ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

USA: Liittovaltion tuomari jäädytti Trumpin päätöksen evätä rahat transsukupuolisten sukupuolenkorjaushoidoilta asevoimissa

Sami Mollgren • 22.11.2017 08:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari ilmoitti tiistaina, ettei presidentti Donald Trumpin hallinto voi lopettaa asevoimiin kuuluvien transsukupuolisten sukupuolenkorjaushoitojen korvaamista. Jo aiemmin liittovaltion tuomari oli keskeyttänyt transsukupuolisia koskevan palveluskiellon muilta osin.

Asiasta kirjoittaa The Washington Post.

Presidentti Trump ilmoitti Twitterissä heinäkuussa, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa "missään asemassa". Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä. Virallinen määräys asiasta annettiin elokuussa.

Viisi Yhdysvaltain armeijaan kuuluvaa transsukupuolista henkilöä haastoi presidentti Donald Trumpin oikeuteen tämän ilmoitettua Twitterissä, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa. Haasteessa todettiin, että Trumpin esittämä kielto loukkaisi transsukupuolisten henkilöiden oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun lain edessä.

Lokakuun lopussa liittovaltion tuomari määräsi keskeyttämään toistaiseksi presidentti Donald Trumpin päätöksen toimeenpanon transsukupuolisten palveluskiellosta asevoimissa muilta osin kuin transsukupuolisten henkilöiden sukupuolenkorjaushoitojen osalta.

Tiistaina 21. marraskuuta julkaistussa tuomarin 53-sivuisessa määräyksessä viitataan myös transsukupuolisten palveluksessa olevien henkilöiden kohtaamaan epävarmuuteen nykytilanteessa. Esimerkiksi korjausleikkauksia on peruttu ja siirretty. Transsukupuoliset henkilöt ovat voineet joutua leimautuneeksi. Lisäksi tilanne on vaikuttanut mahdollisuuteen saada pitkäaikaisia tehtäviä.

Trumpin määräämän uuden käytännön oli määrä astua voimaan 23. maaliskuuta 2018. Sen oli tarkoitus kumota edellisen presidentin Barack Obaman ajama päätös, jonka myötä transsukupuoliset henkilöt saattoivat olla palveluksessa avoimia sukupuolivähemmistöön kuulumisestaan.


» Jutun oma sivu
NHL-kiekkojoukkueen maalivahdin kypärässä sateenkaarilippu

Sami Mollgren • 21.11.2017 19:40 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT
Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä pelaavan Vancouver Canucks -joukkueen maalivahti Anders Nilsson on maalauttanut kypäränsä takaosaan sateenkaarilipun. Joukkueella on ollut viime vuosina edustus myös Vancouverin pride-tapahtumassa.

Ruotsista kotoisin oleva 27-vuotias Nilsson oli maalauttanut tällä kaudella kotipeleissä käyttämäänsä kypärään sateenkaarilipun, omien sanojensa mukaan "tukeakseen homoystäviään".Nyt hän on maalauttanut sateenkaarilipun myös vieraspeleissä käyttämäänsä kypärään, ja se on ensimmäistä kertaa käytössä Philadelphiassa tiistaina.Nilssonin kypärässä on myös kuva hänen kaksivuotiaasta pojastaan Miosta sekä siluettikuva raskaana olevasta vaimostaan Emeliestä - joka tosin ehti jo synnyttää Loui-pojan kaksi viikkoa sitten.Elokuussa Vancouverin järjestyksessään 39:een pride-kulkueeseen osallistuivat Canuckseista Troy Stecher, Erik Gudbranson sekä Jake Virtanen. Virtanen on suomalaissukuinen, mutta kanadalaissyntyinen.

Vuonna 1945 perustettu Canucks on läntisen konferenssin ja Tyynenmeren divisioonan joukkue. Se liittyi NHL:ään kaudella 1970-1971. Joukkueessa pelaa myös suomalainen Markus Granlund.

You Can Play -kampanjalla parannetaan hlbti-asenteita NHL:n piirissä

Jääkiekon ja muun joukkueurheilun asenneilmapiiristä on käyty keskustelua vuosikaudet. Esimerkiksi "homotteluun" on viime vuosina puututtu tiukasti.

Keväällä 2012 käynnistyneessä You Can Play –kampanjassa Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n vaikuttajat ja pelaajat sitoutuvat "If you can play, you can play" (suom. ”jos osaat pelata, voit pelata”) –asenteeseen eli siihen, että esim. seksuaalivähemmistöön kuuluminen ei ole mikään este NHL-uralle. You Can Play –kampanjassa monet NHL-tähdet esiintyvät lyhyissä videospoteissa (PSA) ja toistavat kampanjan viestiä. You Can play -kampanja on saanut tuen NHL:n johtoporrasta myöten.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Robert Mugabe, Zimbabwen presidentti, on eronnut

Zimbabwen pahamaineinen ja pitkäaikainen presidentti on eronnut, kun häntä vastaan parlamentissa oltiin nostamassa virkarikossyytettä. Robert Mugabe on haukkunut homoja: ”Ovat pahempia kuin koirat ja siat”.

Maan tulevaisuus on nyt täysin epäselvä. Presidentin tehtäviä jatkanee varapresidentti. Kuitenkin armeijan läsnäolo on merkittävä. Armeija asettui Mugabea vastaan. Maa oli pitkään Ison Britannian alaisuudessa, mutta vapautui 1980.

Mugabe, Afrikan ehkä homofobisin johtaja, on nyt siirtynyt syrjään yli 30 vuoden vallassaolon jälkeen. Mugade herätti jatkuvasti maailmalla huomiota homovihamielisillä lausunnoillaan. Säädyttömyys-säännöksillään hän piti vastustajansa kurissa. 1996 hän antoi pidätyttää homosyytösten avulla aiemman presidentin. Hän määritteli homouden ”likaiseksi sairaudeksi”. Vuoden 2013 vaalikampanjassa hän pelotteli homoja teloituksilla.

Zimbabwessa homosuhteesta saa kuuden vuoden rangaistuksen. Kaikki sellainen käyttäytyminen, joka voidaan yhdistää homouteen, on rangaistavaa, mm. miesten halaaminen.

Mugabe ei kaatunut ihmisoikeusloukkaustsen takia vaan surkean talouspolitiikan vuoksi. Hänen aikanaan Zimbabwe on muuttunut köyhien valtakunnaksi.

Homojen asema Zimbabwessa tuskin paranee vallanvaihton yhteydessä. Monet poliitikot ovat olleet Mugaben kanssa samaa mieltä homoista.


» Jutun oma sivu
Yle: Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari korjaa sukupuolensa

Sami Mollgren • 21.11.2017 08:02 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA

Lapuan Virkiässä pelannut Saloranta Lapualla syyskuussa 2016 (kuva: Timo Aalto / Lehtikuva)
Alexander Saloranta on aiemmin tunnettu suomalaisilla pesäpallokentillä etunimellä Paula. Hän on aloittamassa sukupuolenkorjausprosessia. Viisinkertainen Suomen mestari pelasi päättyneellä kaudella lajin pääsarjassa Superpesiksessä, Lapuan Virkiässä.

Saloranta, 30, kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa.

- Hei, olen Alexander, Saloranta kirjoitti Instagram-tilillään.

- Aion elää elämääni tästä eteenpäin miehenä.

Hän kertoo aina tunteneensa, että on syntynyt väärään sukupuoleen - ja, että on nyt ottamassa näkyvän askeleen siihen, että asia muuttuu.

Nyt käynnistymässä on prosessiin liittyvä arviointijakso, ja sen jälkeen hän odottaa saavansa transsukupuolisuusdiagnoosin TAYS:n transpolilta, joka mahdollistaa virallisen nimenmuutoksen. Diagnoosi edellyttää sairaanhoitajien, psykologien, lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden kanssa käytäviä keskusteluja.

Ylelle hän kertoo toiveekseen, että olisi itsensä kanssa onnellinen.

- Saa olla sellainen, mitä tuntee sisältä päin itsensä olevan. Saa alkaa elää sellaista elämää, jota olisi toivonut jo pidemmän aikaa olevan, sanoo Saloranta.

Saloranta on aiemmin puhunut homoseksuaalisuudestaan.

Sukupuoli tai se, miltä kroppa näyttää, ei määritä, mikä on ihmisenä. Suvaitsevaisuus on hyvä sana kuvastamaan tätä kokonaisuutta, sanoo Saloranta.

Ylen haastattelussa Saloranta kritisoi prosessia.

- Onhan se ihmistä alistavaa, että toiset ronkkivat elämääsi, mikä loukkaa yksityisyyden suojaa. Netistä löytyy paljonkin tietoa siitä, kuinka tutkimukset rikkovat ihmisten perusoikeuksia. Voi sanoa, että aika perseestä, toteaa Saloranta.

Salorannan saama palaute joukkuetovereilta ja faneilta on ollut lähinnä myönteistä. Ura pesäpallon naisten sarjassa kuitenkin päättyy, vaikka kiinnostus lajia kohtaan säilyy.

Sitä kuitenkin tiedän osaavani tehdä sukupuolesta riippumatta.


» Jutun oma sivu
Helsingissä transmuistopäivän tilaisuus pidettiin eduskuntatalon portailla

vaeltaja2006 • 21.11.2017 05:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Transmuistopäivää vietettiin tänään marraskuun 20. päivänä Helsingissä eduskuntatalon portailla. Kuluneen vuoden aikana on eri puolilla maailmaa murhattu 325 transihmistä. Yli 150 ihmistä oli kokoontunut tilaisuuteen huonosta säästä huolimatta.

Transgender Europe -järjestöllä on seurantaprojekti, ja uusimmat tiedot ovat ajanjaksolta lokakuu 2016-syyskuu 2017. Tänä vuonna kirjattuja surmia on 30 enemmän kuin viime vuonna. Kaikki tapaukset eivät luultavasti päädy tilastoihin.

Transmuistopäivän tilaisuudessa perinteiseen tapaan luettiin surmattujen nimet. Joukossa oli monia, joiden tarkka henkilöllisyys on jäänyt tuntemattomaksi.

Paikalla oli RKP:n kansanedustaja Stefan Wallius. Aktivistit olivat lähettäneet 600 sähköpostia kansanedustajille ja kertoneet tästä tilaisuudesta. Maanantaisin eduskuntatalossa ei ole istuntoa, vaan kansanedustajat palailevat viikonlopun vietosta vasta seuraavana päivänä.

Useimmat murhat ovat tapahtuneet Brasiliassa (171), Meksikossa (56) ja USAssa (25). Euroopassa kolmas osa uhreistä oli maahanmuuttajia ja kaksi kolmasosaa on työskennellyt seksityössä. Vuodesta 2008 lähtien murhia on kirjattu yhteensä 2 609.

Transihmisten murhat ovat usein hyvin raakoja, koska tekijät ovat varmoja, etteivät he joudu teoistaan vastuuseen. Teot ovat yleensä viharikoksia ja ne liittyvät sukupuoli-identiteettiin. Jos lainsäädännössä ei tunnusteta sukupuoli-identiteettiä yksilön ominaisuutena, ristiriita esim. etunimen ja sukupuoli-identiteetin välillä lisää väkivallan vaaraa. Esikuvia sukupuoli-identiteetin hyväksymisestä lainsäädännössä on: mm. Argentiina, Tanska, Norja, Irlanti ja Malta.

Transmuistopäivän vietto alkoi amerikkalaisaktivistin aloitteesta. Vuonna 1998 pidettiin ensimmäinen muistopäivä afro-amerikkalaisen transihmisen Rita Hesterin surman jälkeen. Hänet puukotettiin kotonaan Massachusetissa. Murhaajaa ei edelleenkään tiedetä. Rita Hesterin murha ei noussut uutiseksi toisin kuin opiskelija Matthew Shepardin surma kuusi viikkoa aikaisemmin. Rita Hester oli transihminen ja musta. Aktivistit kuitenkin nousivat esiin muutaman päivän kuluttua ja he nostivat julkisuuteen transihmisten murhat.

Eri maissa murhattujen määrät menneenä vuonna (kuva tarkentuu klikkaamalla)


Tilaisuuden avasivat Anukatariina Solonen ja Viima Lampinen. Panda Eriksson luki kaikkien järjestäjien yhteisen kannanoton. Tekijänoikeussyistä musiikkiesitys puuttuu äänitteestä. Lopuksi alettiin lukea vuonna 2017 murhattujen transihmisten nimiä.

» Jutun oma sivu
Ihmisoikeusjärjestöt vaativat transihmisten syrjinnän lopettamista kansainvälisenä transmuistopäivänä

Sami Mollgren • 20.11.2017 00:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Maanantaina 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender day of Remembrance). Muistopäivää vietetään murhattujen transsukupuolisten henkilöiden muistolle. Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 325 transihmistä. Järjestön mukaan nämä murhat osoittavat, että transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa hengenvaaran. Syrjintä aiheuttaa myös itsemurhariskin.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat pääministeri Juha Sipilän johtamaa hallitusta sitoutumaan kaikessa politiikassaan transihmisten syrjinnän poistamiseen - niin puheissaan, poliittisista painopisteistä päättäessään kuin lainsäädännön kehittämistyössään. Helsingin muistotilaisuus järjestetään tänä vuonna eduskuntatalon portailla. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen. Vastaava muistotilaisuus järjestetään myös Lahdessa ja Mikkelissä.

Transmuistopäivän tarkoituksena on muistaa äärimmäisen transfobisen väkivallan uhreja. Vuodesta 2008 alkaen on raportoitu 2609 transihmisten tai sukupuoleltaan moninaisten ihmisten murhaa 71 maassa. Euroopassa murhatuista joka kolmas oli siirtolainen.

Transihmiset kokevat väkivaltaa ja väkivallan uhkaa sekä julkisessa tilassa että läheisten taholta. Fyysisen väkivallan lisäksi transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa myös mielenterveysongelmia. Mielenterveysongelmat voivat johtaa itsemurhaan, syrjäytymiseen ja terveyden heikkenemiseen. Asiallisen tiedon lisäksi tiedotusvälineissä julkaistaan juttuja, joissa identiteettien olemassaolo kyseenalaistetaan ja ihmisten kokemukset patologisoidaan. Julkisuudessa käytävällä keskustelulla voidaan joko purkaa, tai lietsoa transihmisiin kohdistuvaa syrjintää.

- Hengenvaarallinen, mielenterveyttä uhkaava transfobia ei synny tyhjiössä. Transfobia on seurausta yhteiskunnallisesta syrjinnästä. Se on sekä poliittista että kulttuurista. Vaikka lainsäädäntö ei ratkaise kaikkea, voidaan sillä suojata ihmisiä syrjinnältä, vahvistaa hyvinvointia ja oikeuksia sekä vaikuttaa yhteiskunnalliseen asenneilmastoon. Lainsäädännön lisäksi tarvitaan vahvaa ihmisoikeuksiin sitoutunutta poliittista ohjausta, jotta voidaan rakentaa hyvää tulevaisuutta, toteaa Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Käynnissä on useita lainsäädäntöhankkeita, jotka voivat toteutuessaan parantaa transihmisten ja heidän perheidensä ja läheistensä oikeuksia ja hyvinvointia.Translain kokonaisuudistus on tärkeä ja välttämätön muutos, joka ei enää voi odottaa. Nykyinen translaki loukkaa ihmisten oikeutta sukupuolen itsemäärittelyyn tavalla, joka luo todellisen riskin heidän hyvinvoinnilleen. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luopumista edellyttää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen keväinen ratkaisu - saman vaatimuksen ovat todenneet lukuisat muut kansainväliset ihmisoikeussopimuksia valvovat tahot. Lääketieteellisen prosessin liittäminen juridiseen on Suomen perustuslain vastainen. Perustuslakimme suojaa jokaisen henkilökohtaista vapautta, joka tarkoittaa fyysisen vapauden lisäksi itsemääräämisoikeutta.

Myös Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta. Sen tämänvuotinen teema on yhdenvertaisuus. Lasten aidon yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää, että vanhempien sekä kaikkien lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten tietoisuutta sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta on lisättävä.

Lapsen elämässä merkityksellisten aikuisten sensitiivinen tuki sukupuoli-identiteetin rakentumisessa ja ilmaisussa on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää. Translakia on myös muutettava niin, että jokaisella on oikeus määritellä itse sukupuolensa ikään katsomatta.

Trasek, Seta sekä Dreamwear Club ovat vaatineet, että nimilakia tulee uudistaa suuntaan, joka ei entisestään vaikeuta sukupuolivähemmistöön kuuluvien elämää. Myös Amnesty International on kampanjoidessaan Suomen translain muuttamiseksi ottanut kantaa jo nykyisen käytännön syrjivyyteen. Ihmisoikeusjärjestöt seuraavat mielenkiinnolla myös henkilötietolain uudistushanketta ja keskusteluja juridisesta sukupuolesta sekä uudistuksia, joita raskaana olevan miehen myötä tehdään vanhoihin järjestelmiin ja käytäntöihin.

Tiedotteen allekirjoittajina ovat Amnesty International Suomen osasto, Trasek, Seta, Dreamwear club, Sateenkaariperheet sekä. Translasten ja -nuorten perheet ry

TransHelsinki on vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1993. Tapahtuma on suunnattu kaikille, joita sukupuolen moninaisuus omassa elämässä koskettaa, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä kaikille niille, jotka haluavat tietää enemmän sukupuolen moninaisuudesta. TransHelsingin yhteydessä järjestetään sekä kaikille avoimia seminaareja että tietyille kohderyhmille suunnattuja ohjelmanumeroita, kahvi-iltoja ja keskustelutilaisuuksia. Vuodesta 2010 lähtien TransHelsingin yhteydessä vietetään myös kansainvälistä viharikoksen uhrina kuolleiden transihmisten muistopäivää, Transgender Day of Remembrance, jota vietetään aina 20. marraskuuta.


» Jutun oma sivu
Turkki: Ankaran kuvernööri on kieltänyt kaikki homo-, lesbo- ja transtapahtumat

vaeltaja2006 • 19.11.2017 20:36 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Istanbulissa hajotettiin pride-mielenosoitus jo pari vuotta sitten.
Turkin pääkaupungissa Ankarassa kielletään kaikki homojen, lesbojen ja transihmisten julkiset esiintymiset. Kuvernöörin toimisto puhuu ”julkisesta turvallisuudesta”. Kielto astuu voimaan heti ja jatkuu toistaiseksi. Kielto koskee mm. teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä näyttelyitä.

Kielletyt tapahtumat voivat kuvernöörin toimiston mukaan vahingoittaa yhteiskunnan terveyttä ja moraalia. Ne myös vaarantavat muiden oikeuksia ja vapauksia.

Jo aikaisemmin tällä viikolla kiellettiin saksalaisten hlbtiq-filmien esittäminen torstain ja perjantain filmifestivaaleilla. Saksan suurlähetystö olisi järjestänyt filmiesitykset. Tätäkin kieltoa perusteltiin julkisen turvallisuuden vaarantamisella. Väitettiin, että myös terrorin vaara lisääntyy, jos filmit esitetään. Vastalauseena Saksan suurlähetystö nosti julkisivulleen sateenkaarilipun.

Vielä joitakin vuosia sitten järjestettiin Turkissa pride-tapahtumia, joihin osallistui jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vuonna 2015 Istanbuliin tuli pride-kielto. Poliisi käytti prideä vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua. Kielto jatkui viime ja tänä vuonna.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pentti Holapan siunaustilaisuus pidettiin Hietaniemen vanhassa kappelissa

vaeltaja2006 • 18.11.2017 10:55 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Hietaniemen hautausmaan vanha kappeli
Kirjailija ja runoilija Pentti Holapan siunaustilaisuus tapahtui perjantaina 17.11.2017 Hietaniemen vanhassa kappelissa. Siunaamisen toimitti Ilkka Kantola.

Pieni saattojoukko oli kokoontunut jättämään viimeisen tervehdyksensä lokakuun 10. päivänä kuolleelle Pentti Holapalle. Näyttelijä Tuukka Vasama lausui tilaisuudessa kolme Holapan runoa.

Virallisen tervehdyksen esitti Suomen Kirjailijaliitto. Pieni aktiivien ryhmä jätti kukkatervehdyksensä hlbt-ihmisten puolesta. Samalla kiitettiin Holappaa henkilökohtaisesta rohkeudesta.


Siunauspuheessa entinen Turun arkkihiippakunnan piispa Ilkka Kantola muistutti, että Pentti Holappa mietti kirjoissaan ja runoissaan myös elämän ja kuoleman kysymyksiä. Raamatussa on monia kohtia, joissa elämä ja kuolema nousevat esiin, esim. Saarnaajan kirjan kolmannessa luvussa:

Kaikella on määrähetkensä,
aikansa joka asialla taivaan alla.
Aika on syntyä
ja aika kuolla,
aika on istuttaa
ja aika repiä maasta,
aika surmata
ja aika parantaa,
aika on purkaa
ja aika rakentaa,
aika itkeä
ja aika nauraa,
aika on valittaa
ja aika tanssia,
aika heitellä kiviä
ja aika ne kerätä,
aika on syleillä
ja aika olla erossa,
aika etsiä
ja aika kadottaa,
aika on säilyttää
ja aika viskata menemään,
aika repäistä rikki
ja aika ommella yhteen,
aika olla vaiti
ja aika puhua,
aika rakastaa ja aika vihata,
aika on sodalla ja aikansa rauhalla.


Kantola sanoi siunauspuheessaan, että hyvästijätön hetkellä on hyvä pysähtyä kiitollisena hiljentymään ja muistamaan Pentti Holapan elämää. Hän nousi vaatimattomista oloista, ja poikkeuksellisella sitkeydellä eli ainutlaatuisen elämän 90-vuotiaaksi saakka.Pentti Holapan kotitalossa Albertinkadulla liput olivat puolitangossa.
» Jutun oma sivu
Tytöt tyttöinä koulussa ja pojat poikina?

Sami Mollgren • 17.11.2017 07:10 • 14 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Viime päivinä on käyty lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa painokasta keskustelua "sukupuolineutraalista kasvatuksesta", jossa pyritään esimerkiksi vältetämään lasten kutsumista tytöiksi ja pojiksi. Tällaisilla linjoilla ollaan esimerkiksi opetushallituksen kouluille julkaisemassa oppaassa.

Julkisuutta on saanut esimerkiksi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen, joka on todennut, että "sukupuolierojen hämärtäminen on vastoin lapsen etua". Vantaan Sanomille antamassaan haastattelussa Sinkkonen on todennut, että "minä en tällaista moni­naisuus­puhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä."

Sinkkosta on on pidetty "järjen äänenä" perinteisempää tyttö-poika -jakoa kannattavien keskuudessa, etenkin somekeskusteluissa. Esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) katsoo Sinkkosen osoittavan opetushallituksen linjaukset "höpö höpöksi" ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ihmettelee opetushallituksen valtuuksia ohjeistaa tällaisissa asioissa, ja kiittelee Sinkkosta asiantuntijan puheenvuorosta.

Sinkkosen sanomisia kritisoi Helsingin Sanomissa lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri Raisa Cacciatore, jonka mukaan "tässä on turha puhua hämärtämisestä, kun kyse on nimenomaan selkeyttämisestä, rehellisyydestä ja realismista". Opetusneuvos Satu Elo opetushallituksesta puolestaan kommentoi Helsingin Sanomille, että "sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä".

Mistä tosiasiassa sukupuolineutraalisuudessa on kyse?

Sukupuolineutraalisuus ei ole "hämärtämistä" vaan ahtaista malleista luopumista, sukupuolisuuden erityisen korostamisen välttämistä. Se on tilan antamista ja lasten näkemistä yksilöinä sen asemesta, että olisivat jonkin oletuksen alaisia.

Missään ei olla estämässä tyttöjä olemasta tyttöjä, eikä estetä poikia olemasta poikia.

Mitä lisäarvoa elämään tai opetukseen toisi se, että opettaja jakaisi luokan oppilaat tyttöihin ja poikiin - ja ehkä jopa antaisi näille eri tehtävät? Tällainen oli yleistä ainakin vielä 1980-luvulla. Mitä me silloin alakoulua käyneet siitä saimme? Mitä hyödyimme? Vielä aiemmin pojat pantiin automaattisesti puutöihin ja tytöt virkkaamaan pannulappuja, ilman pienintäkään valinnan mahdollisuutta. Sittemmin valinnan mahdollisuudet tällaisissa asioissa ovat lisääntyneet, kritiikin säestyksellä.

Yhtäläisesti on turhaa tieten tahtoen pyrkiä luomaan työpareja, joissa toinen on nimenomaan tyttö ja toinen poika.

Toinen asia on sitten opetus, jossa sukupuolisuutta ja sen moninaisuutta käsitellään. Sen pitää tietysti tapahtua ikään sopivalla tavalla. Alakoulussa riittänee, että kuvastossa ja tarinoissa huomioidaan monenlaiset perheet. Yläluokilla on jo aika puhua seurustelusta ja seksistäkin, ja silloin on aika käsitellä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjäkin - nimenomaan siinä mielessä, että osa läsnäolijoista kuuluu näihin vähemmistöihin - eikä vain perinteiseen malliin siten, että "ehkä sellaisia on tulla jossain".

Annetaan kaikille tilaa!

Asiasta keskustellessa vikaa on taas kerran yhtäläisesti sysissä ja sepissä. On ohipuhumista ja (tahallista) väärinymmärrystä. Etenkin sosiaalisen median yksisilmäinen keskustelukulttuuri on näyttänyt taas rumimpia puoliaan.

Sinkkonenkin on saanut osittain turhaa lokaa niskaansa somekeskustelussa, kun ei ole maltettu pysähtyä miettimään sitä, mitä Sinkkonen laajemmin sanoo. Sinkkoselta näyttää toki jääneen ymmärtämättä, että kukaan ei ole kieltämässä pojiksi ja tytöiksi kutsumista - vaan sukupuolineutraalisuudessa on pyrkimys vähentää sitä, että sukupuolta käytettäisiin luokitteluperusteena.

Ikävää nähtävää ja kuultavaa ovat myös puheenvuorot, jossa vaikkapa "maskuliinista miehisyyttä" ihanteenaan pitäviä kohtaan heitetään täyslaidallisia. Joillekin "maskuliinen miehisyys" kuitenkin voi olla hyvin luonnollinen osa itseä. Eikö rakentavampaa olisi antaa maskuliinisen miehisyydenkin maskuliinisen sankarin kultteineen olla laisensa - mutta pyrkiä tuomaan sellaisenkin piiriin muunlaisuuden ymmärtämistä?

Yritetäänkö yhdessä ymmärtää monenlaisuutta?

Onko oikeastaan perusteltua muualla kuin terveydenhuollon parissa kiinnittää erityisesti huomiota ihmisen sukupuoleen? Eikö sukupuolen korostaminen muussa elämässä ole aika turhaa? Eivätkö sukupuoli ja siihen liittyvät yksilötason elämänvalinnat olekaan luonnollinen asia? Eikö lapsi osaa itse esimerkiksi ottaa mieleisensä lelun tai valita mieleisiään vaatteita?

Eikö sukupuolisuuden tuputtaminen lapselle ole näin tarkastellen ihan turhaa?

Sukupuolisuuteen liittyvät yksilön valinnat näkyvät toki tieteen todistamana ihmisten toiminnassa, keskimäärin. Mutta me olemme yksilöitä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TransHelsinki-tapahtuma alkoi ”Oikeus omaan nimeen” -seminaarilla. Päivällä Lakivaliokunta julkaisi mietinnön ja esityksen etu- ja sukunimilaiksi

vaeltaja2006 • 17.11.2017 07:00 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
TransHelsinki 2017 tapahtuman avausseminaari etu- ja sukunimistä 16.11.2017 oli ajan hermolla. Aikaisemmin samana päivänä eduskunnan lakivaliokunta julkaisi nimilakia koskevan mietinnön ja lakiesityksen etu- ja sukunimilaiksi.Käynnissä on vanhan nimilain uudistaminen. Nimilain tilalle tulisi etu- ja sukunimilaki. Jonkinlaisista turhan byrokratian purkutalkoista on kysymys. Viranomaismenettelyjä on tarkoitus keventää ja viedä digitaalisiksi. Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviltä evättiin aikoinaan toisen sukunimen ottaminen automaattisesti. Nyt tällainen erityisryhmää koskeva syrjivä kielto on tarkoitus poistaa.


Lakivaliokunnan mietintö ja lakiesitys
www.eduskunta.fi

Nimiasiat ovat viime vuosikymmeninä aiheuttaneet paljon poliittisia tunnekuohuja. Kun edellisen kerran nimilakia muutettiin, peloteltiin perheiden hajoamisella, jos puolisoilla olisi eri sukunimet.

Mielenkiintoista etunimien valinnassa on ollut, että aikaisemmin historiassa on ollut runsaammin nimiä, joita on sekä miehillä että naisilla. Lakivaliokunta selvitteli etunimien ja sukupuolen yhteyttä. Jatkossakin tulee olemaan erikseen miesten ja naisten nimet. Etunimen sukupuolisidonnaisuus on pääsääntö, mutta siitä voidaan poiketa mm. intersukupuolisten lasten osalta.


TransHelsinki-tapahtuman seminaarissa yliopistonlehtori, dosentti Unni Leino kertoi nimien historiasta. Jo keskiajan lopulla Suomeen vähitellen tuli eurooppalaisen mallin mukainen nimisysteemi ja etunimen lisäksi ihmiset alkoivat saada myös sukunimen. Kansallisaate 1800-luvulla vauhditti nimijärjestelmän kehittymisytä, ja viimeistään 1900-alussa oli syntynyt nykyinen nimisysteemi. Lainsäädäntöön saatiin nimilait vuosina 1920 (sukunimilaki) ja 1945 (etunimilaki). Avioliittolaissa vuodelta 1929 säädeltiin lasten ja vaimon nimistä.

Unni Leino kertoi, että aina on ollut nimiä, joita on annettu sekä pojille että tytöille ja aina on jonkin verran annettu lapsille "väärän sukupuolen" nimiä.


Loppuosa Unni Leinon etunimiä koskevasta esitelmästä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
HeSeta suunnittelee nimensä muuttamista muotoon Helsinki Pride Yhteisö

Sami Mollgren • 16.11.2017 16:40 • 10 kommenttia. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

HeSeta on muuttamassa nimeä, ja nimenmuutoksen mahdollinen hyväksyminen tuonee muutoksen myös yhdistyksen logoon.
Yhdistyksen hallitus esittää 30. marraskuuta järjestettävälle syyskokoukselle yhdistyksen nimen muuttamista Helsinki Pride Yhteisö ry:ksi.

Asiasta kerrotaan yhdistyksen kotisivuilla ja Facebook-sivulla.

Nimenmuutosaietta perustetaan halulla kehittyä organisaationa ja vastata paremmin yhteisön moninaisiin tarpeisiin. Yhdistyksen mukaan tämä edellyttää, että yhdistyksemme rooli järjestökentällä ja erityisosaaminen sosiaali- ja nuorisoalan toimijana tunnistetaan.

- Selkeästi muista sateenkaarikentän toimijoista erottuva nimi, Helsinki Pride Yhteisö ry, tekee työmme näkyvämmäksi asiakkaille ja sosiaali- ja nuorisoalan toimijoille sekä toimintaamme tukeville jäsenille, lahjoittajille ja kumppaneille, kerrotaan asiasta kertovassa päivityksessä.

- Helsinki Pride Yhteisö -nimi nousee HeSetan toiminnasta ja on laajasti tunnistettu niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yhteinen nimi tuo yhdistyksen ympärivuotisen työn näkyvämmin osaksi Helsinki Pride -tapahtumaa ja samalla tapahtuma tukee yhdistyksen muuta toimintaa.

Uuden nimen myötä katsotaan yhdistyksen tekemän työn tulevan näkyvämmäksi ja tunnistettavammaksi.

Nimenmuutoksessa on kyse sääntömuutoksesta, joka edellyttää, että kolme neljäsosaa äänestäjistä kannattaa esitystä. Äänioikeutettuja ovat kaikki HeSetan varsinaiset vuoden 2017 jäsenmaksun maksaneet jäsenet.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy