ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Nahkavaatekauppa Leather Heaven ilmoitti olevansa "heteroystävällinen"

Sami Mollgren • 01.10.2016 11:50 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Leather Heavenin nimissä annetut kommentit herättivät vilkkaan keskustelun kaupan Facebook-sivulla (kuva kaupan Facebook-sivusta)
Somerolainen nahka- ja rock-henkisiin vaatteisiin ja sisustustuotteisiin erikoistunut Leather Heaven on omistajansa sanoin julistanut kauppansa olevan heteroystävällinen.

Asian otti ensin esiin Salon seudun sanomat.

- Alkaa toi kaiken suvaitseminen ja nöyristely olemaan sen verran hermoja raastavaa sontaa, et pakko julistaa pikkasen. En juurikaan paasaa mielipiteistäni täällä firman FBssä, mut nyt avaudun sen verran et me LEATHER HEAVEN ollaan HETERO YSTÄVÄLLINEN kauppa. -Timppa-, totesi kauppaa pitävä Timo Ilmonen kaupan Facebook-sivulla.

- EI. Mut ylipäätään, ku nyt joku päätti lähettää sateenkaari lipun avaruuteen. ym skeidaa. Ni aattelin et meidän nurkissa ei sateenkaaret rehota, jatkoi Ilmonen.

Ilmonen toimii Somerolla kokoomuksen riveissä kaupunginvaltuutettuna. Hän on myös mukana MTV3-kanavalla esitettävässä Aarteiden metsästäjät Suomi -sarjassa.

Ilmosen kommentit synnyttivät Leather Heavenin Facebook-sivulla vilkkaan keskustelun. Eräässä kommentissa hämmästeltiin sitä, että kaupan valikoimaan kuitenkin kuuluu myös sateenkaarilippu-kangasmerkit. Toisessa kommentissa otettiin esiin Judas Priest -yhtyeen Rob Halford - avoimesti homo, tunnettu metallimusiikin piirissä nahan ja niittien käytön uranuurtajana. Joidenkin kommenttien mukaan kaupan valikoima tuo mieleen Tom of Finland -kuvaston.

Joissain kommenteissa asetuttiin Ilmosen kommenttien tueksi toteamalla, että kun on homoystävällisiä kauppoja, niin miksi ei voi olla myös heteroystävällisiä kauppoja. Näihin kommentteihin puolestaan vastattiin pyytämällä esimerkkejä heteroille epäystävällisistä kaupoista ja viittaamalla kaupan omistajan kielteiseen asenteeseen "suvaitsemista" kohtaan. Kommenteissa myös pohdittiin erilaisten markkinointikeinojen järkevyyttä.

- Raha ei tunne sukupuolta eikä seksuaalisuutta. Luulisi sen siis kelpaavan sellaisenaan teille kauppiaille. Vai tarttuuko suuntautuminen setelin välityksellä?, todettiin eräässä kommentissa.


Leather Heavenilla on aiemmin ollut myymälä Helsingissä ja useassa muussakin suomalaiskaupungissa. Nykyään verkkokaupan lisäksi Leather Heavenilla on myymälä Somerolla. Kaupan valikoimaan kuuluvia tuotteita on saatavissa lukuisista muistakin verkkokaupoista.

Leather Heavenin valikoimaan kuuluvat ainakin toistaiseksi myös sateenkaarilippu-kangasmerkit. (kuva Leather Heavenin verkkokaupasta)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sateenkaarilippu lähetettiin avaruuden rajoille

Sateenkaarilippu lähetettiin 34,1 kilometrin korkeuteen 17. elokuuta. Tempauksen taustalla on amerikkalainen Planting Peace -järjestö, joka pyrkii "levittämään rauhaa sairaassa maailmassa".

Sateenkaarilipun kolmetuntinen lento tallentui mukana olleelle GoPro-kameralle. Järjestö julkaisi videon lennosta syyskuun lopulla.

Tempauksen taustalla oleva ryhmä kertoo halunneensa julistaa avaruuden homoystävälliseksi "rauhanomaisella, kauniilla tavalla".

- Ensisijaisena tarkoituksena on tukea hlbtq-vähemmistöjen taistelua perusoikeuksissaan, johdattaa meitä ymmärtämään, että kaikki ihmiset ansaitsevat elää vapaasti ja rakaastaa vapaasti ilman pelkoa ja syrjintää, toteaa ryhmä järjestö tiedotteessaan.

Ryhmän mukaan tempaus korostaa homoyhteisön tarvetta turvalliselle tilalle kaikkialla maailmankaikkeudessa.


- Olette rakastettuja, arvostettuja ja upeita. Teissä ei ole mitään vikaa. Ette ole yksin, ja me olemme tukenasi, viestitti järjestö videon lopputeksteissä.

Wisconsinin osavaltion Milwaukeen lähistöltä ilmaan lähetetty ilmapallo, lippu ja kamera palasivat maanpinnalle, joten yläilmoista jäi talteen näyttävää kuvamateriaalia.

Plantig Peace -ryhmä sai julkisuutta myös republikaanien puoluekokouksen alla julisteella, jossa Donald Trumpin ja Ted Cruzin näköiset piirroshahmot suutelevat. Ohessa oli teksti "Love Trumps Hate. End homophobia", jonka voi ymmärtää suomeksi myös "rakkaus päihittää vihan".


» Jutun oma sivu
Äitiyslaista käytiin kiivasta keskustelua eduskunnassa

Sami Mollgren • 29.09.2016 23:09 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunta keskusteli äitiyslaki-kansalaisaloitteesta torstai-iltana. Syyskuun alkupuolella eduskunnalle luovutusta aloitteesta käytiin lähetekeskustelu, jonka jälkeen aloite lähtetettiin lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Aloite on yhdemukainen oikeusministeriössä syksyllä 2014 valmistellun esityksen kanssa.

Viideltä iltapäivällä alkaneen keskustelun ensimmäisen puheenvuoton käytti aloitetta vastutava Mika Niikko (ps), joka puheenvuorossaan vaati, että "suomalaisessa demokratiassa olisi aika ajoin hyvä kysyä enemmistön mielipidettä merkittävissä asioissa". Vastustavalla puheenvuorolla jatkoi myös Sari Essayah (kd), jonka mukaan "on luotu oikeusturvaongelma, kun on ohitettu vanhemmuuden biologiset tosiasiat".

Aloitetta kannattava Emma Kari (vihr) totesi puheenvuorossaan, että kyse on lapsen edusta.

- Nykytilanne ei turvaa lasten yhdenvertaisuutta eikä ole lapsen oikeuden mukainen, sanoi Kari.

Kari myös viestitti Niikolle, että juuri lasten yhdenvertaisuuden ja lasten edun takia aloitetta tukevat esimerksi Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Unicef.

Vastustajien joukkoon kuuluva Sari Tanus (kd) puolestaan kritisoi sitä, että varsinaisen äitiyslain lisäksi on eduskunnan hyväksyttäväksi tuotu kuusi muuta lakia: "yhden eduskunnan napinpainalluksen taakse". Tanus myös esitti väitteen, että "monilla lesbosuhteeseen menevillä on lapsuudessa tai nuoruudessa syvälle tunteisiin tai kehoon vaikuttavia kokemuksia, laiminlyöntejä tai hyväksikäyttöä".

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén (kok) sanoi, että aloitteessa on kysymys lapsen oikeuksista, lapsen oikeusturvasta, lapsen oikeudesta vanhempiinsa.

- Nykyäänkin naisparin lapsi saa oikeuden molempiin vanhempiinsa, mutta se edellyttää pitkällisen, monivaiheisen sisäisen adoption prosessin. Äitiyslaki sen sijaan mahdollistaisi, että tämä lapsen tunnustaminen voitaisiin tehdä neuvolassa jo ennen lapsen syntymää. Eli kysymys on siitä, että turvataan naisparin lapselle kaksi vanhempaa heti syntymästä lähtien, sanoi Sirén.

Aloitetta Sirénin tapaan kannattava Silvia Modig kritisoi Niikon käsityksiä äidiksi tulemisesta. Modig sanoi, että "adoption kautta tullaan aivan samanlaiseksi, aivan yhtä arvokkaaksi, oikeaksi äidiksi".

Modig katsoo, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit puolustavat lapsen etua selektiivisesti, "koska niin moni lapsi jää sen teidän ahtaan perhekuvanne ulkopuolelle".

Itse sateenkaariperheessä kasvanut Sanna Marin (sdp) piti Niikon puheenvuoroa törkeänä, hävyttömänä ja ala-arvoisena. Marin katsoi, että Niikko viestitti sateenkaariperheiden, niissä elävien lasten ja ihmisten olevan itseään tai edustamaansa vähempiarvoisia. Marin muistutti myöhemmässä vaiheessa, että äitiyslaki on valmisteltu täysin valmiiksi oikeusministeriössä edellisellä hallituskaudella, ja että vastaava lainsäädäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja useimmissa Länsi-Euroopan maissa.

Niikko puolestaan torjui saamansa arvostelun asioiden vääristelynä. Niikko kertoi olevansa hämmästynyt siitä, "että kansanedustajat eivät pysty ilman tilittämistä puhumaan asioista asioina vaan että mennään aina henkilökohtaisuuksiin ja ruvetaan vääristelemään asioita".

- Että tämän hulluuden pitäisi pikkuhiljaa alkaa loppua, koska täällä ei järki enää tehoa mihinkään, sanoi Niikko.

Keskustan Annika Saarikko totesi Niikon ja Tanuksen puheenvuoroissa olevan häiritsevää "joku käsitys siitä, että heteroperheet olisivat automaattisesti parempia kasvuympäristöjä". Myöhemmässä vaiheessa myös Satu Hassi (vihr) oli samoilla linjoilla. Hassi myöhemmässä vaiheessa muistutti luovutettujen siittiöiden avulla syntyneen lapsen kohdalla tilanteen olevan äitiyslaissa samanlainen kuin heteroparien kohdalla: Heteroparin aviomies on sen lapsen isä juridisesti, mutta lapsella on oikeus saada tietää näiden siittiöiden luovuttaja eli biologinen alkuperänsä.

Paavo Arhinmäki (vas) totesi kysymyksen olevan "siitä, miten me huolehdimme näistä lapsista, siitä, että heillä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin syntyvillä lapsilla". Myöhemmässä vaiheessa Arhinmäki totesi, että yhdenvertaisuusasioissa on edetty avoimesti askelia ottamalla. Arhinmäen kommentti oli vastaus joillekin edustajille, joiden mukaan lakiuudistuksia tehdään piiloagendojen kautta.

Sari Raassina (kok) katsoo, että Tanus mitätöi puheenvuorossaan adoptioäidit, uusioperheiden äidit ja sijaisperheiden äidit. Tanus kiisti myöehemmin asian, ja katsoi kunnioittava tällaisia vanhempia. Raassinan mukaan "äitiys on sitoutuminen vanhemmuuteen, äitiys on sen arjen jakamista lapsen kanssa". Hän myös katsoo uudistuksen olevan arkea vaikeuttavien normien purkamista.

Vihreiden Jani Toivola piti hämmentävänä, että yhä keskustellaan siitä, "onko jonkun perhe ikään kuin tunnustettava vai ei tai onko heillä mahdollisuuksia oikeuksiin vai ei". Toivola muistutti, että esitys on oikeusministeriön valmistelema ja laajasti eri lapsi- ja perhejärjestöjen tukema esitys.

Laura Huhtasaari (ps) sanoi kokevansa, "että tämä on taas askel kohti sukupuolineutraalia yhteiskuntaa".

Eeva-Maria Maijala (kesk) katsoi, että lapsella voi olla vain yksi äiti. Myöhemmässä vaiheessa hän tarkensi haluaan lähteä siitä, että lapsella tulee olla kaksi vanhempaa, mutta vain yksi äiti.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen hämmästeli sitä, että Niikko tämän asian kohdalla unohtaa huolensa lapsesta ja lapsen oikeuksista, kun tämä puheenvuoroissaan kyseenalaistaa sateenkaariperheissä elävien lasten perhemuodon.

- Sateenkaariperheissä elävien lasten suurimpia ongelmia nimenomaan ovat tämän yhteiskunnan ahdasmieliset suhtautumiset heidän perhemuotoihinsa ja heidän kokemansa syrjintä, sanoi Pelkonen.

Olli-Poika Parviainen (vihr) huomautti Huhtasaarelle, että sukupuolta korjataan, ei vaihdeta. Myöhemmin Parviainen totesi lapsen edun olevan, että hänellä on turvatut perhesuhteet heti syntymästään lähtien.

Lea Mäkipää (ps) totesi, että hänen oma perhekäsityksensä "lähtee ja tulee lähtemään siitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto".

Hanna Kosonen (kesk) katsoi, että äitiyslaki veisi Suomea yhdenvertaisempaan suuntaan. Saman puolueen Ulla Parviainen katsoi esityksen karsivan turhaa byrokratiaa.

Anna-Maja Henriksson (rkp) totesi ajaneensa asiaa oikeusministerinä edellisessä hallituksessa, mutta lakiesityksen jääneen etenemättä eduskuntaan saakka.

- Mutta kaikki pykälät ovat valmiita. Se oli esitys, joka oli allekirjoitusta vailla, sanoi Henriksson.

Vesa-Matti Saarakkala (ps) puolestaan katsoi lapsen parhaan kasvuympäristön olevan miehen ja naisen muodostamaan perheen. Hän perusteli asiaa päättelemällä siitä, että lapsia voi syntyä vain miehen ja naisen välisestä suhteesta. Hän myös kritisoi hedelmöityshoitojen antamista yksittäisille naisille.

Myös Päivi Räsänen (kd) ilmaisi vastustavansa aloitetta.

Puoli kahdeksaan jatkuneen keskustelun viimeisen puheenvuoron käytti kristillisdemokraattien Sari Tanus.


Äitiyslaki mahdollistaisi juridisen suhteen vahvistamisen biologisen äidin puolisoon jo ennen lapsen syntymää. Käytännössä naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Jani Toivola ja Mikko Leppilampi juontavat helmikuussa järjestettävän QX Gay Gaalan

Sami Mollgren • 29.09.2016 10:01 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Jani Toivola ja Mikko Leppilampi (kuva: Jussi Virkki / QX Gay Gaala 2017)
QX Gay Gaala järjestetään torstai-iltana 2. helmikuuta 2017 Savoy-teatterissa Helsingissä. Neljättä kertaa Suomessa järjestettävään gaalaan ja sen äänetykseen etsitään parhaillaan ehdokkaita.

Tilaisuuden juontavat kansanedustaja Jani Toivola ja näyttelijä Mikko Leppilampi.

Tapahtuman järjestää ruotsalainen QX Förlag AB. Ensimmäisen QX Gay Gaala järjestettiin yökerhossa Tukholmassa vuonna 1998 ja Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2014.

Suomessa QX Gay Gaalassa Vuoden homo -palkinnon ovat tähän mennessä voittaneet Elias Koskimies (2014), Ari-Pekka Liukkonen (2015) ja Saara Aalto (2016). Vuoden heteroina on palkittu Harri Tikkanen (2014), Jaana Pelkonen (2015) ja Ville Niinistö (2016). Palkintoja ovat aikaisemmin jakaneet mm. ylipormestari Jussi Pajunen, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, Jani Toivola, Marco Bjurström, Anne Kukkohovi, Eini, Sini Sabotage, Jorma Uotinen, Minna Kivelä, Sara Melleri, Aira Samulin, Aki Samuli, Niina Lahtinen, Katja Lappi ja Paula Noronen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansalaisaloite äitiyslaista lähetekeskustelussa torstaina

Sami Mollgren • 26.09.2016 18:32 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Torstaina 29. syyskuuta tulee eduskunnan lähetekeskusteluun kansalaisaloite äitiyslaista.

Aloitteessa esitetään, että virallisesti yhdessä elävän naisparin vanhemmoiman perheen ei-biologinen äiti voisi tunnustaa lapsen omakseen jo ennen tämän syntymää.

Kansalaisaloite äitiyslaiksi luovutettiin eduskunnan puhemiehelle perjantaina 9. syyskuuta. Kansalaisaloite äitiyslaiksi keräsi toukokuussa vaaditun määrän kannatusilmoituksia. Elokuussa Väestörekisterikeskus vahvisti hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707 kappaletta.

Aloitteen taustalla ollut Sateenkaariperheet ry sekä joukko muitakin järjestöjä muistuttaa, että keväällä 2017 voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki ei korjaa sateenkaariperheiden lasten asemaa. Naisparin lapsen juridinen asema jää edelleen vaillinaisesti määritellyksi lapsen syntyessä perheeseen. Nykylain mukaisesti tilanne voidaan korjata vasta lapsen syntymän jälkeen perheen sisäisellä adoptiolla.

Kansalaisaloitteessa esitetään oikeusministeriössä syksyllä 2014 valmistellun esityksen hyväksymistä sellaisenaan. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.


» Jutun oma sivu
Hong Kong käännytti lomalle sinne aikoneet transnaiset

jnsto • 25.09.2016 05:20 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Hong Kong
Hong Kong käännytti kaksi Bangkokista maahan lentänyttä transsukupuolista naista 24.9.16, kertoi sanomalehti South China Morning Post. Maahantuloviranomaiset sanoivat, ettei heidän vierailutarkoituksensa vakuuttanut käsittelijöitä.

Lehden mukaan naisia pyydettiin allekirjoittamaan kaksi asiakirjaa. Toisessa he vahvistaisivat käyneensä läpi täydellisen sukupuolenmuutosleikkauksen ("full gender reassignment surgery") ja toisessa vahvistaisivat palaavansa Thaimaahan välittömästi vapaaehtoisesti. Naisten kieltäydyttyä allekirjoittamasta kumpaakaan, heidät käännytettiin takaisin Bangkokiin.

Lehdestä ei ilmene, asettiko HKSAR:in maahantulo naiset tuoneelle lentoyhtiölle kulumaksun. Sellainen määrätään, jos yhtiö tuo maahan henkilön, jolla ei ole maahantuloedellytyksiä viisumien ja lupien puolesta. Naisten etninen tausta ei ollut esillä uutisessa.

Ostos- ja lomailumatka olisi jäänyt asetetuissa vaihtoehdoissa toteutumatta joka tapauksessa, mutta paluun juridiikassa oli eroa.

Transihmisten oikeuksia ajava ryhmä on pyytänyt maahantuloviranomaisia osoittamaan enemmän kunnioitusta transihmisiä kohtaan.

Toista naisista edustanut lakimies Lawyer Jonathan Man Ho-ching sanoi SCMP:lle, ettei pysty sulkemaan pois mahdollista syrjintää tai ennakkoluuloa tapahtuneen taustalla. Hän otti esille myös rajatarkastajien sanavalinnan, olivat käyttäneet sanaa "cut".

Joanne Leung Wing-yan, Transgender Resource Centre -yhdistyksen puheenjohtaja, huomautti, ettei naisten matkustushistoria oikeuttanut käännyttämiseen.

Immigration Departmentin tiedottaja sanoi myöhään lauantaina, että nyt tehty palauttaminen ei automaattisesti merkitse ratkaisua suuntaan tai toiseen mahdollisella seuraavalla kerralla, kun naiset pyrkivät Hong Kongiin.

HKSAR hallitsee maahantuloa pääsääntöisesti itse. Sen maahantulokäytännöt ja viiisumipolitiikka poikkeavat manner-Kiinasta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy