Barefoot Wine
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  Barefoot Wine
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
Kulmakahvio
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Setan puheenjohtaja ja eduskunnan hlbti-verkoston kansanedustajia tapasivat oikeusministerin

Sami Mollgren • 09.10.2015 08:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta ry:n puheenjohtaja Panu Mäenpää ja eduskunnan hlbti-verkostoon kuuluvat kansanedustajat Jani Toivola (vihr), Sari Multala (kok), Stefan Wallin (rkp) tapasivat torstaina oikeusministeri Jari Lindströmin.

Asiasta kertoo Seta verkkosivuillaan.

Tapaamisessa keskusteltiin tasa-arvoisen avioliittolain ns. liitännäislakeihin liittyvän lakiesityksen etenemisestä ministeriössä. Pyyntö tapaamiselle oli lähtöisin eduskunnan hlbti-verkostolta.

Tapaamiseen osallistuivat myös ministerin erityisavustaja Arto Järvinen ja oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen.

Seta kertoo verkkosivuillaan, että Leinosen mukaan tekniset osuudet ovat valmiina ja oikeusministeriön valmistelevat osuudet viedään valtioneuvoston esittelyyn tulevalla viikolla. Sen jälkeen ne menevät eduskuntaan.

Työmarkkinalainsäädäntöön liittyvä etuuksien yhdenvertaisuuden tarkastelu sen sijaan on vielä kesken Sosiaali- ja terveysministeriössä, ja esitys on luvassa myöhemmin. Jo aiemmin on kerrottu, että näiltäkin osilta lainsäädäntötyö on määrä saada valmiiksi ennen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa 2017.

Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa 2014, mutta seuraavan hallituksen tehtäväksi jäi huolehtia avioliittolain uudistuksen edellyttämistä lakimuutoksista muuhun lainsäädäntöön, jotta vältyttäisiin epäjohdonmukaisuuksilta. Varsinaisen tasa-arvoisen avioliittolain voimaan astuminen ei ole sidoksissa ns. liitännäislakien muutosten toteutumiseen.

Oikeusministeri Lindströmin mukaan lainsäädäntöprosessi etenee sovitun mukaisesti.

Eduskunnan hlbti-verkosto perustettiin keväällä 2015. Sen on tarkoitus levittää ajankohtaista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointiin vaikuttavista asioista ja edistää tarvittavia uudistuksia. Verkoston sihteerinä toimii Seta ry.» Jutun oma sivu
Turvapaikkaa hakevien majapaikassa Berliinissä hyökkäys homopakolaisia vastaan

vaeltaja2006 • 07.10.2015 14:42 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Arvostettu berliiniläislehti Tagesspiegel kertoo tänään, että viime yönä tehtiin homofobinen hyökkäys homopakolaisparia vastaan Ostpreussendammilla Berliinin Lichterfeldessä. Kolme hyökkääjää asuivat samassa pakolaiskeskuksessa.

Homopariskunta, 21- ja 28-vuotiaat miehet asuivat keskuksessa yhdessä. Toinen heistä jouduttiin käyttämään sairaalan ensiavussa. Tilanne alkoi klo 23.50 suunsoitolla, mutta se eskaloitui fyysiseksi väkivallaksi. Hyökkääjät olivat 15-, 24- ja 25-vuotiaita. Kaikki välikohtaukseen osallistuneet ovat lehden mukaan ”arabimaista”. Poliisi pidätti hyökkääjät, mutta myöhemmin heidät päästettiin vapaiksi. Polizeiliche Staatsschutz, joka tutkii lähinnä poliittisia rikoksia, tutkii tapahtumaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"Ei lähteny kuppa Töölöstä" - Kuppatartunnat kasvussa miesten välisessä seksissä

Sami Mollgren • 06.10.2015 22:50 • 9 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS
Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Euroopassa miesten välisen seksin kuppatartunnat ovat kasvaneet osassa maissa jopa yli 50 %. Suomessa kuppatartuntoja todettiin vuonna 2014 yli 25 % enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2014 kolmasosa suomalaisten kuppatartunnoista saatiin ulkomailla.

Kuppatartuntoja on todettu viime vuosikymmenenä Suomessa n. 150–200 vuodessa ja yli puolet niistä saadaan miesten välisessä seksissä. Suurin osa tartunnoista todetaan pääkaupunkiseudulla.

Miten kuppa tarttuu?

Kuppa voi tarttua suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä, peräaukkoa nuolemalla ja sormeilemalla, nyrkkinainnissa ja joskus jopa suudeltaessa, jos kuppahaavauma on suussa. Ensioireina tulee usein haavauma, joka paranee itsekseen. 2-3 kuukauden kuluttua tartunnasta voi esiintyä ihottumaa, kuumeilua tai muita oireita. Kuten muissakin seksitaudeissa, kuppa voi olla oireeton tai ensioireet voivat olla niin vähäisiä, että henkilö ei oireiden perusteella hakeudu testiin. Mikäli oman seksikäyttäytymisen perusteella on kuitenkin mahdollista saada kuppa, hiv tai muu seksitautitartunta, niin testeissä kannattaa käydä säännöllisesti. Hoitamaton kuppa on vaarallinen sairaus. Vuosien oireettomuuden jälkeen seuraa myöhäiskuppa, jolloin henkilön iholla, keskushermostossa, sydämessä ja/tai luustossa tapahtuu muutoksia. Lisäksi on arvioitu, että hoitamaton kuppatartunta lisää hiv-tartunnan riskin jopa 2-5 kertaiseksi.

Hakeudu kuppatestiin 4-8 viikkoa riskitilanteen jälkeen

Kuppa testataan verikokeella ja testiin voi hakeutua n. 4-8 viikkoa riskitilanteen jälkeen. Kuppa on bakteerin aiheuttama ja se hoidetaan antibioottipistoksilla. Antibioottihoidolla kupasta paranee, mutta vereen jää vasta-aineet sairastetusta ja hoidetusta kupasta. Kupan ja lähes kaikkien muidenkin seksitautien hoito on Suomessa asiakkaalle maksutonta ja hoidosta parhaiten vastaavat kunnalliset seksitauteihin erikoistuneet sukupuolitautien poliklinikat. Suomessa vain hiv-testaus voidaan toteuttaa nimettömästi. Kuppa- ja muita seksitautitestejä varten asiakkaan tulee esittää henkilöllisyystodistus. Hyvä seksitautien testaus toteutetaan luottamuksellisesti ja asiakkaan yksityisyyttä kunnioittaen.

Kuppa-pikatestistä tuloksen saa samalla käynnillä

Kuten hiv-testaukseen, myös kuppaan on olemassa pikatestejä. Kuppa-pikatesti tehdään sormen päästä otettavasta verinäytteestä ja tuloksen testistä saa samalla käyntikerralla. Testauskäyttöön hyväksytty kuppa-pikatesti on luotettava, kun riskitilanteesta on riittävästi aikaa (8 viikkoa) ja henkilö ei ole sairastanut kuppaa aikaisemmin. Sairastetusta ja hoidetusta kupasta vereen jäävien vasta-aineiden takia pikatesti ei sovellu henkilölle, joka on sairastanut kupan aikaisemmin, vaan testitulos on tämän jälkeen aina positiivinen, eikä testi pysty erittelemään jo sairastettua ja hoidettua tai uutta kuppatartuntaa. Aikaisemmin kupan sairastaneen ja uutta kuppatartuntaa epäilevän kannattaakin hakeutua poliklinikalle suoniverinäytteenä otettavaan testiin, jossa voidaan testata mahdollinen uusi kuppatartunta.

Tietopaketti on Hiv-tukikeskuksen toimittama» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Checkpoint 2.0 – "Kuppanen yö" Helsingissä 17.10.

Sami Mollgren • 06.10.2015 22:50 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Hiv-tukikeskus järjestää lauantaina 17. lokakuuta kello 18–23 hiv- ja kuppapikatestaustapahtuman miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Tapahtumassa esitellään ja testataan Euroopassa tänä vuonna hyväksyttyä kuppa-pikatestiä ja sen mahdollisuuksia käyttöönottoon myös Suomessa. Kuppa-pikatestiä on mahdollisuus myös kokeilla; kokeiluun haluavien on varauduttava esittämään henkilöllisyystodistuksensa.

Illan aikana voi tulla anonyymiin ja maksuttomaan hiv-pikatestiin. Testitulos luvataan 60 sekunnissa.

17.10. Hiv-tukikeskuksen tiloissa Helsingissä, osoitteessa Unioninkatu 45 K, järjestettävässä tilaisuudessa on myös kahvitarjoilu.» Jutun oma sivu
Riiassa sensuroitiin suvaitsevaisuuskampanjan julisteet

Sami Mollgren • 06.10.2015 12:16 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Riian kieltämässä suvaitsevaisuutta peräänkuuluttavassa julisteessa on neljän ihmisen siluetit: koditon, ihminen pyörätuolissa, hiv-virusta kantavan äidin lapsi, ja homoseksuaali.
Latvian pääkaupunki Riika on poistanut katujen varsilta Dia+Logs -yhdistyksen toteuttaman suvaitsevaisuuskampanjan julisteet.

Asiasta kertoo Suomessa Helsingin Sanomat.

Riian kaupunki on alkuaan ollut rahoittamassa kampanjaa, jonka julisteessa kehotetaan suvaitsevaisuuteen, ja muistutetaan että teko voi muuttaa maailmaa. Kuvattuna on neljän ihmisen siluetit: koditon, ihminen pyörätuolissa, hiv-virusta kantavan äidin lapsi, ja homoseksuaali.

Homoseksuaalinen hahmo on nimeltään Jaanis ja tämä kertoo rakastavansa ystäväänsä Kasparsia. Miehet haluaisivat yhteistä tulevaisuutta, perheen ja tulla vanhemmiksi. Hän pohtii, miksi vastapäisen asunnon naapuri laittaa oven taakse ulostetta.

Latvian parlamentissa on hyväksytty ns. perinteisiä perhearvoja suojeleva laki, jonka mukaan muun kuin perustuslain mukaisten perhearvojen edistäminen ei ole sallittua. Lain takana on venäjänkielisen väestön tukema Sovun keskus, joka myös otti nosti esiin julistekampanjasta.

Latvian perustuslaki määrää avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi.

Lokakuun alussa julkaistun Eurobarometrin mukaan Latviassa asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat selvästi ahdasmielisemmät kuin Euroopassa keskimäärin. Lokakuun alussa julkaistun Eurobarometrin mukaan selvästi alle puolet Latviassa asuvista tukee seksuaalivähemmistöihin kuuluville valtaväestön kanssa vertaista asemaa, kun EU:n alueella keskiarvo on noin 70 prosenttia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Katolinen kirkko pui perheen ja kirkon suhdetta - papin kaapistatulo piispainkokouksen alla hermostutti Vatikaanin

Sami Mollgren • 06.10.2015 08:34 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Katolisen kirkon kolmeviikkoisessa piispainkokouksessa - synodissa - pohditaan kirkon opin ja muutoksessa olevan perhekäsityksen suhdetta. Aiheena ovat myös samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja homoparien vanhemmoimat perheet.

Tarkoitus ei ole muuttaa kirkon oppia, vaan löytää keinoja soveltaa sitä nykypäivään. Vastaavanlainen perheasioita käsittelevä synodi järjestettiin 35 vuotta sitten. Aihepiirissä kohtaavat vanhoillisuus ja uudistusmielisyys.

Synodi on yksi tärkeimmistä paavin neuvoa-antavista elimistä. Sillä ei ole suoranaista valtaa muuttaa asioita, mutta sen suositukset jalkautuvat katolisten pappien seurakuntatyöhön paavi Franciscuksen apostolisen kehotuskirjeen kautta. Käytännössä paavilla on katolisessa kirkossa ylin valta ja "viimeinen sana".

Monet katoliset maat ovat sallineet samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta kirkko pitää opetuksessaan homoseksuaalisia tekoja syntinä, ja rajaa avioliiton vain naisen ja miehen väliseksi.

Ylen haastattelema katolisten homojen oikeuksien puolesta kampanjoivan Nuova Proposta -järjestön puheenjohtaja Andrea Rubera sanoo, että viime vuonna järjestetyssä valmistelevassa synodissa homoseksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhuttiin aiempaa avoimemmin, ja nykyinen paavi on puhunut aiheesta avoimemmin. Homoteema oli valmistelevan kokouksen yksi keskustelluimmista asioista.

Rubera sanoo Ylelle, että kirkko on neuvoton perhemallien muutosten edessä, eikä seurakunnissa tiedetä, kuinka suhtautua homoihin tai samaa sukupuolta olevien parien lapsiin. Hänen mukaansa papit tarvitsevat opastusta. Myös muut muutokset perhemalleissa ovat Ruberan mukaan haaste kirkolle.

Nykyinen tilanne ja avoimempi keskusteluilmapiiri ovat lisänneet vanhoillisten ja uudistusmielisten välistä kampanjointia. Vanhoilliset haluaisivat paavin puolustavan perinteisiä perhearvoja ja suhtautumaan tiukemmin homopareihin, kun taas uudistusmieliset haluaisivat kirkon avaavan ovensa homoille.

Pappi avasi näyttävästi kaappinsa ovet

Lauantaina puolalainen katolinen pappi Krzysztof Charamsa kertoi Corriere Della Sera -lehdessä julkisesti homoseksuaalisuudestaan, ja vaati kirkkoa avaamaan silmänsä homoille uskovaisille. Kaapistatuloa juuri synodin alla pidetään harkittuna, ja juuri ajoituksen arvellaan suututtaneen Vatikaanin, joka pitää Charamsan toimintaa vastuuttomana.

Katolisen kirkon opin puhtaudesta vastaavassa uskonopin kongregaatiossa virkamiehenä toiminut Charamsa sai heti lähtöpassin virastaan. Charamsan asemasta pappina päättää hyöhemmin hänen hiippakuntansa piispa.

43-vuotias Charamsa piti Roomassa lehdistötilaisuuden yhdessä espanjalaisen miehensä kanssa, ja kritisoi kirkon asenteita homoja kohtaan esimerkiksi julkaisemalla kymmenkohtaisen manifestin katolisen kirkon homokielteisyyden vastustamiseksi. Hän myös väitti suurimman osan katolisen kirkon papeista olevan homoja.

Samalla kun kirkko keskustelee homoseksuaalisuuden ja kirkon opin suhteesta, ovat 31 maasta olevat hlbti-vähemmistöihin kuuluvat perustaneet kansainvälisen sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien katolisten verkoston Global Network of Rainbow Catholics (GNRC). Verkosto julkaisi avoimen kirjeen piispainkokouksen evästykseksi, muistuttaakseen hlbti-vähemmistöjen olemassaolosta myös kirkon piirissä.

Roomassa toimiva Ylen kirjeenvaihtaja Petri Burtsov arvioi, että synodilta voi odottaa kiivasta aihepiiriin liittyvää keskustelua, mutta ei muutoksia esimerkiksi homopareihin, avioeroon tai ehkäisyyn liittyviin kantoihin. Esimerkiksi Paavi Franciscus on antanut ymmärtää, etteivät samaa sukupuolta olevat suhteet ole saamassa kirkon hyväksyntää jatkossakaan. Sen sijaan hän haluaa kirkon olevan "avoin, myötätuntoinen ja armollinen kaikille".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Syfilis leviää taas - ehkäisevä valistus jäänyt HIV:n varjoon

jnsto • 04.10.2015 19:56 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Kuppatartuntojen määrä homo- ja bi-seksuaalisten miesten keskuudessa pääkaupunkiseudulla on noussut uutiseksi yleismediassa.

Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sukupuolitautien poliklinikalta kertoi Helsingin Sanomille (3.10.15), että poliklinikalla on ollut nyt syksyllä "vähän keskimääräistä enemmän" kuppatartuntoja. Yhteinen nimittäjä on nimenomaan miesten välinen seksi. Lääkäri vakuuttii, ettei epidemia ole karannut käsistä. "Trendi on taas nouseva, mutta kyllä näitä tapauksia on ollut jatkuvasti viimeisten 15 vuoden ajan", Hiltunen-Back sanoo.

MSM-kohderyhmälle suunnatussa tiedottamisessa Suomessa on korostunut HIV-testaus. Sen saatavuutta on tuettu ja testauksia tarjottu mm pride-tapahtumien yhteydessä.

Aikana ennen HIV:tä homo- ja bi-miehille suunnatuissa viestimissä oli esillä syfiliksen torjunta, mutta aihe jäi sittemmin HIV:n varjoon. 70-luvulla ja 80-luvuna alussa historiallisen bakteeritaudin tarttumisesta oli valistusta mm Psyke -lehdessä. Tuolloinen valistus sai potentiaalisen riskiryhmän varuilleen ja myös tarkkailemaan mm mahdollisia iho-oireita.

Tiedossa ei ole, kuinka laajasti terveyspalvelujen tuottajat tarjoavat HIV-testaukseen meneville myös esimerkiksi syfiliskokeita. Yksityispuolella kyse on tietenkin myös potilaan maksuhalukkuudesta. Julkisella puolella kokeet ovat maksuttomia. Kun syfiliksen riskiryhmä on rajautunut homo- ja bi-miehiin, julkisen puolen terveysasemilla tai työterveydessä potilas voi jäädä testausta ilman, jos hetero-olettamusta ei kyseenalaisteta tai potilas itse ota riskiä esille.

Syfilis on ajoittain yltänyt epidemiaksi suurten homopopulaatioiden kaupungeissa. Kattavalla testauksella ja matalalla hoidon kynnyksellä taltutettiin mm tuhansien tapauksien määrään noussut paikallisleviäminen Torontossa vajaa kymmenen vuotta sitten.

Toisin kuin HIV-infektio, syfilis kuuluu Suomessa ns yleisvaarallisiin tartuntatauteihiin. Lain mukaan tartunnasta tehdään viranomaisilmoitus yksilöityine henkilötietoineen. Yksittäiselle potilaalle näistä ilmoituksista aiheutuvia ongelmia ei tätä juttua varten ole selvitetty.

Vielä 50-luvulla suurten työnantajien sosiaalipäälliköt saivat jotain kautta tietoja "firman kuppatautisista". Nykyisin yleisvaarallisuuden antamat viranomaisluonteiset valtuudet ja toisaalta yksilön tietosuoja ovat potilaan kannalta vastakkaisia voimia.

Taudin tarttuvuus on helpompaa kuin esimerkiksi HIV-infektion. Potilas on voinut kiskaista kupan tilanteessa, jossa HIV:n tarttuminen olisi hyvin epätodennäköistä.

Koko Suomessa tulee vuosittain ilmi 150–200 kuppatartuntaa, joista noin sata on Hus:n toimialueella. Joissakin sairaanhoitopiireissä tapauksia on vuosittain vain aivan muutama tai ei lainkaan.

Tartuntojen määrä nousi Hiltunen-Backin mukaan nykyiselle tasolle sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Tuolloin tautia tuli Suomeen idästä heteroseksin välityksellä. Vuosien kuluessa kuppa on kuitenkin siirtynyt leviämään enimmäkseen homomiesten keskuudessa.


» Jutun oma sivu
Eurobarometri: Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan muuttuvat sallivammaksi

Sami Mollgren • 03.10.2015 11:56 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Lokakussa 2015 julkaistu syrjintää Euroopan unionissa selvittävä Eurobarometri osoittaa, että asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan ovat kehittymässä myönteiseen suuntaan.

Yhdenvertaiset oikeudet

Vastaajista 71 prosenttia katsoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla pitäisi olla samat oikeudet kuin heteroilla. Tätä vastaan on 23 prosenttia vastaajista.

Kahden samaa sukupuolta olevan suhteessa ei ole mitään väärin 67 prosentin mielestä. Toisin ajattelee 27 prosenttia.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista kaikkialla Euroopassa tukee 61 prosenttia vastaajista. Vastakkaista mieltä on 33 prosenttia vastaajista.

Tuki yhdenvertaisuudelle on erityisen suurta Alankomaissa ja Ruotsissa, yli 90 prosenttia. Myös Irlannissa, Tanskassa ja Espanjassa asenteet ovat erityisen hlbti-myönteisiä.

Heikointa tuki on Latviassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Slovakiassa, joissa on alle 30:n prosenttilukuja.

Suomi on samassa ryhmässä esimerkiksi Saksan kanssa: prosenttiluvut ovat noin 70. Suomalaisvastaajista 74 prosenttia katsoo, että seksuaalivähemmistöillä pitäisi olla yhdenvertaiset oikeudet, 71 prosenttia hyväksyy täysin samaa sukupuolta olevien suhteen ja homoavioliittojen sallimista koko Euroopassa tukee 66 prosenttia suomalaisvastaajista.

Yleiskuva on, että naiset ovat miehiä sallivampia, ja nuoremmat ikäryhmät vanhempia ikäryhmiä sallivampia.

Asenteet

Uusimmassa selvityksessä kävi ilmi, että vastaajista 47 prosentilla on seksuaalivähemmistöön kuuluvia ystäviä ja tuttavia. Vuonna 2012 vastaava luku on 41 prosenttia. Transvähemmistöön kuuluvien ystävien ja tuttavien määrä on noussut seitsemästä yhdeksään prosenttiin.

Selvityksessä kysyttiin myös kantaa siihen, jos maan korkeimmassa vaalilla valitussa virassa olisi hlbti-vähemmistöön kuuluva henkilö. Kaikkiaan 65 prosenttia vastanneista kokisi olevansa tyytyväinen, jos tällaisessa tehtävässä olisi seksuaalivähemmistöön kuuluva. Sukupuolivähemmistöön kuuluvan johtajan kohdalla vastaava prosentti on 53. Suomalaisista 36 prosenttia ei hyväksyisi seksuaalivähemmistöön tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa tällaiseen tehtävään. Erityisesti vastustus on kolmessa vuodessa vähentynyt.

Työkaverina seksuaalivähemmistöön kuuluva henkilö ei aiheuttaisi nikottelua 63 prosentille vastaajista. Transhenkilön kohdalla vastaava prosentti on 67 prosenttia. Selvityksestä kävi ilmi, että vastaajien mielestä työpaikoilla olisi yhä tehtävää hlbti-moninaisuuden hyväksymisen edistämiseksi. Homoseksuaaliseen työkaveriin suhtautuminen on Suomessa Euroopan keskitasoa, mutta transhenkilöön työkaverina asenteet ovat Suomessa keskitasoa selvästi kielteisemmät.

Oman lapsen suhde samaa sukupuolta olevaan henkilöön ei hetkauttaisi 51 prosenttia vastaajista. Vastaajista 32 prosentin mielestä asia olisi epämukava. Transhenkilön kanssa seurusteleva jälkikasvu sopisi 38 prosentille, mutta 43 prosenttia ei pitäisi ajatuksesta. Suomessa suhtautuminen lapsen homosuhteeseen on selvityksen keskitasoa ja suhtautuminen transhenkilön kanssa seurusteluun hieman keskivertoa myönteisempi.

Samaa sukupuolta olevan parin julkinen kiintymyksen osoittaminen ei häiritse 72 prosenttia vastaajista. Miesparin kiintymyksen osoitus häiritsee useampia (38%) kuin naisparien (34%). Heteroparien kiintymyksen osoitus häiritsee 16 prosenttia vastaajista. Suomessa suhtautuminen on tutkimuksen keskivertoa hieman avarakatseisempaa.

Transsukupuolisten henkilöiden oikeuteen muuttaa juridista sukupuoltaan suhtautuu hyväksyvästi 63 prosenttia vastaajista. Neljännes vastanneista ei antaisi tällaista oikeutta. Suomessa tuki sukupuolen muuttamiselle on 68 prosenttia.

Myönteisiä muutoksia

Tutkimusraportissa todettiin hlbti-vähemmistöihin kohdistuvien asenteiden muuttuneen kautta linjan selvästi sallivampaan suuntaan. Esimerkiksi vuoden 2006 Eurobarometerin mukaan homoaviolittoja koskevaan kysymykseen vastatanneista 44 prosenttia tuki homoavoiliittoja kun 49 prosenttia vastusti. Uusimmassa selvityksessä luvut ovat 61 ja 33 prosenttia.

Selvitystä varten haastateltiin 28 Euroopan unionin maassa kussakin tuhatta ihmistä touko-kesäkuun vaihteessa. Selvityksen yhtenä osa-alueena ovat asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vaihtoehto-nobel-palkinto annettiin ugandalaiselle hlbti-oikeuksien puolustajalle

vaeltaja2006 • 02.10.2015 19:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Tänään jaettiin ensi kertaa Tukholmassa vaihtoehto-nobel-palkintoja. Yksi palkinnon saaneista on ugandalainen homo-oikeuksien puolustaja Kasha Jacqueline Nabagesera. Palkinnot jakaa tukholmalainen säätiö ja palkinnon nimi on Right Livelihood Award.

Syksyllä 2010 ugandalainen ”bulevardilehti” Rolling Stone julkaisi sadan homoksi oletetun henkilön tiedot ja kuvat. Otsikossa vaadittiin: Hirttäkää heidät. Yksi joukosta oli silloin vielä alle kolmikymppinen Kasha Jacqueline Nabagesera. Hän sai kokea kotiseudullaan vihaa ja uhkauksia. Tuskin missään maapallolla on yhtä vaarallista olla homo tai lesbo kuin Ugandassa.

Kaikesta tästä huolimatta Nabagesera jatkaa oikeuksien puolustamista. Hän järjestelee pridejä, julkaisee lehteä seksuaalivähemmistöille ja aloittelee radio-ohjelmaa. Hän onnistui myös torjumaan homovihamielisen lain ja siitä tuli tämä vaihtoehto-nobel.

Palkintoa jakavasta tukhomalaisesta säätiöstä kerrotaan, että he olivat hyvin otettuja kuultuaan Nabageseran toiminnasta. Nabagesera ei ole välittänyt uhkauksista eikä pelästynyt toisen aktivistin kuoleman takia. Aktivisti David Kato surmattiin kotonaan vuonna 2011.

Nabagesera haastoi lehdet oikeuteen ja voitti.Hänen nyt julkaisemansa loistelias lehti on nimeltään Bombastic. Se kertoo Ugandan hlbti-ihmisten elämästä. Lehti on ladattu netistä jo kaksi miljoonaa kertaa. Lehti lähetetään myös johtaville poliitikoille.

Viime vuonna hlbti-ihmisiin kohdistuva kiihotus oli erityisen voimakasta. Siitä huolimatta hän järjesti julkiset sytnymäpäiväjuhlat kahdelle sadalle ihmiselle. Hän kertoo, että tilanne Ugandassa on monin tavoin vaikeutunut. Hlbti-ihmiset ovat näkyvämpiä, mutta jokainen ugandalainen tietää, mikä on ”kuchu”. Se tarkoittaa hinttiä tai transua. Maassa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laittomia ja lain mukaan seuraus olisi ollut elinkautinen, mutta Nabagesera vei asian perustuslakituomioistuimeen ja voitti jälleen, vuonna 2014.

Tänään jaettiin kolme muutakin vaihtoehto-nobelia, aiheina ilmastonsuojelu, ihmisoikeudet ja atomiasevarustelu. Palkinnonsaajat ovat inuiittiaktivisti Sheila Watt-Cloutier, Marshall-saarten ulkoministeri Tony de Brum ja italialainen Gino Strada Emergency-järjestöstä. Kaikissa näissä on kysymys ”pienten ihmisten” ja järjestelmän yhteenotosta -siis eräänlaienn David-Goljat -asetelma

Nabageseraa on palkittu ennenkin. Vuonna 2013 hän sai Nürnbergin ihmisoikeuspalkinnon ja samana vuonna QX:n kunniapalkinnon..

(Lähde: Salzburger Nachrichten ja QX)

Nabagesera oslalistui tänä kesänä Salzburg Glogal Seminaarin hlbti-ryhmään ja hänen haastattelunsa julkaistiin pari päivää sitten» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Galleria Sinnen näyttelyssä Sodoman ”pienoismalli”

vaeltaja2006 • 02.10.2015 14:57 • päivitetty: 02.10.2015 15:15 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Pyhimyspari Bacchus ja Sergius, rakastavaiset
Pasolini hahmotteli viimeisessä elokuvakäsikirjoituksessaan sitä, millainen kaupunki oli Sodoma. Käsikirjoituksen mukaan elokuvan päähenkilöt matkaavat kolmen kaupungin läpi. Sodoma on sjoitettu 50-luvun Roomaan, ja Pasolini teki siitä homokaupungin. Oli jo tehty koekuvauksia, kun Pasolini kesken valmistelutöitä surmattiin.Sodoman kaupunki sijaitsi aikoinaan tasangolla jossain Kuolleenmeren etelärannalla. Arkeologisesti kaupungista lienee hyvin vähän jäljellä. Useimmat homot varmaan tuntevat raamatun kertomuksen, jossa Jumala päättää tuhota paheellisen kaupungin. Kaupungista ei löytynyt edes kymmentä synnitöntä. Sodomalaisten synti oli homous. Loot vaimoineen sai paeta, mutta Lootin vaimo katsoi taakseen ja muuttui suolapatsaaksi. Vielä 1990-luvulla jotkut ”tosiuskovaiset” kävivät Setan tilaisuuksissa lukemassa ääneen raamattua Sodoma-kohdasta.

Koraanikin tuntee tämän tarinan, mutta koraanin mukaan kaupunkilaisten synti oli epäystävällisyys vieraita kohtaan.

Kalle Hamm on luonut Galleria Sinnen näyttelyyn ison frescon, jossa Pasolinin päähenkilöt kiertelevät Sodomassa. Kuvasta löytyy tuttuja Rooman rakennuksia ja patsaita. Päähenkilöiden matka tulee jatkumaan junalla Gomorraan eli nykyiseen Milanoon. Sieltä jatketaan vielä Pariisiin.

Sodoman eräänlaisiksi suojelupyhimyksiksi muodostuvat Sodoma-frescossa pyhimykset Bacchus ja Sergius, molemmat sotilaita, jotka aikoinaan rakastuivat toisiinsa ja saivat kirkon siunauksen, mutta menettivät myöhemmin henkensä Syyriassa. Alkuvuosisatoina kristillisen kirkon asenne homoihin oli luultavasti lempeämpi kuin uudemmalla ajalla, eikä avioliittoon siunaaminenkaan ollut täysin vierasta. Myöhemmin kirkko kiristi otettaan, kun luostareissa vietettiin liian iloisia aikoja. Homoudesta alkoi tulla suuri synti.

Juutalaisilla on pyhä, luvattu maa: Israel. Monella muullakin ryhmällä on omat luvatut maansa. Taiteilija Kalle Hamm kaipasi homoille omaa luvattua maata. Se olisi Sodoma, ellei heterot ja kristillinen kirkko olisi tahrinut Sodoman mainetta.


Galleria Sinne, Iso-Roobertinkatu 16, avoinna ti-su klo 11-17

Taiteilija Kalle Hamm kertoo Sodoma-freskosta. Kesto n. 10 minuuttia

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vinokino-elokuvafestivaali tulee taas

Sami Mollgren • 02.10.2015 07:50 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Vinokino-elokuvafestivaalin järjestää Turun seudun Seta ry.
24. kertaa järjestettävän hlbti-teemaan keskittyvän Vinokino-elokuvafestivaalin päätapahtumat ovat aiempien vuosien tapaan Turussa 23.–25. lokakuuta ja Helsingissä 6.–8. marraskuuta. Vinokino-elokuvia on nähtävissä myös Oulussa 11.–13. joulukuuta.

Festivaalin järjestää Turun seudun Seta ry.

Suomen ainoa seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin ja dokumentteihin keskittyvä elokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991, ja sen ohjelmistossa on elokuvia, joita ei ole mahdollisuus valtavirrassa nähdä.


Syksyn 2015 Vinokino-elokuvat: (esittelytekstit: Vinokino)

Nånting måste gå sönder on kahden nuoren rakkaustarina, androgyynisen Sebastianin ja itsensä heteroseksuaaliksi kokevan Andreaksen. Yhdessä he pakenevat siistiä, ruotsalaista Ikea-yhteiskuntaa intohimoiseen rakkauteen, ainakin hetkeksi. Saga Becker palkittiin Ruotsissa Guldbaggen-naispääosapalkinnolla 2015. Erityisen merkittäväksi asian tekee se, että Saga Becker on ensimmäinen ruotsalainen transsukupuolinen palkinnon voittanut näyttelijä.


Queerpiirejä ihastuttanut feikkitraileri Dyke Hard on vihdoin tehty koko illan elokuvaksi. Vinokino ylpeänä esittää sen ensimmäisenä Suomessa. Arvaamattomat juonenkäänteet ja tekijöiden selvä rakkaus b-elokuviin tekevät kokonaisuudesta erittäin nautittavan. Ruotsalaisen Bitte Anderssonin kreisi musikaalikomedia Dyke Hard on vuoden piristävin elokuvatapaus!


Desiree Akhavanin Appropriate Behavior on syvällisen kevyt elokuva Brooklynissa asuvan nuoren naisen urbaanista elämästä. Ohjaaja, käsikirjoittaja Desiree Akhavan näyttelee itse päähenkilö Shiriniä, jonka osa täydellisen persialaisen perheen tyttärenä ei ole helppo. Shirin tasapainottelee erilaisten vaatimusten edessä; perhe ei tiedä hänen biseksuaalisuudestaan ja hänen ex-tyttöystävänsä ei voi ymmärtää miksi Shirin ei kerro asiasta.

Vinokino tuo Suomen ensi-iltaan Maya Newellin ohjaaman hienon dokumentin Gayby Baby (2015). Dokumentissa seurataan neljän lapsen elämää –Gusin, Ebonyn, Mattin ja Grahamin– joiden kaikkien vanhemmat sattuvat olemaan homoseksuaaleja. Ohjaaja Maya Newell on itse sateenkaariperheen lapsi, joka halusi tuoda poliittiseen keskusteluun uuden tärkeän näkökulman, lasten näkökulman.


Dokumentti Children 404 kertoo yksinkertaisesti ja vahvasti internet-ryhmästä, joka tarjoaa apua marginalisoidulle LGBT-nuorisolle. Elokuva kuvaa Venäjän synkkää ihmisoikeustilannetta nuorten kokeman syrjinnän kautta.

To be Takei, Queens and Cowboys, Hole-bändin rumpalista Patty Schemelistä kertova dokumentti Hit So Hard, S & M Sally, Land of Storms, Out in the Night, Tru Love ja hillitön splatterkomedia You’re Killing Me, kuuluvat myös ohjelmistoomme.

Pitkien elokuvien lisäksi mukana on kolme lyhytelokuvakoostetta.


Myös jokasyksyiset Helsingissä järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali ja Espoossa järjestettävä Espoo Cine ovat esittäneet hlbti-teemaisia elokuvia.

Dyke Hard
Nånting måste gå sönder
Gayby Baby

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy