ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Pieni Taivas Cleaning
Pääkaupunkiseudun alueella toimiva kotisiivouspalveluita tarjoava yritys.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Rinne vetoaa puolueensa kansanedustajiin tasa-arvoisen avioliiton puolesta

vaeltaja2006 • 22.11.2014 05:33 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sosialidemokraattisten kansanedustajien joukossa on ollut muutama tasa-arvoisen avioliiton vankka vastustaja. Puheenjohtaja Antti Rinne vetoaa vahvasti näihin vastustajiin. HelsinginSanomat kertoo asiasta tänään.

Antti Rinne on Helsingin Sanomien lauantaivieraana ja hän muistuttaa, että "Sdp:n politiikan yksi perusta on jakamaton ihmisarvo eli se, että jokainen on ihmisenä arvokas". Sosialidemokraateilla on 41 kansanedustajaa, ja Helsingin Sanomien keräämän listan mukaan vain Raimo Piirainen ja Kari Rajamäki tällä hetkellä vastustavat lakiuudistusta ja Harry Wallin ja Matti Saarinen vielä epäröivät. Puolueen muut kansanedustajat kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia.

Antti Rinne esitti vetoomuksensa alun perin torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei hän painosta ketään. Kaikilla on oma päätösvalta. Jos tasa-arvoinen avioliitto hylätään eduskunnan äänestyksessä, se jää kuitenkin Sdp:n tavoitelistalle ja nousee esiin seuraavissa hallitusneuvotteluissa, mikäli Sdp on siellä mukana.


Kokoomuksessa paljon epäröijiä


Helsingin Sanomien listauksen mukaan kokoomuksessa on 14 vastustajaa ja 11 epävarmaa.

Vastustuksensa ovat ilmaisseet: Heikki Autto, Pertti Hemmilä, Anne Holmlund, Kalle Jokinen, Esko Kurvinen, Eero Lehti, Markku Mäntymaa, Mikael Palola, Pekka Ravi, Paula Risikko, Janne Sankelo, Kimmo Sasi, Kari Tolvanen, Ben Zyskowicz.

Epävarmoja ovat: Timo Heinonen, Ilkka kanerva, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Sanna Lauslahti, Marjo Matikainen-Kallström, Outi Mäkelä, Pertti Salolainen, Arto Satonen, Lenita Toivakka ja Raija Vahasalo

Kaikkiaan kokoomuksella on 44 kansanedustajaa.


Keskustassakin joukko epäröijiä

Keskustalla on 36 kansanedustajaa. 20 on ilmoittanut kielteisen kantansa. Lain kannattajia on 8 ja epäröiviä on 8.

Epäröijiä ovat: Timo Kalli, Anne Kalmari, Timo V. Korhonen, Seppo Kääriäinen, Jari Leppä, Mika Lintilä, Aila Paloniemi, Tuomo Puumala.

Keskustassa on myös selkeä kannattajien joukko: Mikko Alatalo, Antti Kaikkonen, Elsi Katainen, Katri Komi, Laila Koskela, Paula Lehtomäki, Annika Saarikko, Kimmo Tiilikainen.


Helsingin Sanomien listaus osoittaa hyvin suunnan. Muiden puolueiden kannat tunnetaan varsin hyvin. Asia tulee ratkeamaan sosialidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan epävarmojen äänillä. Jotkut kansanedustajat ovat itse aktiivisesti korjanneet lehdelle heitä koskevat tiedot, joten tulos lienee kohtalaisen lähellä todellista jakautumaa. Helsingin Sanomien mukaan tasa-arvoista avioliittolakia on ilmaissut tukevansa tällä hetkellä 97 kansanedustajaa. Selkeitä vastustajia on 80, ja loput ovat epävarmoja kannastaan. Lopullinen tulos nähdään kuitenkin vasta eduskunnan äänestyksessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
HeSetalle uusi puheenjohtaja

Pääkaupunkiseudulla toimiva seta-järjestö HeSeta valitsi torstai-iltana kokouksessaan uuden puheenjohtajan. Hän on Anni Pasanen. Hän ehti jo olla edellisen vuoden hallituksen jäsenenä.

HeSeta on suurin Setan paikallisista jäsenjärjestöistä. HeSeta järjestää mm. jokakesäisen Helsinki Priden.

Kuka on uusi HeSetan puheenjohtaja. Tässä hän kertoo lyhyesti itsestään,

» Jutun oma sivu
Finlayson tuo Tom of Finland -teemaisen tekstiilimalliston

Sami Mollgren • 20.11.2014 23:52 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Finlayson lanseeraa yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) teoksiin pohjautuvan uuden tekstiilimalliston. Mallisto lanseerataan kansainvälisesti Euroopassa, USA:ssa ja Australiassa.

Malliston myötä Finlayson tähtää kasvuun kansainvälisillä markkinoilla. Ensimmäiset Tom of Finland by Finlayson -malliston tekstiilit tulevat myyntiin torstaina 20. marraskuuta mallistolle avattuun omaan verkkokauppaan sekä Finlaysonin suomen- ja englanninkieliseen verkkokauppaan. Perjantaista alkaen tuotteita myydään lisäksi Finlaysonin Esplanadin myymälässä Helsingissä.

Ensimmäiseksi lanseerataan Tom of Finland by Finlayson -satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet Fellows ja Face to Face -kuosein. Alkuvuodesta 2015 malliston on määrä täydentyä esimerkiksi keittiötekstiileillä. Myöhemmin tuotevalikoimaan aiotaan ottaa myös laukkuja, t-paitoja ja muita oheistuotteita.

Torstain lanseeraustilaisuus järjestettiin Helsingin keskustassa, Vanhalla ylioppilastalolla.


Finlaysonin mukaan Tom of Finland by Finlayson -mallisto on yrityksen kunnianosoitus Touko Laaksosen taiteelle ja vahva viesti suvaitsevuuden puolesta. Mallisto lanseerataan yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa.

- Tom of Finland by Finlayson -tekstiilimallistomme on kunnianosoitus Touko Laaksoselle, joka on kautta aikojen kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Olemme ylpeitä siitä, että saamme tekstiilituotteidemme kautta osallistua suvaitsevaisuuden rakentamiseen Suomessa ja maailmalla, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Ruotsin kansallismuseon ylijohtaja sekä Tom of Finland – Ennennäkemätöntä -teoksen toinen kirjoittaja Berndt Arell uskoo, että Touko Laaksonen olisi mielissään hänen taiteensa saamasta suosiosta.

- Itse tutustuin Touko Laaksosen taiteeseen ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1992. Laaksosen taide edustaa räikeillä ylilyönneillään fotorealistista taidesuuntausta, jota arvostetaan kyseisessä alakulttuurissa. Aikaisimmat piirustukset ovat jo 1930- ja 40-luvulta, mutta varsinaisen läpimurron hän teki USA:ssa pseudonyymilla Tom of Finland vasta 70-luvulla. Taidepiirit kypsyivät vasta 90-luvulla esittämään Laaksosen piirustuksia arvostetuissa taideaikakauslehdissä. Suomen sarjakuvataiteilijoiden arvostetuimman kunniaosoituksen Puupäähattu-palkinnon hän vastaanotti vuonna 1991 pari kuukautta ennen kuolemaansa, Arell kertoo.

- Kiitos kotimaisten toimijoiden kuten Itellan ja Finlaysonin Tom of Finland -kuvataiteen arvostus on noussut täysin uudelle tasolle niin Suomessa kuin ulkomailla. Esimerkiksi arvostetun Wallpaper-lehden marraskuun numerossa Tom of Finlandille on kunnioitettu peräti 13 sivua laaja, eksklusiivinen artikkeli. Uskon, että Touko Laaksonen arvostaisi kovasti taiteilijana saamaansa arvostusta. Pitkästä ja haastavasta tiestä huolimatta Laaksonen teki suoraselkäisesti ja rohkeasti sekä koko sydämellä työtä sen eteen mihin hän uskoi, Arell tiivistää.

Berndt Arell on myös toiminut Kiasman johtajana vuosina 2007–2009 ja Helsingin kaupungin museon johtajana 2001–2007.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoo Tom of Finland by Finlayson -malliston olevan Finlaysonin uuden johdon strategiaa strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Finlayson-brändiä ja laajentaa toimintaamme vahvasti myös ulkomaille.

- Uusissa mallistoissamme nojaamme rohkeasti omaperäiseen ja ennakkoluulottomaan suomalaiseen design- ja taideosaamiseen, ja haluamme kertoa siitä myös kansainvälisille markkinoille mallistojemme kautta. Tom of Finland by Finlayson -mallisto on hyvä esimerkki ja ensimmäinen askel uudella tiellä, Kurttila sanoo.


Touko Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syksyllä Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Vanha ylioppilastalo juhlaliputuksessa Helsingissä, malliston lanseeraustilaisuuden yhteydessä torstaina.
Tompan miesten kanssa suihkuun.

» Jutun oma sivu
Transgender-muistopäivän kynttilöiden sytytys Helsingissä

vaeltaja2006 • 20.11.2014 22:29 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kynttilät Helsingin Narinkkatorilla. (kuva A. Karanki)
Vuonna 1998 marraskuussa San Franciscossa murhattiin Rita Hester, nuori transnainen. Sen jälkeen vuosittain marraskuun 20. päivänä eri puolilla maailmaa vietetään trangender-muistopäivää murhattujen transihmisten muistoksi. Helsingissä torstai-iltana sytytettiin kynttilät jokaisen kuluneen vuoden aikana surmatun transihmisen muistoksi.

Tilaisuudessa puhuivat eurooppalalaisen transgender-järjestön TGEU:n suomalainen puheenjohtaja Arja Voipio, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki ja Setan nuorisotoimikunnan edustaja Samuel Susilinna.

Arja Voipion mukaan viimeisen vuoden aikana on saatu tieto 226 transihmisten murhasta. Eri maissa tapauksia kirjataan eri tavoin, joten esim. Euroopassa saattaa olla transmurhia, jotka eivät päädy tilastoihin.

Antti Karanki tarkasteli omassa puheenvuorossaan Suomen lainsäädännön tilannetta. Valmistelussa ovat juuri olleet isyyslaki ja äitiyslaki, joissa transihmiset on kokonaan sivuutettu. Nykyinen translaki on myös korjaustarpeessa, koska se vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä ja monenlaisia lääketieteellisiä tutkimuksia ja siviilisäädyn muutosta.

Samuel Susilinna on ollut mukana "Hyvinvoiva sateenkaarinuori"-hankkeessa. Verkkokyselyllä hankittiin tietoa sateenkaarinuorten tilanteesta. Tuloksia julkistettiin tämän vuoden alussa. Nyt Samuel Susiluoto tiivisti transnuorten tilanteesta kerättyä tutkimustietoa. Se on rajua kuultavaa. Suuri osa transnuorista saa kokea monelaista syrjintää.

Tilaisuudessa sytytettiin kynttilä jokaisen surmansa saaneen transihmisen muistoksi. Kun nimiä alettiin lukea, ensimmäisenä oli 8-vuotias lapsi, joka menetti henkensä väkivaltaisesti.

Helsingissä on parhaillaan menossa koko viikon kestävä TransHelsinki 2014 -tapahtuma.

Kynttilätapahtuma äänikuvana Narinkkatorilta

» Jutun oma sivu
Lakivaliokunta ehdottaa tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä

Sami Mollgren • 20.11.2014 17:58 • 24 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi torstaina tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mietintönsä. Mietinnössään valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti odotetusti valiokunnan äänestyksessä luvuin 9-8.

Kielteisen esityksen puolesta yhdeksän äänestänyttä olivat Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Kalle Jokinen (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps), Peter Östman (kd) sekä varajäsenenä Mika Niikko (ps). Jokinen sijaisti Markku Mäntymaata (kok).

Kahdeksan tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kannattavaa olivat Stefan Wallin (r), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp), Jani Toivola (vihr), Mikael Jungner (sdp) ja Suna Kymäläinen (sdp).

- Olemme toki pettyneitä siihen, että lakivaliokunnan enemmistöllä ei ollut rohkeutta esittää eduskunnalle aloitteen hyväksymistä. On surullista huomata, että niin moni kansanedustaja haluaa pitää kiinni samaa sukupuolta olevien parien erilaisesta kohtelusta, kun samaan aikaan reilu enemmistö suomalaisista haluaisi avioliittolaista tasa-arvoisen, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo.

Lopullinen päätösvalta tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta on eduskunnan täysistunnolla, joka äänestänee asiasta perjantaina 28. marraskuuta. Vähemmistöön jääneet kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen. Äänestyksessä vastakkain ovat valiokunnan mietintö ja vastalause.

- Kansanedustajien vastalause on aloitteen uusi mahdollisuus. Kansanedustajien vastalauseessa on myös huomioitu lakivaliokunnalle aloitteesta annetut lausunnot, joten mahdolliset tekniset viatkin on korjattu. Toivoa ei ole vielä menetetty, poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme toteaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyväksytyksi tullessaan Suomen ensimmäinen kansalaisaloitteesta alkunsa saanut laki.

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä Suomeen edistävä Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013. Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lakivaliokunta: torstaina äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista

Sami Mollgren • 20.11.2014 07:44 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta lyö torstaina lukkoon kantansa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valiokunta päätti kesäkuussa, että valiokunta torjuu mietinnössään kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valmistellun kielteisen mietinnön rinnalle on myös valmisteltu vastalause, jossa esitetään, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hyväksytään.

Eduskunnan täysistunto saa lakivaliokunnan mietinnön ja siihen liittyvän vastalauseen äänestettäväkseen perjantaina 28. marraskuuta.

Lakivaliokunnan odotetaan äänestävän kielteisen mietinnön hyväksi äänin 9-8.

Kesäkuun äänestyksessä kielteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin voitti äänin 10-6.

Kansalaisaloitteen hyväksymistä vastaan äänesti kymmenen valiokunnan jäsentä: Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Markku Mäntymaa (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps) ja Peter Östman (kd). Myös varajäseninä äänestäneet Eeva-Maria Maijala (kesk) ja Mika Niikko (ps) äänestivät uudistusta vastaan.

Hyväksymisen puolesta ääensti kuusi jäsentä: Stefan Wallin (rkp), Johanna Ojala-Niemelä (sdp), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp) ja Oras Tynkkynen (vihr).

Äänestyksestä olivat poissa valiokunnan varsinaisista jäsenistä Mikael Jungner (sdp), Suna Kymäläinen (sdp) ja Arja Juvonen (ps).

Jungnerin ja Kymäläisen tiedetään suhtautuvan myönteisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Juvonen on aiemmin ilmaissut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolainsääädäntöä, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja on useissa yhteyksissä antanut ymmärtää, ettei puolueen piirissä hyväksytä tasa-arvoista avioliittolakia.

Juvonen on ilmoittanut olevansa poissa lakivaliokunnan torstaisesta kokouksesta ja luovuttavan paikkansa perussuomalaisen ryhmäkurin säilymisen vuoksi aloitetta vastustavalle Mika Niikolle. Juvonen aikoo kuitenkin olla paikalla avioliittolain kohtalosta päättävässä eduskunnan täysistunnossa.

Avioliittolain uudistamisen vastustajat käyneet pelottelukampanjaa

Tasa-arvoista avioliittoa vastustavat ovat käyneet pelottelukampanjaa. On väitetty lakiuudistuksen esimerkiksi kaventavan sananvapautta ja vaikeuttavan ulkomaisia adoptioita. Joidenkin väitteiden mukaan homoavioliittojen hyväksyminen johtaisi avioliittoinstituution erityisaseman romahtamiseen, ja sen myötä perhekäsityksen ja lopulta yhteiskunnan perusteiden murenemiseen.

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen on väläytellyt puolueensa lähtöä hallituksesta, mikäli tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö menee läpi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan on antanut ymmärtää, että puolueen piirissä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta toimiminen ei ole suotavaa. Hän on vaatinut asiassa ns. ryhmäkuria puolueen kansanedustajilta. Ryhmäkurista Soini on eräissä muissa yhteyksissä arvostellut muita puolueita.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"YK:n ihmisoikeuksien julistus rajaa avioliiton miehen ja naisen väliseksi" - Räsänen

jnsto • 19.11.2014 19:45 • 18 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen perustelee tasa-arvoisen avioliittolain vastustustaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksella. Räsänen tulkitsi Radio Helsingin haastattelussa, että YK:n julistus rajaa avioliiton vain naisen ja miehen väliseksi.

– Jos ajatellaan vaikkapa YK:n julistuksia, jotka ovat ihmisoikeuksien tällaisen universaalin tulkinnan kannalta merkityksellisiä, niin siellä lähdetään siitä, että jokaisella on oikeus… jokaisella miehellä ja naisella on oikeus solmia avioliitto, eli siinäkin avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi, Räsänen sanoo Radio Helsingin Tasavalta-ohjelmassa.

Haastattelija Ville Blåfield kyseenalaisti tulkinnan, mutta Räsänen pysyi kannassaan. Räsänen katsoo ihmisoikeusjulistuksen muotoilussa tähdätyn Räsäsen kannattamaan rajaukseen. Julistus on vuodelta 1948.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mielenterveyden keskusliitto (MTKL): "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi hyvinvointia"

JuhaniV • 19.11.2014 12:00 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
MTKL: "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi kansalaisten hyvinvointia ja mielenterveyttä luomalla yhteiskuntaan aiempaa sallivampaa ilmapiiriä ja edistämällä kansalaisten yhdenvertaista kohtelua."

Mielenterveyden keskusliiton hallitus kokoontui Helsingissä eilen ja tänään pidettävien Mielenterveysmessujen yhteydessä. MTKL:n hallitus käsitteli kokouksessaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Antamassaan julkilausumassa MTKL asettuu tukemaan tasa-arvoisen aviolliittolain saattamista voimaan.

MTKL:
- Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymällä eduskunta välittäisi kansalaisille viestin siitä, että kaikki Suomen kansalaiset sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta ovat samanarvoisia. Lain kauaskantoiset vaikutukset todennäköisesti vähentäisivät suomalaisten syrjäytymisen kokemusta, päihdeongelmia, itsemurhia ja niiden yrityksiä sekä parantaisivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämänlaatua ja itsetuntoa.

- Seksuaalisuus ja sen hyväksyminen on merkittävä asia yksilön kehitykselle. Mielenterveyden keskusliiton mielestä on tärkeää, että jokainen ihminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta saa olla sekä itselleen että muiden edessä sellainen ihminen, joka on. Salaisuuden kantaminen aiheuttaa tutkitusti stressiä ja voi uuvuttaa ihmisen. Itsensä hyväksymisen vaikeudesta kumpuava ahdistus voi aiheuttaa myös päihteiden käytön ongelmia. Hoidon hakemisen kynnys on entistä suurempi, jos oman identiteettinsä joutuu salaamaan syrjinnän pelossa.

MTKL:n kannanotossa todetaan, että tämä asia on myös mitä suurimmassa määrin ihmisoikeuskysymys. Lain hyväksynnällä osoitettaisiin samaa sukupuolta olevat parit samanarvoisiksi eri sukupuolta olevien parien kanssa. Laki vaikuttaisi myönteisesti myös sateenkaariperheiden lasten elämään.

***

MTKL:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen äänesti eduskunnan lakivaliokunnassa viime kesäkuussa kansalaisaloitteen hylkäämisen puolesta.

Kansalaisaloite on eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyssä 20.11.2014.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin "homosonni" pelastui

Sami Mollgren • 19.11.2014 08:14 SATTUMAT

Sonnikavereihin lehmien sijasta mieltyneen Benjy-sonnin pelastamiseksi kerättiin rahaa kampanjalla.
Benjy-sonni oli joutua teurastamolle, koska se mieltyi sonnikavereihin, eikä halunnut astua lehmiä. Sonnia uhkaava kohtalo tuli julkisuuteen, syntyi kampanja ja kerättyjen rahojen avulla sonni pääsee loppuelämäkseen englantilaiseen eläinten turvataloon.

Irlantilaisen maatilan isäntä piti Benjy-sonniaan hyödyttömänä, koska se ei ole siittänyt jälkeläisiä. Isäntä katsoi, että siihen sijoitetut rahat on saatava takaisin, ja oli jo lähettämässä sitä teuraaksi. Paikallislehteen kirjoitettu artikkeli kuitenkin synnytti pienimuotoisen kohun. Irlantilainen eläinoikeusjärjestö Aran ja homojen verkkosivusto TheGayUK perustivat rahankeruusivuston ja kampanjoivat asiasta sosiaalisessa mediassa #SAVEBENJY -hashtagilla.

Rahaa sonnin pelastamiseksi on tullut noin 12 000 euroa. Tuolla rahalla sonni saatettiin ostaa maanviljelijältä, ja ennen joulua eläin kuljetetaan uuteen kotiinsa.

Paikallislehteen sonnista jutun kirjoittanut Joanna McNicholas kuvailee sonnia BBC:lle: "Se näyttää jättiläislampaalta. Se on hyvin lempeä ja hiljainen."

Sonnin pelastajajoukkoon kuului Simpsonit-tv-sarjan alkuperäisiin tuottajiin kuuluva Sam Simon. Hänen mukaansa olisi ollut kaksinkertainen tragedia, jos Benjy-sonni olisi kuollut homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hänestä jo lihateollisuus itsessään on surullista. Vegaanina tunnettu Simon on aiemminkin lahjoittanut rahaa eläinten pelastamiseksi. Simon kärsii vakavasta syöpäsairaudesta.


» Jutun oma sivu
Avioliittolain uudistamisen puolesta mielenosoitus 28.11.

Sami Mollgren • 18.11.2014 21:31 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perjantaina 28. marraskuuta keskipäivällä järjestetään eduskuntatalon edessä mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolain puolesta otsikolla Rakkaudenosoitus tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Samana päivänä eduskunta äänestää täysistunnossaan tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen kohtalosta. Eduskunta alkaa käsitellä kansalaisaloitetta torstaina 27. marraskuuta, ja äänestys on vuorossa perjantaina kello 13 alkavassa täysistunnossa.

Tasa-arvoista avioliittolakia tukevan mielenosoituksen järjestävät yhteistyössä Seta ry, Sateenkaariperheet ry, HeSeta ry, Trasek ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Tahdon2013-kampanja.


Yhdenvertaisuuden vastustajat liikkeellä viikkoa aikaisemmin

Avioliittolain uudistamista vastustava Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmä puolestaan järjestää mielenosoituksen torstaina 20.11. illalla, niin ikään eduskuntatalolla. Tuolloin eduskunnan lakivaliokunta päättää lopullisesta kannastaan tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Marraskuun 20. päivä on myös lasten oikeuksien päivä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tutkimus: käsitys miesten homoseksuaalisuuden perinnöllisyydestä vahvistuu

Sami Mollgren • 18.11.2014 20:51 • 9 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Veljespareilla tehty geneettinen analyysi tukee teorioita, joiden mukaan homoseksuaalisuuden taustalla vaikuttaa perinnöllisyys. Tutkijat yhdistävät homoseksuaalisuuden erityisen vahvasti X-kromosomissa ja kahdeksannessa kromosomissa oleviin tiettyihin geeneihin.

Asiasta kertoo New Scientist.

Geneettinen analyysi tehtiin sylki- ja verinäytteille, jotka oli kerätty 409 veljesparilta, joista molemmat ovat homoja. Osa veljespareista on kaksosia. Näytteet on kerätty viimeisen noin viiden vuoden aikana. Ainoa yksiselitteisesti yhteinen piirre 818 tutkitulle on homoseksuaalisuus, joten tietyt johdonmukaisesti esiintyvät piirteet geeneissä liittyvät oletettavasti seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Yhdysvaltalaisen NorthShoren tutkimusinstituutin tekemä tutkimus on lajissaan laajin tähänastisista: tutkittuja henkilöitä oli kolminkertainen määrä suurimpaan aiempaan vastaavaan tutkimukseen verrattuna, joten se on tilastollisesti edellisiä pätevämpi.

Jo vuonna 1993 tehtiin havainto, jonka mukaan X-kromosomin alue Xq28 on yhteydessä miesten homoseksuaalisuuteen. Sittemmin tutkimustulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia, ja tällä tutkimuksella pyrittiin vahvistamaan havainnot. Kahdeksannen kromosomin keskellä olevassa kierteessä sijaitsevan alueen 8q12 yhteys homoseksuaalisuuteen havaittiin vuonna 2005.

New Scientist korostaa, ettei löydös tarkoita sitä, että olisi löytynyt kaksi "homogeeniä". Seuraava askel tutkijoille on perehtyä tarkemmin siihen, mitkä yksittäiset geenit voivat vaikuttaa seksuaaliseen suuntautuneisuuteen. Tutkimusryhmän johtaja Alan Sanders muistuttaa, että seksuaalisen suuntautuneisuuden kaltainen monimutkainen ominaisuus riippuu monista tekijöistä: niin ympäristöön kuin geeneihin liittyvistä.

Laaja yhteisymmärrys on siitä, että seksuaalisen suuntautuneisuuden tausta on synnynnäinen. Syntymän jälkeiset asiat, kuten asenteet ja kulttuuriympäristö, vaikuttavat siihen miten myötäsyntyinen taipumus tulee esiin.

Aivotutkija sekä neurotieteilijä ja kirjailija Simon Levay katsoo, että tutkimuksen myötä teoriat homoseksuaalisuudesta valittuna elämäntapana saavat uuden naulan arkkuunsa.

- Kyllä, meillä on kaksi vaihtoehtoa elämässä, olla oma itsemme tai mukautua jonkun muun ajatukseen normaaliudesta. Mutta heterona, biseksuaalina, homona tai ei minään edellisistä oleminen on keskeinen osa sitä keitä me olemme, kiitos osaltaan syntyessämme saamallemme DNA:lle, sanoi Levay.

Hän lisää, että edessä on paljon kovaa työtä yksittäisten geenien ja niiden toiminnan suhteen. Vastaavia geenejä on tarkoitus etsiä myös naisilta.

Vuonna 1991 Levay väitti havainneensa, että aivoissa sijaitseva hypotalamus on homoilla pienempi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvoiselle avioliittolaille haastetaan tukijoita #metahdomme -hashtagilla

Sami Mollgren • 17.11.2014 17:03 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Lähes 300 Suomessa toimivaa yritystä ja järjestöä on ilmoittanut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia ja haluavansa tällä tavoin edistää yhdenvertaisuutta. Tahdon2013-kampanja julkisti perjantaina 14. marraskuuta listan avioliittolain tasa-arvoistamista puoltavista yrityksistä ja järjestöistä. Samalla käynnistyi sosiaalisessa mediassa #metahdomme -haaste, jolla yritykset ja yhteisöt voivat haastaa toisiaan yhdenvertaisuuden tukijoiksi.

Yritykset, järjestöt ja tunnetut suomalaiset voivat osoittaa tukensa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta verkkosivustolla www.metahdomme.fi, ja se on saanut viikonlopun aikana kävijäryntäyksen. Viikonlopun yli auki olleella sivustolla on vieraillut Tahdon2013-kampanjan mukaan lähes 15 000 kävijää.

Tahdon2013-kampanja kertoo, että perjantain jälkeen lähes 250 yritystä tai yhteisöä on ilmaissut tukensa sekä haastanut muita mukaan tukijoukkoihin.

Sosiaalisen median #metahdomme -haaste taas on suosittu erityisesti Twitterissä, jossa haasteen kautta mukaan ovat lähteneet esimerkiksi Elisa Oyj, Sonera ja Universal Music Finland. "Tasa-arvo kuuluu kaikille", toteaa Elisa Oyj kampanjan verkkosivuille antamassaan kommentissa. Tahdon2013-kampanjan mukaan into sosiaalisessa mediassa ei ota laantuakseen, vaan leviää edelleen.

- Perinteisesti Suomessa yritykset ottavat kantaa kysymyksiin, jotka koskevat suoraan niiden liiketoimintaa. On hienoa, että yritykset ottavat nyt kantaa myös yhdenvertaisuuskysymyksiin. Tasa-arvoisen avioliittolain käsittely eduskunnassa on osaltaan ratkaisemassa sitä, kuinka avoimessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa elämme, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen kertoo.

Yritysten yhteiskunnallinen aktiivisuus samaa sukupuolta olevien parien avioliittokysymyksen suhteen on yleistä maailmalla. Tunnetut yritykset ovat olleet näyttävästi tukemassa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon monissa maissa, joista yritysten antama tuki on ollut näkyvintä Yhdysvalloissa. Tasa-arvoisen avioliittolain kannattaminen Suomessa on Microsoftin tietoyhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelssonin mukaan luonteva jatkumo yhtiön linjalle sen kotimaassa Yhdysvalloissa.

- Yhdenvertaisuus on yrityksellemme keskeinen arvo ja oleellista yhtiömme menestykselle. Tämä tarkoittaa, että pelkkä syrjimättömyys ei riitä: me pyrimme aktiivisesti edistämään monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työyhteisössämme, sanoo Mickelsson.

Microsoftin lisäksi kampanjassa ovat mukana esimerkiksi Elisa Oyj, Sonera, Finlayson, Scandic, Universal Music Finland, Tiketti, Ben & Jerry's, Aller Media, Remedy Entertainment, Suomen RFSU, Attendo, Miltton sekä ammattiliitot JHL, PAM ja SAK.

Eduskunnan täysistunto käsittelee kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista marraskuun viimeisinä viikkoina.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turku Pride sai taustalleen yhdistyksen

Sami Mollgren • 16.11.2014 18:07 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku Pride kiinnitettiin maanantaina 15. syyskuuta 2014 symbolisesti rakkauslukolla Turkuun. Nyt Turku Pride on saanut tuekseen yhdistyksen.
Turku Pride -yhdistys perustettiin Turussa 12. marraskuuta 2014. Yhdistyksen tarkoituksena on vakiinnuttaa Turkuun Pride-tapahtumaperinne.

Yhdistyksestä kerrotaan, että resurssien salliessa Turku Pride järjestetään vuosittain. Tapahtuman tärkein osa on mielenosoituskulkue, joka pyrkii tekemään näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteiskunnassa kohtaamaa epäoikeudenmukaisuutta.

Vuoden 2015 tapahtuman koordinaattorihaku käynnistetään yhdistyksen mukaan pian.

Yhdistyksen sääntöihin kirjattiin, että pyrimme toiminnallamme kunnioittamaan Stonewallin mellakoiden muistoa. Tavoitteenamme on toteuttaa ja tukea suuren skaalan aktivismia ilman tiukkapipoisuutta, linjaa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Laura Pohjola.

Pohjola oli toinen Turun syyskuussa järjestetyn pride-tapahtuman ja sen osana olleen pride-kulkueen taustahenkilöistä. Tuolloin kulkue järjestettiin Turussa teemalla "vapaus valita – oikeus olla", ja siihen osallistui yli 3000 mielenosoittajaa.

Stonewall-kapinan katsotaan olevan modernin hlbti-liikkeen alku. Perjantaina 27. kesäkuuta 1969 poliisi teki ratsian suosittuun "Stonewall Inn" homobaariin, Christopher Streetilla, Greenwich Villagessa New Yorkissa. Sillä kertaa asiat eivät menneet normaalin kaavan mukaan, vaan poliisin asenteeseen ja väkivaltaan kyllästyneet baarin asiakkaat nousivat avoimeen vastarintaan. Mellakka levisi kaduille, ja tapahtuma sai paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Mellakat jatkuivat useamman päivän ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nousseet avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan.

Suomessa pride-tapahtumia on viime vuosina alettu järjestää vuosittain useampia, eri kaupungeissa. Sitä ennen pride-tapahtumia, jotka aiemmin tunnettiin "vapautuspäivinä", järjestettiin vuosittain, vuorovuosin eri puolilla maata.


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot