ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  Barefoot Wine
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
Kulmakahvio
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hiuskeidas
Henkilökuntamme toteuttaa vaativammatkin persoonalliset työt vankalla ammattitaidolla. Saat meiltä myös ihanat käsi- ja jalkahoidot, ripsipermanentit oman kynnen vahvistuksen geelillä ja rakennekynnet. Erikoisosaamisena meikkaukset ja hiustenpidennykset.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Australia: Sateenkaariperheistä kertova elokuva kiellettiin Uuden Etelä-Walesin kouluissa

Sami Mollgren • 28.08.2015 10:45 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Uuden Etelä-Walesin osavaltio Australiassa kielsi kouluja esittämästä oppitunnilla samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsista kertovaa Gayby Baby -nimistä dokumenttielokuvaa.

Asiasta kertoo Suomessa Yle.

Elokuvassa kerrotaan neljästä lapsesta, joilla on samaa sukupuolta olevat vanhemmat. Elokuvan tarkoitus on kertoa perheiden monimuotoisuudesta.

Elokuva oli tarkoitus esittää suvaitsevaisuuden puolesta perjantaina järjestettävänä Wear it Purple Day -teemapäivänä noin kymmenissä kouluissa eri puolilla Australiaa, joista noin 20 Uudessa Etelä-Walesissa,

Kiellosta päätti osavaltion opetusministeri Andrew Piccoli ja kiellon kannalla on myös osavaltion pääministeri Mike Baird.

- Ymmärrän, että tarkoitus on tarjota esimerkki suvaitsevaisuudesta, ja tuen sitä täysin. Pitääkö se tarjota koulutuntien aikana? Minusta ei, sanoo Baird.

- Minusta suvaitsevaisuus on hyvä asia, mutta minusta sen ympärillä on oltava joitain rajoja. Tällaista voi tarjota, mutta koulutuntien ulkopuolella.

Tukea kiellolle on tullut myös kristillisdemokraattiselta parlamenttiryhmältä, jonka johtaja Fred Nile katsoo kyseessä olevan propagandaelokuvan, joka edistää homoseksuaalista elämäntyyliä tai samaa sukupuolta olevien suhteita, ja lähettää kielteisen viestin nuorille. Hän väittää elokuvan esittämisen hämmentävän lasten enemmistöä.

Kiellon taustalla kerrotaan olevan vanhemmilta tulleet vaatimukset.

Suvaitsevaisuuden puolesta toteutettavan teemapäivän taustalla oleva Katherine Hudson kommentoi Sydney Morning Herald -lehdessä, että kielto olisi ymmärrettävä, jos elokuvassa olisi "irvokkaita seksikohtauksia tai väkivaltaa".

- Mutta kyse on elokuvasta perheistä. Jopa konservatiivisille tällainen olisi helppoa nieltävää, Hudson muistuttaa.

Tehdyn ratkaisun nuorille lähettämästä kielteisestä viestistä on myös oltu huolissaan.

Uuden Etelä-Walesin ratkaisua on kritisoinut myös Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews.

Australian kaakkoisosassa sijaitsevan Uusi Etelä-Walesin pääkaupunki Sydney on väkiluvultaan Australian suurin kaupunki. Myös Australian pääkaupunkiterritorio sijaitsee osavaltion sisällä, mutta se ei hallinnollisesti kuulu Uuteen Etelä-Walesiin.

Australiassa on pitkään käyty keskustelua avioliiton sallimisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille ja viime aikoina vaatimukset hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ovat voimistuneet läpi puoluekentän. Maassa on osoitettu mieltä homoavioliittojen puolesta aiemminkin kuluvana vuonna. Myös joukko yrityksiä on liittynyt tasa-arvoisen avioliittolain tukijoihin: yrityket ovat julkaisseet lehdissä tasa-arvoista avioliittoa vaativia mainoksia. Puolueista avioliittolain uudistusta vastustaa etenkin pääministeri Tony Abbottin johtama liberaalipuolue.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa joissain Australian osavaltioissa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venetsian pormestari nyt pride-kulkueen kimpussa

Sami Mollgren • 27.08.2015 09:21 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Venetsia rantabulevardia
Venetsian pormestari sanoi La Repubblica -lehdessä, ettei hänen hallitsemassaan Venetsiassa nähdä pride-kulkuetta, jollaiset hänen mukaansa ovat "farssi" ja "äärimmäistä kitschiä".

Suomessa asiasta kertoo Yle.

Kesäkuussa pormestariksi valittu keskustaoikeistolainen liikemies Luigi Brugnaro ehti jo aiemmin pistää pannaan homoteeman sisältävät lastenkirjat kouluista ja kirjastoista. Päätöksellä hän sai aikaan vastaliikkeen ja suututti esimerkiksi Elton Johnin.

Venetsiassa järjestetettiin pride-tapahtuma vuonna 2014 ja se olisi jälleen määrä järjestää vuonna 2016. Vuonna 2015 pride järjestettiin samoin Veneton alueella sijaitsevassa Veronassa. Viime vuosiin asti Italiassa on järjestetty vuosittain kiertävästi eri kaupungeissa pride-tapahtuma, mutta aivan viime vuosina tapahtumia on järjestetty vuosittain useissa kaupungeissa.

Hlbti-järjestöt ovat kritisoineet pormestarin lausuntoja. Esimerkiksi Arcigay -järjestön puheenjohtaja Flavio Romani totesi, että pormestari on muuttumassa pakkomielteiseksi asian suhteen. Hän muistuttaa Venetsian olevan kansainvälinen kaupunki, jossa monet kulttuurit ja uskonnot kohtaavat. Gay Centerin tiedottaja Fabrizio Marrazzo sanoi, ettei pormestarin yritystä häätää homoja Venetsiasta voi hyväksyä.

Italiassa hallitus yrittää sorvata parisuhdelakia samaa sukupuolta oleville pareille. Toistaiseksi Italian lainsäädäntö ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Parisuhdelakiluonnos on jumissa Italian senaatissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Italiaan viitaten, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on oikeus valtion tarjoamaan suojaan.

Joissain suurissa kaupuneissa pormestarit ovat Italian lakia uhmaten hyväksyneet kaupungissaan rekisteröitäväksi ulkomailla solmittuja samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lukion englannin kirjassa tehtävänä keksiä perustelu homojen adoptio-oikeutta vastaan

Sami Mollgren • 25.08.2015 21:07 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Otavan kustantamassa Open Road 4 -nimisessä lukion ensimmäisen luokan englannin kirjassa on tehtävänä keksiä perustelu väittelle "on monia syitä, miksi homojen ei pitäisi saada adoptoida".

Asiasta käynnistyi keskustelu tiistaiaamuna porilaistytön hämmästyneenä twiitattua kuvan kyseisestä kohdasta.Otavan vieraiden kielien oppimateriaalin tuotepäällikkö Kaija Kaasinen sanoo Ylen mukaan, että noussut lause jäisi ehkä tänä päivänä pois. Kirjan ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 2009, ja siitä on sen jälkeen otettu useita painoksia.

- Tämä on asiakaspalaute siinä missä muukin. Lause on nyt mennyt korjaustarvekansioon. Tämä nuori on saanut tämän aikaan ja ollut yhteiskunnallinen vaikuttaja, sanoo Kaasinen Ylelle. Hänen mukaansa kirjan kyseisestä kohdasta tullut palaute oli ensimmäinen lajissaan.

Kyseisen oppikirjan samaista tehtävää käsiteltiin ranneliike.netin keskustelufoorumilla jo keväällä 2014, jolloin tehtävästä levisi kuva sosiaalisessa mediassa. Valtamedia ei tuolloin tarttunut aiheeseen.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Aito Avioliitto -yhdistys on amerikkalaisen homoja vihaavan Mass Resistance -järjestön haarakonttori

JuhaniV • 25.08.2015 17:19 • 40 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Aito Avioliitto -teltta Helsingin päärautatieasemalla 24.8.2015
Aito Avioliitto -yhdistyksen ilmoitettu tavoite on heteroavioliiton suojelu ja lasten edun varjeleminen. Heidän taustajärjestöjensä tavoitteitta tarkasteltaessa on kysymys aivan muusta. Mass Resistance on amerikkalainen homoja vihaava järjestö.

Aito Avioliitto -yhdistys ilmoittaa lehdistötiedotteessaan 19.1. 2015 klo 10.00, että tavoitteena on tasa-arvoisen avioliittolain kumoaminen. He kertovat olevansa "maanlaajuinen yhdistys".

Tiedotteessa kerrotaan yhdistyksen useista yhteyksistä homoja vihaaviin ja vastustaviin järjestöihin.

Aito avioliitto ­yhdistys on osa kansainvälistä liikettä, joka on saanut jo miljoonia ihmisiä liikkeelle 
sekä toimimaan aidon avioliiton säilyttämisen puolesta. Aito avioliitto ­yhdistys on allekirjoittanut 
yhteistyösopimuksen 17.1.2015 ranskalaisen La Manif Pour Tous ­liikkeen 
(www.lamanifpourtous.fr/en/) kanssa ja käytämme toiminnassamme samaa tunnusta. Yhteisessä
rintamassa on mm. Iona Institute Irlannissa (www.ionainstitute.ie), Mass Resistance USA:ssa 
(www.massresistance.org) ja Coalition for Marriage Englannissa (c4m.org.uk). 


Yhdistys kertoo olleensa yhteyksissä puolalaisiin ja virolaisiin.

AA-yhdistys ajaa myös Euroopan tasolla sijaissynnytysten kieltämistä Euroopan Neuvoston 47 jäsenmaassa.

Yhdysvalloissa The Southern Poverty Law Center (SPLC) -niminen organisaatio pitää luetteloa vihajärjestöiksi luokitelluista ja sellaisiksi luokiteltavista yhteisöistä. Tällä hetkellä homojen oikeuksia vastustavia yhteisöjä ja järjestöjä on luettelossa peräti 18 kappaletta. SPLC on kerännyt tietoa kunkin yhteisön tarkoitusperistä ja toiminnasta. Suomalaisen Aito avioliitto -yhdistyksen sisarjärjestö Mass Resistance -järjestö on vihajärjestöjen ehdokaslistalla vuodelle 2016.

SPLC toteaa useimpien tällä listalla olevien järjestöjen olevan taustaltaan uskonnollisia. Ne levittävät demonisoivaa propagandaa ja muunneltua tietoa niin homoja, kuin muitakin seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvia kohtaan.

Massachusettsissa toimiva vihajärjestö MassResistance sai alkunsa vuonna 1995. Järjestö on puuttunut koulujen seksuaalikasvatuksen opetukseen. Järjestön puheenjohtaja Brian Camenker on väittänyt, että homonuorten itsemurhien ehkäisyyn tarkoitetulla ohjelmalla olikin tavoitteena "homoseksuaalisuuden normalisointi".

Vuonna 2006 Brian Camenker väitti lakiehdotuksesta käydyssä keskustelussa, ettei Holocaustissa kuollut lainkaan homoja. Keskitysleirien vankien vaalean punainen hihamerkki tarkoittikin hänen mukaansa katolista pappia.

Massachusettsissa säädetyn tasa-arvoisen avioliittolain seurauksena Brian Camenkerin mukaan osavaltion kulut kasvoivat merkittävästi siksi, että homojen kotiväkivalta kasvoi räjähdysmäisesti, sekä seurauksena myös "homoparien äärimmäisen häiriintyneistä parisuhteista".

MassResistance -järjestön aineistoa on käännetty ja julkaistu nyt suomeksi otsikolla "Avunhuuto sorrettujen puolesta". Teksti on otsikoitu:
"Mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille? Se on paljon kamalampaa, kuin useimmat ihmiset tietävätkään".

Suomenkielisen tekstin esipuheessa todetaan:

Tämä julkaisu ei ole tarkoitettu homoille ja lesboille luettavaksi,
sillä me emme taistele heitä vastaan! Meillä ei ole mitään
mielenkiintoa sekaantua heidän yksityiselämäänsä. He ovat
ihmisiä siinä missä me kaikki muutkin ja Jumalan rakkauden
kohteita Jeesuksessa Kristuksessa!
Älä siis anna tätä julkaisua homoille ja lesboille luettavaksi!
Se ei ole tarkoitettu heitä varten - anna heidän olla rauhassa!


Kirjoituksen lopussa on lista niistä uhkista, mitä seuraa kun Suomessa on tasa-arvoinen avioliittolaki.

Syntipukkeja he löytävät mm. mediasta.

AA-projektin sisällä käydään keskustelua. Suljetulta FB-sivustolta on listattu lausumia otsikolla:
"Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittoa -ryhmän kootut aivopierut"

Siellä todettiin mm. "Sortaminen on taas AINA valintakysymys. Osa AA-liikkeen aktiiveista käyttäytyy kuin pahaiset koulukiusaajat, ja ovat itse valitettavan sokeita tälle."

AA-projektin jäsenen kauhisteleva puheenvuoro eduskuntatalon rappusilla juuri tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksen hetkellä. Aiheena Massachusettsiin säädetyn tasa-arvoisen avioliittolain "vaikutukset". Paikalla oli n. 40 projektin jäsentä. Kadun toisella puolella samaan aikaan oli monta tuhatta tasa-arvoisen avioliittolain kannattajaa. Audiotallenne 28.11.2014: Vaeltaja
AA-projektin telttaillessa Kampissa, ranneliike.netin toimittajalta kiellettiin kuvaaminen. Kun kielto ei saanut vastakaikua, kieltäjä piiloutui kameralta toisen ihmisen taakse.
Miespari kävi tiukkaa keskustelua AA-projektin edustajan kanssa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomi ei tuputa arvojaan - Soini

jnsto • 24.08.2015 11:39 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomen perussuomalaisen ulkoministerin Timo Soinin ensimmäisestä linjapuheesta suurhettiläspäivillä 24.8.15 ei löytynyt yhdellä kuulemalla juuri tukea vähemmistöjen asemalle maailmalla.

Soini toisti näkemyksen, että meidän arvojamme ei pidä "mennä tuputtamaan". Tässä kohdin hän viittasi myös maan korkeimman johdon aiemmin ilmaisemaan asenteeseen.

Suomen ulkoministeritason puuttuminen Venäjän HLBT-oikeustilanteeseen edellisen hallituksen aikana voi olla viimeinen kohdennettu lausuma sillä tasolla pitempään aikaan. Soini kuitenkin mainitsi Venäjän huolestuttavan kehityksen osana erikseen ihmisoikeudet käsitettä tarkemmin erittelemättä.

Soini korosti vielä erikseen uskontojen merkitystä kansainvälisessä politiikassa. "Uskonnoilla on merkitystä, mutta ei niitä tule toisilleen vihamielisinä blokkeina pitää. Yhteisiä nimittäjiä on mahdollista löytää ja niitä myös pitää yhdessä etsiä", Soini sanoi. Hän muistutti myös kunnioittavan vuoropuhelun tärkeydestä.

Kuten jo heti toimikautensa alussa eräässä kansainvälisessä puheessaan Soini nosti voimakkaasti esille naisten ja tyttöjen oikeudet.

Tämä juttu perustui puheen kuunteluun suorana, tekstiä näkemättä.


» Jutun oma sivu
Maarianhaminan ja Paraisten pride-tapahtumat onnistuivat

Sami Mollgren • 24.08.2015 06:40 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Paikallinen sanomalehti Ålandstidningen vaihtoi verkkosivujensa logon sinisestä sateenkaarenväriseen pride-tapahtuman kunniaksi.
Lauantaina Lounais-Suomessa aurinkoisessa säässä järjestetyt pride-tapahtumat keräsivät runsaasti osanottajia.

Varsinais-Suomen Paraisilla lauantaina alkuiltapäivästä järjestetty pride-kulkue keräsi noin 300 osanottajaa. Paitsi sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia, oli mukana myös muita yhdenvertaisuuden tukijoita. Palokunnantalolta iltapäivällä käynnistynyt kulkue eteni keskustan läpi keskuspuistoon, jossa järjestettiin puistopiknik.

Paraisilla aiotaan järjestää pride-tapahtuma myös kesällä 2016.

Ahvenanmaan pääkaupungissa Maarianhaminassa myöhemmin lauantai-iltapäivänä järjestetty pride-kulkue keräsi puolestaan jopa 2 000 osallistujaa. Maarianhaminan tapahtuma oli järjestyksessään toinen. Ruotsin Göteborgista kotoisin oleva rumpuyhtye Kiriaka toi soitollaan karnevaalitunnelmaa sekä kulkueeseen järjestäytymiseen, itse kulkueeseen että puistotapahtumaan.

Ahvenanmaan opetusministeri Johan Ehn nimitettiin vuoden majakaksi (Årets fyr).

Myös paikallinen sanomalehti Ålandstidningen juhlisti pride-tapahtumaa: se vaihtoi verkkosivuillaan logonsa sinisestä sateenkaarenväriseen.» Jutun oma sivu
Kaksi pride-kulkuetta saaristossa lauantaina

Sami Mollgren • 22.08.2015 13:00 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Ahvenanmaan Maarianhaminassa ja Varsinais-Suomen Paraisilla lauantai 22. elokuuta on pride-kulkueiden päivä.

Paraisilla pride-kulkue käynnistyi kello 13 Brankkiksen parkkipaikalta. Kulkue etenee keskuspuistoon, jossa järjestetään piknik, jossa vuoden 2015 Miss Gay Finland Catariina Salo pitää puheen.

Maarianhaminassa pride-kulkue lähtee liikkeelle kello 16 Länsisatamasta, ja etenee kaupungin keskustan läpi torille, jossa järjestetään ulkoilmatapahtuma pride-tori. Toritapahtumassa esimerkiksi nimitetään Årets fyr (suom. Vuoden majakka). Tämän jälkeen viereisessä kaupungintalon puistossa vietetään piknik-tapahtumaa.

Ahvenanmaan Åland Pride 2015 -tapahtuma käynnistyi maanantaina 17.8. ja jatkuu sunnuntaihin 23. elokuuta asti. Tämän vuoden tapahtuma on järjestyksessään toinen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Britannian nuorista lähes puolet ei määrittele itseään täysin heteroiksi

Sami Mollgren • 19.08.2015 17:58 • päivitetty: 22.08.2015 08:58 • 40 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Klikkaa kuva isommaksi
Selvityksen mukaan Britanniassa asuvista 72 prosenttia määrittelee itsensä täysin heteroseksuaalisiksi ja neljä prosenttia täysin homoseksuaalisiksi.

YouGov-tutkimuslaitos pyysi elokuun 2015 puolivälissä 1 632 haastateltavaa sijoittamaan itsensä ns. Kinseyn asteikolle. Seitsenportaisen Kinseyn asteikon ääriarvot ovat täysin heteroa kuvaava arvo nolla ja täysin homoseksuaalista kuvaava arvo kuusi.

Kaikista vastaajista 19 prosenttia sijoitti itsensä asteikolle jonnekin kahden ääripään väliin. Lisäksi oli mahdollista määritellä itsensä aseksuaalisten ryhmään, tai "en tiedä" -ryhmään.

Sukupolvi sukupolvelta avarakatseisempaa

Nuorten ikäryhmässä, eli 18-24 -vuotiaissa täysin homoseksuaalisiksi itsensä määrittelevien kuuden prosentin määrä ei ole radikaalisti korkeampi kuin koko väestössä keskimäärin, mutta ikäryhmässä täysin heteroiksi itsensä määrittelee vain 46 prosenttia vastanneista.

Nuorten ikäryhmässä 43 prosenttia sijoittaa itsensä johonkin ääripäiden väliin. Täysin homoseksuaaliseksi itsensä määrittelevien kanssa yhteensä 49 prosenttia nuorimman ikäryhmän vastaajista katsoo olevansa muuta kuin täysin heteroseksuaalisia.

Vanhimmissa - yli 60-vuotiaiden - ikäryhmissä ainoastaan seitsemän prosenttia vastanneista sijoittaa itsensä asteikon ääripäiden välille. Ikäryhmässä 40-59 -vuotiaat luku on 16 prosenttia ja 25-39 -vuotiaissa 29 prosenttia.

Nuoremmissa ikäryhmissä seksuaalinen suuntautuneisuus nähdään vanhempia ikäryhmiä vähemmän polarisoituneena. Syyksi arvellaan sitä, että nuoret ovat kasvaneet seksuaalisuuden sallivammassa ympäristössä.

Selvityksen mukaan kaikista heterovastaajista 60 prosenttia katsoo, että seksuaalinen suuntautuneisuus on paremminkin jatkumo kuin joko/tai, kun vastaava luku homovastaajien kohdalla oli 73 prosenttia. Heterovastaajista 28 prosenttia katsoo, että ihmiset ovat joko homoja tai heteroita, ei mitään siltä väliltä.

Päivitys 22.8.2015: Vastaava selvitys USA:ssa

USA:ssa tehdyn selvityksen mukaan kolmannes nuorimmasta ikäryhmästä ei määrittele itseään "täysin heteroseksuaalisiksi". Täysin homoseksuaalisiksi ilmoittautuu nuorimmassa ikäryhmässä neljä prosenttia haastatelluista.

USA:ssa tehdyssä selvityksessä nuorin ikäryhmä oli 18-29 -vuotiaat, joten luku ei ole suoraan vertailtavissa Britanniassa tehdyn selvityksen tulokseen.

USA:n selvityksessä täysin heteroseksuaaliksi itsensä ilmoittaa 78 prosenttia kaikista vastaajista. Täysin homoseksuaalisiksi puolestaan kaksi prosenttia.

Saman selvityksen mukaan vain kuudella prosentilla afro-amerikkalaisesta väestönosasta on ollut seksuaalinen kokemus samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Vastaava luku valkoihoisten kohdalla on 20 prosenttia ja latinojen kohdalla 15 prosenttia.

Republikaaneja kannattavista vastaajista 12 prosentilla on ollut seksuaalinen kokemus samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, kun demokraatteja kannattavilla vastaava luku on 19 prosenttia.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Setan pääsihteerin läksiäistilaisuudessa ilmaistiin uskoa Setan voimaan

vaeltaja2006 • 21.08.2015 12:34 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Aija Salo (kuva: Seta)
Setan pääsihteeri Aija Salo on lopettelemassa työtään Seta-järjestössä. Syyskuun alussa hän aloittaa uuden työnsä yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän toimistossa. Läksiäistilaisuuden tervehdyksissä kiiteltiin Setaa ja sen pääsihteeriä määrätietoisesta toiminnasta ja yhteistyökyvystä.

Setan pääsihteeri Aija Salo nimettiin tehtäväänsä vuonna 2005. Kymmenen vuotta on kulunut ja paljon on tapahtunut. Tänä aikana Seta on saanut 20 kannatusjäsen-järjestöä, ja seta-jäsenjärjestöjen määrä on noussut 15:stä 23:een. Setan puheenjohtajia on tällä kymmenvuotiskaudella ollut viisi. Setan järjestörakennetta on vahvistettu ja Seta on entistä vahvempi ihmisoikeusjärjestö. Setan ja sen pääsihteerin asiantuntijuutta on arvostettu yli järjestörajojen. Pääsihteeri antaa toiminnalle jatkuvuutta silloinkin, kun järjestöväki vaihtuu.

Aija Saloa on kehuttu esimiehenä kannustavaksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi, ja hän on ihmisiä kohtaan kunnioittava. Samalla hän on myös valmis barrikadeille. Hän on ollut mukana, kun Pietarin kuvernööriä vastaan osoitettiin mieltä Finlandiatalolla tai kun Setan aktiivit olivat keväällä Sipilän hallitusta muodostettaessa muistuttamassa olemassaolostaan neuvottelupaikan edessä Espalla.

Seta perustettiin vuonna 1974, ja sitä voi kutsua menestystarinaksi. 1970-luku oli vaikeaa, kun kukaan ei halunnut kuunnella homoja tai lesboja. Kirkkoonkin yritettiin vedota, mutta turhaan. Ainoa tapa saada ääni kuuluviin oli osoittaa mieltä.

1980-luvulla tuli aids-kriisi, ja silloin laajemmin tajuttiin, että homot ja lesbot muodostavat ison vähemmistön. Alkoi muodostua yhteistyötä viranomaisten kanssa, samalla kun 'homo' oli haukkumasanoista pahin. Poliittisiin paneeleihin saatiin vain vaivoin panelisteja, nekin usein takarivin poliitikkoja, ja esim. kokoomukselle ja keskustalle oli 2000-luvulle saakka hyvin vaikea osalllistua homopaneeleihin.

1990-luvulla yhteistyö viranomaistahojen kanssa alkoi vakiintua, mutta vasta 2000-luvulla yhteiskunnassa tapahtui mullistava myönteinen muutos. Vuonna 2006 Helsingin prideen osallistui ”käsittämätön” määrä väkeä – ainakin 3000 ihmistä, kun ennen marsseilla oli mukana pari sataa ihmistä. Tänä kesänä mukana marssimassa oli jo 25 000 ihmistä, ja pride-tapahtumia on ollut useilla paikkakunnilla. 'Homo' tai 'Seta' ei enää kelpaa haukkumasanaksi. Ne, jotka pilkkasivat Setaa 1990-luvulla, joutuvat nyt nielemään kiukkunsa. Vuoropuhelu kirkon kanssa on saanut uusia, myönteisiä muotoja.

Setan pääsihteerin läksiäistilaisuuden tervehdyksistä kävi hyvi ilmi, miten Setan toimintaa ja sen pääsihteeriä arvostetaan ihmisoikeusjärjestöissä ja ihmisoikeuselimissä. Tervehdyksiä tuli mm. Ihmisoikeusliitolta, valtion nuorisoasiain neuvottelukunnalta, Amnestylta ja sen sateenkaariverkostolta, tasa-arvovaltuutetun toimistosta, Invalidiliitosta, Kynnys ry:stä, Ihmisoikeusvaltuuskunnasta, jne. Suomen ylioppilaskuntien liitto muisti, että Aija Salo on ollut sen hallituksessa 2002. Tervehdys tuli myös sukupuolen tutkimuksen oppiaineesta humanistisesta tiedekunnasta, joka on saanut Aijalta apua. Valtiotiteteenlaitokselta tuli terveiset alumnilleen. Presidentti Halonen lähetti tervehdyksensä entisenä Setan puheenjohtajana. Setan jäsenjärjestöistä oli paikalla mm. Rovaniemen Seta ja Kasary (llähellä Kokoomusta oleva sateenkaarijärjestö).

Viime aikoina Seta on panostanut paljon trans-kysymyksiin, ja siitä esittivät kiitoksensa Trasek ja eurooppalainen transihmisten kattojärjestö TGEU eli Transgender Europe.

Puheenvuoroissa sivuttiin myös nykyistä tilannetta maailmalla. Vähemmistöjen oikeuksia vastustavat ryhmät ovat meillä ja muualla viime vuosina tehostaneet otettaan. Heillä tuntuu olevan paljon rahaa käytettävissään propagandatyöhönsä. Se on asia, jota on syytä seurata tarkkaan.Eroava pääsihteeri Aija Salo veti kiitospuheessaan yhteen Setan tilannetta. Viime vuosina on ollut paljon pieniä asioita, nyansseja, mutta on ollut myös suuria, periaatteellisia, rakenteelllisia muutoksia. Kukaan ei kuitenkaan tee näitä yksin, vaan ihmisoikeusjärjestöt toimivat eri tavoin yhdessä. Vaikuttaminen yhteiskuntaan tapahtuu ihmisten kautta, vuorovaikutuksessa. Vain sillä tavoin ymmärrämme toinen toisiamme. Ihmisissä on voima.

”Seta-poliittisesti” on tärkeää, että kaikki tällä alueella toimivat muistavat ihmisten elämän moninaisuuden. Yhteiskunnassa on havahduttu sukupuolen moninaisuuteen, ja eri tahoilla on syntynyt siihen liittyvää liikehdintää. Seta haluaa edistää tätä sukupuolen moninaisuusasiaa.

Toinen tärkeä asia on, että mahdollisimman monet ihmiset saadaan mukaan toimimaan. On vähennettävä esteitä, olkoot ne vaikka esteettömyyttä liikuntarajoitteisille tai sellaista kieltä, jota ymmärretään.Korjattu 22.8.2015 klo 12: Setalla on ollut 2005-2015 viisi puheenjohtajaa (ei kolme): Tiia Forsström (silloinen Aarnipuu), Juha Jokela, Outi Hannula, Juha-Pekka Hippi ja Panu Mäenpää. Aija salo siirtyy yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän toimistoon. Lisäksi tarkennuksia tervehdyksien esittäjistä.

Paikallaolijoita (kuva: Seta)
Tohtori Pentti Arajärvi toi presidentti Tarja Halosen tervehdyksen. Arajärvi itse on ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen, ja siellä ollaan yhteistyössä setan kanssa. (kuva: Seta)
Oman puheensa lopuksi Aija Salo innostui improvisoimaan ihmisoikeustyöhenkisen räpin (kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy