ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Hyötypyörä
Hyötypyörä on 2007 perustettu kuormapyörällä toimiva lähettipalvelu. Kuljetamme kaikki lähetykset 0 - 50kg Helsingin kantakaupungissa hintaan 7,70 € (sis. alv 22%). Arvomme ovat ekologisuus, hyvä ekonomia ja luotettavuus. Tutustu palveluumme sivuillamme!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Ministeri: Translain etenemättömyys hallitusyhteistyön hintana - uudistukselle kansainvälisiä paineita

Sami Mollgren • 25.07.2017 21:50 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo STT:lle pitävänsä uuden translainsäädännön etenemättömyyttä harmillisena, mutta hän antaa samalla ymmärtää, että joillekin hallitusyhteistyön sujumisen kynnyskysymyksenä on se, että hallitus ei edistä translakiuudistusta. Keskustan ja kokoomuksen kanssa hallituksessa istuvan perussuomalaisista irronneen ryhmittymän tiedetään vastustavan translain uudistusta.

Suomi on Pohjoismaista nykyään ainoa, jossa transihmiseltä vaaditaan steriliteettiä, mikäli tämä haluaa saada vahvistetuksi sukupuolensa.

Useat kansainväliset toimijat ovat todenneet Suomen translainsäädännön ja erityisesti sen sukupuolen vahvistamiseen liittyvän lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen olevan ihmisen perusoikeuksien vastainen. Viimeisimpänä kesällä 2017 EU-komissio totesi Suomen nykyisen translainsäädännön rikkovan ihmisten perusoikeuksia. Keväällä 2017 YK:ssa ihmisoikeustilanteen arvioinnissa Suomi sai suosituksen korjata sukupuolivähemmistöjen asemaa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että steriliteetin vaatimus sukupuolen korjauksen ehtona on ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Suomessa sekä tasa-arvovaltuutettu että yhdenvertaisuusvaltuutettu ovat todenneet steriliteettivaatimuksen rikkovan transsukupuolisten henkilön oikeutta tasa-arvoon, henkilökohtaiseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen sanoo, että Transsukupuolisten ja muunsukupuolisten keskuudessa on paljon pahoinvointia, joka tulee tästä rakenteellisesta sorrosta, jota Suomen valtio harjoittaa esimerkiksi vaatimalla pakkosterilisaatiota transihmisiltä.

Translain uudistamista varten olemassa valmis esitys

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt.

Eduskunnassa yli 80 kansanedustajaa pyrkii saamaan esityksen uudesta translaista syksyksi valiokunnan käsittelyyn.

Myös Äitiyslakia koskeva kansalaisaloite jumissa hallitusyhteistyön sujumisen vuoksi?

Kansalaisaloite äitiyslaista on jumiutunut valiokuntaan ainakin kesän yli. Lakivaliokunta kuuli asiassa keväällä asiantuntijoita ja valiokunnan oli tarkoitus päättää viivästysten jälkeen asian jatkokäsittelystä 13. kesäkuuta järjestettävässä istunnossa, mutta useita päiviä ennen kyseistä kokousta asia oli kadonnut esityslistalta. Asian poistuminen sattuu ajallisesti yksiin perussuomalaiset jakaneeseen puheenjohtajavalintaan ja siitä syntyneeseen hallituskriisin uhkaan.


» Jutun oma sivu
Hivpointin johtaja patistaa Venäjältä sitoutumista HIV:n torjuntaan

jnsto • 25.07.2017 19:45 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Suomalaisen Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen valittaa poliittisen sitoutumisen puutetta HIV-torjuntaan Venäjällä. Tilanne rajan takana oli esillä Kerosen haastattelussa Ylen Ajantasassa 25.6.17. Venäjällä kuoli viime vuonna runsaat 30 000 HIV-infektion seurauksiin, ilmenee tuoreesta UNAids-raportista.

Keronen arveli synkästi asenteen muuttumiselle olevan edellytyksiä, kun virusepidemia on Venäjällä nousemassa valtaväestöön. -Tämä ehkä saattaa vaikuttaa poliitikkojen haluun toimia, Keronen pohti. - Venäjällä tulisi ottaa tilanne vakavasti. Siellä on pitkään ajateltu HIV:n liittyvän marginaalissa eläviin eli huumeiden käyttäjiin sekä homo- ja bi-miehiin, joiden ihmisoikeustilanne Venäjällä on heikko.

- Venäjällä miljoona sairastunutta tietää tilanteensa, mutta maassa on arviolta puoli miljoonaa infektoitunutta, joilla ei ole tietoa tartunnastaan, Keronen taustoitti.

Afrikassa maanosan itäiset ja eteläiset maat ovat järjestelmällisesti toteuttaneet torjuntaa. Tartunnat ovat vähentyneet kolmanneksella, joissakin enemmän.

Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä,Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa AIDS-kuolemat ovat lisääntyneet neljäkymmentä, jopa viisikymmentä prosenttia. - Tässä ollaan poliittisen sitoutumisen kysymyksessä. Itäisen Euroopan osalta suuri naapurimme on keskeinen tekijä, Keronen totesi.

Koko maailman tasolla yli puolet sairastuneista pääsee hoitoon. - Mutta kääntöpuolena on se, että saman verran ei ole lääkehoidon piirissä. Vaikka AIDSiin kuolleisuus on puolittunut, silti noin miljoona ihmistä kuolee tautiin, Keronen sanoi.

Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut vuosittain 150-190 uutta tartuntaa. Keronen totesi kantasuomalaisten HIV-sairastuvuuden hieman laskeneen, mutta kokonaistilannetta on tasapainottanut maahanmuutto.


» Jutun oma sivu
Bolshoi-johtaja kiisti Savonlinnassa homouden olleen Nurejev-tuotannon siirtosyy

jnsto • 25.07.2017 18:29 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Tugan Sokhiev. Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat.
Venäläisen Bolshoi-teatterin johto sanoo Nurejev-baletin siirron johtuneen taiteellisista syistä. Musiikillinen johtaja Tugan Sokhiev selitti Yleisradion haastattelussa Savonlinnassa 25.7., että Nurejev-tuotannon koreografia "ei ollut aivan valmis". Yleisradion toimittaja Jussi Mankkinen viittasi haastattelun taustoituksessa homouden olevan vaikea aihe Venäjällä ja joidenkin lähteiden mukaan tämä oli siirtämisen syy.
"Kun Bolshoi on niin kuuluisia, meidän täytyy pitää yllä standardia ja tiettyä tasoa", Sokhiev totesi.

Moskovan Bolshoi-teatteri toi Savonlinnan vuoden 2017 oopperajuhlille Tšaikovskin teoksia, oopperan Jolanta ja Jevgeni Oneginin konserttiversiona.

Rudolf Nurejev (1938-1993) oli neuvostoliittolainen balettitanssija ja koreografi. Hän loikkasi vuonna 1961 Ranskaan Kirovin baletin ollessa palaamassa vierailulta. Hän esiintyi entisessä kotimaassaan vasta 1989 poliittisen ilmaston muututtua. Nurejev kuoli 1993 HIV-infektion seurauksiin.

Mihail Gorbatšovin kutsusta. Nurejev jatkoi tanssijanuraansa lännessä muun muassa Pariisissa ja Yhdysvalloissa.


» Jutun oma sivu
Uinnin MM-kisat: Ari-Pekka Liukkonen karsiutui, Tom Daley voitti kultaa kerroshypyissä

vaeltaja2006 • 25.07.2017 15:07 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU

Englantilainen Tom Daley voitti kerroshypyt lauantaina.
Tiistaiaamuna Ari-Pekka Liukkonen karsiutui 50 metrin alkuerissä. Vaikka hän voitti oman eränsä, aika ei riittänyt jatkoon.

Tom Daleylle kultaa kerroshypyissä lauantaina

Avoimesti homo englantilainen uimahyppääjä Tom Daley voitti lauantaina kultaa Budapestissa 10 metrin kerroshypyissä. Hän tuli kaapista syksyllä 2013. Viime vuonna häenllä oli epäonnea olympialaisissa, joten nyt hän sai hyvityksen.

Aikaisemmin hän on saanut kultamitalllin vuonna 2009, vasta 15-vuotiaana. Hän oli kaikkien aikojen nuorin kultamitallisti. Hänen elämänkumppaninsa on Dustin Lance Black. Toukokuussa 2017 he kertoivat menneensä naimisiin. Dustin Lance Black on mukana Budapestissa seuraamassa kisoja.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tv:ssä: Kaapista tulo ei edelleenkään ole kaikille helppoa

vaeltaja2006 • 25.07.2017 04:19 TELEVISIO
Kaapista tulo, oman homouden tai lesbouden kertominen läheisille, ei edelleenkään ole helppoa. Norjan tv:n sarjassa viisi nuorta muuttaa joksikin aikaa asumaan saman katon alle ja yhteisvoimin päätetään tulla kaapista läheisille ihmisille.


Jonathan Hammerfestista kertoo, miten hän jo hyvin nuorena tajusi homoutensa, mutta asiasta ei voinut puhua kenellekään. Hän koki olevansa aivan yksin salaisuutensa kanssa. Koulussa ’homo’ on edelleen haukkumasana. Hän oli elänyt lapsuutensa miehekkäiden miesten maailmassa. Isä oli kalastaja, isoisä sähköasentaja, isäpuoli on puuseppä. Homoutta on ollut vaikea kertoa heille, mutta nyt Jonathan haluaa aluksi kertoa asiasta isovanhemmilleen, joihin hänellä on läheinen suhde.

Ola haluaa kertoa asiasta lapsuuden kavereilleen. Sigrid haluaa kertoa asian sukulaisilleen. Kun muut suvun nuoret tuovat tyttö- ja poikaystävänsä näytille, Sigrid haluaa myös esitellä suvulle perhetapahtumissa tyttöystävänsä. Therese haluaa kertoa asian omalle isälleen. Rebekka haluaa näyttää kaikille, kun hän on rakastunut. Hän haluaa kulkea käsi kädessä eikä tarvitse pidätellä tunteitaan.


Sarja on tv 2:ssä torstaisin. Torstaina 27.7.2017 klo 14.55 nähdään sarjan kolmas osa. Aikaisemmat osat ovat kuukauden Areenassa, joten ne ovat vielä nähtävissä.

Osa 1: areena.yle.fi
Osa 2: areena.yle.fi

Sarjan ensimmäisessä osassa esiintyy myös Kim Friele, Norjan ja Pohjoismaiden ensimmäinen avoimesti lesbo, joka jo 1940-luvulla oli perustamassa Norjan ensimmäistä homojen ja lesbojen järjestöä. Tällä hetkellä hän on 82-vuotias.

Nuoret käyvät tapaamassa muusikko Tuva Syvertseniä, joka on pitkään ollut avoimesti oma itsensä. Kun on jotain muuta kuin hetero, on oikeus itse määritellä, mikä on. Ei tarvitse enää täyttää muiden odotuksia. Kun lapset kysyvät häneltä, onko hän poika vai tyttö, hän iloitsee siitä kysymyksestä. Lapset eivät erota, kumpi hän on. Siitä ei kannata loukkaantua.


» Jutun oma sivu
Iso-Britannia lyhentää miesten välisen seksin karenssiajan verenluovutuksessa kolmeen kuukauteen

Sami Mollgren • 24.07.2017 17:34 • 2 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU
Miesten välinen seksi johtaa vuoden 2018 alusta lähtien kolmen kuukauden verenluovutuskieltoon Isossa-Britanniassa. Tähän asti karenssi on ollut vuoden mittainen.

Sunnuntaina veren, kudosten ja elinten turvallisuutta käsittelevän neuvoa-antava komitean (SaBTO) antaman suosituksen taustaksi kerrotaan aihepiiriin liittyvistä lääketieteellisistä edistysaskelista ja testien kehittymisestä.

Osassa Isoa-Britanniaa miesten välinen seksi lakkasi olemasta pysyvä este verenluovutukselle vuonna 2011 ja vuonna 2016 vuoden karenssi tuli voimaan koko maassa, kun käytäntö tuli voimaan Pohjois-Irlannissa.

Myös Suomi lopetti elinikäisen verenluovutuskiellon miesten välistä seksiä harrastaneilta vuonna 2014. Homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin vuoden mittainen, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Pysyvässä heterosuhteessa ja naisten välisessä suhteessa seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvää karenssia ei ole, ja uuden kumppaninkin kohdalla karenssi on vain neljä kuukautta. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat suomalaiskäytännössä sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa.

Monissa maailman maissa homo- ja bimiehiltä verenluovutus on kielletty tai säännöt ovat miesten välistä seksiä harrastaneille tiukemmat kuin heteroseksiä harrastaneille. Verenluovutusesteen olemassaoloa on perusteltu HI-viruksen tartuntariskin vähentämisellä. Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla. Kiellon taustalla on 1980-luvun alussa alkanut aids-epidemia. Ranska kielsi ensimmäisenä miesten välistä seksiä harrastaneilta verenluovutuksen vuonna 1983. Alkuaikana esimerkiksi taudin leviämisestä ei tiedetty paljon, ja tauti yhdistettiin erityisesti homomiehiin.

Nykyään moni asiantuntija katsoo, että verenluovutuksen yhteydessä on olennaisempaa selvittää seksuaalisen suuntautuneisuuden asemesta mahdollista riskikäyttäytymistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Uinnin MM-kisat: Ari-Pekka Liukkonen aloittaa urakkansa tiistaina

vaeltaja2006 • 24.07.2017 13:50 • 2 kommenttia. UUTISET: URHEILU
Uinnin MM-kisat Budapestissa ovat nyt siinä vaiheessa, että ensimmäiset suomalaisuimarit ovat jo päässeet altaaseen. Maanantaiaamun alkuerissä suomalaismenestys oli heikko. Liukkonen aloittaa tiistaiaamuna, 25. heinäkuuta 2017.

Maanantaiaamuna alkuerissä karsiutuivat Jenna Laukkanen, Matias Koski ja Mimosa Jallow. Kyseessä olivat kuitenkin näiden uimareiden ”sivumatkat”, joten ei syytä huoleen. Tiistaiaamuna 50 metrin alkuerissä on Ari-Pekka Liukkonen. Hän on maailmantilastoissa viidennnellä sijalla. Yle Areenan lähetys alkaa klo 10.25. Jos hän pääsee välieriin, lähetys alkaa Areenassa klo 18.25 ja TV2:ssa klo 19.

Kommelluksiakin kisoissa on ollut. Synkronihyppykisassa eilen yksi kilpailija putosi laudalta jo ennen hyppyään. Suoritus löytyy varmaan pian youtubesta.


Unkarin sisäpoliitiikkaa MM-kisojen siimeksessä

Uinnin MM-kisat oli alunperin tarkoitus järjestää Mexicossa, mutta maassa rahat loppuivat ja Unkari sai kisat itselleen. Ennen kisoja on paljon kirjoitettu mm. rakennustöiden budjetista. Se on kymmenkertaistunut ja oppositio epäilee, että rahat ovat valuneet hallitusta lähellä olevien bisnesmiesten taskuihin. Uimala on Tonavan rannassa ja ainakin kilpailijat ovat kehuneet rakennusta ja järjestelyjä. Altaassa on tasalattia ja se antaa kaikille samat mahdollisuudet menestyä siitä riippumatta onko pitkä- vai lyhytkoipinen. Uinti on Unkarissa yksi kansallisista lajeista ja uimala on tarpeellinen. Kansainvälinen menestys on tähän saakka ollut erinomainen. Erityisesti vesipallo on meikäläisen jääkiekon kaltainen kansallislaji. Rion kisoissa unkarilaisuimareille tuli seitsemän mitallia.

Unkarilaisten nuorten uimareiden kehitys- ja harjoitusohjelmat ovat viime vuosina nousseet julkisuuteen tehtyjen paljastusten kautta. Valmennusmenetelmät ovat olleet sadistisen kovia. Niistä kertoi suomeksi Itävallassa asuva bloggaaja Sentrooppa-Santra puoli vuotta sitten.

sentrooppasantra.wordpress.com

Ennen MM-kisoja Unkarissa oli hallituksen vetämä mainoskampanja (häväistyskampanja) miljardööri George Sorosia vastaan. Viime aikoina pääministeri ja jotkut muut ministerit ovat vuoronperään haukkuneet Sorosin (viimeksi eilen). Soros on unkarilaissyntyinen, mutta tehnyt elämäntyönsä ja rahan hankintansa Amerikassa. Hänen säätiönsä on avustanut monen maan demokratialiikkeitä. Mm. Budapestin Pride varmaan on saanut apurahoja Sorosin säätiöltä. Soros myös perusti Budapestiin amerikkalaisen yliopiston, jonka toiminnan Unkarin hallitus on nyt estänyt. Asia on menossa EU-tuomioistuimeen. Kansalaisjärjestöjen saamat ulkomaiset avustukset ovat ärsyttäneet maan hallitusta. Uuden lain mukaan järjestöt joutuvat rekisteröitymään, jos ne saavat ulkomaista rahaa yli tietyn rajan. Se muistuttaa venäläistä ”ulkomaiset agentit” -järjestelmää.

Ympäri maata on ollut Sorosin vastaisia mainostauluja, mutta nyt, juuri ennen kisoja kampanja on keskeytetty. Ilmeisesti ei haluttu näyttää maailmalle, mitä Unkarissa tapahtuu. Tätä on verrattu vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin, jolloin keskeytettiin juutalaisvainot olympialaisten ajaksi. Myös Soros on juutalaissyntyinen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Monipuolinen taiteilija Fred Negendanck on kuollut

vaeltaja2006 • 24.07.2017 11:27 • 1 kommentti. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Suomenruotsalainen balettitanssija, näyttelijä, kuvataiteilija Fred Negendanck on kuollut 80-vuotiaana. Hän teki pitkän uran Kansallisbaletissa ja Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa.

Suomalaisyleisölle Fred Negendanck tuli tutummaksi, kun hänen ystävänsä ja työtoverinsa näyttelijä Riko Eklundh teki hänestä tv-dokumentin vuonna 2011. He olivat ensi kertaa yhtaikaa näyttämöllä Turussa 1991, kun siellä esitettiin musikaalia La Cage aux Folles. Tv-dokumentissa Fred kertoi paljon kokemuksistaan teatterissa, tanssissa, kuvataiteessa ja yleensä elämässä. Hän kertoi myös vaikeasta lapsuudestaan ja homoseksuaalisuudestaan.

Fred, oikealta nimeltään Manfred Otto Richard Negendanck syntyi 1937 Helsingissä. Isä oli saksalainen, äiti suomenruotsalainen. Sota oli traumaattista aikaa. Toisen maailmansodan loopuvaiheessa Suomen tehtyä aselvevon kaikki saksalaiset olivat ei-toivottuja. Perhe joutui muuttamaan keskelle Berliinin lopputaisteluita. Potsdamissa oli sukulaisia, mutta kaikki he pakenivat lähestyviä venäläisiä kohti Elbeä ja länttä. Oli huhtikuu 1945. Isä oli joutunut amerikkalaisten vankileirille Ranskaan ja vapautui sieltä vasta 1946. Kun muu perhe tuli takaisin Suomeen, isä ei voinut saksalaisena palata heti vaan vasta 1948 oltuaan vuoden Hangossa internointileirillä. Helsingissä asetuttiin sukulaisten luo Kasarmnkadulle.

Merkittävä elämänvaihe Fredille oli koulu, aluksi kansakoulu Ratakadun varrella, sitten Svenska Normallyceum. Koulussa piirustuksenopettaja ymmärsi Fredin lahjakkuuden ja Fredin ja piirustuksenopettaja Ann-Marien välille syntyi elinikäinen ystävyys.

Lättäjaloista huolimatta tai niiden vuoksi Fred hakeutui tanssijaksi. Hän oli musikaalinen ja edistyi hyvin. Hän pääsi Kansallisbalettiin, joka silloin toimi Bulevardilla. Yhteydet vanhempiin olivat katkenneet, mutta piirustuksenopettaja Ann-Marie tuki nuorta holhottiaan. Isän kuoleman jälkeen suhde äitiin parani. Vaikeuksien syynä lienevät olleet isän kielteiset asenteet pojan seksualaisuuteen.

Oli monia merkittäviä tanssirooleja ja mm. kiertue ympäri Suomea. Tehtiin kiertueita myös ympäri maailmaa. Selkäongelmien vuoksi Fred kuitenkin joutui vähentämään tanssimista. Hänet nimitettiin Svenska teatterniin. Linda Lampeniuksen isä Börje löysi hänet ja ura teatterissa kesti 30 vuotta. Hän teki koreografioita ja näytteli. Oli kuitenkin raskasta, kun aina oli ylitettävä itsensä. Helpotusta toi, että hänellä oli työjaksoja Lilla teaternissa 1980-luvulla ja Turun ruotsalaisessa teatterissa 1990-luvulla. Vielä 2000-luvulla hän vieraili Svenska teaternissa ja hänellä oli yhteistyötä mm. turkulaisen tanssiteatteri ERIn kanssa.

Fred Negendanck on ollut myös kuvataiteilija. Hän asui piirustuksenopettajansa Ann-Marien talossa 25 vuotta ja heillä oli yhteinen kesäpaikka Porvoossa. Siihen aikaan kuului paljon kuvataidetta. Hän jatkoi piirtämistä ja maalaamista Ann-Marien kuolemaan, 1980, saakka.

Vanhuuden vuosinaan Fred asui pitkään Porvoon mökillä ja hoiti puutarhaansa.


(Teksti perustuu pääasiassa Riko Eklundhin tv-dokumenttiin Fred Negendanckista vuodelta 2011)

Kuva Fredistä on youtubevideosta: www.youtube.com


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Berliinin Pride - CSD Berlin - keräsi satoja tuhansia osallistujia

Sami Mollgren • 24.07.2017 09:10 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • EU

CSD Berlin 2017 (kuva: Fabrizio Bensch / Reuters / Lehtikuva)

Berliinissä lauantaina 22. heinäkuuta järjestettyyn pride-tapahtumaan osallistui noin puoli miljoonaa ihmistä. Joidenkin arvioiden mukaan ilottelussa olisi tavalla tai toisella ollut mukana lähes miljoona henkeä.

Puolenpäivän jälkeen lauantaina Kurfürstendammin ja Joachimsthaler Straßen kulmasta liikkeelle lähtenyt kulkue suuntasi Wittenbergplatzin, Nollendorfplatzin, Lützowplatzin ja Siegessäulen kautta Brandenburgin portille.

Kesän 2017 sadekuurojen kastelemassa tapahtumassa iloittiin erityisesti parlamentin vasta hyväksymästä ja liittopresidentin juuri kulkuepäivän alla torstaina allekirjoittamasta avioliittolain muutoksesta, esimerkiksi hääteema oli kulkueväen sonnustautumisessa esillä. Avioliittolain uudistuksen astuttua voimaan 1. lokakuuta voivat myös samaa sukupuolta olevat parit solmia avioliiton. Uudistuksen vastustajat pyrkivät saamaan asian perustuslakituomioistuimen punnittavaksi vetoamalla perustuslaissa mainittuun perheen nauttimaan erityissuojeluun - jonka toisaalta katsotaan koskettavan muitakin kuin ns. perinteisiä perheitä.

Tapahtuman teemana oli Mehr von uns - jede Stimme gegen Rechts.

Berliinin ensimmäinen CSD-tapahtuma järjestettiin kesäkuun 1979 lopussa, ja se on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista pride-tapahtumista.

Berliinissä ja muuallakin Saksassa pride-kulkueita kutsutaan yleisesti nimellä Christropher Street Day (CSD), New Yorkin kesän 1969 tapahtumien muistoksi, kun Christopher Streetillä sijainneen Stonewall inn -baarin asiakkaat kyllästyivät jatkuviin ratsioihin. Tapahtumista katsotaan alkaneen nykymuotoisen pride-liikkeen.

kuva: Johannes Eisele / AFP / Lehtikuva
Rajut sade- ja ukkoskuurot eivät latistaneet tapahtuman tunnelmaa (kuva: Gregor Fischer / DPA / Lehtikuva)
kuva: Fabrizio Bensch / Reuters / Lehtikuva
kuva: John Macdougall / AFP / Lehtikuva

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Entinen ”International Mr. Leather” kuvernööriehdokkaaksi Texasissa


Misterin \"kukittaminen\" vuonna 2009, kuva youtube-vidoesta
Jeffrey Payne voitti tittelin "International Mr. Leather" vuonna 2009. Perjantaina hän ilmoittautui mukaan Texasin kuvernöörikisaan vuonna 2018. Hän omistaa gay-baarin ja aikoo kisata homofobista republikaaniehdokasta vastaan.

Nykyinen republikaaninen kuvernööri Abbot on saanut viime kuukausina aikaan monia homo- ja transvihamielisiä lakeja. Tuorein laki on kesäkuulta: adoptioita välittävät agentuurit voivat torjua sellaiset adoptiota hakevat, jotka uskonnollisin perustein ovat sopimattomia. Uuden lain mukaan nuoria homoja ja lesboja voidaan ohjata eheytymiskursseille oppimaan heterona elämistä. Transihmisten on käytettävä sitä julkista vessaa, joka vastaa heidän biologista sukupuoltaan.

Entinen International Mr. Leather ilmoitti perjantaina kampanjansa avauksessa, että republikaanien ylivaltaa vastaan on aloitettava taistelu. Tarvitaan kuvernööri, joka ei ole pelkkä byrokraattinen uraohjus, vaan jolla on laaja näkemys elämästä.

Entinen International Mr. Leather eli Jeffrey Payne omistaa Dallasissa Eagle-nimisen gay-fetissibaarin. Hän aikoo rahoittaa kampanjansa itse. Hän elää avioliitossa pitkäaikaisen kumppaninsa kanssa. Lokakuulle hän suunnittelee bussikiertuetta osavaltion eri osiin tullakseen tutuksi valitsijoille.

Jeffrey Paynen ehdokkuus ei ole ollenkaan itsestään selvä. Ensin hänet on nimitettävä demokraattien ehdokkaaksi. Demokraatit ovat jo etsimässä muita nimekkäitä ehdokkaita. Jos hänet valittaisiin ehdokkaaksi, hänen on saatava kansan kannatus. Viimeksi demokraatti oli kuvernöörin virassa 26 vuotta sitten» Jutun oma sivu
Saksan avioliittolaki: Liittopresidentti allekirjoitti lain

vaeltaja2006 • 21.07.2017 13:08 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Liittopresidentin virkapalatsi
Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier allekirjoitti perjantaina 21.7.2017 lain, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Edelleen on avoinna, valittaako Baijerin osavaltio laista perustuslakituomioistuimeen.

Allekirjoittamisesta kertoi tv:n uutiskatsaus Tagesschau. Presidentinkanslia on vahvistanut asian. Laki julkistetaan virallisessa lehdessä maanantaina. Laki astuu voimaan lokakuun alussa 2017. Laki hyväksyttiin parlamentissa kesäkuun 30. päivänä 2017 ja parlamentin ”toinen kamari” eli liittoneuvosto hyväksyi sen heinäkuun 7. päivänä 2017.


Tehdäänkö valitus Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen?


Ainoa, joka pystyy valittamaan laista, on Baijerin osavaltio. Siellä hallitsevat kristillisdemokraatit ja valittamisesta voitaisiin päättää absoluuttisella äänten enemmistöllä. Lain vastustajien mielestä uusi avioliittokäsite on vastoin perustuslain 6. pykälää, jossa sanotaan, että avioliitto ja perhe nauttivat valtion erityistä suojelua. Vastustajat tulkitsevat, että se merkitsee samalla avioliittokieltoa samaa sukupuolta oleville pareille.

Krisitllisdemokraattien suunnasta on vaadittu, että liittopresidentti ei kiirehdi lain vahvistamista, vaan odottaa. Hän voisi itsekin tarkistaa laillisuuden perustuslakituomioistuimesta.

Vihreiden homokansanedustaja Volker Beck reagoi hurraamalla lain allekirjoittamista. Se on sopiva lahja Berliinin huomiselle CSD-paraatille.

Huomisen paraatin tunnelmaan lain allekirjoittaminen varmaan vaikuttaa. Suora lähetys paraatista on lauantaina klo 13-15 katsottavissa rbb:n mediathekissa mediathek.rbb-online.de


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ikäpolvien välinen keskustelu: 13-vuotias ja 78-vuotias homo puhuvat elämästä

Sami Mollgren • 19.07.2017 17:40 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
78-vuotias Percy ja 13-vuotias Louis ovat molemmat homoja. Ikäeroa heillä on 65-vuotta. Keskustelun järjestäneet YouTube ja kaksikko TrentAndLuke toteuttivat keskustelun, koska ikäpolvien ylittävät keskustelut ovat harvinaisia.


Aiheena on esimerkiksi kaapistatulo. Vaikka nykynuorilla itsensä hyväksyminen ja perheelle tai kavereille kertominen ovat yleensä helpompaa kuin vanhemmilla ikäpolvilla, ovat mielessä pyörineet asiat kuitenkin samanlaisia.


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy