi maan johtoon. Presidentiksi tuli vuonna 2012 Muslimiveljeskunnan oma mies, Mohammed Mursi. Aluksi luvattiin demokratian jatkuvan, mutta jo samana vuonna Mursi ilmoitti uudesta perustuslaista, joka ei taannutkaan riittäviä kansalaisoikeuksia. Keväällä 2013 Tahrir-aukiolla jälleen osoitettiin mieltä, mutta nyt vaadittiin Mohammed Mursin eroa. Sotilasvallankaappauksessa Mursi syrjäytettiin heinäkuussa 2013. Sotilasvallan presidentiksi tuli kenraali Abdel Fattah al-Sisi. Hän on yhä presidenttinä.

Lilly Korpiolan ja Sanna Raita-ahon viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Arabikevään jälkeen (Tammi, 2017) kuvataan arabikevään jälkeisiä aikoja mm. Egyptissä ja Tunisiassa.
Mitä arabikevät merkitsi seksuaalivähemmistöille?Ranneliikkeessä julkaistiin helmikuun alussa 2011 kommentti, jossaAdvocate-lehden asiantuntija Michael Lucas esitti epätoivoisen näkemyksen: ”Egyptissä on nyt tapahtumassa sellaista, jossa toivo, vapaus ja demokratia voidaan unohtaa”.
ranneliike.net

Toukokuussa 2011 ranneliikkeen artikkelissa uudelleen pohdittiin Egyptin ja Tunisian tilannetta hlbtiq-ihmisten kannalta. Tunisialainen gayaktivisti Hassen Hanini oli silloin aids-työssä mukana. Hän kirjoitti kirjeessä The Assosiated Pressille, että ”kamppailu jatkuu ja muodostuu vaikeammaksi. Tunisialainen gay-yhteisö ei ole vieläkään löytänyt paikkaansa, vaikka muualla on paljon edistystä.”
ranneliike.net

Artikkelissa mainittu Hassen Hanini on nykyään Hesetan puheenjohtaja.


Nämä arviot ja ennustukset ovat käyneet toteen. Hlbtiq-ihmisten asema ei ole parantunut ainakaan Egyptissä. Viimeaikaiset pidätykset merkitsevät, että esim. turistina homojen on oltava äärimmäisen varovaisia.» Jutun oma sivu
Päivi Räsänen vaatii uskomushoitojen suitsimista - mutta ei ota kantaa ns. eheytyshoitoihin

Sami Mollgren • 16.01.2018 15:19 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii Helsingin Sanomien mielipidepalstalla maanantaina julkaistussa kirjoituksessa uskomushoitoja koskeavan lainsäädännön luomista Suomeen.

Räsänen kirjoittaa uskomushoidoille olevan yhteistä se, ettei niiden hyödyistä ja haitoista ole tieteellistä tutkimusnäyttöä, ja niiden voivan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja tai hyödyttömän hoidon viivästyttävän vaikuttavan hoidon saamista. Uskomushoitoihin hän liittää myös rokotusvastaisuuden. Räsänen myös toteaa kuluttajansuojan kannalta olevan kestämätöntä, jos lupaukset hoidon vaikuttavuudesta osoittautuvat katteettomiksi. Lääkäritaustainen Räsänen on ottanut ns. puoskarilain tarpeen esiin myös vuonna 2013, toimiessaan vielä sisäministerinä ja kristillisdemokraattien puheenjohtajana.

Uskomushoitojen piiriin luettaviin ns. eheytyshoitoihin Räsänen ei sen sijaan kirjoituksessaan viitannut nyt, eikä hän ole niitä kritisoinut aiemminkaan. Eräissä varhaisemmissa yhteyksissä Räsänen sitä vastoin on esittänyt homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö", ja että kyseisestä taipumuksesta voi "päästä eroon". Lisäksi hän on kertonut uskovansa, että homoseksuaalisuuden taustalla on ihmisen kehityksen häiriöitä lapsuudessa tai nuoruudessa.

Eheytyshoidoilla tai eheytymisterapialla tarkoitetaan pyrkimystä muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä. Eheytysideologian taustalla on ajatus esimerkiksi homoseksuaalisuuden vaillinaisuudesta ja homoseksuaalin sielullisesta rikkinäisyydestä sekä siitä, että homoseksuaalin olisi mahdollista muuttua heteroseksuaaliksi sopivilla menetelmillä, esimerkiksi rukoilemalla. Vastaavalla tavalla transsukupuolisuus nähdään eheytysideologiassa sielullisena vaillinaisuutena, ja sukupuolen kokemuksen uskotaan olevan muutettavissa.

Räsänen on muissa yhteyksissä katsonut esimerkiksi rukouksien olevan muuta kuin uskomushoitoa.

Ranneliike.net nosti eheytyshoidot ja puoskaroinnin esiin keväällä 2011

Ranneliike.netissä aihepiiriä käsiteltiin laajasti keväällä 2011 nk. sielunhoitoterapeuttien kautta. Tuolloin ns. eheytystominnasta ja puoskaroinnista käynnistyi pitkään jatkunut keskustelu. Esiin tuli se, ettei Suomessa ollut uskomushoitoihin eli ns. puoskarointiin liittyvää lainsäädäntöä. Tähän liittyvää lainsäädäntöä ei vieläkään ole saatu laadittua.

Euroopassa Malta on kieltänyt seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot. Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Matkailun hlbtiq-näkökulmaa vahvistetaan Suomessakin

Sami Mollgren • 16.01.2018 09:42 • 1 kommentti. UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA

Hannu Medina (kuva: Satu Mali)
Suomalaisen hlbtiq-matkailuun erikoistuneen konsultointiyrityksen ja sen Gay Travel Finland -sivuston omistaja Hannu Medina sanoo kohderyhmässä olevan suuret mahdollisuudet Suomen matkailulle. Hän katsoo hlbtiq-kohderyhmän potentiaalin olevan Suomessa toistaiseksi paljolti hyödyntämättä.

Medina povaa Suomen matkailualan yrittäjille miljoonia euroja pinkkiä rahaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uskalletaan ja osataan ottaa strategiseksi kohderyhmäksi. Kohderyhmän huomioimisesta hyötyvät eniten esimerkiksi majoitus- ja ravintolaliikkeet sekä lento- ja laivaliikenne.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt edustavat maailmanlaajuisesti noin 200 miljardin euron - noin 30 prosenttia vuosittain kasvavaa - matkailumarkkinaa. Euroopassa markkinan koko on tästä neljännes. Medina arvioi ns. pinkin rahan olevan huomattava potentiaali myös Suomen matkailualalle.

- Suomessa kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali, sillä vain muutama toimija on ymmärtänyt miksi ja miten hlbtiq-kohderyhmää kannattaa erikseen tavoitella. Pohjoismaissa ajatellaan helposti, että olemme avoimia kaikille iästä, kansalaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevalle hlbtiq-kohderyhmälle se pitää kuitenkin kertoa näkyvästi, Medina kertoo.

Hlbti-kohderyhmä haluaa kohteelta mahdollisuutta olla oma itsensä

Medinan mukaan hlbtiq-kohderyhmän edustajat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja harvemmalla on perhettä ja lapsia elätettävänä. He matkustavat paljon, jopa 4–6 kertaa vuodessa. Kohderyhmä on uskollinen ja valmis maksamaan mieluisasta vaihtoehdosta hieman enemmän.

- Seksuaalivähemmistön edustajalle matkaa suunniteltaessa hinnan jälkeen tärkein asia on varmistaa, että kohdemaassa, kaupungissa, hotellissa ja esimerkiksi ravintolassa saa olla oma itsensä. Gay Travel -sivustot toimivat tässä tärkeinä tiedonlähteinä, sanoo Medina, joka itse tuli kaapista ulos vasta neljä vuotta sitten.

- Oli sitten homo tai hetero, kaikkien pitää voida olla oma itsensä, etenkin lomamatkalle, jonne lähdetään rentoutumaan, toteaa Medina.

Verkkopalvelu ja konsultointiyritys

Medina pyörittää hlbtiq-matkailuteemaista Gay Travel Finland -verkkosivustoa ja sen omistavaa matkailuun erikoistunutta Medina Helsinki Communications Oy -konsultointiyritystä. Niiden kautta hänen tavoitteenaan on kehittää hlbtiq-matkailua Suomessa.

Yrityksen Medina kertoo perustaneensa oman taustansa kautta. Sen hän kertoo tarjoavan suomalaisille matkailualan yrittäjille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kohdennettujen palveluiden konsultointia ja kohderyhmää puhuttelevan kielen määrittelemistä sekä sisällöntuotantoa.

- Yritykset, jotka hyötyvät eniten hlbtiq-kohderyhmän huomioimisesta, ovat esimerkiksi hotelliketjut ja resortit, lentoyhtiöt ja laivaliikenne. Alueellisesti tärkeimpiä matkailukohteita Suomessa ovat isojen kaupunkien lisäksi Lappi, Medina sanoo.

Gay Travel Finland -sivusto on maailmalta tutun konseptin mukainen suomalaisia Gay Friendly -matkailukohteita kohderyhmän kielellä esittelevä palvelu.

- Gay Travel Finland -sivusto on tärkeä markkinointikanava hlbtiq-kohderyhmälle maailmanlaajuisesti. Uskon, että se palvelee myös kotimaista yleisöä, vaikka pääkohderyhmä onkin ulkomailla.

Medinan yritys ja sen Gay Travel Finland -verkkopalvelu ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 järjestettävillä Matkamessuilla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin Matkamessuilla jälleen hlbt-matkailulle omistettu alue Pink Island

Sami Mollgren • 14.01.2018 15:50 UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA

Helsingin Matkamessujen Pink Islandilla järjestetyt drag-bingot houkuttelivat yleisöä runsain mitoin tammikuussa 2016.
Helsingin Messukeskuksessa 19.-21. tammikuuta järjestettävillä Matkamessuilla on kolmatta kertaa hlbt-matkailulle omistettu Pink Island -alue.

Perjantaina 19.1. aiheena ovat Suomen saaminen mukaan hlbt-turismin maailmankartalle, Helsinki priden oleminen Suomen hlbtiq-matkailun ykköstuotteena, Tom of Finland sekä sosiaalisessa mediassa käytävät keskustelut.

Lauantaina 20.1. teemoina ovat bloggaus, Ruka Ski Pride -taphtuma ja Etelä-Amerikan kutsuvimmaksi gay-kohteeksi kutsuttu Argentiina.

Päätöspäivänä sunnuntaina 21.1. esillä ovat jälleen Tom of Finland ja bloggaus.

Matkailualan jättitapahtuma

Matkamessut 2018 ovat avoinna yleisölle 19.-21. tammikuuta, ja ammattilaiskävijöille jo kaksi päivää sitä aiemmin. Yhteensä Matkamessuilla esittäytyy yli 80 maata ja lähes 900 näytteilleasettajaa.

Pohjois-Euroopan suurimpana matkailualan tapahtumana tunnettuja Matkamessuja on järjestetty Helsingissä yli 30 vuoden ajan. Pink Island -osasto oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2016.


» Jutun oma sivu
TV-vinkki: "Mieheni ei ole homo" perjantaina Frii-kanavalla

Sami Mollgren • 12.01.2018 15:34 • 2 kommenttia. TELEVISIO • KOTIMAA
Televisiokanava Frii esittää perjantaina 12.1. kello 21 Mieheni ei ole homo -dokumentin. Alkukieliseltä nimeltään vuonna 2015 valmistunut dokumentti on My Husband's Not Gay.

- Dokumentissa tutustutaan Salt Lake Cityssä asuvaan neljään mormonimieheen, jotka tuntevat vetoa miehiä kohtaan. Kukin heistä on päättänyt valita tunteistaan huolimatta yhteisönsä hyväksymän perinteisen elämäntavan, johon kuuluu vaimo ja perhe.

Dokumentissa tulee tutuksi etenkin homoseksuaalisuuteen torjuvasti suhtautuvissa uskonnollisissa piireissä elävä käsite "same-sex attraction", SSA - henkilöstä, joka tuntee seksuaalista mielenkiintoa lähinnä omaa sukupuolta olevia kohtaan, mutta valitsee pidättäytymisen luontonsa mukaisesta elämästä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuin teki hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta puoltavan ratkaisun

Sami Mollgren • 11.01.2018 22:21 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistumen keskiviikkoisen päätöksen mukaan samaa sukupuolta olevia pareja on kohdeltava kuten eri sukupuolta olevia pareja, ja transsukupuolisille henkilöille kuuluu oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihin.

Tuomarien mukaan hallitusten on tunnustettava ja taattava kaikki samaa sukupuolta olevien parien väliset perhesiteet. Samalla tuomioistuin totesi, että transsukupuolisille henkilöille on taattava oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihinsa.

Päätöksen taustalla on Costa Rican presidentin Luis Guillermo Solisin kaksi vuotta sitten asiasta tekemä vetoomus.

Costa Ricassa toimivan Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä pidetään merkittävänä, sillä 20 Amerikan valtioiden järjestön 30:sta jäsenvaltiosta on tunnustanut järjestön ihmisoikeustoimikunnan yhteydessä toimivan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitoviksi.

Nyt tehty päätös koskee maita, joissa avioliitto on tähän asti rajattu vain eri sukupuolta olevien väliseksi, eli Barbadosta, Boliviaa, Chileä, Costa Ricaa, Dominikaanista tasavaltaa, Equadoria, El Salvadoria, Guatemalaa, Haitia, Hondurasia, Meksikoa, Nicaraguaa, Panamaa, Paraguayta, Perua ja Surinamia. Näissä maissa elää 280 miljoonaa ihmistä.

Costa Rica on jo ilmaissut toimivansa tuomioistuimen päätöksen mukaisesti, mutta vielä ei ole tietoa, miten asiaan reagoidaan muissa maissa.

Boliviassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Equadorissa ja Hondurasissa avioliitto on määritelty perustuslaissa vain eri sukupuolta olevien väliseksi. El Salvadorissa tällaista rajausta on suunniteltu.

Tuomioistuimen päätöksiin sitoutuneista maista tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö on jo voimassa Agentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Meksikon joillain alueilla ja Uruguayssa. Lisäksi Kanadassa ja USA:ssa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Chilessä on käyty keskustelua samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Equadorissa samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tarjolla oleva valistus antaa niukasti tarttumapintaa "heteromuottiin" uppoaville sateenkaarinuorille

Sami Mollgren • 11.01.2018 20:01 • 23 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Kannustusta ja tukea - mutta tavoittaako se?
Nykyisen nuorille suunnatun hlbti-valistusmateriaalin kuvasto esittelee ulkoiselta olemukseltaan hyvin kirjavan joukon erilaisia ihmisiä. Tällaisen monimuotoisuuden kautta mitä ilmeisimmin pyritään antamaan kuvaa siitä, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on. Se luonnollisesti on tärkeää. Tässä kuvastossa kuitenkin itseilmaisussaan stereotyyppiseen cis-heteron muottiin uppoavat loistavat lähinnä poissaolollaan.

Kyse on nuorista, jotka kokevat olevansa "aivan kuin muutkin" pojat tai tytöt - joilla ei ole muuta suoranaista erilaisuuden kokemusta kuin romanttinen ja eroottinen kiinnostus omaa sukupuolta olevaan, eikä tarvetta ryhtyä laajemmin kyseenalaistamaan sukupuolisuuttaan ja siihen liittyvää itseilmaisua vaikkapa siten kuin esimerkiksi queer-teorioissa esitetään.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluville nuorille suunnattu valistus näytään kohdistavan ensisijaisesti heihin, joiden erilaisuuden kokemuksen luonne on jotenkin konkretisoitunut ja jotka ehkä jo ovat ottaneet ensimmäiset askeleensa itseymmärryksen tiellä. Toisin kuin irtiottoihin "normista" itseilmaisussaan mieltyneet tai sellaiseen pystyvät, jäävät "tavikset" väliinputoajiksi, vaille vahvimmin esillä olevan kuvaston kaltaista tarttumapintaa.

Kun ihastumiset ovat lähinnä häpeää

Allekirjoittaneella on kokemusta itsesyrjinnästä. Sen taustalla näyttää olleen juuri puute neutraalista homouteen liittyvästä tarttumapinnasta ja samastumiskohteista. Samalla kuitenkin oma paikka maailmassa tuntui olevan samassa viiteryhmässä muiden poikien kanssa.

Vielä viime vuosituhannen loppumetreilläkin julkisuudessa homoutta edusti korostuneesti stereotyyppinen kaksikko: maskuliinisuutta roolina elävä Tom of Finland -nahkamies ja pinkkiin puuhkaan kietoutunut lespaten puhuva feminiinisyyden tavoittelija. Etenkin noista ensimmäiseen yhdistyi kyltymätön seksinnälkä. Myös 1980-luvun aids-kriisi oli jättänyt jälkensä.

Ristiriita omien ihanteiden ja oletettujen elämänmahdollisuuksien välillä johti siihen, että kaveruutta lähempien ihmissuhteiden syntymisen osalta toistakymmentä vuotta teini-ikää ja varhaista aikuisuutta olivat lähinnä olematta. Se mitä oli, olivat jo ennalta täysin yksipuolisiksi määrätyt etäihastukset. Oman homoutensa hyväksyminen on vaikeaa, jos käsitys homon arkkityypistä on aina uutta seuraa etsivä seksimaanikko, joka elää jatkuvaa riskiä saada sukupuolitauti.

Maailma on mennyt eteenpäin ja kuva monipuolistunut. Silti vastaavanlaiset itsehyväksyntää haittaavat mielikuvat ja stereotypiat elävät yhä, eikä "tavisten" huomiotta jättäminen ainakaan paranna tilannetta sellaiseksi luettavien kohdalla. Kyse on tietysti lähinnä mielikuvista ja stereotypioista, mutta itseään vielä etsivälle nuorelle tällaisilla asioilla on arvaamattoman suuri merkitys.

Nuoruuden ihastuksiin liittyvän vastakaiun puuttuminen ja ylipäänsä uskalluksen puute edes viestittää ihastumista varjostivat intiimimpien ihmissuhteiden yrittämistä pitkään: esimerkiksi mielenkiinnon esittäminen tuntui vielä muiden solmujen auettuakin häpeälliseltä. Omat nuoruuden ihastumiset oli käsitelty ajattelemalla sen olevan jollain tavalla sopimatonta. Allekirjoittanut pureksi oman homoutensa valmiiksi reilusti täysi-ikäisenä ja jo tiukasti työelämässä olevana.

Tavikset tarvitsevat neutraaleja samastumiskohteita

Moniko vastaava tarina on jäänyt ajallaan kokonaan pureksimatta, ja johtanut paremman puutteessa avioliittoon sekä perheen perustamiseen? Ehkä vuosien päästä lopputuloksena on useammankin ihmisen asuman korttitalon hajottava myöhäinen herääminen? Entä paljonko suoranaisen "ojan pohjalle" joutumisen taustalla on sitä, ettei ole tunnistanut tai hyväksynyt omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan? Kuinka usein tarina jää yhä pureksimatta ajallaan?

Stereotypiat voivat johtaa samastumiskokemuksen jäämiseen vaillinaiseksi. Kun nuori huomaa viehtyvänsä romanttisessa ja eroottisessa mielessä samaa sukupuolta olevasta henkilöstä, eikä koe luonnostaan halua tällaiseen asiaan kuuluviksi olettamiinsa tietynlaisiin "normista" tapahtuviin irtiottoihin ja rooleihin, on riskinä tie itsesyrjintään.

Itseään ymmärtääkseen muutama vuosikymmen sitten teini-ikäänsä eläneen homon tai lesbon oli yritettävä perehtyä aika vaikeaselkoiseen kirjallisuuteen - jos ylipäänsä tajusi tällaisista asioista olevan kirjoja.

Tämän päivän nuorella on asiat paremmin: hyväksyntä on lisääntynyt, asioista puhutaan asiallisesti ja oikeaa tietoa on tarjolla paljon - kunhan siitä vain saa kiinni. Lisäksi melko neutraaleja samastumismahdollisuuksia ovat tarjonneet eräät television viihdeohjelmat sekä vaikkapa urheilumaailman kaapista tulleet.

Silti ei ole itsestään selvää tulla sinuksi seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa - varsinkin, jos tarjolla olevien keinojen kärjessä esitetään irtiottoa "normista". Järjestöjen valistusmateriaalissa tarjottu kuvasto ruokkii ajatusta tällaisen irtioton suoranaisesta välttämättömyydestä. Olisi hyvä miettiä, miten tukea nuoria ja miksei vanhempiakin moninaisuus tässäkin suhteessa huomioon ottaen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjän omistamalle alueelle Ahvenanmaalle rakennettu "homobaari" ei johtanut seuraamuksiin

Sami Mollgren • 11.01.2018 18:55 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Ahvenanmaan käräjäoikeus vapautti syytteistä ruotsalaisen Far & Son -hiphop-kaksikon, joka oli rakentanut syksyllä 2015 "homobaarin" Venäjän omistuksessa olevalle tontille.

Far & Son -kaksikko eli Frej Larsson ja Simon Gärdenfors nauhoitti Ahvenanmaan Saltvikissa osuutta heidän televisio-ohjelmaansa Samhällsjudo, joka oli katsottavissa Ruotsin kaupallisen TV4:n verkkopalvelussa ja TV12:ssa.

Kaksikon motiivina oli nostaa valokeilaan Venäjällä muutama vuosi sitten hyväksytty ns. homopropagandalaki.

Tapauksen jälkeen Ahvenanmaan poliisi tiedotti tutkivansa "homobaarin" rakentamista Venäjän federaation omistuksessa olevalle asumattomalle rantatontille luvattomana tunkeutumisena ja roskaamisrikoksena.

Syyttäjä vaati kaksikolle päiväsakkoja hallinnanloukkauksesta. Gärdenfors oli Ylen mukaan paikalla torstaina järjestetyssä oikeuden istunnossa, mutta Larsson ei saapunut paikalle. Hän perusteli poisjäämistään sillä, ettei Putinkaan ole paikalla. Gärdenfors puolestaan kertoi Ylen mukaan, ettei hän osallistunut rakennustöihin, vaan siitä huolehti tuotantoyhtiö.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, aikooko Venäjä valittaa oikeuden ratkaisusta.

Tontti on ollut Venäjän omistuksessa vuodesta 1947 lukien. Aiemmin tontti oli saksalaisomistuksessa, mutta Pariisin rauhansopimuksen ehtoihin kuului saksalaisille kuuluneen omaisuuden siirtyminen Neuvostoliitolle. Neuvostoliiton hajottua sen omaisuus siirtyi Venäjän haltuun. Venäjällä hyväksyttiin vuonna 2013 ns. homopropagandalaki, joka esimerkiksi kieltää samaa sukupuolta olevien parisuhteiden esittämisen yhdenvertaisena asiana heterosuhteiden kanssa alaikäisille.

1980-luvun Poliisiopisto-elokuvista tutun ikonisen "The Blue Oyster" -nahkahomobaarin mukaan nimetty ahvenanmaalaisversio on puitteiltaan luonnonläheisempi ja kevytrakenteisempi: mustaksi maalatuista vanerilevyistä metsänreunaan rakennettua "baaria" koristi sinisin kirjaimin maalattu baarin nimi. Rakentamisen jälkeen "baarissa" oli järjestetty äänekkäät juhlat. Lehtitietojen mukaan baari-rakennelma oli paikallaan useita päiviä sen pystyttämisen jälkeen.


» Jutun oma sivu
Ricky Martin avioon

Sami Mollgren • 11.01.2018 17:56 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Ricky Martin ja Jwan Yosef (kuva: Frederick M. Brown / AFP / Lehtikuva)
Puerto Ricosta kotoisin oleva poplaulaja Ricky Martin ja ruotsinsyyrialaisen kuvataiteilija Jwan Yosef ovat solmineet avioliiton.

Marraskuussa kihlautunut pari on seurustellut kaksi vuotta.

Itse vihkiminen tapahtui salassa, mutta keväällä kerrotaan olevan varsinaisen hääjuhlan aika.

Taiteilijanimellä Ricky Martin paremmin tunnettu Enrique Martin Morales, 46, kertoi maaliskuussa 2010 julkisesti olevansa homo. Ennen kaapistatuloa huhut laulajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta olivat velloneet vahvoina.

Perheensä mukana Ruotsiin lapsena muuttanut Yosef puolestaan on opiskellut maalaustaidetta Tukholmassa ja Lontoossa, joista jälkimmäisessä hän nykyisin työskentelee.

Vuonna 1999 julkaistu ensimmäinen englanninkielinen sooloalbumi Ricky Martin ja varsinkin siltä lohkaistu single Livin' la Vida Loca nostivat Ricky Martinin tähtitaivaalle sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa.

Ricky Martinilla on sijaissynnyttäjän synnyttämät pian 10-vuotiaat kaksospojat.

Päivitys: Poistettu ilmeisesti virheellinen tieto Yosefin muusta nimestä


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomalainen A Moment in the Reeds -elokuva on valittu Göteborgin elokuvajuhlille

Sami Mollgren • 10.01.2018 15:43 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Mikko Mäkelän pitkä draamaelokuva A Moment in the Reeds on valittu Göteborgin elokuvajuhlille, jossa se saa pohjoismaisen ensi-iltansa festivaalin Nordic Light -sarjassa perjantaina 26.1.2018. Göteborgin elokuvajuhlat on pohjoismaiden suurin elokuva-alan tapahtuma.

Mäkelän HLBT-aiheinen esikoisohjaus kertoo Pariisiin muuttaneen Leevin (Janne Puustinen) ja syyrialaisen turvapaikanhakijan Tareqin (Boodi Kabbani) yllättävästä kohtaamisesta Leevin perheen kesämökillä, jota molemmat ovat Leevin isän (Mika Melender) johdolla päätyneet kunnostamaan. Elokuvan on kuvannut Iikka Salminen, ja tuottajina ovat Mäkelän lisäksi toimineet Jarno Pimperi ja James Watson Wild Beast Productions -tuotantoyhtiölle.

Kesällä 2016 Etelä-Karjalan Savitaipaleella kuvattu A Moment in the Reeds on Tom of Finland- ja Pihalla-elokuvien ohella yksi ensimmäisiä kotimaisia kokoillan hlbtiq+ -vähemmistöjä käsitteleviä elokuvia.

Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että elokuva tehtiin vastaukseksi sekä seksuaalivähemmistöjä käsittelevien kertomuksien puutteeseen että vastalauseeksi pakolaiskriisin myötä kärjistyneille ennakkoluuloille, jotka kohdistuvat turvapaikanhakijoihin. Helsingissä asuva näyttelijä Boodi Kabbani esittää ensimmäistä kertaa elokuvahistoriassa syyrialaista homoseksuaalia.

- On hienoa tuoda elokuva vihdoin pohjolaan - odotamme innolla ruotsalaisyleisön sekä pohjoismaisen elokuvayhteisön reaktiota. Göteborgin elokuvajuhlia parempaa paikkaa emme olisi voineet elokuvan pohjoismaiselle ensi-illalle valita, Mäkelä kertoo.


Ennen Göteborgia A Moment in the Reeds on ehditty jo nähdä mm. BFI London Film Festivalilla, Nordic Film Days Lübeck -festivaalilla sekä HLBT-elokuvan festivaaleilla Hampurissa ja Madridissa. Göteborgin lisäksi elokuva nähdään tammikuussa myös Pinx-festivaalilla Belgian Ghentissä ja Pink Life -festivaalilla Ankarassa ja Istanbulissa.

Tiedotteessa kerrotaan, että elokuvalle on hiljattain solmittu levityssopimus Saksassa, jossa se nähdään valkokankailla loppukeväästä, ja myös Ison-Britannian levitys on neuvottelujen alla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Setan verkkosivuille ilmestyy toistuvasti erikoista sisältöä

Sami Mollgren • 10.01.2018 15:30 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Ruutukaappaus Setan sivulta 10.1., aamupäivällä.
Seta.fi -verkkosivustolla etusivun "ajankohtaista"-osiossa on ollut esillä joukko englanninkielisiä tekstejä, joiden sisällöllä ei ole tekemistä hlbti-aihepiirin kanssa.

Asiaankuulumatonta sisältöä poistettiin verkkosivuilta ainakin 10.1. keskiviikkoaamupäivänä, mutta senkin jälkeen sivulle on ilmestynyt vastaavanlaisia tekstejä - ja myöhemmässä vaiheessa nekin on poistettu.

Ranneliike.net on ilmoittanut asiasta Setalle ja kysynyt samalla tarkempaa tietoa asiasta. Toistaiseksi (10.1. klo 15.30) Setasta ei kuitenkaan ole palattu asiaan. Tarkempaa tietoa ei ole siitä, onko kyse asiattoman tahon pääsystä syöttämään sisältöä sivustolle, verkkohyökkäyksestä, vahingossa julkaistusta sisällöstä, julkaisujärjestelmään liittyvistä testeistä tai jostain muusta.

Setan sivustolla käytetään WordPress-julkaisualustaa. Alustasta on aihepiirin asiantuntijan mukaan löytynyt usein kriittisiä tietoturva-aukkoja. Jos järjestelmää ei päivitetä säännöllisesti, on riski, että aukkoja käytetään pahantahtoisin tarkoituksin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy